Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане

Етаж на земята

При изграждането на частни къщи за подреждане на подове често се използват две различни технологии. Обикновено подът на земята се излива с монолитна циментова пясъчна замазка или се поставя върху заземена основа на система от дървени трупи и монтирана дървена подова настилка. Коя опция е по-добра? Когато експертите препоръчват да се правят дървени подове и кога да се бетон? Всичко това е по-подробно.

Съществуващи опции

Запълваме основата

Производство на бетонни подове

Много често в изграждането на частна къща, основата за пода на приземните етажи и в сутерена е обичайната земна почва. Подовете в този случай могат да се извършват по два начина:

  1. Извършвайте бетониране.
  2. Инсталирайте дърводелската система и поставете дървена основа върху тях.

Първият тип етаж обикновено се използва в технически помещения - бани, бани, мазета и гаражи. В дневните направете дървен паркет. Изпълнете в тях бетониране на пода е възможно само в топлите райони. Но във всеки случай, и двете опции започват подреждането на пода ще бъде същото. И за бетон и за дървена основа трябва да построите специална основа - без нея подовата конструкция на земята ще бъде нестандартна.

Характеристики на технологията на бетониране

Структурата на бетонния под на земята се различава от другите технологии, тъй като броят на слоевете на podsypki зависи от нивото на потока на подпочвените води. Преди да започнете да го инсталирате, експертите препоръчват да се прочетат следните препоръки:

  1. Измерването на масата на подземните води е задължително. Извършва се чрез метода на точково сондиране в няколко зони на обекта.
  2.  Ако подземните води се намират на повече от два метра от дъното на основата, е необходимо да се изпълни многослоен podsypku и да се постави надеждна хидроизолация. Ако те са разположени под нивото от два метра, не е нужно да се налива развалинка и речен пясък, което ще спести много.
  3.  Ако се планира бетонния под, за да положи на система за топла вода етаж, между стените на къщата и циментов под е необходимо да се направи разликата температура от 2 см. Това ще предотврати напукването на пода и по-нататъшното му щетите.
  4.  Ако при последващата експлоатация на бетонна основа се планира натоварване над 200 килограма на квадратен метър, ще бъде необходимо да се извърши допълнително укрепване на замазката. За тази цел експертите препоръчват използването на метална тел с диаметър 4 мм.

Варианти на бетониране

Има няколко схеми за бетониране на земята.

Диаграма с хидроизолация

  • Почвата се уплътнява.
  • Поставете възглавница от речен пясък с дебелина 30 см.
  • Тя смачка чакъл.
  • На върха на развалините е разтегнат полиетилен филм не е по-тънък от 30 микрона.
  • След това се прави груб бетон.
  • След пълното му изсъхване, върху него се полага слой покривен материал.
  • Следва топлоизолационният материал - минерална вата, екструдирана полистиролова пяна или експандирана глина.
  • Завършва се подсилена циментова пясъчна замазка.
  • Полага се подовата настилка.
  • Земята отново е подложена на натиск.
  • На върха се полага възглавница от пречистен пясък.
  • Полиетиленът се разпространява.
  • Извършва се стоманобетонната замазка.
  • Нагревателят е подреден.
  • Тя е покрита с чиста подова настилка.
  • Земята е отслабена.
  • Полиетиленът е облицован.
  • Нанася се грубата замазка.
  • Над него е нагревател.
  • Отново подсилващата се замазка.
  • Подово покритие.

Схемата се използва при ниско ниво на подпочвените води

Етажна схема за дървен под

Основи и настилки

Схема без изливане

При изграждането на къщи в суровия руски климат експертите препоръчват да се използва следната схема. Уплътняване на земята -> изграждане на възглавници от пясък, чакъл и трошен камък -> хидроизолация и изолация -> армировка -> бетонна замазка.

Етапи на инсталиране

Започнете работа и положиха бетонния под на земята е възможно само когато напълно издигнати стени, покрива вече са приключени, а метеорологичните условия позволяват замазката да изсъхне добре. Работата започва с измерването на основата и настройката на маркировката. С помощта на нивото на сградата се определя "0" - най-малката точка на основата. Маркира се на прага от дъното на бъдещата врата. Следователно е необходимо да отидете по-дълбоко в земята за един метър. От откритата точка и базовата линия ще премине.

Обърнете внимание! Некомплицираното устройство ще ви помогне да очертаете периметъра на нулевата марка. За да направите това, трябва да използвате нивото, задвижете се в ъглите на периметъра на ноктите и издърпайте кабела между тях.

След извършване на маркировката е възможно да се извърши изграждането на основата, върху която монолитните подове ще лежат на земята.

Подготовка на субстрата

Арматура за пода

Подготовка на структурата за пълнене



Първо премахнете всички строителни отпадъци и отстранете основния слой до нула. След отстраняване на 30-35 см, изложената повърхност се уплътнява. Това може да се извърши чрез плоча или компактен дървен стълб, като дръжките са прикрепени отстрани. На опитни майстори се препоръчва да водят процеса добре, за да улеснят процеса. След напояване и уплътняване, основата трябва да изсъхне напълно. Ето защо е по-добре да се извърши бетонирането на пода през лятото. На горната площадка се полага пясъчна чакълна възглавница. В долната част на леглото се напълва слой от чакъл с дебелина 30 см, внимателно се изравнява и отново се натрошава. На чакъла, пясъкът е положен в слой от 30 см. Той също така е изравнен, напоен и добре натрошен.

Обърнете внимание! Дървените болтове с правилния размер помагат да се контролира височината на запълването. Те са изложени в ъглите на периметъра. След попълване на следващото ниво, колчетата се премахват.

Върху слой от чакъл пясък е 15 см, а след това отново от върха се запълва със слой пясък 15 см. При полагане на слоя трябва да се осигури, за да се определят всеки в строго хоризонтална равнина. Нивото на сградата помага да се контролира това.

Хидроизолация и изолация

Следващият етап е инсталирането на защитен слой и нагревател. Филмът ще предотврати загубата на влага от циментово-пясъчния разтвор. Нагревателят няма да позволи на топлината да напусне стаята през пода. Така че този етап трябва да се третира с изключителна отговорност. Като хидроизолация може да се използва конвенционален полиетиленов филм, но дебелината му не трябва да бъде по-малка от 30 микрона. Този ролков материал се полага върху основата, така че полиетилен за 15-20 см отиде на стените. Свръзките между листовете на филма се закрепват със скоч лента за строителството. На върха на подредената й изолация. Тъй като тя може да действа напълно различни материали. Най-често се използват фино-гранулирана глина, базалт или минерална вата, екструдирана полистиролова пяна. По-рядко - корк, валцуван изолон и перлит. И всичко, защото последната група материали струва малко повече от първата.

подсилване

Монтиране на армираща мрежа в два слоя

Двойна армировка

Бетонните подове в къщата, поставени на земята, трябва да бъдат здрави и твърди. Това е подсилването, което помага да се направи замазката. Ако върху нагревателя се постави метална мрежа, изтъкана от тел с диаметър 4 мм, тя ще остане вътре и ще се превърне в надежден укрепващ слой след изливането. Мрежата е прикрепена с помощта на клечки.

Монтаж на кофраж

Преди монтирането на замазката е необходимо да се построи дървен кофраж. Той е направен от обикновен лъч и е монтиран между специални водачи, ясно очертани от нивото на сградата. От правилното монтиране на кофража зависи качеството на изливане на бетон. Ако дървените елементи са предварително обработени с някакъв вид масло, те могат лесно да се извлекат от бетонното изливане без много трудности.

Рецепта за приготвяне на бетон

След като приключи цялата предварителна работа, започва процесът на изливане на бетон. Разтворът се приготвя съгласно следната рецепта:

  • Една част от цимента.
  • Две парчета добре пречистен пясък.
  • Четири парчета дребен чакъл.
  • Половината от водата.

От тези съставки се смесва хомогенна смес. Тя незабавно се излива върху пода и се изравнява с правилото. Процесът на изливане на пода трябва да бъде непрекъснат, така че е препоръчително да се проведе в няколко ръце с помощта на бетонов смесител. След изливане на пода все още не е замразена сместа е компактен вибратор. Той премахва кухините, които могат да възникнат в решението. След изливането на пода трябва да се изсуши правилно и да даде бетон, за да получи сила. За разлика от описаната технология, дървените подове се подреждат напълно различно. Как? Нека да разберем заедно.

Дървена настилка

Устройството на дървен под

Правилно отлагане

Поставете дървените подове на земята по такъв начин, че между основата на пода и те остават топла вентилирана под земята. Височината му може да варира, но не трябва да бъде по-малка от 15 см и не повече от 20 см. При по-ниска височина вентилацията на пода се влошава и при по-големи увеличения се увеличават топлинните загуби. По-лесно е и по-евтино да инсталирате дървени подови настилки върху тухлени подпори. Инсталирането им се извършва съгласно следната схема:

  • Създава се субстрат и се изработва бетон. На свободна основа субстратът за предпочитане трябва да бъде изграден от развалини, напоени с битум. Тя е покрита с 5 см и е уплътнена в почвата.
  •  След това се прави маркировка, показваща местоположението на тухлените маси, и се излива цимент, за да се издигне тухла. След окончателното втвърдяване на замазката започва изграждането на тухлени нощни шкафчета.

Обърнете внимание! За да ги създадете, не можете да използвате силикатни тухли и изкуствен камък.

  • Два слоя рубероид са поставени върху тухлените подпори. Те ще осигурят необходимата хидроизолация. Тухлените пиедестали стават подкрепа за изоставането. Дървеният лъч се полага надлъжно, а след това се закрепва по периметъра с напречни греди. Между магьосниците са прикрепени коне, които ще бъдат опора за грубите основи.
  •  Грубият под е събран от импровизирани материали, изработени дъски или шперплат. Над слоя на мембраната за бариери срещу пара. Тя е обвита около цялата ъндърграунд по такъв начин, че между закъсненията образуваха дори ниши. Те се побират всяка изолация от ролки или плочи от експандиран полистирол или полистиролова пяна. Като нагревател често се използва глина. На върха на изолацията отново покрити с парно бариерен филм.
  •  Следващата стъпка е полагане на дървени настилки или шперплат. На шперплат можете да поставите всичко, което ви харесва - ламинат, балатум, килим.

Обобщение по темата

Както можете да видите, пода в частна къща може да се подрежда по различен начин. Дървените подови настилки се използват, когато не се препоръчва монтаж на бетонна основа. В кои случаи не може да се извърши бетониране? Когато подземните води са много близо до земята. Не можете да конкретизирате пода в места с висока сеизмична опасност, не се препоръчва да направите цименто-пясъчна замазка на свободна основа и на земята с голяма дълбочина на замръзване. Бетонният под е добър в техническите стаи. В хола ще бъде много по-топло, ако използвате дървени подови настилки. Ако се прилагат всички посочени по-горе ограничения, по-добре е да използвате дървената дървена система. Надяваме се, че такива препоръки ще помогнат на много хора да решат и изберат най-подходящата технология за подови настилки на земята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Етажи на земятаЕтажи на земята
Дървена подова рамкаДървена подова рамка
Как да направите подове в дървена къщаКак да направите подове в дървена къща
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Полагане, полагане на дървен подПолагане, полагане на дървен под
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
Как да направите подовете на земятаКак да направите подовете на земята
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Ние правим пода в банятаНие правим пода в банята
От какъв материал е устройството на подове във ванатаОт какъв материал е устройството на подове във ваната
» » Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
© 2021 BggeHat.com