Самостоятелна подова настилка в частен дом

Устройството на пода в частната къща

Един от основните конструктивни елементи на сградата са етажите. От тяхната компетентна инсталация зависи много, включително хигиената и надеждността на къщата, комфорта на живот в нея и издръжливостта на подовата настилка. Устройството на пода в частната къща - процедурата доста трудоемка, което прави петата част от общото (общо) усилие за издигането на сграда като цяло. И по отношение на материалния план, инсталирането на подовете заема почти една трета от разходите за построяване на къща. Това привеждане в съответствие се отнася не само до капиталовата жилищна структура, но и до дачата.

Подът е най-устойчив на износване дизайн, тъй като е подложен на постоянни механични и абразивни натоварвания, така че устройството му трябва да се обработва отговорно. Трябва да се помни, че безскрупулната конструкция на пода ще доведе до бързо влошаване и по-нататъшен ремонт или замяна на най-скъпите настилки.

Етажи на приземния етаж

Подът е многопластова конструкция, а не само покритие, както някои хора си представят. Полага се върху пода или директно върху земята, което зависи от предназначението на помещението и от близостта до подпочвените води. Подът на първия етаж се различава по своя дизайн, тъй като неговият "пай" задължително включва топлина и хидроизолация, а между етажите се полага звукоизолиращ слой. Подовете в гаража или сутерена също имат свои собствени характеристики. Важно е базата да може да издържи на проектните натоварвания и да предотврати навлизането на влага в почвата.

Компонентите на пола, подредени в частна собственост или къща, са условно разделени:

  • При довършителни работи - подови настилки.
  • Черни или груби подове - здрава, равна основа на един или повече слоеве, предназначени за подова настилка на чист под.

Също в секса са:

  • хидроизолация;
  • топлоизолация;
  • изравняваща замазка;
  • звукова или шумоизолация.

Дизайнът на първия етаж може да бъде:

  • Свързан - замазка с бетонна основа е едно цяло.
  • На разделящия слой - замазката и повърхността на основата не са свързани помежду си.
  • Плаващи - всички слоеве са отделени не само от основата, но и от стените.

Подовете трябва да отговарят на определени изисквания:

  • сила;
  • устойчивост на удар и абразия;
  • топлоизолация;
  • тишина;
  • антиплъзгащо;
  • хигиена;
  • пожарна безопасност.

Има няколко опции, с които можете да направите качествен и красив под в къщата. Това може да бъде едноетажна конструкция, най-подходяща за монтаж в страната. В жилищна сграда често се подрежда двоен дървен или бетонен под с добра изолация.

Единична бордова структура

Най-простият и достъпен начин за подреждане на подовата дъска се използва широко в дача, която не се предвижда да бъде посещавана през студения сезон. Също така, единичният дървен под на жилищна сграда е подходящ в топлите райони на страната.

Плочите се полагат по два начина:

  • върху труповете, разположени над гредите, вградени в стените;
  • върху гредите, монтирани на носачите.

Дебелината на дъските зависи пряко от терена на изоставането или гредите. Колкото по-тънка е дъската, толкова по-малко е разстоянието. Корпусите и носещите греди се изравняват, като положението им се регулира хоризонтално с дървени клинове. След това ноктите се приковат към носещите елементи с нокти.

Двойна конструкция

Двойно подово устройство

Затопляне и довършване на довършителния етаж

Подреждането на етаж в къща или в частна къща е по-трудоемко и продължително в този случай, но самият дизайн осигурява значително намаляване на топлинните загуби. Характеристиката му е устройството на черен под. Специалистите препоръчват да се използва евтина иглолистна дървесина за тази цел, а за създаване на дървено покритие покритие, използвайте листа купчини.

Между двете нива на етажа се полага топлоизолационен слой от пяна, шлака, сух пясък, експандирана глина или експандиран полистирол. При дачата е по-целесъобразно да се използва смес от глина, слама и дървени стърготини. Необходимо условие в дървената конструкция на корпуса е инсталирането на малка междина над топлоизолацията и чистия под на въздушния слой.

Бетонни подове

Структурата на бетонен под на долния етаж на къщата се свежда до няколко етапа:

  1. Маркиране с лазер.
  2. Напълване, изравняване и уплътняване на натрошен камък или слой от експандиран глина. А също и устройството и изравняване на пясъчния слой с периодично поливане и валцуване.
  3. Подовата на хидроизолацията от полиетиленово фолио с подхода към стените е по-висока от нивото на бъдещия бетонен под.
  4. Инструкции за монтаж на маяците в съответствие с маркировките, направени по-рано.
  5. Налейте конкретното решение на необходимото ниво и го нагласете с правило.


След като се постави бетоновият разтвор, водачите се изваждат и кухините се изсипват със смес от бетон, след което се търкат. След това остава само да се покрие повърхността с полиетилен и от време на време да се навлажни с вода. Периодът на пълно втвърдяване на бетоновия разтвор е 20-30 дни, в зависимост от температурата и влажността на атмосферния въздух.

Устройството на черен под

Монтиране на дневника

Устройството за подове в дървени къщи

Основната цел на черния под е разпределението на товарите и подравняването на основата под подово покритие. Класическа опция за частна къща е да поставиш дневника на основната база след определено разстояние помежду си. При работа на големи площи за по-добра здравина се монтира щайга, състояща се от двойни рамки. В този случай напречните болтове се поставят между дървените трупи.

В долната част на двете страни за забавяне заместен и фиксирана пръти 50 х 50 mm, които са монтирани върху подосноВата изработена от ПДЧ, OSB необрязана борда или шперплат плоча, последвано от тях закрепване на дървен бар с винтове. Този дизайн е добър, тъй като ви позволява да поставите нагревател и хидроизолационен слой между лагерите.

Устройството на груб под в къщата започва с оборудването на вентилационното пространство под него. За да направите това, в противоположните ъгли на фондацията предварително осигурете дупки не повече от 10 × 10 cm, които след това са покрити с решетки. Техният брой и местоположение зависи от площта на къщата.

Също така всички компоненти на грубия под са обработени с антисептични разтвори. Тези мерки позволяват удължаване на експлоатационния живот на черен под и изоставане. Краищата на закъснението се смилат, не се допират до краищата или се увиват с покривен материал. За да минимизирате различните удари и звънене, използвайте уплътнения, поглъщащи шума.

Като носещи греди (трупи) могат да се използват бетонни или метални конструкции, вградени в стени или монтирани на стълбове.

Етаж на земята

Най-евтиният вариант е да се инсталират подове на партерния етаж на земята. Но те не се препоръчват за използване в къща, която не се използва през зимата. В края на краищата, без вътрешно отопление, почвата през този период може да замръзне и впоследствие да изчезне. Също така е неприемливо да се направят такива структури, ако нивото на подпочвените води се повиши твърде високо в неблагоприятен сезон.

Има две опции за монтаж на подове директно на земята, които могат да се използват както в страната, така и в частна къща:

  • Монолитна, подходяща за топла климатични зони, както и за мазета или hozpostroek.
  • С метрото, отговарящо на изискванията за частно жилищно строителство.

Монолитен под

Монолитна настилка на пода

Компетентно устройство от бетонен под

Най-простият от всички известни технологии на устройството на подовата плоча в частна къща включва няколко етапа:

  • отстраняване на слой основна почва с минимална дебелина от 300 mm;
  • устройството на пясъчна възглавница със затъпкване по слой по слой;
  • полагане на хидроизолация под формата на малък слой мазна глина или на два слоя покривен покрив с битумно импрегниране;
  • пълнене на чакъл, импрегниран с битум;
  • устройството от междинен слой от бетон и циментова замазка;
  • монтаж на подови плочки, линолеум или борда на пода, положени върху труповете, монтирани на слоя покривен материал.

Ако е необходимо, защитата от повърхностна атмосферна вода се осигурява и чрез инсталиране на дренажна система.

Според технологията долен слой в сграда етаж за да позволи на периметъра на първия етаж устройства трябва да бъде над нивото на земята външен план най-малко 10-15 см. Както изолацията може да използва 8-12 см висока плътност стиропор плочи, свързани заедно с лепенка.

Устройството на дървен под с подземен етаж

Според планирания район, ниското ниво на земята да се понижи до необходимата дълбочина, да се направи пясъчна възглавница и да се налеят остатъци заедно с чакъл на върха, подбирайки ги в основата. След това се полага слой от мазна глина като хидроизолация и хвърлят цялата област шлайфана вар, а след това - шлака или натрошен камък.

На следващия етап от работата за дървените трупи, подпорите от изгорели тухли се подреждат на стъпки от до 1 метър в два реда или повече. На колоните се поставят 1-2 слоя покривен материал, импрегнирани с антисептични дъски за подстригване и трупи, върху които се образуват дъски с покритие от дъски.

В случай на монтиране на двоен дървен изолиран под, също се монтира груб под, на който се полагат последователно хидро-, топло- и парноустойчивост. Само след това се инсталират плочките.

заключение

Варианти на изолирания етаж за първия етаж са много, но основните принципи остават непроменени. Устройството на пода в частната къща може да бъде плаващо или с регулируеми закъснения, повишен комфорт и прави едно цяло с основата. Всяка къща е уникална по свой собствен начин, затова подът в нея е направен по индивидуални изчисления и чертежи, в зависимост от почвените условия, видовете материали, строителните размери и други важни фактори.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защита на дървени конструкции при изолация на пода на подаЗащита на дървени конструкции при изолация на пода на пода
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Как да направите къща ремонт?Как да направите къща ремонт?
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв е цикълът на секса?Какъв е цикълът на секса?
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Как да планираме правилното обновяване на помещениетоКак да планираме правилното обновяване на помещението
Строителни компонентиСтроителни компоненти
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » Самостоятелна подова настилка в частен дом
© 2021 BggeHat.com