Как да направите подовете на земята

Етажи на земята

Ако при изграждането на приземния етаж на приземните етажи и в сутерена са естествени почви, довършителните покрития могат да бъдат от два вида - бетонни подове на земята или дървени.

Първият сорт е, когато метрото се извършва между приземния етаж и земята. Тук е разположена върху земната основа подредени бетонни подове.

Дървени подове обикновено се инсталират в хола. Бетонният под, като правило, се използва в бани, мазета или гаражи.

Етапи на устройството на подове на земята

Устройството на подовете на естествена земя е конструкция на няколко слоя - т.нар. Пай. И трябва ясно да разберете функцията на всеки слой, за да изпълнявате правилно работата на всеки етап:

  • Първи слой или основа. За него се препоръчва да се вземе речен пясък, но е възможно да се използва естествена почва за тези цели, с изключение на торф и чернозем. Физическата пръст трябва да бъде внимателно уплътнена. И ако дебелината на слоя е повече от 20 сантиметра, е необходимо да го омотате заедно с развалините. Уплътняването на почвата се извършва слой по слой с овлажняването на всеки слой.
  • Второто ниво е отпадъци. Това е носещ елемент и основната му цел е равномерното разпределение на товарите в основата. Съставът на този слой включва бетон клас B с добавяне на чакъл фракция от 5-20 милиметра. Ако уплътняването се извършва с помощта на натрошен камък, бетона трябва да се смени с циментово-пясъчна замазка. Устройството на такава повърхност трябва да бъде направено качествено, без неравномерности и различия, като се използват рафтове за фар, които трябва да бъдат определени според нивото.
  • Следващият слой е хидроизолация на пода. Ако сравните такива показатели като цена и качество, тогава най-добрият вариант ще бъде полимер-битумна мембрана или PVC мембрани, които са по-скъпи, но по-издръжливи. Също така е възможно да се изпари използването на полиетиленово фолио в няколко слоя, но тази опция има един недостатък. Когато изливаме бетон, филмът може да се повреди и ще бъде проблематично да го оправим. Най-икономичният и ефективен вариант е полагането на покривен материал с припокриващи се панели. Тази традиционна хидроизолация напълно се оправдава повече от едно десетилетие.
  • Четвъртият слой е изолацията на пода. На пазара има няколко материала за топлоизолация на пода, който е монтиран на земята, всички от които отговарят на установените стандарти. Това е глинест чакъл, експандиран полистирол и минерална вата на база базалт или фибростъкло. Изборът на материал до голяма степен зависи от структурните характеристики на етажа, целта на помещението, района, в който се извършва строителството, както и материалното богатство на собственика на жилището.
  • Петият слой на пай е стоманобетонна плоча, която е основният поддържащ слой. Състои се от бетон клас Б, частично натрошен камък с размер до 20 mm и заварена подсилваща мрежа с клетки 100x100 mm и дебелина на пръта 3 mm.
  • Последният слой е изравняване или чиста замазка от циментово-пясъчен разтвор.

Избор на нагревател

При подреждането на подове, изпълнявани на земята, е особено необходимо да се обърне внимание на избора на изолация. Такъв материал трябва да има минимална топлинна проводимост, както и повишена якост на натиск.

По правило тези условия съответстват на:

  • Пяна. При подреждането трябва да се има предвид, че под въздействието на органични разтворители се унищожава. Затова не го поставяйте директно върху основата, съдържаща полимер-битумен мастик.
  • Екструдиран пенополистирол. Този материал за топлоизолация е оптимален при изграждането на основата на земята, а в последния случай има ниска топлопроводимост и е в състояние да издържи значителни натоварвания.
  • Плочи от минерална вата. Материалът е устойчив на деформация и има висока плътност. Такъв продукт абсорбира влагата, така че е необходимо да се защитят плочите от минерална вата от контакт с циментовата замазка и особено със земята.

Чистота на монтаж на дървен под

Дървените подове на земята обикновено имат вентилирано подземно пространство, което трябва да бъде изолирано. Необходимо е въздушната среда да е в нея, както в стаята.

Слоеста схема

Принципът на затопляне

Височината на подземния етаж е по преценка на собственика на къщата и е между 15 и 20 сантиметра. Инсталирането на дървено подово отопление от този тип се извършва по следния начин:

  • Подреждане на основния слой от бетон. Ако почвата е хлабава, тогава се изисква кухина от развалини от 5 см.
  • Разполагане на фарове и изливане на циментова замазка.
  • Тухлена зидария на подпорни стълбове за последващо подреждане на изоставанията или гредите върху тях. Зидовете се извършват след пълно втвърдяване на замазката.
  • Хидроизолация - 2 слоя покривен материал се поставят върху нощните шкафове с задължително вмъкване от 3-4 сантиметра. Тогава по външните стени се извършва затопляне.
  • Монтиране на дървения материал върху стълбовете за тухлени подпори и закрепването им с винтове за самозатягане. В същото време между закъсненията и стените трябва да има празнина от поне 2 сантиметра. Необходима е линейна експанзия на дървесината при висока влажност или движение на къщата през лятото и зимата.
  • Полагане на плоскости с помощта на дървени подложки, които са плътно притиснати една към друга. Към трупите са фиксирани ноктите.
  • Последните работи са замазка на ноктите, както и други повреди и дефекти на пода.

При построяването на дървени подове на основата не трябва да забравяме вентилационните отвори, които се извършват в основата на къщата. И те трябва да бъдат разположени на противоположните страни на основата, които са едни спрямо други. Отвън, вентилационните отвори са затворени с декоративни решетки, които предпазват подземното пространство от проникване на мишки и други животни в него.

Особености при поставянето на бетонни подове

Бетонни подове на земята, ако ги сравните с дърво, много по-трайни и надеждни. Гладката и издръжлива основа на тази конструкция е идеална за поставяне на всякакви покривни покрития.

Бетон над изолация

Разширен глинен агрегат за бетон

Изсипването на бетонния под се извършва веднага след изграждането на стените и таванното устройство. Процесът на инсталиране се състои от следните стъпки:

  1. Маркиране на пода. Като правило тя се намира точно под прага на входната врата.
  2. Устройството на филтрираща възглавница. За да направите това, е необходимо да се изравнят и компактират почвата, след това напълнете слой от чакъл и слой пясък, който е уплътнен.
  3. Полагане на бариерата срещу пара. В ролята на парна бариера е полиетиленово фолио с дебелина до 300 μm. Трябва да се сложат два слоя, преди да се излее основата с бетон. В същото време краищата му са огънати до стените и закрепени с нещо. Можете да използвате специални мембрани или познати рубеоиди вместо филм.
  4. Изливане на бетонна основа. Тази работа се извършва на уплътнена земя с ленти, ограничени от маяци. Бетонната смес се изравнява с помощта на дърво, което постепенно се движи по релсите. Така че е необходимо да се извърши движението шейкове правилото, че пълнителят, който действа като чакъл или натрошен камък, най-гъсто разпределени в сместа. Освен поставения бетон е необходимо да се мине през остър предмет и да се направи така наречен щик, така че въздухът, натрупан в бетонната смес, да излезе. В противен случай във вътрешността на бетонния слой се образуват кухини, които отслабват носещата способност на основата.
  5. Зареждането започва от далечната стена на стаята и е насочено към входа. След като бетонът иззърпи малко, ламелите се отстраняват и прорезите се запълват с циментова замазка.
Подова инсталация

Подредба на пода

Трябва да се помни, че максималната сила на такъв етаж, изпълнена на земята, ще достигне не по-рано от 28 дни. Освен това, за да се избегнат пукнатини в завършената основа, тя трябва да бъде периодично навлажнена и покрита с пластмасова обвивка.

В края на бетонната подова конструкция се прави циментова замазка. В хола, такава база би била идеална възможност за всеки завършек, а в жилищен район може да се превърне в готов под. В жилищните сгради първите етажи с подови настилки, поставени на земята, трябва да бъдат оборудвани с отоплителна система - електрическа или вода.

заключение

Има мнение, че етажите на земята са ненадеждни, твърде студени и неудобни. Но всъщност не е така. Може би преди няколко десетилетия беше така. Но съвременни строителни материали, както и най-новите иновативни технологии може да реши проблема за създаване на топло и издръжлив етаж в естествената grunte.Edinstvennoe лесно това, което се изисква от строителя - е спазването на торта подреждане технология, за да се постигне желания резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Устройството на пода в дървената къщаУстройството на пода в дървената къща
Етажи на земятаЕтажи на земята
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Какви са половете и от какъв материал се изграждат?Какви са половете и от какъв материал се изграждат?
Подреждане на основата на мазета със собствени ръцеПодреждане на основата на мазета със собствени ръце
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
От какъв материал е устройството на подове във ванатаОт какъв материал е устройството на подове във ваната
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
» » Как да направите подовете на земята
© 2021 BggeHat.com