Как да направите подове в дървена къща

Етажи в дървена къща

Малко вероятно е някой да спори с твърдението, че в дървена къща да живее по-добре. Тук има специална атмосфера, уют и дори диша по-лесно. Дървото абсорбира излишната влага и го отвежда, когато стаята е твърде суха. В горещо време в дървена къща е готино, а през зимата е по-топло, отколкото в каменна къща. Въпреки това, подовете в дървена къща често са студени. Как да избегнете това? Нека разгледаме по-отблизо този въпрос.

Основна структура на пода

В частна къща подът може да бъде изработен от дървени дъски или бетон, който служи като основа за полагане на керамични плочки и други подови настилки. И технологията за всеки вид е напълно различна, до голяма степен в зависимост от това как се подрежда мазето на къщата. Но и в двата случая необходимата стъпка ще бъде инсталирането на хидроизолационен и хидроизолационен слой, както и завършване на подови покрития.

Жилищните сгради с малък размер обикновено са построени без мазе. И ако това се предполага, тогава го копаем под пода в земята без използването на стоманобетонни плочи. Модерни едно- или двуетажни вили, като правило, имат подземни етажи, в които се намират котелно помещения, гаражи, бани, сауни и други помещения.

В този случай е необходимо да се използват като армирани бетонни плочи, независимо от факта, че самата къща може да бъде от дървена или кръгла дървесина. Използването на подови панели, въпреки че скъпи, но по-надежден от конвенционалните греди на фондацията - с течение на времето те могат да станат дефектна поради влага или работа дърводелски бръмбари.

Дървени подове

Нека разгледаме един пример, когато етажът се разпростира върху гредите. Основното условие за полагане на такъв под от дърво е, че влажността на въздуха в стаята не е повече от 60. В противен случай, подът в дървена къща неизбежно ще гниене и ще се разпадне под влияние на гъбички.

Греди могат да бъдат поставени върху основата или върху стълбовете. В първия случай цялата конструкция на пода е свързана с основата и подпорните стени. Това е изпълнено с нарушения в замразяването и размразяването на почвата, особено ако подземните води са разположени близо до повърхността на земята.

Гредите, поставени върху стълбовете, които в този случай играят ролята на колонна основа, по никакъв начин не са свързани с елементите на къщата, което е напълно оправдано с високо ниво на подпочвените води. Преди полагането на греди дървото трябва да се третира с антисептици и забавители на огъня, като предпазва конструкцията от гниене и запалване.

Дървената основа може да бъде единична или двойна. Първият - най-простият и не изисква значителни разходи за дърво, изолация и хидроизолация. По-често тези подове се подчиняват в къщи от време, пребиваващи или в икономически сгради като топлина от тях да чакат, че не е необходимо.

В жилищна сграда, за да е удобно през всеки сезон на годината, се препоръчва да се осигури двойна база, състояща се от груб под и чист под.

Дървени подове на греди

Гредите се дават хоризонтално ниво дори на етапа на полагането им. Тъй като те са монтирани на стъпки от 2,5-3 метра, тогава за подовете на дървената основа със собствените си ръце тази ширина очевидно не е достатъчна, така че е необходимо да се поставят над лъчите на изоставането. За да направите това, използвайте пръти или дъски с дебелина най-малко 5-6 см, която се поставя на всеки 60-70 см.

Разстоянието между гредите зависи от дебелината на сексуални нарезно релси - тя може да бъде 2,5 см или 5 см Хоризонтална ниво закъснение се проверяват, като клинове се използват, ако е необходимо .. Те са лигирани под закъсненията на правилните места и са закрепени с нокти, за предпочитане с винтове за самозатягане.

Когато е направена единична основа, дъските могат да бъдат поставени директно върху гредите, ако стъпката им позволява - дъските не трябва да се огъват, когато ходят по тях. Или един етаж е разпределен върху трупите.

При монтиране на двойна основа върху трупите се полага т. Нар. Груб под. За него най-често използват непълен борд. Но във всеки случай дървесината трябва да бъде шлифована, изсушена и обработена с формулировки срещу разлагане и пожар.

Грубото подово покритие, което е разположено от неръждаем материал, може да има слотове, които впоследствие са покрити със слоеве от хидроизолация или изолация. Въпреки това, когато създавате топлоизолационен слой, ще трябва допълнително да инсталирате барове, върху които ще се монтират подовите плоскости.

Важно! Плочите се полагат от стените на разстояние 2-3 mm. Такава празнина осигурява циркулацията на въздушните маси и служи като температурен шев, предотвратяващ огъването на подовите дъски, когато се разширяват под въздействието на влага.



Разстоянието между нагревателя и чистата настилка трябва да бъде най-малко 2-3 см, което е необходимо за вентилация. В пространството, образувано от грубата настилка и чистия под, можете да поставите водата или електрическата структура на топъл под. Като завършващо покритие се използва подова релса, която има една отверстия от едната страна и гребен, вмъкнат в жлеба от другата. Благодарение на това се създава тясна връзка без пукнатини. Плаките Nastelennye са циклизирани и завършват с ленено масло, шпакловка или оголване в съответствие с технологията.

Подове на подпорни подпори

Лятна къща от ламиниран фурнир дървен материал

Подпори стълбове от бетонни блокове

За колоните на устройството почва mezhfundamentnogo пространство, избрани от дълбочината на 50-60 см. Не е необходимо да се премахнат всички на почвата, защото в края на краищата все пак трябва да го попълните до определено ниво, така че студеният въздух не ходи по пода. В местата на бъдещите колони е изградена солидна основа от пясък и чакъл. Материалите се полагат на слоеве, всеки от които е навлажнен и добре натрошен.

На подготвената основа поставете колоните от червени печени тухлени или бетонни блокове. Тяхната височина зависи от очакваното ниво на чистия под. Тръби първия издигнат по периметъра на вътрешната и след това 60-70 стъпки см. Между редовете на подкрепа разстояние може да бъде от 0,9 до 1,2 м. В горната базови Laid колони стека от два слоя водоустойчив покривен материал.

Сега вече е на опорите, че подовите плочи се сглобяват от шина или от твърда дървесина. Необходимо е да се спазва хоризонталността при издигането на подпорни щанги и полагане на трупи. Допълнителни подови настилки от дъски от груб или чист под, се извършват по подобен начин на полагане върху греди.

Ако не се правят вентилационни отвори в основата, те се наричат ​​вентилационни отвори в дома, след което те са разположени директно в стаята. В ъглите няколко дупки се пробиват в пода, които са покрити с декоративни петна.

Пространството между пода и земята е изпълнено с насипни материали за изолация, но оставя около 5 см за вентилация. Дъските на чист под, са положени по светлината поток - от прозореца по стаята. Когато няма естествена светлина, подовата релса се полага в посока от входните врати.

След поставянето на дъската подложката е монтирана на периметъра на помещението. И от тези страни, където са краищата на дъските, основата е закотвена с някои празнини. Това е необходимо за временна вентилация, така че материалът да е напълно приспособен към обкръжаващите го условия. След като первазът е свален и монтиран близо до стената.

Подова на бетонна основа

Монтиране на дървени трупи върху бетонна основа

Подредба на пода

Ако подът в къщата е разположен върху стоманобетонна подова плоча или бетонна основа, са възможни следните варианти на покритието:

  • sex rail
  • паркет съвет
  • ламинат
  • керамични плочки

За подовата летва бетонът се поставя с дървени трупи, хоризонтално изравнява се и се зашива към основата с дюбели. Разстоянието между закъсненията е същото като при слагане на греди или подпорни стойки. По желание бетонната основа може да бъде покрита с хидроизолационен филм или покривен материал. Ако подовото покритие е планирано под формата на листови или панелни материали, основата задължително трябва да е суха.

Примитивен начин за проверка на нивото на влагата в бетона е както следва. Част от полиетиленово фолио или стъкло е залепена на повърхността с лепкава лента. След един ден проверете наличието на кондензация - от вътрешната страна на филма или стъклото трябва да събере капка вода. Ако те не са или са в малки количества, тогава бетонната основа е готова за полагане на подовата настилка.

Бетонната основа трябва да отговаря на всички хоризонтални параметри. За проверка се прикрепва към нея две-триметрова релса и тя изглежда да види дали има някакви пропуски под нея. Можете да прикрепите нивото на сградата към релсата, така че да не се навеждате надолу всеки път, като проверявате празнините. Идеално равномерни повърхности могат да създадат специални изравняващи съставки, които също се наричат ​​запълващи подове.

Кой е по-добре да прави секс, собственикът решава - в зависимост от техните предпочитания и финансови възможности. Но за всички материали, които се полагат върху бетонна основа, устройството за пара и хидроизолация е задължително.

Първо, основата се обработва с грунд, основан на полиуретан или епоксидна смола. Бюджетен вариант - използването на полиетиленово фолио или покривен материал. Техните листове са поставени с припокриване, чиято широчина е 15-20 см, и закрепени с лепилна лента или лента боя. По-добре е лепилото да се слее с битумна мастика. Препоръчва се за бетонни основи да се използват изолационни материали, които също са шумоизолатори.

На поставения хидроизолационен и изолационен слой се полагат листове от шперплат или ПДЧ, които са закрепени към бетонната основа с дюбели. Това ще бъде последният слой за чисто покритие - ламинат, линолеум или паркет.

заключение

Както можете да видите, изборът на материал за пода в дървена къща е доста голям. Технологията на подовото покритие зависи от структурните характеристики на сградата и от вида на материала, който е избран като чист под. Независимо от факта, че къщата е построена от дърво, винаги можете да направите топъл под, така че животът да е възможно най-удобен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на пода от дървоХидроизолация на пода от дърво
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Затопляне на пода в частна къща за преглед на материали и технологииЗатопляне на пода в частна къща за преглед на материали и технологии
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Как да вмъкнете прозорец в дървена рамкаКак да вмъкнете прозорец в дървена рамка
Как да се изгради дървена къща от палетиКак да се изгради дървена къща от палети
» » Как да направите подове в дървена къща
© 2021 BggeHat.com