Устройството на пода в дървената къща

Дървеният под е класическо решение в строителството и ремонта. Няма съвременни композитни материали, които да заменят домашната топлина и екологичната чистота на дървото. Въпреки факта, че дървото губи до бетон или композити в силата и надеждността, естествената му привлекателност отдавна ще бъде популярна сред строителите. Устройството на пода в дървената къща се изпълнява от много поколения, затова не би трябвало да причинява специални проблеми дори на не толкова опитни майстори.

Можете да подредите пода в дървена сграда, използвайки различни технологии. Обмислете реда на работа, използваните материали, инструменти и оборудване.

Устройството на пода в дървената къща

Устройството на пода в дървената къща

Изграждане на подова настилка от дърво

Етажна схема в къща от дърво по стълбове-колони Схема на пода в къща от дърво по стълбове-колони

Етажна схема в къща, изработена от дърво върху колони

Изграждането на етаж от тази конструкция е препоръчително, ако не възнамерявате да полагате носещи или носещи греди за изграждането на пода в стените на вашата къща. В този случай подът ще бъде построен съгласно свободна "плаваща" схема и по никакъв начин няма да бъде свързан с външните стени на сградата. Също така, тази подова конструкция се използва за изграждане на подове в дървени сгради на почви с високо ниво на почвена вода.

Сексуалните подови настилки в къща от дърво от този дизайн могат да бъдат разделени на два вида.

  • Единични настилки от дървени дъски. Този тип етаж е най-простият в строителството и по-нататъшното му използване и ремонт. Препоръчва се този дизайн да се използва в малки къщи в вили, построени за сезонна употреба.
  • Двоен етаж. Този тип подове са построени в конструкции, предназначени за целогодишно живеене. При използването на тази технология се изграждат две палуби: черно и чисто, между които има изолация от топлинни загуби и проникване на влага.
Основните видове дървени подове

Основните видове дървени подове

Технология на подовата конструкция в къщи от дървесни материали върху подложки

Стъпка 1. Извършете разкопки в пространството на подполето си. Дворът трябва да бъде изкопан малко повече от половин метър от долното ниво на планирания под. При разкопаните изкопи поставете възглавница от чакъл, чакъл или екологично чист речен пясък. Препоръчва се горната част на възглавницата да се извисява над нивото на почвата на мястото около основата с около 20 сантиметра.

мазе

мазе

Стъпка 2. Подпори-полюси за пода може да се формира от червена печена тухла. Така че, ако планирате да поставите пода върху 25-сантиметрова височина, оптималната ширина ще бъде 1,5 тухли. С височина на подкрепа над 25 сантиметра, поставата е поставена в две тухли.

Подпорни стълбове за подова конструкция

Подпорни стълбове за подова конструкция

Съществуват и други технологии за инсталиране на поддръжка. Например, възможно е да се поставят монолитни бетонни колони в подземните. В същото време бетонният разтвор се излива в предварително изработения дървен кофраж, в който е монтирана метална рамка, изработена от армировка.

Бетоновият разтвор може също да се излива в асептични секции от азбесто-циментови тръби, които се монтират вертикално и се задълбочават в чакълната възглавница, вътре в която е поставена рамка от армировка.

Стълбове на тръби

Стълбове на тръби

Във всеки случай, при избора на технология за издигане на стълбовете, е необходимо да се обърне внимание на тяхното унифицирано горно ниво. Най-доброто устройство за наблюдение е нивото или нивото на лазера. Разстоянието между стълбовете на стълбовете хоризонтално и вертикално е около един метър.

Стъпка 3.Всеки слой опора се полага със слой хидроизолация. Най-лесният начин да направите това е да използвате два комбинирани слоя изолация на листове, като покривен материал.

Водонепроницаем колоните с листова рубеола

Водонепроницаем колоните с листова рубеола

Стъпка 4.На хидроизолационния слой се поставя дървена плоча с дебелина 30 мм.

Подкрепя с умира

Подкрепя с умира

Стъпка 5.На стълбовете - стълбовете останаха трупи. Обикновено те са построени от дебел дървен лъч, изрязан от иглолистно дърво и обработен с антисептик. Свързващите точки на трупите трябва да са на колони. При изграждането наблюдавайте хоризонталната позиция на горната повърхност на дървото. Регулирайте позицията на изоставането чрез използване на противотежести. В зависимост от ширината на дървените дъски, използвани при конструкцията на пода, разстоянието между съседни дървени трупи може да варира в диапазона от 60-80 см.

Полагане на дървени трупи

Полагане на дървени трупи

Стъпка 6.Подовите настилки се полагат върху положените дървени трупи. За да се създаде естетичен вид, дървените дъски на пода е по-добре да се поставят успоредно на посоките на светлината, падаща от прозорците на стаята. Първата дъска се поставя с разстояние от стената до 15 мм. Тогава това пространство ще бъде затворено от перваза, но прореза ще осигури движението на въздуха в подземното пространство.

Подова настилка от единична дъска

Подова настилка от единична дъска

Стъпка 7.Дъските от масивна дървесина на дървените трупи се закрепват с помощта на нокти. Минималната дължина на свързващия гвоздей трябва да бъде два пъти по-голяма от дебелината на дъската. Ноктите са запушени под наклона, така че оста на въртене на нокътя да не съвпада с равнината на дъската и поддържащо закъснение. Оптималният ъгъл на наклона е 30-45 градуса спрямо вертикалата. Шапките на ноктите от удари на острата страна на чука са напълно вдлъбнати в дъската. След това, след извършване на процеса на пълнене и боядисване на шапките, ноктите ще изчезнат от гледката.

Набиваме дъски с нокти, насочвайки ги под остър ъгъл

Кантиращи дъски с нокти под остър ъгъл

Стъпка 8.Над дъските по периметъра на стените е закован перваз. В близост до двете противоположни стени на стаята е фиксиран временния плинт, който е фиксиран на няколко сантиметра от стените. Слотовете ще осигурят вентилация до окончателното изсушаване на масива от плоскости, а след това ще бъдат затворени с постоянна перваза.

Плосък за нокти от дърво

Плосък за нокти от дърво

Имайте предвид, че погрешно е така, ако в стаята е на пода върху бетонни или тухлени колони, стълбове, няма да се отопляват през зимата, подкрепата може да "история" и геометрията на дървена подовата конструкция е нарушена. Допълнителна изолация подземно може да придаде шлаковия слой, но в горния си край празнина и дюшеме пространство трябва задължително да остане най-малко 5 см за вентилация.

Как да се изгради една дървена дъска в къща от дърво

Ако в изграждането на стени в къща от дърво сте предвидили за полагане на стълбове-греди, тогава най-достъпният начин за построяване на етаж ще бъде полагане на един дъсчен под. Обикновено разликата между носещите греди е не по-малка от един метър.

Еднопосочен дървен под

Еднопосочен дървен под

  1. На върха на подпорите са монтирани дървени трупи за полагане на пода. За конструкцията им се използват дървени греди със страна от 50-60 мм. Разстоянието между дървените трупи зависи от ширината на дъската, използвана за полагане на пода:
    - ако използвате дъска с дебелина 30 мм, тогава разстоянието между закъсненията трябва да бъде не повече от половин метър -
    - ако използвате плоча с дебелина 400 мм или повече, оптималното разстояние между закъсненията ще бъде 50-60 сантиметра.
  2. Когато полагате летвите от дървените трупи, не забравяйте да проверите хоризонталното ниво на горното ниво на гредите. Препоръчително е да се използва лазерно или конвенционално ниво на сградата, като се регулира височината на изоставането чрез използване на сблъскващи се клинове.
  3. За лагерните греди режещите трупи се фиксират чрез дълги нокти или дърводелски скоби.
Дърводелски скоби

Дърводелски скоби

  1. Подовата плоча на единичната конструкция е поставена директно върху лостовете. За замазка на довършителен под в един слой се използва листовата купчина. монтиране й е традиционно: В следващата таблица се вмъква в предишното блокиране се регулира чрез докосване с чук, а след това прикован да изостава дълъг пирон, настройката в тялото на борда под лек наклон. Шапките на ноктите са вдлъбнати в тялото на дъската. Ако имате намерение да се поставят на пода в един слой на пода покритие - това е възможно да се използват Дъски.
Дървени дъски

Дървени дъски

  1. Чистият под от дъсчената дъска е смлян, след това лакиран или боядисан. Довършителният слой на пода е покрит с довършителни декоративни покрития, например линолеум.
Подово шлайфане

Подово шлайфане

Това е много бърз и достъпен начин за изграждане на пода в дървена конструкция. Въпреки това, топлоизолацията на такава конструкция оставя много да се желае и в къща, предназначена за целогодишно живеене, по-добре е да се изгради двойна подова конструкция.

Изграждаме подова настилка в два слоя в дървена конструкция

За разлика от единичния, двойният етаж се състои от два слоя: чист и груб.

Двуетажна дървена подова настилка

Двуетажна дървена подова настилка

Стъпка 1

На носещите лагерни лъчи се монтират задържащи лайсни, към които се притискат черепните допълнителни пръти.

Допълнителни брушки на черепа

Допълнителни брушки на черепа

Стъпка 2

На черепните допълнителни шини в напречната посока дъските на грубия слой на подовата настилка са приковани. Можете да използвате необработената дъска от иглолистни скали с различни дебелини (15-45 мм). Преди поставянето на таблата се обработва с антисептик. Натрупаните дъски са плътно прилепнали една към друга, така че остават минималните слотове.

Стъпка 3

На грубата настилка се полага слой от пароизолация, изработена от здрав полиетилен. Неговите ивици са припокрити.

Пароизолация от полиетиленово фолио

Пароизолация от полиетиленово фолио

Стъпка 5

Закъснението се поставя върху грубия под. Тяхната височина се избира в зависимост от необходимото ниво на изолация (обикновено 50 мм).

Стъпка 6

Слабовият слой се намира между закъсненията. Изборът на материал за изолация зависи изцяло от вашия бюджет и предпочитания:

  • валцувана ролка от минерална вата;
  • плочи от пенополимер (например, експандиран полистирол);
  • слой от запълващ материал, например, разширена глина или смес от глина с дървени стърготини;
  • система от тръбопроводи с топъл воден под.
Топлоизолация на дървен под

Топлоизолация на дървен под

Стъпка 7

На върха на топлоизолационния слой се полага още един слой хидроизолация. Ако изградите подово покритие с топла вода в дебелина на дърво, не се използва горният слой хидроизолация. При изграждането на подова настилка с пасивна топлоизолация между горния ръб на топлоизолационния слой остава празно пространство от 1-1,5 сантиметра.

Стъпка 8

От горе на всички тези "сандвич" се полагат листа натрупани дъски. Технологията на тяхното инсталиране вече е описана по-горе.

Стъпка 9

В ъглите на стаята по време на монтажа са оставени вентилационни отвори със сечение от около 5 сантиметра, които са покрити с декоративни решетки. Повърхността на решетките се издига над пода за няколко сантиметра. Такава кота защитава решетката от влага.

Метрото се проветрява и през прозорците в стените на мазето. През зимата всички видове вентилационни прозорци се припокриват.

Решетки за вентилация на пода

Решетки за вентилация на пода

Характеристики на изграждането на етажа на първия етаж на дървени сгради

При монтажа на пода в долната част на земята или в приземния етаж на дървена къща над неотопляеми мазета има някои характеристики.

Студеният под, разположен директно на земята (без подземни)

Студеният под, разположен директно на земята (без подземни), е изграден със суха почва под къщата и с високо ниво на припокриване на приземния етаж на сградата. Подземният етаж на този етаж се състои от 4 слоя:

  • подсилена пясъчна възглавница;
  • сух, чист, калциниран пясък;
  • лаг (греди от иглолистни дървета с дебелина повече от 15 сантиметра), погребани в натрупана земна основа и поддържани от разкопки по външните стени на помещението;
  • единични дъски с дебелина 30-40 мм.

Изолиран под с подово пространство

Инсталирането на такъв под е препоръчително при високо ниво на почвена вода. Сгъванията в този случай се поставят на стълбове (стълбове от тухли или монолити от бетон).

Редът за изграждане на изолиран под с незагрято подземно пространство

  1. Поставяне на възглавницата в подземния участък от уплътнения пясък, почистени от органичен материал (дебелина 10-15 см).
  2. Монтаж на опорни стойки на височина не по-малък от половин метър. Много прост и икономичен начин за монтиране на опорите ще излива бетоновия разтвор в парчета вертикално стоящи тръби с метална рамка вътре.
  3. Полагане на двоен слой хидроизолация върху повърхността на опорите.
  4. Полагане на дървени плочи с дебелина 30 мм.
  5. Складиране на лагерните лагерни лагери.
  6. За да се извърши изолация на пода с помощта на тази технология, страничните ръбове на трупа са заковани с релси (около 15 mm в напречно сечение), върху които грубът на пода е изрязан от ненарязани дъски.
  7. На грубия слой на настилката се поставя парно бариерен филм и слой изолация (нивото на подови настилки точно под пода). Над гредите се полага дъсчен под или покритие от дървени плочи.

Студен под под отопляем подземен етаж

Студеният под с отоплявано подземно пространство се използва за изграждане на почви с ниско ниво на почвена вода. Технологията на инсталацията съвпада с предишната, до степента на монтаж на грубия под. След инсталиране на изоставането, върху тях е монтиран довършителен под, без да се създава топлоизолационен слой.

Гледайте видео тренировката, за да научите повече за етапите на конструиране.

Видео - Устройството на пода в дървената къща

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Баня в дървена къща без проблеми с правилния подходБаня в дървена къща без проблеми с правилния подход
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Топъл ъгъл на дървената къща Как да направим ъглите на къщата да не замръзнеТопъл ъгъл на дървената къща Как да направим ъглите на къщата да не замръзне
Сглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къщаСглобяеми къщи от бар с ниска цена изграждаме дървена селска къща
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Технологията на издигане на къща от залепени гредиТехнологията на издигане на къща от залепени греди
Дървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материалДървени бани до ключ от ламиниран фурнир дървен материал
Как да изолираме пода на дървото?Как да изолираме пода на дървото?
» » Устройството на пода в дървената къща
© 2021 BggeHat.com