Етажи на земята

В мазето и на приземния етаж на къщата, земята за пода обикновено е естествена почва. На него е възможно да се оборудват два вида етаж: бетонният монолитен под и дървеният под.

Първият начин на подово оформление обикновено се използва в гаража, мазето и баните, малко по-рядко - на тераси и веранди, както и в жилищни райони с топли помещения.

Полагане на пода

Подът, монтиран на земята, изглежда като многопластова структура. За да монтирате правилно такъв етаж, трябва да имате представа за целта на всеки слой.

Препоръчително е да се използва речен пясък с груби фракции за подреждане на основата. Дебелината на пясъчния слой трябва да бъде не по-малка от 30 см (като се има предвид капилярното покачване на влагата в пясъка с голям размер до 30 см).

Речен пясък с груби фракцииВъпреки това, в наше време е много трудно да се намери почвата от естествен речен пясък и да се премахне съществуващата почва и да се постави пясък на нейно място ще бъде доста скъпо. Ето защо, най-често основата се използва за наличие на естествена почва (с изключение на чернозем и торф).

Ако по-голямата част от почвата е хлабава, тогава тя може да бъде уплътнена чрез набиване. Ако разхлабеният слой е повече от 20 см, тогава той трябва да бъде натрошен с фракции от развалини с размери 2-4 см. Основата на пясъка преди уплътняването трябва да бъде навлажнена.

За разпределяне на товара равномерно върху основата на пода е инсталиран слой за отпадъци. Материалът за него е клас на постно бетон от B 7.5 до B10, на трошен камък с размери на фракциите от 5 до 20. Дебелината на този слой трябва да бъде 4-5 cm.

Ако сте уплътнили слой с развалини, в този случай бетонният бетон трябва да се смени на пясъчно-циментова замазка. При регулиране на хидроизолационния слой е необходимо да се поддържа нивото на пода. На повърхността му трябва да има неравности и резки промени.

Достойна алтернатива на бетонната основа е профилираната мембрана, която не толкова отдавна се появи на строителния пазар. Използването им значително ще намали цената на пода на устройството, както и ще съкрати периода на работа.

Като хидроизолационен материал най-добре се използват полимерно-битумни маски на основата на фибростъкло или полиестер. В този случай съотношението цена / качество ще бъде напълно оправдано. По-трайни материали - PVC-мембрани, но те струват малко повече.

Съгласно строителните стандарти, полиетиленовото фолио може да се използва като материал за бариери срещу пароне, който трябва да се полага най-малко на два слоя. Имайте предвид, че при ходене на филм при изливане на бетон може да се повреди, което след това не може да бъде фиксирано.

Стандартните топлинни загуби в помещенията са от 15 до 20. Значително намаляват техния топлоизолационен слой. При подреждане на изолацията изберете само тези материали, които отговарят на строителните норми, прякото предназначение на помещенията и отчитат характеристиките на конструкцията на пода и строителния участък. Собствените финансови ресурси играят важна роля.

Главната носеща етаж слой - стоманобетонна плоча, която е направена от бетон клас В12, чакъл фракция от 5 до 20 mm и заварени размер на окото 100h100h3 .. Следва пясък-цимент, за които се препоръчва разтвор и M100 заварени армиран 50h50h3 размер на окото.

Последният слой е изравняващ. Това е бетонна бетонна подова замазка.

Дървени подове на земята: конструкция

Обикновено строителството Дървени "подове в апартамента">Дървен под в апартамента осигурява подреждането на топло и вентилирано подземно. Той е изолиран по такъв начин, че в него има същата въздушна среда, както в стаята. Обикновено височината на подземния етаж е между 15 и 20 см. По-ниската височина ще влоши циркулацията на въздуха, по-голямата ще увеличи топлинните загуби.

Основният метод за полагане на дървен под на земята се състои от следните стъпки.

1. Подреждане на основния слой от бетон. Ако работите с насипна почва, не забравяйте да изсипете слой от развалини от 5 см и след това да го наситите с битум. Получената основа е плътно заземена.

2. Монтиране на маяци с помощта на ниво и определяне на местата за поставяне на нощни шкафчета.Дървени подове на земята

3. Полагане на основния слой от бетонна под замазка под нощни шкафчета. Също така си заслужава да се провери нивото на равновесие с ниво и, ако е необходимо, да се коригира.



4. Изграждането на тухлени нощни шкафчета се извършва след като бетонната замазка се втвърди добре. Имайте предвид, че несглобяемата нощничка не може да бъде инсталирана, защото е възможно тя да се свие. Също така като материал за нощни шкафове не бива да се използват изкуствени камъни и силикатни тухли.

5. Полагане на хидроизолационния слой върху дървения под. Същността на работата е в стека на два слоя от покривен материал на масите с малък припокриване на 3-4 см по размер. На всичко отгоре на това е необходимо да бъдат специални уплътнения, изработени от дърво, предварително импрегниран с антисептичен разтвор. Затоплянето на дървени подове се извършва чрез полагане или подплата по външните стени на бельото на изолацията (например шлака) с широчина до 1 м.

6. Сглобяване на лъча (лаг) на тухлените маси. За фиксиране на трупите се използват самоизрязани винтове. Между закъсненията и стените трябва да остане малка разлика от около 2 см.

7. Полагане на подовата дъска върху дървените трупи се извършва по такъв начин, че дъските да са възможно най-близо една до друга. За това се използват дървени тампони. Дъските се фиксират към трупите с помощта на ноктите.

Проверете нивото на пода. Неравностите или малката разлика в нивото могат да бъдат премахнати с помощта на самолет. Местата с вдлъбнати глави на ноктите и механични повреди трябва да бъдат поставени.

Устройството на пода от бетон на земята

Основното предимство Инструкцията "Как да направите бетонен под">бетонен под Преди дървесината е неговата надеждност и издръжливост. Неговата гладка и издръжлива повърхност е идеална база за всякакъв вид подова настилка, както и за полагане на плочки. При построяването на къща, монтажът на бетонния под се извършва след изграждането на стените и тавана.

Схемата за полагане на бетонния под е както следва:

  • Настройване на нивото на пода. По правило се намира до входа
  • Инсталирайте филтърна възглавница, която е внимателно подложен слой от чакъл на изравнена и уплътнена почва. След това слоят пясък се излива, уплътнява и се заглажда. Дебелината на възглавницата зависи от гъстотата на почвения слой. Според кодовете на строителството е разрешено да се отклоняват хоризонтално не повече от 2 см.
  • Полагане на слой от полиетиленово фолио като парна бариера. Дебелината му трябва да бъде от 250 до 300 μm. На подложката, подготвена за изливане на основата, припокриването се покрива в два слоя. В този случай ръбът на филма трябва да отиде до стената. В допълнение към полиетилен, е позволено да се използва специален хидроизолационен материал - мембрани, които не толкова отдавна се появяват на пазара на строителни материали.
  • Пълнене на пода върху земята с бетон - произведени от ленти, които трябва да бъдат ограничени чрез релси. Остатъците от циментовата смес се отстраняват, като се използва дървено правило, което се движи по ламелите. Полагане трябва да започне от далечния ъгъл на стаята, като постепенно се придвижва към изхода. След изравняване на запълнения бетон, летвите трябва да се отстранят и образуваните слотове трябва да се запълнят с остатъка от бетон.

Устройството на пода от бетон на земятаВземете под внимание, че бетонният под ще стане достатъчно силен само след един месец, а по време на процеса на сушене повърхността му трябва да се навлажни.

Ако имате намерение да изолирате подовете на земята, тогава следващият слой трябва да изградите топлоизолация. Най-добре е в този случай да се използва екструдирана полистиролова пяна, предназначена за подови настилки.

Полагане на циментова замазка. Това е последният етап от монтажа на бетонната основа, след което ще получите идеално равномерно покритие. Тя може да служи като готовия под на навес, гараж, мазе, склад или магазин помещение, както и като основа за подови настилки - балатум, ламинат, паркет или плочки.

Подова изолация за подове на пода

Много важна задача в подреждането на пода на земята - изборът на изолация. Той трябва да има такива качества като:

  • висока якост на натиск
  • ниска топлопроводимост
  • устойчивост на влага.

За да изолирате пода на земята, можете да използвате следните материали:

  • експандиран полистирол
  • екструдирана полистиролова пяна
  • минерална вата
  • гранулирана шлака, експандирана глина.

В жилищните помещения тези плоскости се използват както за PSB-S-35, така и в гаражи и други помещения с повишено натоварване на пода на плочата PSB-S-50.

Когато полагате пяна, не забравяйте да вземете предвид факта, че тя се разрушава от действието на мастилата на базата на органичен разтворител и битум. Поради това не може да се постави върху полимерно-битумна мембрана. Ако все пак сте решили това, е необходимо да поставите полиетиленовото фолио. На върха на нанесената пяна преди замазката също е покрита със слой от филм.

Най-добрият материал за изолация е екструдираната пяна от полистирол. Благодарение на по-ниската си топлопроводимост, по-гъстата структура и способността си да издържа повече натоварвания, тя е много популярна сред потребителите. В този случай се използват плочи от XPS 500, XPS 300 и XPS 200. Те могат да се използват както в жилищни, така и в индустриални помещения. Благодарение на доброто водоустойчивостта на екструдиран полистирен може да се полага под земята с високо ниво на подпочвените води, както и неговата устойчивост на агресивни химически агенти дава възможност да го инсталирате директно на мастика с полимер-битумни и се бетонира на решение. Дебелината на плочите, от които се нуждаете, може да се определи чрез изчисления.

По отношение на минералите вПодова изолация за подове на подаВ същото време, твърди дъски могат да бъдат използвани за подови настилки на земята, които имат висока якост и добра устойчивост на деформация. Този материал може да абсорбира влагата, така че неговият директен контакт с циментовата замазка или земята трябва да се сведе до минимум.

За тази цел трябва да се постави слой от полиетиленов филм върху плочите и под тях. Топлоизолацията може да бъде направена както в един, така и в два слоя, като се използват плочи с по-малка дебелина.

При изолацията на пода на земята с подземния участък е препоръчително да се използват хлабави материали, тъй като те са в състояние да заменят три слоя едновременно. Например, експандираната глина само по себе си съчетава топлоизолация, чакъл и бетонна замазка.

За да създадете удобна среда на първия етаж на жилищна сграда, където подовете са инсталирани директно на земята, можете да използвате отоплителната система "Топъл "под, със собствените си ръце., Монтаж на системи за подово отопление Етапи на монтаж">подово отопление". Тя може да бъде както вода, така и електрическа. В следващата статия ще разгледаме по-подробно процеса на подреждане на тази система на място.

Очевидно, подовете на земята, правилно подредени, могат да бъдат надеждни. С помощта на съвременни технологии на естествена почва, могат да се направят трайни и топли подове. Основното нещо е да се следват технологията на полагане и съветите на професионалистите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Подреждане на основата на мазета със собствени ръцеПодреждане на основата на мазета със собствени ръце
Ние изграждаме основата с приземния етаж със собствените си ръцеНие изграждаме основата с приземния етаж със собствените си ръце
Как да направите подовете на земятаКак да направите подовете на земята
Монтиране на пода на земятаМонтиране на пода на земята
При избора на основите за изграждане на гаражПри избора на основите за изграждане на гараж
Изграждане на подаИзграждане на пода
Как да запълни бетонните подове в гаражаКак да запълни бетонните подове в гаража
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Керемида основаКеремида основа
» » Етажи на земята
© 2021 BggeHat.com