Как е хидроизолацията на банята?

Изграждането на всякакви сгради и съоръжения включва извършването на редица важни допълнителни работи, включително хидроизолация. Банята не е изключение. В тези области, и така присъствието на излишната влага и ако няма организираната качество дренажни води, проектиране и довършителни елементи са износени и разрушена много по-бързо. Ето защо една от основните задачи в изграждането и подреждането на банята е хидроизолацията на пода от всички помещения.

Как е хидроизолацията на банята?

Как е хидроизолацията на банята?

Какво трябва да знаете за хидроизолацията на пода в банята преди да започнете работа?

За устройството на подове в баните се използват дърво и бетон. Дървените покрития могат да имат течаща и не-течаща конструкция. Появява се течащо поле, когато влагата напуска земята под конструкцията, преминава през пукнатини и дупки в пода. В случая на подземни подове е предвиден специален дренажен отвор за изхвърляне на вода. Директно водата влиза в водосборния район, откъдето се изнася извън сградата със специална тръба.

Дървени подови настилки и запазване на топлината. Препоръчват се да бъдат поставени в чакалня и директно в парна баня. Бетонните повърхности са най-удобни в пералните помещения, но често са изградени в парни бани.

Дървени подови настилки и запазване на топлината

Дървени подови настилки и запазване на топлината

С цел да се увеличи експлоатационният живот на пода и да се запазят неговите експлоатационни и качествени характеристики, е устроено хидроизолация. Съвременните водоустойчиви материали позволяват да се предотврати разрушителното въздействие на водата върху структурата на пода. Многогодишният опит показва, че е много по-лесно и по-удобно да се предотврати проникването на вода, отколкото да се елиминират последствията от наводненията в бъдеще. Хидроизолацията трябва да бъде напълно завършена за първи път.

Преди началото на хидроизолацията се създава дренажна мивка. За устройството ви трябва да изберете удобно място. Без отводняване за отводняване на водата в хидроизолацията няма практически смисъл. Подовите настилки трябва да се поставят под лек ъгъл по посока на дренажния дренаж. Наклонът се създава по време на пълненето и изравняването на циментовата замазка. След изсушаване на замазката е много важно да се овлажнява пода и да се праши повърхността със специален грунд. След приключване на подготовката е възможно да се започне хидроизолация в съответствие с инструкциите за избрания материал.

Така че, като цяло, хидроизолация на пода в банята. Подобни повърхностни препоръки на практика обаче са абсолютно неадекватни. Необходимо е да се проучат подробно свойствата на наличните материали, да се избере подходящ тип хидроизолация и да се разберат основните разлики между защитата от влага на дървени и бетонни конструкции.

Какви материали могат да се използват за създаване на хидроизолационен под?

В помещенията на баните е възможно да се осигури проникваща и традиционна хидроизолация.

Материали за традиционна влагоустойчива изолация

Материали за традиционна влагоустойчива изолация

Материали за традиционна влагоустойчива изолация

  1. Obmazochnye. Това е огромен брой пасти, маски и всякакви смеси, основните разлики между които са композицията, цената, площта на употреба, скоростта и стилистичните характеристики и т.н.
  2. Битум-полимер. Евтини и доказани материали от години. Недостатъкът на използването е необходимостта от предварителна подредба на бетонната замазка. Обикновено се използва в случаите, когато керамичните подови плочки се планират да бъдат използвани като завършващ под.
  3. Циментова полимер. Това е универсален мастик, се препоръчва слой по слой отлагане с помощта на армираща мрежа. Такива материали едновременно изпълняват функциите на замазка и материали, устойчиви на влага. Harden около 3-5 дни, и това е основният им недостатък.
  4. Течни полимерни маски. Имат относително течна консистенция, приблизително сходна с консистенцията на боята. Свойствата на подобна хидроизолация са подобни на тези на цименто-полимерните маски, но изсъхват в много по-кратко време.

Сред основните недостатъци на смазочните хидроизолационни материали е необходимо да се разпределят по-високи разходи в сравнение с валцуваните "конкуренти". Общото предимство на всички разглеждани материали е най-високата хидроизолация, плюс те могат да бъдат приложени към почти всякакъв вид повърхност.

Влагозащитните материали с лепени ролки се използват основно за ремонт на бюджета.

Влагозащитните материали с лепени ролки се използват основно за ремонт на бюджета

Влагозащитните материали с лепени ролки се използват основно за ремонт на бюджета

Основата на това покритие е гъвкав материал, обработен от двете страни с битум. За продажба се предлагат трайни и самозалепващи се ролкови материали. Самозалепващата се хидроизолация е по-проста и удобна за използване.

Самозалепващата се хидроизолация е по-проста и удобна за използване

Самозалепващата се хидроизолация е по-проста и удобна за използване

Сред основните предимства на слепени материали, необходими, за да изберете ниска цена и крайната простота на устройството: достатъчно е да се измери парче материал на подходяща дължина, нарязани и го поставете върху повърхността на пода. Недостатъкът е доста неприятна миризма на битум, която запазва своята устойчивост за определено време. Също така, преди залепването на хидроизолацията на ролките, е необходимо основата да се подготви щателно и щателно.

Традиционен водоустойчив под

Традиционен водоустойчив под



Традиционен етаж защита от влага се характеризира с отлични качества, но когато го използвате, трябва да бъдат подготвени за факта, че височината на парна баня е намалена след цялата работа се допълва от около 4-5 см.

Варианти на проникваща хидроизолация

  1. Бетонирани. Има висока плътност и устойчивост на замръзване. Използва се основно за защита от влага на бетонни подове.
  2. Полимерни. Осигурява отлично ниво на сцепление, характеризиращо се с забележителни показатели за якост и екологичност.
  3. Цимент на неорганична основа. Подходящ за баня. Може да служи като основа за керамични плочки.
  4. Безпроблемна. Почетно признат за най-ефективен. Може да се използва за повърхностна обработка във всяка стая в банята.

При наличие на достатъчно количество пари се препоръчва да се даде избор в полза на проникващата хидроизолация на пода на банята.

Основни препоръки за хидроизолация на дървени подове във ваната

Подове от дърво

Подове от дърво

Подовете от дърво са най-добрият вариант за всяка баня. Дървесината се характеризира с отлични свойства на работа, тя е напълно безопасна за човешкото здраве. За подове в парната стая е подходящо дърво от различни сортове, но най-добре е да се използват иглолистни. Съставът на такъв материал включва смола, поради което има значително увеличение на експлоатационния живот на конструкциите. Такъв материал, за разлика, например, от същия дъб, не се подхлъзва, когато е мокър.

Хидроизолацията на подовата настилка от дърво трябва да се извършва стриктно в съответствие с технологията, придържайки се към основните правила и препоръки.

Трябва да се помисли за подреждането на система за източване на вода от баня. Има много опции. Както вече беше отбелязано, дървените подови настилки са течащи и не-течащи. Предлагаме ви да се запознаете с характеристиките на устройството на всяка от тези опции и да изберете този, който е най-подходящ за Вас.

Напълно неотводна конструкция

Напълно неотводна конструкция

Напълно неотводна конструкция

Технологията на устройството на неотводния под е ограничена до задълбочаване на конструктивното отлагане в слой от бетон или глина, върху който са положени дъски. Направена е обикновена подготовка. Наклон приблизително до центъра или в една избрана посока задължително се наблюдава. В най-ниската точка на пода се създава депресия, през която ще тече вода. Канализацията е затворена със защитна решетка. Водата може да се отклони към специално инсталиран избистък. Можете също така да свържете ваната към канализацията и да се освободите от излишната вода с нея.

Това е най-лесният начин да предпазите пода на ваната от водата. Но от използването му в огромното мнозинство от случаите се отказва, главно защото дъските никога няма да изсъхнат напълно и ще започнат да гниятно постепенно.

Подреждане на етаж с изтичаща яма

Този дизайн е малко по-сложен в устройството, но е много по-предпочитан.

Подреждане на етаж с изтичаща яма

Подреждане на етаж с изтичаща яма

Последователност на инсталацията

  1. Насипването с пясък и чакъл се извършва на земята.
  2. Пълнежът се излива с бетон.
  3. Депресията се създава под формата на фуния с нежни стени. Тази част от конструкцията трябва да бъде насочена към стената на помещението.
  4. Във фунията се поставя контейнер, предназначен да натрупва излишната вода. Този капацитет задължително е запечатан. Обикновено се използват контейнери от тухлен или бетонов пръстен. Не забравяйте, че в баните се извършва първо сглобяването на колектора за вода и само тогава се полага основата. Вече такава конструкция може да се разглежда като един вид хидроизолация.
  5. Над дъски за подови настилки с разстояние около 0,5 см.
  6. Колоните, които изпълняват функцията на основата за дървени трупи, задължително са водоустойчиви. Директно стълбовете са изработени от тухли или на пясъчна бетонна възглавница.
  7. След завършване на дренажното устройство и подготовката на основата за инсталацията на пещта, е възможно да се пристъпи към етапа на монтаж на пода.

Директно хидроизолационния материал се прилага след приключване на всички изброени работи. Редът на хидроизолацията зависи от свойствата на избрания материал за защита от влага, както и от характеристиките на подовия материал. Всеки от тях изисква използването на своите сортове проникваща и традиционна хидропротекция.

Инструкции за хидроизолация на бетонни подове

Инструкции за хидроизолация на бетонни подове

Инструкции за хидроизолация на бетонни подове

Бетонните подове обикновено се изработват в помещения за миене и парни бани, т.е. където прекомерната влажност на въздуха ще доведе до твърде бързо повреждане на дъските. За да се осигури защита за своята бетонен под, на първо място, е необходимо внимателно да се уеднаквят, че няма могили и ями, а след боя над мастик асфалт, и след това пуснати полиетилен или покривен материал. След това се извършва подготовката на основата за монтиране на плочки.

По принцип редът на хидроизолация на бетонния под е както следва:

  • първият шперплат е прикрепен към грубата повърхност;
  • върху шперплата се полага водонепропускливост. Краищата на материала трябва да бъдат навити по стените;
  • фугата за хидроизолация и стенен материал е изолирана с алуминиева лента;
  • върху хидроизолацията се поставя укрепваща мрежа.
Хидроизолация на пода в термиите

Хидроизолация на пода в термиите

След това се излива бетонната замазка. Бамбук по стените, преди да се препоръча да се покрие с строителна лента. Това ще предотврати замърсяването на материала с разтвора.

По този начин при хидроизолацията на пода на банята няма абсолютно нищо сложно. Необходимо е само да обмислите всичко, да изберете най-подходящия материал и оптималния начин за изпълнение на работата. Въпреки това, твърде леко за лечение на хидроизолация също не си заслужава. Не подценявайте значението на този етап. При липса или недостатъчно качество на хидроизолацията за дълъг срок на експлоатация на основните елементи на конструкцията и не могат да се очакват довършителни материали.

Видео - Как се хидроизолира пода на ваната

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Скандинавският стил ще се вмести ли в банята?Скандинавският стил ще се вмести ли в банята?
Какво представлява покритието от хидроизолация?Какво представлява покритието от хидроизолация?
Как да се предпазим правилно банятаКак да се предпазим правилно банята
Ние правим пода в банятаНие правим пода в банята
Хидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимостХидроизолацията на тавана в апартамента е обективна необходимост
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
» » Как е хидроизолацията на банята?
© 2021 BggeHat.com