Как да направите качествен под в банята със собствените си ръце

Подът в банята със собствените си ръце

Мога ли да направя пода в банята със собствените си ръце и да спечеля с помощта на специалисти? С някои умения това е напълно възможно. Съответствието с технологичните етапи и правилното изпълнение на работата ще направи качеството и красивата настилка в банята без излишни разходи. Работата, извършена със собствените си ръце, ще донесе морално удовлетворение.

Подготовка като основа за качествен под

За правилното подреждане на пода в къщата със собствените си ръце е необходимо да се проведат редица подготвителни работи. Подовите настилки в банята не са изключение от това правило.

На първо място, е необходимо да се оцени състоянието на старото покритие. Някои материали за подови настилки могат да бъдат поставени върху старото покритие, но трябва да вземете под внимание, че нивото на пода в банята ще се повиши. Експертите съветват напълно да разглобят старото покритие и да извършат всички етапи на инсталационната работа.

хидроизолация

Баните се характеризират с висока влажност. Освен това използването на водопроводни инсталации увеличава риска от течове към долните етажи. По този начин създаването на хидро-бариера за пода в банята се превръща в един от най-важните етапи в работата. Помислете как правилно да сте водоустойчиви пода със собствените си ръце.

Можете да използвате различни материали за това:

  • Битумни маски.
  • Валцувани материали с импрегниращ битум.
  • Цимент-полимерни състави.
  • Проникващи хидроизолационни съединения.
  • Хидроизолационни материали на основата на каучук.

Категорично не е подходящ за бани фолио хидроизолационни материали, основата на които е полиетилен, тъй като те имат ниска пропускливост на водни пари.

При оборудването на хидрокарлана в банята, експертите препоръчват използването на материали на базата на битум. Те имат отлични технически характеристики и са лесни за употреба, така че можете да извършвате хидроизолация без да привличате специалисти, т.е. със собствените си ръце.

Хидроизолационните материали се полагат върху бетонния под на пода. Първо, повърхността е грундирана с всякакъв състав на дълбоко проникване. Добър за тези подходящи специални грундове, които имат хидроизолационни свойства. Всъщност, те са проникващи хидроизолационни пълнещи микрокредити и пори на основата. След кристализацията на активното вещество се образува надеждна хидро-бариера.

Изравняване на дървения под

Дървени покрития

На грундирана и изсушена повърхност е възможно да се използват хидроизолационни материали. Битумният мастик се нанася с обикновена четка за боядисване. На първо място, ставите между стените и пода на банята се третират, а след това цялата повърхност. Хидроизолацията в долната част на стената трябва да бъде средно около 20 см. Мастиките също трябва да замърсят тръбите.

Над хидроизолацията. Монтажът на материала се осъществява от ленти с подхода към стените. Съседните ленти са свързани чрез припокриване. На повърхността не трябва да има шевове, където могат да се образуват пролуки, които намаляват качеството на влагата. Свръзките между ивиците са водоустойчиви с битумен мастик. За да се постави материалът възможно най-плътно, за загряването му трябва да се използва газова горелка. След като сушилният слой се изсуши напълно, е възможно да се направи замазка и да се изравни повърхността на пода.

подравняване

Правилно и най-важното е, че е възможно да се направи качествена подова настилка в банята само ако е напълно плоска без дефекти. Ето защо следващият етап на подготовката е изравняване на повърхността. Не е желателно да се повишава значително нивото на пода в банята, което трябва да се има предвид при избора на нивелиращи съставки. Освен това е необходимо повърхността да е леко наклонена от банята.

Полагане на плочки

Термометър за плочки

За подравняване на пода в банята са подходящи специални строителни смеси на базата на несмилаеми цименти. Значителното им предимство е лекотата им на използване, което им позволява да вършат собствена работа. Първо, с помощта на ниво, е необходимо да поставите маркери по стените, които ще определят височината на пода. Тези маркери установяват T-образни профили. Приготвената изравняваща смес е равномерно разпределена на повърхността на пода до нивото на маяците. За да се създаде равномерна повърхност по композиция, се използва правило.

През първите дни след напълването на изравняващата смес не трябва да се натоварва пода. В този момент е много важно да се спазват условията за температура и влажност в банята, за да се осигури равномерно изсушаване на сместа.

Довършителни покрития



Изсушената замазка трябва да бъде грундирана, след което повърхността е готова за монтаж на довършителната подова настилка. Този етап завършва инсталирането на пода в банята със собствените си ръце. Много е важно да се извърши правилно цялата работа, в противен случай повърхността може бързо да стане безполезна и ще изисква друг ремонт.

За да се направи окончателно покритие на пода, е възможно да се използват различни материали:

  • Балатум.
  • Ламиниран паркет.
  • Керамични плочки.
  • Стъклени или мозаечни подове.
Подготовка за монтаж на 3 етажа

Запълване на основата

Линолеумът е вариант на икономична класа. Материалът е с ниска цена и лесен за монтаж. В процеса на работа не се изискват специални грижи, достатъчно е повърхността да се почисти само с вода. Основният недостатък на линолеума е тенденцията към абразия. В допълнение, ако технологията на полагане, тя може да балон.

Ламинатът се характеризира със своята проста конструкция, добра устойчивост на влага и издръжливост. Лесно е да се грижите за пода - влагата и мръсотията лесно се отстраняват от повърхността.

Керамичните плочки са традиционен вариант на подреждане на подове в баните. Този материал има много предимства - от влагоустойчивост до разнообразни цветове. Единственият недостатък е сложността на полагане, но ако имате определени умения с това, е напълно възможно да се справите. Отлични плочки и за подреждане на топло подове.

Не се препоръчва използването на дървени и коркови подове в баните, въпреки тяхната екологична съвместимост и външна красота. Те са слабо устойчиви на влага и в случай на недостатъчна вентилация те бързо се влошават под влияние. Понякога е невъзможно да се защити повърхността на дървен под в банята, дори и с помощта на яхтен лак.

Полагане на плочки

Първо трябва да изберете и закупите материали. Много е важно да се изчисли правилно броя на плочките, допълнителни декоративни елементи, лепило за плочки и фуги. Разбира се, липсващите материали винаги могат да бъдат закупени, но в този случай съществува висок риск подът да се различава, например, според цветовата схема.

Избор на материали

Плочки на стени и подове

Баня интериор

За подове в бани са подходящи плочки с противоплъзгаща се повърхност. Определянето на количеството материал е много проста. За това, първо, площта се изчислява, а след това, към получения резултат е необходимо да се добавят около 10 до пристъп, рязане и така нататък. Г. Важно е да не направите грешка при избора на ширината на покриващи елементи. Това ще избегне малки разрез в ъглите. Желателно е размерът на изрязаната плочка да не е по-малък от половината от цялото. За да определите точно количеството материал, можете да направите схема на разположението му на пода.

Всяка плочка, колкото и да е качествена, може да има грешка в размера. При избора на дистанционни кръстове е необходимо да се вземе предвид този параметър. В края на краищата, ако тяхната дебелина не надвишава грешката от най-малко 0.5 mm, тогава ще бъде невъзможно да се създаде равномерно шев.

Количеството лепило за плочки и фугиране се определя въз основа на препоръките на производителя за консумация. За разлика от плочките, лепилото може първо да бъде закупено в по-малко количество, след започване на работа потреблението става ясно и ще бъде възможно закупуването на липсващия материал.

Технологични нюанси

Сега нека да видим по-подробно как да направим пода в банята от керамични плочки. Има различни технологии за полагане на материала. Най-простият и най-достъпен за самостоятелно изпълнение е директен. Започнете да поставите плочката по-добре от най-тъмния ъгъл на стаята. Лепилото за плочки трябва да бъде избрано за влагоустойчивост, предназначено за помещения с висока влажност. Сместа се приготвя съгласно инструкциите на производителя.

На плочките и подовата повърхност лепилото се нанася със шпатула. Дебелината на слоя не трябва да е по-голяма от 5 мм. Плочките се притискат здраво към повърхността и се залепват със специален гумен чук, за да се осигури правилно прилягане и по-добро сцепление. Плочки от разстояние се монтират между съседни плочки.

Килим със собствените си ръце

Мат от камъчета

След като полагате плочките върху цялата повърхност на пода, трябва да останете напълно сухи. Вървете по това време не може. Сушенето на адхезивни състави се извършва за около 3 дни. След това шевовете се обработват с фуги, които също трябва да бъдат устойчиви на влага. Преди залепването всички шевове се избърсват с влажна гъба. Остатъците от лепилото за плочки, които не са работещи по време на работа, могат да бъдат отстранени с фино шкурка.

Замазката се нанася с гумена шпатула. Съставът трябва внимателно да се вкара в шевовете и излишъкът да се отстрани със шпатула. След 20 минути остатъците от състава могат да бъдат отстранени с влажна гъба. След 2 часа след нанасянето на стърготините, облицованата повърхност е добре избърсвана със сух парцал. Освен това, шевовете и ставите могат да бъдат третирани със силиконов уплътнител.

заключение

Направете висококачествен и красив под в банята под силата на всеки домашен майстор, който има основни умения за извършване на ремонтни работи. Най-важното в тази работа е внимателното изпълнение на всеки етап и използването на висококачествени съвременни материали.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите плочка на пода в банятаКак да поставите плочка на пода в банята
Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?Как се хидроизолира пода в банята със собствените си ръце?
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Как да изолирате пода в банятаКак да изолирате пода в банята
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Подът в парната баня със собствените си ръцеПодът в парната баня със собствените си ръце
Как да направите качествено обновяване на банятаКак да направите качествено обновяване на банята
Цената за ремонт на банятаЦената за ремонт на банята
Как най-добре да оборудвате банята?Как най-добре да оборудвате банята?
Съвети за ремонт на балкона със собствените си ръцеСъвети за ремонт на балкона със собствените си ръце
» » Как да направите качествен под в банята със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com