Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща

Как да направите пода в частна къща

Изграждането на частна къща обикновено включва много проблеми и значителни разходи. Независимо от това, винаги има възможност да спестите, като направите част от работата сами. Най-важният етап от строителството е подреждането на половете. Помислете как в частна къща да направите пода със собствените си ръце.

Основно устройство

Затопляне на пода

Устройството на пода в къщата

Като правило, за подреждане на подове в частни къщи, дърво се използва. Този материал е оптимален в практическите си характеристики:

  • Трайност на услугата.
  • Екологична съвместимост.
  • Простота на ремонта.
  • Ниска топлопроводимост.
  • Проста инсталация.

След като решихме да поставим дървен под в частна къща, е необходимо да изберем подходящия материал. Трябва да изберете дърво по редица критерии:

  • Една порода дърво. Оптимален избор - дъб или пепел, но тези материали имат висока цена. Евтин вариант, който е подходящ за жилищни сгради, е иглолистната дървесина.
  • Дървото трябва да бъде добре изсушено. Това важи както за дървения материал, така и за подовите настилки. Влажността над 12 ще доведе до деформиране на пода по време на работа.
  • Дървесината трябва да бъде с добро качество - без пукнатини, чипове и други деформации.
  • Задължително е всички дървени подови елементи да бъдат третирани с антисептици и забавители на горенето.

Подът в дървена частна къща не трябва да бъде изработен от дърво. За тази цел можете да използвате бетон. Този материал е издръжлив и с високо качество. С инсталационната технология ще продължи много години.

Изграждане на пода

Етажът в частна дървена къща може да има различен дизайн. Конструктивните решения се избират въз основа на характеристиките на експлоатацията на бъдещата сграда. За малките частни къщи е достатъчно да се оборудва един етаж на борда. В голяма дървена къща е необходимо да се направи двойна изолирана основа.

Единичен етаж

Този дизайн е най-простият. Това може да се направи много бързо, но трябва да се има предвид, че тя е подходяща само за летни къщи. В този случай плочките за пода се поставят върху дървени трупи или греди.

Дървените трупи са подредени на стъпки от около 50 см една от друга. Колкото по-дебела е дъската, толкова по-голямо е разстоянието между закъсненията. Те задължително са изложени на ниво, което е равно на пода. За гредите са прикрепени краищата на ноктите, а на дъските им са заковани. Единият етаж е готов.

Двоен етаж

Двойният под е топъл и подходящ за къщи с целогодишно живеене. В същото време значително намалява загубите на топлина. Дизайнът включва груби и завършени подове, между които са разположени няколко междинни слоя - топло-, хидро- и пароизолация. Грубият под в дървена частна къща може да бъде изработен от ненарязани дъски или да използва за тази цел листова дървесина.

Не се препоръчва използването на плоча или боклук за подреждане на грубия под, тъй като този материал може значително да намали качеството на цялата конструкция.

Топлоизолацията може да бъде направена както от материалите, представени в строителните магазини, така и от дървени стърготини, експандирана глина или слама. Подовото покритие на довършителния под може да се извърши след извършване на топлоизолацията, като за целта се използва прореза на пода.

Бетонни подове

Бетониране на пода

Полагане на пода в къщата

Бетонният под в дървена частна къща е подреден на няколко етапа. Първо, маркировката, която определя височината на бъдещото покритие, се извършва според нивото. В съответствие с маркировката се разтяга тънка струна или въже, което служи като вид водач.



Следващата стъпка е изпълнението на запълване на чакъл, което е топлоизолационен слой в бетонни подове. Насипването на чакъл се извършва на внимателно подравнена повърхност. Височината на този слой се регулира от фарове - малки клечки, забити в земята. Тяхното ниво трябва да бъде на 10 см под бетонната замазка. Чакълът е внимателно подложен и маяците са отстранени. Повърхността на чакъла е покрита с пясък.

Основният враг на всеки пол е влагата, затова е необходимо водонепропускливостта на повърхността. Най-добре е да използвате специални полиетиленови филми за тази цел. След това можете да направите замазката. Фаровете се настройват и изравняват. По-добре е да използвате елементи от стелажи и предварително изтеглени въжета, за да ги махнете. Подовото пространство се излива от далечната стена до релсите. Повърхността се изравнява с правилото. Дължината на правилото трябва да бъде малко по-голяма от разстоянието между водещите релси. Как да запълнете подложката на релсите, можете да разгледате видеоклипа.

След поставянето на замазката ламелите се отстраняват и остатъците, оставени на мястото им, се пълнят с хоросан, като се изравняват шевовете. Повърхността трябва да бъде покрита с пластмасова обвивка и оставена да изсъхне за 3-4 седмици. По това време е необходимо няколко пъти да се намокри повърхността, за да се предотврати напукването й и да се позволи на бетона да получи максимална здравина.

Топлоизолация

Топлоизолация с рогозки от стъклена вата

Къде и как да използвате нагреватели в частен дом

Ако планира да живее частна дървена къща целогодишно, е необходимо да се погрижи за изолацията на пода. Има три начина да направите това:

  • Изпълнете отопляемата замазка.
  • Направете двоен дървен под с топлоизолация.
  • Използвайте модерни отоплителни системи като "топъл под".

Ние няма да разгледаме системата на "топъл под" в рамките на тази статия. В мрежата можете да намерите много инструкции и видеоклипове по тази тема.

Топлоизолация в замазката

Най-простият и най-евтиният начин за подгряване на пода е да се извърши изолация в замазката. Този метод позволява да се реши най-големият проблем на бетонни подове - силен студ от тях.

Технологията на изолация в замазката се нарича "плаващ под" по друг начин. Това е многопластова конструкция, в долната част на която е положен топлоизолационен материал, а в горната част се изсипва подсилена замазка.

При извършване на такава работа, първо се полага хидробариар от полиетиленово фолио със стенен вход над нивото на замазката. След това има топлоизолационни материали, например пяна, и върху тях се излива бетон. В този случай е необходимо да се внимава за разширителните фуги, които не позволяват на замазката да се деформира при температурни натоварвания. Арматурата се извършва от метална решетка. Да, без това е невъзможно, тъй като плаващ под без допълнително усилване много бързо започва да се напука. Дебелината на замазката с тази технология трябва да бъде най-малко 50 мм.

Топлоизолация на дървен под

Затоплянето на дървения под има "две страни на монетата". От една страна, топлоизолацията може да намали загубата на топлина, а от друга, тя лишава пода от нормална вентилация.

Затоплящите се материали се поставят на етапа на подреждане на пода в дървена къща. Най-добре е да направите топлоизолация с минерална вата. Лош за полистирол полистиренова пяна, тъй като има ниска пропускливост на парите. Между слоя изолационни материали и пода винаги трябва да има място, което да осигурява нормална вентилация на подземния участък.

Довършителни подове

Завършен етаж в къщата

Подът е долния етаж в къщата

Настилката на довършителните подове е последният етап. Има различни варианти на довършителни подови настилки. Най-лесният начин е да разпределите довършителните подове от подовата настилка. Двойният плот е не само традиция, но и практичен, издръжлив и красив вариант. Дървените подове лесно се полагат, служат в продължение на много години и са силно поддържани. Можете лесно да направите такъв етаж със собствените си ръце. Дори и да няма изграждане на умения, винаги можете да използвате инструкциите във видеоклипа.

Друга възможност за дървен под е паркет. Тя ще струва повече от плочката, но изглежда, че това покритие е много красиво. Има практически предимства за паркета. Той е антистатичен, екологичен и има висока топлоизолация. Не е възможно паркетните подове да бъдат направени със собствена ръка за всички домашни занаятчии, тъй като материалът е много сложен при полагане.

Лесният монтаж и високите параметри се отличават с модерни подови покрития - ламинат, килим и линолеум. Керамичните плочки са подходящи за зали, коридори и бани. Както можете да видите, има много опции за довършване на довършителния етаж.

заключение

Можете да подреждате подовете в селска къща самостоятелно. Единични и двойни, дървени и бетонни - има много възможности за създаване на трайно и висококачествено подово покритие. Кой да избере? Всеки собственик отговаря сам на този въпрос.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Penobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къщаPenobloka плюсове и минуси на материала за изграждане на частна къща
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Котли за изгаряне на дърва за отопление на домаКотли за изгаряне на дърва за отопление на дома
Как да направите канализация в частна и селска къщаКак да направите канализация в частна и селска къща
Как да изолирате водопроводните тръби в частна къщаКак да изолирате водопроводните тръби в частна къща
Топ 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класаТоп 5 евтини стълби към втория етаж на икономичната класа
Ремонт в частна къщаРемонт в частна къща
Къща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зиматаКъща от ламинирани фурнирни дъски за рязане на дървесина през зимата
Топли входни врати за селска къщаТопли входни врати за селска къща
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
» » Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
© 2021 BggeHat.com