Хидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в дома

Влажността от почвата оказва неблагоприятно влияние върху издръжливостта на основата и следователно върху издръжливостта на цялата структура. Но как да се защити домашната база срещу водата и какви материали да се използват за нея? За всичко това можете да научите подробно от тази статия.

Как да се хидроизолира основата - изберете качествен материал

Преди да се пристъпим към хидроизолацията на основата, ние накратко разглеждаме материали, които могат да бъдат използвани за тези цели. Както знаете, те могат да бъдат два вида - смазващи и подвижни.

За максимална ефективност и дълготрайност на защитата те се прилагат по сложен начин, т.е. нанася се първо покритие и след това ролката се залепва. В резултат на това ролковият материал не само осигурява допълнителна хидроизолационна верига, но също така предпазва покриващия слой от механични повреди.

Когато има въпрос за избор на хидроизолация, като правило човек трябва да гледа по посока на валцоване или покривни материали

Когато има въпрос за избор на хидроизолация, като правило човек трябва да гледа по посока на валцоване или покривни материали

Като покривни материали, които обикновено се използват:

  • битумен мастик - това е най-евтиният материал, което е основното му предимство. Недостатъците са продължителността на процеса на нанасяне, тъй като този мастик изсъхва много бавно. В допълнение, тя е краткотрайна;
  • битум-полимерна мастика - модерен материал, който няма недостатъците на традиционния битумен мастик. Животът му може да бъде няколко десетки години. Минус за този мастик е един - по-висока цена.

Що се отнася до ролковите материали, можете да използвате:

  • ruberoid - не е най-добрият избор поради ниската ефективност и нестабилност;
  • битум-полимерни материали (еврорубероид) - ситуацията с тези покрития е същата като с мастика, т.е. те са много по-качествени от обикновения покривен филц, но те са по-скъпи.

Освен това е желателно да се използва профилна мембрана, за да се предпази хидроизолацията от механични повреди.

Извършваме вертикална хидроизолация

В началото ще разгледаме как да направим вертикална хидроизолация. Желателно е да се включи в тази процедура дори на етапа на издигане на основите. Ако е имало нужда да се изолират основите на сграда, която вече е в експлоатация, ще е необходимо да се извърши изкопни работи и след това да се подготви повърхността на мазето.

Хидроизолацията е необходима при сухо, топло време. В противен случай няма да е възможно да се постигне качествен резултат.

Вертикална хидроизолация с рубероид

Вертикална хидроизолация с рубероид

Под разкопки е предназначено да копае основата до пълната си дълбочина. Широчината на изкопа трябва да бъде такава, че да е удобно за вас да работите, т.е. не по-малко от един метър. След като окопът е готов, основата трябва да бъде оставена известно време, така че да изсъхне добре.

Ако масата на подпочвените води е висока, трябва да се инсталира дренажна система по периметъра на основата. За да направите това, изкопайте изкопа на дълбочина до 40 см под нивото на основата, близо до основата. Дъното на изкопа трябва да бъде покрито с слой от пясък и слой от развалини с обща дебелина 20 см. След това изкопа да бъде покрит с геотекстил. Отстрани трябва да има резерв от лен, така че краищата да могат да бъдат покрити с тръба.

В подготвената канализационна тръба се полагат тръби. Моля, имайте предвид, че тръбопроводът трябва да бъде разположен с лек наклон - около 2 см на метър. В горната част на тръбата трябва да се покрие още един слой чакъл и след това да се обвие с геотекстил. Отводнителният тръбопровод трябва да бъде свързан с дренажна кладенеца или обща система.

Когато основата изсъхне, повърхността му трябва да се почисти от мръсотия, като се използва четка. Ако е необходимо, основата може дори да се измие от маркуча и да се изсуши отново. Ако повърхността на основата е неравна, нейната не забравяйте да гипс, така че разликата да не е по-голяма от 5 милиметра до 2 метра. След изравняване на повърхността, оставете мазилката да изсъхне напълно.

За по-нататъшна защита на фундамента от влага, е възможно да се обработва с проникващ хидроизолационен материал преди мазилката, като например "KTTron". В допълнение, самата мазилка може да бъде и водоустойчива. За тази цел използвайте специална смес от гипс.

След подготовката на основата можете да започнете собствен хидроизолация. Този процес до голяма степен зависи от вида на използваните материали. Ако се използва обикновен битумен мастик, първо трябва да се нагрее и да се нанесе с ролка, четка или дори шпатула. Вярно е, че при продажба можете да намерите готов битумен мастик, който не изисква затопляне.

Вертикална хидроизолация с мастик

Вертикална хидроизолация с мастик



Дебелината на един покривен слой трябва да бъде няколко милиметра. Проверете внимателно тази операция, така че всички малки навеси и пукнатини на основата да са пълни с битум. След това изчакайте първият слой мастик да изсъхне и по същия начин да приложите втория слой. Желателно е да се прилагат 3 слоя.

След изсушаване на всички слоеве мастик, можете да продължите да залепвате покривния материал. За да направите това, се нуждаете от вентилатор, с който трябва да загреете задната страна на покривния материал преди залепването. Платното трябва винаги да се припокрива с 10 см. За да изолирате по-дълго, лепилото трябва да се лепило на два слоя.

Ако използвате битум-полимерна мастика, например "течна гума", рубероидът може да бъде залепен за сушене на покритието, т.е. без да загрява гърба на платното. Основното нещо в този случай е да има време за поставяне на рубероида преди маскирането. Ето защо третирането на фондацията трябва да се извършва в малки секции. Тъй като битум-полимерната маска изсъхва в рамките на половин до два часа, този метод на хидроизолация е най-бързият.

В случай на използване на съвременни ролкови материали, като например "Techno-Elast", работата се прави малко по-различно: първо, повърхността на сутерена се обработва с битумен грунд, т.е. специален грунд. За да го приложите, можете да използвате ролка или четка.

Хидроизолация на основата - подробно ръководство за местни занаятчии

След това трябва да се отървете от всички вътрешни равни ъгли. Те трябва да бъдат напълнени с финозърнест бетон, както е показано на диаграмата по-горе. Освен това е необходимо да се укрепят всички външни и вътрешни ъгли, които ще увеличат трайността на хидроизолационния материал. За да направите това, изрежете хидроизолационния материал с ленти с широчина около 10 см и ги залепете за всички ъгли и входове на комуникациите.

В процеса на вертикална хидроизолация можете незабавно да извършите изолацията. За тази цел повърхността трябва да бъде залепена с екструдиран полистирол.

За залепване на самозалепващото покритие е достатъчно да се отстрани защитното фолио от задната страна. Ако материалът не е самозалепващ се, той трябва да се нагрява като обикновен покривен материал. След това е възможно да покриете цялата основа с хидроизолация. Не забравяйте да осигурите припокриване от около 30 см. След това, в горния край на основата, така наречената крайна лента е фиксирана. За да го оправите, използвайте дюбели. Уверете се, че лентата е поставена хоризонтално.

Съседните стелажи трябва да бъдат монтирани не в близък контакт един с друг, но с разстояние от около 100 мм. Надлъжната лента има завой. Пространството между завоя и основата трябва да бъде запълнено с уплътнител на сградата. Сега е желателно да се фиксира профилната мембрана. "Граб" може да бъде дюбели, като ги удари над ръба лента.

За да се осигури допълнителна защита на основата от влага, лежа глина в изкопа.

Това приключва работата. Сега остава да запълниш изкопа с пръст и да направиш сляпа зона, която отвежда дъждовната вода от мазето. В процеса на изсипване на слепи зони също е желателно да се водоустойчива. За да направите това, под замазката е необходимо да поставите хидроизолационен материал с обрат на основата.

Ако къщата има сутерен, желателно е да се изолират стените от вътрешната страна по същия начин, както и външната основа. Единственото нещо за вътрешната хидроизолация не се нуждае от профилна мембрана, тъй като стените от избата не са подложени на механично напрежение.

Защита на стени и основи от влага - хоризонтална хидроизолация

За да се предпазят стените от капилярното всмукване на влагата от земята, се извършва хоризонтална хидроизолация на основата. Това може да се направи само на етапа на изграждане на къща. Неговият принцип се основава на факта, че стените са изолирани от мазето.

Трябва да се каже, че ако вертикалната хидроизолация е подложена само на основата на лентата, винаги се извършва хоризонтала, независимо от вида на основата.

Работата е съвсем проста: мастикът се нанася върху повърхността (същата като за вертикална хидроизолация). След изсушаването на мастика се полагат няколко слоя покривен материал. Тогава стените на къщата се издигат над покривния материал.

Тук, всъщност, и всички основни нюанси на хидроизолация. Както можете да видите, операцията е съвсем проста, но е изключително необходима.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Хидроизолация на баняХидроизолация на баня
Какво представлява покритието от хидроизолация?Какво представлява покритието от хидроизолация?
Нанасяне на ролкова хидроизолация на основатаНанасяне на ролкова хидроизолация на основата
Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?
Полиуретанов мастикПолиуретанов мастик
Хидроизолации Tehnonikol за основаХидроизолации Tehnonikol за основа
Хидроизолация на основата със собствените си ръцеХидроизолация на основата със собствените си ръце
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
Хидроизолация на сутеренХидроизолация на сутерен
Хидроизолация на мазетаХидроизолация на мазета
» » Хидроизолацията на основата е подробно ръководство за занаятчиите в дома
© 2021 BggeHat.com