Хидроизолация на пода от дърво

Дървените подови настилки никога не са загубили своята релевантност: те не вредят на човешкото здраве, са екологосъобразни и просто красиви. Дървеният под има само един недостатък - под влияние на влага, той започва да гние и да се разпадне. Специална роля играе хидроизолацията в частните къщи на първия етаж, тъй като зависи от това колко топло и удобно ще бъде в цялата къща. Има няколко начина за водоустойчивост на дървения капак, които се различават един от друг по отношение на сложността и финансовите инвестиции.

Видео - Баня в дървена къща

Изграждане на перфориран полиетилен

Изграждане на перфориран полиетилен

Изграждане на перфориран полиетилен

  1. Най-простият и най-достъпен начин за хидроизолация на дървено бельо е поставянето му върху изграден перфориран полиетилен.
  2. На предварително почистения и изравнен подови настилки се нанася битумен мастик, върху който е залепен полиетиленът. Краищата на ролката трябва да се припокриват, като се залепват с нагревано желязо.
  3. След охлаждане на шевовете на полиетилен, можете да поставите дървена подова настилка.

Съгласно същата технология пяна от пяна, пяна-пяна и експандирана глина може да се използва като хидроизолационен агент, като ги подрежда в зависимост от дебелината им в два или три пласта.

Бояджийска хидроизолация

Бояджийска хидроизолация

Бояджийска хидроизолация

Същият бюджетен вариант за хидроизолация е и методът на боядисване - нанасяне на полимерни лакове и бои върху дървените повърхности.

  1. Работната повърхност трябва да се почиства от стари бои, прах и други замърсители и да се шлайфа.
  2. След това подът трябва да бъде покрит с грунд върху дърво - това ще осигури най-доброто прилепване на покритието към повърхността, която ще се обработва, подравнява последната и уплътнява порите и пукнатините в дървото.
  3. Грундът трябва да се нанася на няколко слоя преди появата на тънък филм, внимателно изсушаващ всеки слой.
  4. И едва след изсъхването на последния слой, подът може да бъде покрит с боя.

Но с цялата си простота, този метод не гарантира дълголетие - ще бъде необходимо процедурата да се повтаря редовно, в зависимост от степента на износване (средно - на всеки 5 години).

Ако като хидроизолационен материал се избере паркетен лак, дървеният покрив трябва първо да се рециклира, да се почисти от стружки и прах, да се покрие с няколко слоя грунд, внимателно да се изсушава всеки слой. След изсъхване на последния слой грунд може да нанесете паркетен лак. Обикновено се прилагат два или три слоя с междинно полиране.

Монтиране на хидроизолационни плочи под подовото покритие

Друг от относително евтините методи за хидроизолация е монтирането на хидроизолационни плочи под подовото покритие. Тук, като хидроизолация, те приемат гипсокартонени плоскости със специална влагоустойчива импрегнираща или водоустойчива шперплат (от обичайните листове се отличава с червен цвят).

Водоустойчив шперплат FK

Водоустойчив шперплат FK

За това се полагат няколко слоя панели на предварително почистения, изравнен и грундиран груб под. Полагането на плочи трябва да прилича на зидария, т.е. връзката на долните плочи пада върху средата на горния панел. След полагане на всеки слой шевовете между панелите се избърсват с гипсова мазилка или дървесен пълнеж в зависимост от използвания материал или се пълнят със силиконов уплътнител. В резултат на това се получава много силна суха замазка, върху която може да се полага дървена обшивка.

Хидроизолация чрез мазилка

Хидроизолация чрез мазилка

Хидроизолация чрез мазилка

За този метод сега, като хидроизолационен агент, вместо циментово-пясъчен разтвор, се препоръчва да се подготви суха смес със влакна от синтетични влакна, която служи като подсилена мрежа. Той се продава в специализирани строителни складове. Технологията на хидроизолация чрез мазилка с тази смес не се различава от обикновената процедура на мазилка, когато друга повърхност е измазана.

Два или три слоя течна смес се полагат последователно върху предварително почистената повърхност със шпатула. При извършване на работа е необходимо да се следи температурата в помещението: не се препоръчва работа при отрицателни температури и при температури над 30 градуса, в противен случай повърхността може да изсъхне и да се спука. Всеки слой се прилага перпендикулярно на предишния и се изсушава добре. След това над замразената смес може да се постави и дървена обвивка.

Дъбовидна или ролкова хидроизолация

Дъбовидна или ролкова хидроизолация

Дъбовидна или ролкова хидроизолация



Състои се от няколко слоя битум или полимерни материали.

  1. Преди полагането на първия слой е необходимо да се изравнява и почиства основата на пода. Ако е бетон, тогава е необходимо допълнително да го покриете с битумен грунд. Ако дървото, не е излишно да се използват противогъбични антисептици.
  2. На подготвените основни слоеве се полагат изолационни материали. Свръзките трябва да се припокриват и да се залепват заедно.
  3. Всеки слой преди поставянето на следващия слой се обработва с подходящ хидроизолационен мастик. Изключение е последният слой на "килим", който веднага положи дюшеме - това не е необходимо за покриване на шпакловка, а в задната част на пода на бъдещето трябва да се грундира за едно дърво, като по този начин допълнително намаляване на хигроскопични.
  4. Повърхността на подовият материал след поставянето му върху хидроизолационната възглавница трябва да бъде покрита с лак или боя.

Дъбовата хидроизолация е по-надеждна от боядисването, но тя е доста пожароопасна, поради което при извършване на този вид е необходимо да се предприемат противопожарни мерки.

Уплътнявате хидроизолацията

Хидроизолацията е една от най-скъпите, но и най-надеждна. Извършва се по няколко начина, в зависимост от използваните материали.

Първият се извършва с помощта на съвременна технология на подовата настилка. Използва полимерни покрития върху полиуретан или епоксидна смола.

  1. Основата на пода трябва да бъде почистена и добре изравнена, обработена с грунд върху бетон.
  2. След това върху чиста и суха повърхност е необходимо да се разпространят синтетични материали. Ако се използват няколко рула или парчета, ръбовете трябва да се налеят, внимателно да се изгладят, за да се избегнат неравности, а самият материал трябва да се притисне плътно към основата, така че да няма мехурчета.
  3. След това подготвената повърхност трябва да бъде напълнена с двукомпонентна смес за пода.
  4. След пълното му втвърдяване е възможно да се полага дървена обшивка.

Вторият метод е разделен на:

  • горещо или заваряващо се;
  • студено, самозалепващо се.

И в двата случая се използват материали като хидроглуски или рубероид.

В първия случай основата, предварително изравнена, почистена и грундирана, разпръсква изолационни материали и разтапя сешоара на сградата или газовата горелка. Във втория, изолаторите се залепват с четка или спрей. Ако се използват фрагменти от хидроизолацията, те трябва да се припокриват. След образуването на водонепропусклива повърхност е необходимо да се направи замазка с течно стъкло или цимент с пясък, върху който вече е възможно да се постави дърво.

С правилното технологично изпълнение, първото нещо е, че вторият метод произвежда 100 покрития, които не са влагоустойчиви. Единственият недостатък на гладкото покритие е неспособността на покритието да издържи на тежки товари, защото в него се включват доста меки материали.

Хидроизолация на дървени подове в бани, сауни

Хидроизолация на дървени подове в баните

Хидроизолация на дървени подове в баните

Хидроизолацията на дървения под в баните изисква специално лечение. Трябва да се отбележи, че в тази стая почти винаги висока влажност, в допълнение към вече описаните методи за защита на пода от влага, си заслужава да обърне специално внимание на докинг на дървени панели помежду им и на кръстовището на стената и пода. В последния случай е необходимо да се използват уплътнители и шпакловки за дървесина, за да се предотврати влагата под пода.

За помещения с висока влажност, като например баня или домашна сауна, има друг начин за хидроизолация на пода - omazochny. За него се използва специално съединение, което се продава в строителни магазини. Трябва да се разрежда в съотношение указани от производителя и се прилага към рафинирани дърво покритие и прилежащите стени 10-15 см ролка или четка, за да се получи един вид "чрез", който предотвратява проникването на влага в дървесината. Съставът трябва да се прилага в 2 слоя с интервал от около 4 часа. Вторият слой се прилага перпендикулярно на първия.

Ако мазето не е, и къщата е само на земята, след това на пода е положено върху трупи - структури от дебели греди, предназначени за подови настилки от дървени подове. Преди всичко, в основата на къщата е необходимо да се осигурят вентилационни отвори с размери най-малко 150х150 мм, така че влажният въздух да не се задържа под пода. След това трябва да изградите подкрепа за забавянето. То може да бъде просто колони, построени от тухли, и бетонни строителни блокове с подходящи размери.

На върха на баровете, за да се предпазят откъсванията, покрийте с парчета от изолационен материал, като например полиетилен с по-голям периметър, отколкото самите изостатъци. Плочите между колоните са пълни с чакъл, са пълни с битум и са много внимателно уплътнени. Следва инсталацията на изоставането. Закъсненията трябва да бъдат внимателно изсушени преди монтажа, в противен случай цялата конструкция ще бъде "задвижвана", обработена с противогъбични антисептици и импрегнирана с мастик.

Хидроизолация на дървен под

Хидроизолация на дървен под

След това, на греди Заготовка подосноВата направена от шперплат или дъски, третирани с противогъбични антисептици и импрегнирани с катран, лак, или на един от настоящите средства, например битум масло. На следващия етап вече е възможно да се извърши хидроизолация чрез един от методите, описани по-горе.

Хидроизолация на дървени подове - един от "китовете" в изграждането или ремонта на къща, и не си струва да спестявате върху нея.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация под пода за пълненеХидроизолация под пода за пълнене
Как е хидроизолацията на банята?Как е хидроизолацията на банята?
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Как да сложите пода на балконаКак да сложите пода на балкона
Как да се предпазим правилно банятаКак да се предпазим правилно банята
Как да направите качествен под в банята със собствените си ръцеКак да направите качествен под в банята със собствените си ръце
Хидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в домаХидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в дома
Перфориран таван в къщатаПерфориран таван в къщата
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
» » Хидроизолация на пода от дърво
© 2021 BggeHat.com