От какъв материал е устройството на подове във ваната

Устройството за подове във вана

Въпреки расовите различия и климатичните условия адаптациите за хигиенни процедури са достъпни за всички народи. Само някъде те се наричат ​​сауна, някой има хамам, а някои просто се изсипват в морето. Русичи предпочита банята. Когато точно нашите прадеди започнаха да се измиват там, никой не знае със сигурност. Но благодарение на древните ръкописи е ясно, че банята е доста обикновен феномен, дълъг преди XII век. В Русия тя съществуваше в две форми - загрята "на черно" и "на бяло". Няма да отидем в подробности, защото еволюцията се промени, подобри и опрости всичко. Сега ваната за нас е просто едно добро място да се отпуснете с приятели. Ние продължаваме да го изграждаме на нашите крайградски парцели по съвременни проекти и да го използваме по предназначение. Как да се издигнат дървени трупи, всеки специалист знае, но устройството на половете в банята е интересен въпрос. На него ще спрем.

Какъв е проектът на пода, за да се осигури потока на водата?

Когато човек мие, големи количества сапунена и мръсна вода се излива. Така че, за да се избегне стагнация в стаята и не се появява неприятна миризма, е необходимо да се осигури бързото й изтичане в шахтата за отпадъчни води.

Именно за тази характеристика, която осигурява качествено изтичане, че изграждането на пода е:

  • Изтичане - освобождава вода през процепите, разположени директно в повърхността на пода. В същото време, украса трябва да се извършва на улицата и да се вентилира - така че те ще бъдат по-малко склонни да се разпадат и ефектите на гъбички. И докато дървените скари се сушат на открито, можете да лекувате подземната зона.
  • Непропускливи. Тук плочките за подови настилки се слагат плътно един към друг и с достатъчен наклон към отвора за оттичане. Водата минава през нея и след това отива в канализацията.

Какви видове подове се използват в съвременните руски бани?

Първоначално в банята изобщо нямаше секс. Палубите бяха положени на голата земя и водата течеше през тях в земята. Неприятната миризма и студ отдолу накараха човечеството да мисли, че е необходимо да се полагат пода.

Сега всяка сауна има фундамент, а стаите са много топло. И собствениците имат възможност да избират материала, от който ще бъдат подови настилки. В съвременните бани има подове от бетон или дърво.

Бетонни подове

Покрития от този тип се препоръчва да се използват в парната баня или да се мият, ако площта на ваната е много голяма. За да се гарантира, че подът е работил дълго време и не е претърпял преждевременни деформации, устройството за бетонен под в банята трябва да се изпълнява в съответствие със следната технология:

  1. Тревата се отстранява и повърхността е внимателно изравнена и подложена на натиск.
  2. Завършената основа е положена с чакъл или експандирана глина.
  3. Цялата площ се излива с бетон до дебелина 50 мм.
  4. След изземването на бетонната повърхност се поставя перилно-циментова замазка.
  5. След това се изсипва още 30 мм бетонна смес.
  6. Изчакайте, докато се захване напълно и само след това изравнете повърхността с циментова замазка, ако е необходимо, започнете да монтирате подовите плочки.

Ако имате желание и възможност да направите топъл под в стаята, трябва да продължите както следва:

  1. На завършената основа се полага "легло" от натрошен камък, чакъл или шлака.
  2. Първият слой бетон се излива.
  3. Когато повърхността е достатъчно здрава, изолацията се полага. Тя може да бъде минерална или стъклена вата. Ако този материал не е наличен, сменете го със смес от бетон и перлит в съотношение 2: 1.
  4. На нагревателя се изсипва втори слой от бетон.
  5. След като силата на бетонния под е настроена, е възможно да се поставят плочки върху него.

Трябва да се помни, че в парната баня и миенето е необходимо наклон към канала. В противен случай трябва самостоятелно да приберете водата към сифона.

Дървени подове

Този вид дизайн е най-практичен и доста евтин. Но има голямо минус - дървеният под е кратък. Неговият експлоатационен живот зависи от това, от какво е обработена повърхността на дървения материал, от начина на извършване на инсталацията и от какви са условията за поддръжка по време на работа.

Избор на дърво

Вътрешно довършване на банята

Красив дървен под във ваната

Подреждането на дървени подове в парна баня или друга стая на баня, на първо място, зависи от избора на дърво. Най-добрата дървена покривка е иглолистна. Дори при много висока температура, такъв под няма да загрее повече от 30 градуса. Смолите не се открояват, но остават вътре, излъчвайки приятна миризма.

Силата на дъб е по-добра, но поради факта, че е много хлъзгав във влажни помещения, той не се използва за такива цели от съображения за безопасност.



Бреза и аспина не издържат на висока влажност и започват да се разпадат. Лиственицата също е добър вариант.

Независимо коя дървесина избирате за работа, тя трябва да бъде добре обработена със специални антисептици, подходящи за помещения с висока температура и висока влажност.

Поставяне на дневника

Подгответе основата под бъдещия етаж, отстранете тревата, изравнете повърхността и поставете чакъла или чакъла. Но не забравяйте, че трябва да има наклон за източване.

Така че, започваме. Ако сте решили да изтечем подове в парна баня или тоалетна, трупите могат да бъдат монтирани директно върху развалините. Ако възнамерявате да използвате конструкцията на неотводните подове в парна баня, тогава в бани с малки размери - 22 метра или 23 метра, може да се опрете директно върху долната рамка на дървената къща или стената. В бани с размери 33 м или 54 м, изоставането се извършва само на бетонни или тухлени стълбове. Напречното сечение на тези опори трябва да бъде 250250 мм, а разстоянието между тях - не повече от 800 мм.

Преди да започнете инсталирането на пода в банята, не забравяйте да помислите и да инсталирате дренажна система. Някои майстори съветват да го подредите директно под ваната. Но не правете това. Вземете я, в противен случай фондацията ще се срути много бързо. И още един съвет. На подовете в парната баня бяха топли, повдигнали ги на 200 мм над нивото на пералната.

Подова настилка

В този случай използвайте непрорязани предварително подредени дъски. Краищата им задължително трябва да са равномерни, а дължината им трябва да съответства на размера на банята, като се отчита вентилационната пролука.

Работата започва от всяка стена, разположена успоредно на полагането на дъски. От стената се отдръпват няколко сантиметра и 2-3 нокти към дървените трупи, ноктите на първата дъска. След това поставете следващия, като оставите между тях 30-40 мм. След като са поставени подовете, ги обработете със защитно съединение. При полагане на пода в съблекалнята не са необходими празнини.

Подови настилки на неотводни подове

Неподвижен под в банята

Устройството за мивка във вана

В този случай се използват дъгови дъски, които се поставят в канал в банята. По-рано, "черен" етаж от немаркирани дъски, парчета, дъски от 2 или 3 степени.

За да направите това, от дъното по краищата на изоставането са прикрепени пръти, които са приковани към "черен" под. След това се полага слой от хидроизолация, нагревател под формата на експандирана глина и още веднъж слой от хидроизолация. И само сега идва редът на дъгообразните дъски на довършителния етаж. Не забравяйте да организирате отдушник, защото благодарение на него в банята няма да има неприятна миризма и покритието няма да започне да гние.

Има ли первази в стаята? Това зависи от местоположението на пода спрямо мазето. Ако е необходимо, трябва да е водоустойчива.

Някои съвети

Новите етажи в пералната и парната баня са покрити с предварително подготвени настилки. В съблекалнята поставете доста плътен материал, например мат.

Защо трябва да направите това? Тъй като подовете са все още хлъзгави и когато температурата се повиши, тяхната повърхност ще се затопли до + 30 градуса, а вероятно и дори по-висока.

Никога не използвайте синтетични материали - те бързо се нагряват и отделят отровни вещества, които са вредни за здравето.

заключение

Извършвайки инсталирането на подове във ваната и подготвяйки я за работа, вие се грижите за близките си. Ако спазвате всички препоръки, банята ще ви служи много години с вяра и истина. А вашите приятели и роднини ще се радват да ви посетят.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бани в черноБани в черно
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Ремонт на стените в банятаРемонт на стените в банята
Икономична версия на вратата за банятаИкономична версия на вратата за банята
Как да се отървете от гъби и мухъл в банятаКак да се отървете от гъби и мухъл в банята
Как да изберем печка за вана?Как да изберем печка за вана?
Характеристики на водопроводните работиХарактеристики на водопроводните работи
» » От какъв материал е устройството на подове във ваната
© 2021 BggeHat.com