Как да изберем подово отопление в дървена къща?

Проблемът с всички дървени подове често се крие във факта, че с течение на времето на борда се губи естествената влага и изсъхне, след което се образува множество прорези. В същото време, топлината от къщата започва да напуска много бързо и хората паника купуват нагреватели или инсталират допълнителна отоплителна система. Това неизбежно води до финансови разходи под формата на скъпи сметки за отопление и електричество. Избягвайте този проблем доста лесно - просто трябва да инсталирате топъл под в дървена къща.

Всъщност системата от топла подове отдавна се използва като отопление от собствениците на частни къщи и апартаменти. Такова отопление се характеризира с простота на инсталация, относителна евтиност и висока ефективност. Има няколко опции за топъл подове за дървена къща. Най-често срещаните от тях са електрически и водни.

Електрически топло подове в къщата

Топъл електрически под

Електрически под

Самото отопление с тази технология осигурява електрически кабели или рогозки, които са монтирани директно под повърхността на пода - паркет или плочки. За да инсталирате тази изолация, трябва:

  • Почистете добре основата под кабела.
  • Покрийте повърхността с грунд.
  • Поставете специалните скоби под кабела на основата.
  • Поставете изолационния материал.
  • На върха на неравномерните решетки се поставя поцинкована метална мрежа.
  • Поставете кабела успоредно на ремъците.
  • На места, където кабелът се пресича с ламелите, върху тях се правят дупки и се изолират с фолио.
  • Поставете кабела в ремъка и го закрепете около периметъра с монтажната лента.
  • Монтирайте непосредствената облицовка - плочки, паркет и др.

По принцип, такъв топъл под с дървена къща може да бъде монтиран сам по себе си. Само не забравяйте, силата на вашия кабел не трябва да бъде над 17 W / m. И още нещо: ако сте инсталирали топъл под, е много нежелателно да поставите килим върху него. Все пак, това отопление включва предпазлив подход.



Недостатъците на тази технология стават много значими, ако се затопля в къща с дървени тавани. Разбира се, става въпрос за опасността от пожар при този метод, въпреки че електрическите подови настилки са преминали през всички необходими изпитвания за безопасност. И все пак, предвид материала, от който се прави къщата, рискът е неоправдано голям. Има обаче топла подове, чиято технология изключва тази опасност и гарантира пълно отопление на помещенията без риск.

Подгряване на подове

Полагане на тръби

Полагане на тръби

Най-често подовите настилки се използват в частна къща. Особено оправдани са разходите за тях в случай че вашата къща е построена от дърво. Такова топло етаж в дървена къща се състои от няколко компонента, които ще трябва да купуват, ако искате да се монтира един етаж със своя собствена:

  • Тръбопроводът е основният компонент на цялата система. По принцип дизайнът е доста примитивен - топло водата протича през тръбите, която служи като нагревателен елемент. Най-често тръбопроводът се състои от метални пластмасови тръби. Съществува обаче още един по-модерен материал - тръби, направени от омрежен полиетилен PEX.
  • Тапата за амортисьори може да се използва само когато подовото отопление трябва да бъде изолирано с бетон. Това е лента, изработена от разпенен материал с дебелина 1-2 см, която е монтирана около периметъра на изолираната стая. Въпросът е, че при стартиране на отоплението бетонът се разширява и употребата на такъв материал не му позволява да се счупи.
  • Топлоотразяващо покритие и подсилена мрежа. Използва се за ограничаване на нагревателната повърхност. В този случай водните подове само загряват повърхността.
  • Пластификаторът се добавя към бетона, за да се избегнат пукнатини в материала.
  • Колекторът на подово отопляемия под осигурява взаимодействието на отоплението със системата, отговорна за отоплението на подовете.
  • Колекторът се използва за съхраняване на колектора.

Монтаж на подово отопляем под

По принцип, монтаж на система за подово отопление в частна къща е напълно възможно да се извърши собствена работа, най-важното - да следваме технологията точно. Ако имате най-малкото възбуждане, моля, свържете се с специалист. Факт е, че дори и най-незначителната неизправност в системата, която един аматьор просто не може да обърне внимание, може да доведе до разрушаване на скъпо оборудване. Алгоритъмът е, както следва:

  1. Осигурете хидроизолация с полиетиленов филм.
  2. Поставете нагревателя.
  3. Поставете дъските за пода.
  4. В пролуката между дъските е необходимо да се монтират специални плочи, или - по-евтин вариант - конвенционално фолио.
  5. Поставете тръбите в пролуките и обвийте всеки от тях с фолио.
  6. Свържете отоплителната система с водните подови настилки.
  7. Монтирайте основната повърхност на пода в къщата.

Топъл под с дървена къща не е лукс, а е необходимо средство за осигуряване на комфортен живот. Отоплението по този начин е доста рентабилно финансово, да не говорим за техническата страна на проблема. Освен това подобно отопление е много издръжливо и ефикасно, за разлика от централната.

Това отопление ще даде няколко пъти повече топлина от тръбите, които са обичайни за вас, на практически една и съща цена. Инсталирайте водните подове или електрически - изберете само вас. Въпреки че е по-подходящо дървена къща да инсталира вода. Преди началото на процеса на планиране, не е излишно да се покани опитен специалист. Той ще може да посочи някои от нюансите, например, да препоръча нагревател или да помогне с хидроизолацията. Освен това, инсталирането на топла подове зависи от дебелината на основата, така че съветът на експерта ще бъде много полезен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Отопление на дървена къщаОтопление на дървена къща
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Топъл под в дървена къщаТопъл под в дървена къща
Топъл цокълТопъл цокъл
Полагаме топъл под плочкиПолагаме топъл под плочки
» » Как да изберем подово отопление в дървена къща?
© 2021 BggeHat.com