Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка

топъл под, в частна къща

Ако частната къща се използва за целогодишно живеене, тя трябва да бъде допълнително изолирана. Това помага да се намалят разходите за отопление и да се създаде благоприятен микроклимат през студения сезон. Много собственици на нискоетажни недвижими имоти се интересуват предимно от въпроса как да се направи частна къща топъл подовете и да се минимизира загубата на топлина? В тази статия ние описваме най-простото решение - монтаж на подово отопляема подова система, разказваме за предимствата и недостатъците на технологията, особеностите на полагането на тръбопровода.

Защо подовата система стана толкова популярна? Собствениците на частни къщи получиха отлична алтернатива на радиаторите, които не са толкова ефективни за справяне със задачите. Те не могат да затоплят помещението равномерно, така че температурата срещу стената на батерията е много по-ниска от тази, на която е закрепен източникът на отопление. Разликата между температурата на пода и тавана е огромна - отопляемият въздух се издига и там се концентрира основната топлина. Подът остава студен, така че има чувство на неприятен дискомфорт.

За да разрешите този проблем, помогнете на подовете на топлата вода в частна къща, осигурявайки редица допълнителни предимства. Ето списък на техните основни положителни качества.

Ясни предимства

Първото и най-важно предимство на водната система на топлия под е равномерното нагряване на помещението.

  • Като го използвате като допълнителен или основен източник на топлина, можете да спестите много при отоплението на къщата.
  • Системата помага напълно да се откаже от употребата на обемисти радиатори, които са много лоши в концепцията за модерен интериор.
  • Този вид отопление не изсушава въздуха в помещението, не гори кислорода.
  • Когато системата работи, няма голяма температурна разлика между студения и топъл въздух, така че вихровите процеси се елиминират. Това означава, че въздушните потоци няма да повдигнат прах от пода, което създава трудности за страдащите от алергии и хората, страдащи от белодробни заболявания.
  • Наличието на термостат ви позволява да регулирате и независимо да управлявате режимите на отопление.
  • За разлика от електрическите системи на топлата под, водата не създава електромагнитно излъчване. Лесно е да го инсталирате сами, без да прибягвате до скъпа помощ от професионални майстори.

Съществуващи недостатъци

Преди да инсталирате водната система, експертите препоръчват да се запознаете с недостатъците, които притежава. Това знание ще помогне да се избегнат най-честите грешки:

  • На първо място, процесът на сглобяване на топъл под, е много трудоемък и дълготраен набор от мерки, изискващи високи първоначални разходи.
  • На второ място, за монтажа е необходимо подове да се запълват с бетон. Тръбопроводът, който ще бъде принуден да работи с охлаждащата течност, е необходимо да се загрее в циментово-пясъчна замазка. Ако не успее, ще бъде трудно да се ремонтират определени райони. Трябва да изключим системата, да демонтираме напълно подовата настилка и да изсипем бетонната замазка. И това е много трудно.

Несъмнено системата има много повече предимства, отколкото недостатъци. Днес се появяват нови технологии, които помагат за заобикалянето им.



Обърнете внимание! Ако сте изградили правилно системата, водоотопните подове ще помогнат в продължение на много години да забравят за дискомфорта в къщата, свързан с лошото отопление.

Монтажни характеристики

Технологични аспекти на инсталирането на системата

Как да направите пода топло.

Има два начина за сглобяване на система от подово отопляем под:

  1. Изпълнете циментово-пясъчна замазка (ако е необходимо, поставете багажника върху бетонна основа).
  2. Използвайте специална настилка (ако подът е дървен).
  3. При монтаж на тръби с помощта на бетонна подова замазка инсталационната схема е, както следва:
  4. Бетонната основа се почиства от строителни отпадъци и прах. Внимателно проверявайте за дефекти. Пукнатини и дупки са напълнени с гъста циментова пясъчна смес.
  5. Подът е покрит с хидроизолация. Тъй като може да се прилага полиетиленово фолио. Той се вписва в една обиколка и шевовете се закрепват с конструктивна лента.
  6. През целия периметър на стаята се прикрепва алуминиева лента към стените. Това минимизира последиците от разширяването на замазката по време на сушенето.
  7. За да се гарантира, че топлината, произведена от системата, не пада надолу, върху филма се полага нагревател, от едната страна има фолиен слой. Топлоизолационният материал се намира от тази страна нагоре. За тези цели е по-добре да се използва твърд материал, който е поставен плътно в края на краищата, а възможните празнини между отделните елементи са изпълнени с монтажна пяна. На върха на нагревателя има укрепваща мрежа. Тръбопроводът е прикрепен към него според проектираната схема.
  8. Захранването е свързано към разпределителния колектор. Системата е навита и проверена за течове.
  9. Ако системата работи нормално, пода се излива с бетон на ръка. Бетонната замазка изравнява повърхността и я подготвя за полагане на довършителните подови покрития. Основното нещо на този етап е да се наблюдават всички тънкости на технологията и да се подготви правилно решението. Ето защо нека по този въпрос да разгледаме по-подробно.

Бетонова замазка

Подово отопление

Дебелина на замазката на топъл под

За да направите подовата повърхност гладка, трябва предварително да знаете как да направите бетонен под в частна къща. Подробно описание на технологията ще бъде осигурено от видеоклипа, публикуван на нашия уебсайт. От видеоурок ще разберете как да се сложи маяци, тъй като може да бъде прикрепен директно към мрежата на армировка като се налее бетон по време на готвене самостоятелно решение. Затова няма да се занимаваме подробно с този въпрос, а да опишем как правилно да изсъхне бетонната замазка.

Като хоросан за наливане на използван цимент и пясък - две съставки, смесени с вода, ви позволяват да получите специална смес, която отнема много време, за да придобие силата си. Бетонната замазка най-накрая ще стане по-силна само три седмици след изливането. За да сте сигурни, че няма да се счупи, замазката трябва да се изсуши правилно:

  1. На втория ден след изливането бетонната замазка е добре напоена и покрита с полиетиленов филм. От горе е възможно да се положи слой от дървени стърготини или пясък, който също трябва да се напоява на всеки два дни.
  2. Отворете филма едва след двуседмичен период. В последната трета от времето, замазката изсъхва, но се напоява отново на всеки два дни.
  3. Възможно е да включите подовата отоплителна система само месец след изпичането на бетона. Постепенно повишавайте температурата.

Сега знаете как да запълнете пода в къщата, как да изсъхне добре подовото покритие. Последният етап - избор и полагане на подови настилки. За довършване трябва да изберете материали, които имат минимален коефициент на топлопреминаване. Оптимален избор - керамични плочки. Въпреки това, днес можете да използвате ламинат, балатум и килим.

Обобщение по темата

Днес системата от подово отопление се използва активно за отопление на частни къщи. Лесно е да го съберете сами, ако изучите подробно алгоритъма на съществуващата технология. В тази статия е описан само един начин за полагане - инсталирането на системата в бетонна замазка. За това как да поставите топъл под на дървена основа, ще бъде казано в следния материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Монтаж на пода със собствени ръцеМонтаж на пода със собствени ръце
Отопление на вода в частна къщаОтопление на вода в частна къща
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Топла технология на подаТопла технология на пода
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
» » Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
© 2021 BggeHat.com