Как да се предпазим правилно банята

Защита на банята от влага

По време на ремонта на банята един от важните проблеми е защитата на стените и пода от постоянно висока влажност. Не забравяйте за водата, която се разлива на пода, когато вземате водни процедури. И също така, че стените в банята, след като сте направили душ, със сигурност ще се намокрит. Следователно, най-добрият вариант за завършване на тази стая е керамичните плочки. Въпреки това, плочките не дават 100% защита от негативните ефекти на влагата. Затова е полезно да проведете още една процедура - това е хидроизолацията на банята.

Какво е хидроизолацията? Всъщност това е полагането на материала, който създава плътен слой на повърхността. Чрез него не могат да преминават нито вода, нито влажни въздушни пари. Така че отрицателното въздействие на влагата върху носещите конструкции напълно липсва. Ето защо стените, пода и таванът на банята ще продължат дълго.

Видове хидроизолация

На пазара днес има огромно количество хидроизолационни материали. Сега няма да се занимаваме с тях - ние се интересуваме само от хидроизолацията на банята. И в тази стая, експертите препоръчват използването на така наречената опция omazochny.

От самото заглавие е ясно на коя технология материалът се прилага върху обработваните повърхности. Всъщност това са течни разтвори или смеси, които се нанасят върху стените или пода на банята с четка или ролка.

Производителите предлагат два вида хидроизолационни покрития:

  • Единична компонент.
  • Накладките.

Двата разтвора се състоят от същите компоненти, смесени в определени пропорции. Само първата, разредена с чешмяна вода, а втората - специална емулсия на базата на полимерни материали.

Хидроизолационен състав

Хидроизолацията в банята е доста лесен процес

Течна хидроизолация

Съставът на хидроизолацията на покритието включва:

  • Цимент-пясъчна смес. Тя е тя, която отговаря за силата на нанесения слой. Малки механични товари, трябва да издържат. В края на краищата, повърхността ще трябва да бъде облицована с керамични плочки, така че натиск или удари ще бъдат необходими тук.
  • Пластификатори. Тези материали се добавят специално към смазочната хидроизолация, така че след изсъхване да не се разпукат. В края на краищата се нуждаем от монолитна повърхност след нанасяне на хидроизолационен слой.
  • Полимерни пълнители. Тези материали свързват всички останали заедно, така че на повърхността се образува водонепроницаем филм.

Моля, обърнете внимание! Преди да приложите хидроизолацията, е необходимо влажните повърхности да се намокрит с вода. Това е първото. Вторият - хидроизолацията се нанася в два слоя. Трето, между прилагането на материала, отнема време да изсъхне предишния слой. Това обикновено отнема 4-6 часа, в зависимост от температурата в банята. Четвърто - дебелината на слоя хидроизолация е 2-3 mm.

Самозалепваща самозалепваща се хидроизолация

Процесът на прилагане на хидроизолация не е много труден, затова не е проблем да го държите сами.

На първо място, е необходимо да се подготви повърхността на стените и пода. За да направите това, ще трябва да премахнете всички стари елементи от тях. Оптималната възможност е да се стигне до носещите конструкции, да се изравни повърхността с помощта на различни технологии и едва след това да се извърши водонепропускливост.

За да се отървете от старите довършителни материали, имате нужда от puncher. В края на краищата, най-често завършването на банята е плочки. И без определени усилия, тя не може да бъде отстранена, така че ще е необходимо да се размърда. Подравнете стените и тавана с шпакловка. Някои майстори предпочитат листа от гипсокартон, устойчиви на влага. Подовете са изравнени със замазка, в ролята на която може да действа обикновен циментов пясъчен разтвор или готов сух микс.

Моля, обърнете внимание! Изравняващите разтвори ще трябва да бъдат изсушени по естествен начин. Въпреки това, не се препоръчва да се създават чернови в стаята, тъй като това ще доведе до влошаване на качеството на нанесения слой.

Избор на покритие

Латексово-акрилна хидроизолация

Хидроизолационни противогъбични средства



Тъй като темата на нашия сайт е етажа, ние се интересуваме предимно от хидроизолация на пода в банята. За тези цели, в допълнение към вече описаните опции, се препоръчва да се изберат хидроизолационни материали под формата на битумни мазилки или мастики от полимери. Този метод на изолация се нарича живопис.

Първият материал не е най-добрият и затова:

  • Първо, този мастик се разрежда с бензин или разтворител. Следователно, в процеса на прилагането му, в стаята има остра неприятна миризма и тя разкъсва очите. В този случай се препоръчва прозорците и вратите да се държат отворени.
  • На второ място, разреденият мастик е запалим материал, така че той трябва да се придържа към изискванията за пожарна безопасност.
  • Трето, такава изолация няма да трае много дълго - не повече от 5-6 години.

Полимерните маски са съвременен подход към проблема за хидроизолацията на пода. И въпреки че те са по-скъпи, е по-лесно да се работи с тях. Той е екологичен материал, незапалим и без силна миризма. Флуидност полимерни хидроизолационни битумни много по-високи, така че материалът напълно ще изпълни всички пукнатини, неравности и малки пори дори сексуална основа. И това е качество в най-висока степен.

Моля, обърнете внимание! Хидроизолационните материали се нанасят по специална схема - сместа обработва не само пода, но и участъците от стените по целия периметър на помещението. Височината на покритието е 10-15 см. Специално внимание трябва да се обърне на обработката на тръбите, които ще бъдат вдлъбнати в пода.

И още нещо. Много майстори се опитват да определят местата, където водата и влагата най-интензивно ще повлияят върху повърхността на пода в банята. Обикновено това са зони, където са инсталирани самата баня, душ кабината или мивката. Препоръчва се тези места да се третират с хидроизолация в 3 или 4 слоя.

Алтернатива на описаните методи за защита на подовата основа може да се счита за хидроизолационни материали. Разбира се, това не е най-лесният начин за изолиране, но можете да го направите сами. За да направите това, трябва да отрежете ролката в ивици и да ги слагате да се припокриват. Необходимо е да се изкачат на ивици по стените, затваряйки ги на височина от 10-15 см най-често директно върху ролката хидроизолация покритие не е подреден. На първо място се нанася неравен слой циментова и пясъчна замазка и след завършването му вече е извършена довършителна работа.

Хидроизолация на дървен под в банята

Течна хидроизолация

Хидроизолация на дървен под

В дървена къща подът в банята също ще бъде изработен от дърво. И тъй като този материал не е приятелски настроен към влагата, основата на дървото ще трябва да бъде изолирана.

Какво може да се направи, за да удължи живота на дървената повърхност?

  • Първо, използвайте ролкови материали. Това е един от евтините, но ефективни начини.
  • На второ място, използвайте специална полимерна хидроизолация, основана на полиуретан, която перфектно взаимодейства с дървесината. В допълнение, полимерът е материал с огромен брой положителни характеристики, така че приложението му се оправдава. Това е специална еднокомпонентна паста, която се нанася върху подготвената повърхност на дървения под с нормална четка.

Няколко положителни качества на полиуретанова хидроизолационна паста:

  1. Висока износоустойчивост.
  2. Добро противопоставяне на различни вредни микроорганизми.
  3. Образуване на монолитно покритие, когато се прилага върху подовата повърхност.
  4. Запазване на еластичността на хидроизолационния материал както при ниски, така и при високи температури.

Самата хидроизолация на банята в дървена къща се извършва по същата технология, както в случая на бетонни основи. Това означава, че ще трябва да изравнявате дървените подове и да ги втвърдявате по всякакъв начин. Много експерти препоръчват да поставите шперплат на дъската на дъската, което ще ви спести много проблеми. Например, те ще бъдат лесни за мастика. Както и в първия случай, това ще изисква четка или ролка. Ако сте избрали паста, по-добре е да използвате шпатула.

Приложение на хидроизолацията на покритията

Технологично приложение

Пастата се нанася върху пода със слой с определена дебелина. В този случай приложението не трябва да бъде еднородно. Слоят не е много дебел и ако образува малки разлики в равнината, с тях керамичните плочки ще се справят без много трудности. По-важно в този процес е пълното покриване на гениталната основа с материала. Не забравяйте да се справите с чифтовете на стените и пода - това са най-уязвимите райони.

Но какво, ако дървеният под в банята не отговаря на изискванията за поставяне на керамични плочки върху него? Подобна ситуация е възможна и в старата дървена къща. Единственият изход е да се направи цялостна реконструкция на дървената основа, и е по-добре напълно да се заменят плочките и дървените трупи. Разбира се, това не е евтино удоволствие, но няма друг изход. Особено, що се отнася до безопасността на наемателите. Дори и шперплатовите плоскости, поставени на нискокачествен дъсчен под, няма да спестят от появата на наранявания. Ето защо трябва да разпъвате и подготвяте пода за всички канони на изграждане на умения.

Заключение по темата

Разбира се, има много хидроизолационни материали за мокри помещения на пазара. Например, има така наречените каучукови хидрокармати. Всъщност, всички те са едни и същи течни мастики, които лесно се нанасят върху повърхността, която се обработва. Дори и в тази категория хидроизолационни материали има няколко групи, които се различават един от друг по отношение на метода на приложение и състава. Например, едно-компонентни китове се прилагат на пода в два или три слоя, двукомпонентен може да се прилага в един слой, и това е повече от достатъчно.

И все пак хидроизолацията във влажни помещения изисква подготвителен етап, свързан с изравняването и втвърдяването на основата на пода. И това не е толкова важно, че е направено от бетон или дърво. Много по-важно е да се приложи хидроизолационен материал на повърхността, която да се третира качествено. Неговата твърдост, липсата на шевове и пукнатини са критериите за качеството на извършените процеси. И това гарантира дългосрочна експлоатация на пода в банята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимостХидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимост
Как да нарисувате тавана в банята направи изборКак да нарисувате тавана в банята направи избор
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Баня и материали за нейната декорацияБаня и материали за нейната декорация
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Избор на завършване на тавана в банятаИзбор на завършване на тавана в банята
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Етапи на ремонт на комбинирана баняЕтапи на ремонт на комбинирана баня
Ремонт в банятаРемонт в банята
Стените в банятаСтените в банята
» » Как да се предпазим правилно банята
© 2021 BggeHat.com