Как да поставите дървен под

Дървен под

Полимерните подови настилки вече са малко отегчени. Разбира се, те са издръжливи, красиви, имат дълъг живот и са лесно да се погрижат. Производителите се опитват да ги направят екологосъобразни, но те остават синтетични, които за мнозина са вредни. Но дървеният под не е загубил значимостта си. Много млади потребители могат да кажат, че това е реликва от миналото и има много проблеми с него. Не казвайте - дървените подови настилки все още са в сила, особено когато производителите на дървесина днес предлагат отлични подови дъски, които могат да издържат много дълго време.

Освен това дървеният под е много приятно да се разхождате. Той е този, който може да създаде уникална уют вътре в къщата, като в същото време е екологичен природен материал, който не предизвиква алергични реакции в потребителите. Освен това дъските могат да се поставят със собствени ръце, като се използват препоръките на специалистите.

Как е процесът на създаване на дъска от дъски?

Избор на дърво

Много важен момент е правилният избор на табла. Критериите за избор са много. Тук и натоварването на пода, климата във вашия регион, целта на стаята и размера на средствата, предназначени за сексуално творчество. Например, за малки стаи, дъски от иглолистна дървесина с ниска цена са подходящи. Те са на разположение, имат добра здравина и издръжливост. Такъв дървен под е в оптимално отношение цена-качество. Ако искате да използвате дървен под в спалня или детска стая, препоръчително е да се вземат дъски от елша или трепетлика.

Така че, ние купуваме дърво за пода в собствената си къща и обръщаме внимание на техническите характеристики на материала:

  • Дървото трябва да е сухо, но не и много. Влажната дъска непременно ще загуби оригиналната си форма, а пресушеният материал ще започне да се деформира.
  • Особено внимание трябва да се обърне на пукнатини, чипове, червей и пушеци. Всичко това са дефекти, които трябва да бъдат изключени при избора.
  • Дължината на дъската трябва да бъде поне 2 метра. Обърнете внимание, че всички дъски са от една и съща партида. Това гарантира тяхната идентична обработка, подобна сянка и модел, което е много важно за дизайна на стаята.
  • За да създадете дъска от дъски, изберете кант за оформяне на кант или каналиране, която няма да позволи допълнителна обработка на материалите.
  • И накрая - обемът на продуктите трябва да бъде 15 повече от необходимото - само за всеки случай.

Стилна технология - етапи и нюанси

Дървеният под има две технологии за подреждане, които са еднакви помежду си. Подовете могат да бъдат монтирани на трупи или на греди. Първата опция се използва на всяка база - бетон, почва или дървени подови настилки. Вторият - само на греди. Изборът на технологиите трябва да се основава на структурата на структурата.

Преди да започнете процеса на създаване на пода, трябва:

  • Първо, донесете дървения материал в помещенията, където ще бъдат използвани. Тук те трябва да лежат поне 2-3 дни, за да абсорбират температурата и влажността на помещението, т.е. да се адаптират.
  • На второ място, те задължително трябва да бъдат третирани със специални разтвори - антисептици, които защитават дървото от негативните ефекти на микроорганизмите и забавители на горенето, поради което тяхната рефрактерност ще се увеличи.

Полагане на пода върху дървените трупи

Дървени подове на дървени трупи

Подреждане на дървени подове

Нека да разгледаме възможността за инсталиране на дъска от дъска върху бетонна основа. За да направите това, първо трябва да подравните основата до максимума. Необходимо е да запълнете подова настилка или саморазливни подове. Какво да избереш, зависи от теб - всичко зависи от финансите, които разпределяш за създаването на подови настилки и времето, което имаш. Обичайният замазка е по-евтин, но ще трябва да чакате дълго, за да изсъхне. Самоизравняващият се материал е по-скъп, но бързо се захваща, което означава, че бързо ще преминете към конструкцията на структурата на изоставането.

Така че основата е изравнена и остава да се покрие с хидроизолационен материал. Препоръчваме да използвате обикновен полиетиленов филм с дебелина 200 микрона.

Обърнете внимание - ако една лента не може да покрие цялата област, подредете материала в няколко ленти с малко припокриване, което задължително е закрепено с конструктивна лента.

Всичко е готово и можете да продължите да инсталирате регистрационния файл. За тази цел използвайте барове с различни размери, които зависят от размера на помещението и очакваните товари. Ако размерът на стаята е достатъчно голям и товарите са значителни, тогава оптималният размер на лентата е 50 × 100 милиметра. При по-ниски индекси можете да използвате бар от 50 × 50 или 50 × 75 милиметра.

Инсталацията започва с монтажа на две пръти, едната от които е разположена в далечната стена, а втората - от другата. Най-важното в този процес е да поставите и двата елемента хоризонтално и в една и съща равнина. Това не е толкова лесно, а понякога и опитни майстори прекарват много време тук. Вярно е, че има по-прост начин, но по-скъп.

Пазарът днес предлага самонивелиращи се изоставания, които са оборудвани със специални устройства за повдигане на болтовата става. Няма нужда от дървена облицовка при всяко закъснение и всичко става много по-лесно. За да направите това, просто завъртете винта, който снижава или повдига края на изоставането.



Така че двата елемента са инсталирани, подравнени и фиксирани. Между другото, фиксирайте трупите на пода с обикновени дюбели

Ключарски болтове на пода

Как да поправяме правилно дървен под

и дълги винтове за самобръсначка. Сега между тях се простира силна нишка на няколко редици. Това ще бъде плоска хоризонтална равнина, по която са изложени междинните закъснения. Инсталирайте ги и прикрепете. При този процес устройствата на структурата на забавяне могат да се считат за завършени. Но има още един етап, който сега се използва навсякъде - това е изолацията на пода.

В интерлакционалното пространство е необходимо да се постави топлоизолационен материал, запълващ обема, до краищата на изоставането. За да направите това, можете да използвате минерална вата, полистирол, експандирана глина, експандиран полистилил, пенофол и други. Най-важното е да се покрие цялата структура с още един слой хидроизолационен материал. Факт е, че дървеният под ще трябва да се мие периодично с вода. Така че има вероятност от изтичане на течност между дъските, което ще доведе до бърза повреда на изолацията.

Сега е всичко - подготвителният процес свърши и можете да се придвижите към устройството на дъската на борда.

Подови дъски

Технологията на поставяне на дъски не е лесна. Първият елемент е поставен срещу стената, оставяйки малка разлика - това ще бъде вентилация. Пролуката след това се затваря с цокъл. Плочата трябва да бъде подравнена паралелно на стената и да е закрепена към дървените трупи с пирони или самобръчкови винтове.

Сега изберете втория елемент и го подредете, така че светските пръстени да са обърнати настрани от пръстените на първата дъска. Натиснете здраво дъската срещу първия елемент, но не го фиксирайте. От външния ръб на разстояние от 5 до 6 сантиметра лежа и пъхнете релсата в пълна дължина, успоредна на поставените подови елементи. Сега между пръчката и втората дъска, задвижете няколко подготвени дървени клина, за да затворите двете дъски здраво един срещу друг. Втората от тях завива до закъсненията. Сега извадете клиновете и извадете релсата. И този процес трябва да се повтаря с всички елементи на дъската на борда.

Най-трудният момент е инсталирането на последната дъска. За да направите това, ръбът му, където е разположен дюбелът, се изрязва с равнина и се изравнява. След това инсталирайте в пролуката между стената и предпоследния елемент, закрепете с гвоздеи или самонарезни винтове. В този случай крепежът е направен до ръба на дъската, която е затворена с плинт. Много често магьосникът допълнително залепва краищата на дъската, така че да се прилепва плътно към предишния елемент.

Това е всичко. Свръзките между дъските трябва да се шлайфат, за да се скрият малки неравности или изпъкналости. След това те инсталират первази и извършват защитни мерки, например боядисване или нанасяне на лак.

Полагане на пода върху греди

Правим пода на пода

Подови греди

Какви са гредите? Това е дървен материал под формата на дървени трупи или греди с големи размери. Те обикновено се инсталират на основата с определено излитане. Оказва се, че има някаква щайга, която може да издържи достатъчно големи товари. Но не винаги е възможно да се настроят гредите в една и съща равнина, тъй като основата е обикновено неравна. Можете да поставите дървен материал под ръбовете на гредите, да извършите процеса на подравняване, но това е много трудно.

Поради това не изравнявайте гредите, а изостават, които са инсталирани в гредите. В този случай се използват лъчи с размери 50 × 100 mm. Целият процес се извършва в съответствие с технологията на монтаж на пода върху бетонна основа. Това се проявява главно две издатини върху противоположните страни на помещението, между двете вериги са опънати, които са междинни елементи. Но тук има една особеност, свързана с проблемите на изолацията. На гредите се поставят дървени подове, които създават пространство между тях и земята.

Има две възможности - при създаването на мазето и без него. Ако се планира мазето, процесът на затопляне е по-лесен. За да се постигне това, върху гредите на долната страна се опъва хидроизолационен материал и груб под е направен от дъски или от други плоски материали, например от парчета шперплат. След това на върха на получените ниши се полага изолация, а върху нея - хидроизолация на рула. След това можете да поставите и фиксирате плочките.

Подова инсталация

Етажи от дървени къщи

Ако в къщата няма изба, процесът на затопляне и полагане на пода става все по-сложен и става по-скъп. Ние няма да се занимаваме с всички детайли на този процес, просто посочваме неговите основни етапи:

  • На гредите на подовата настилка се полага груб под, за който могат да се използват различни плоски материали. Изберете тази, която е по-евтина.
  • Хидроизолацията се полага върху чешмата.
  • След това дървените трупи се монтират под готовия дървен под.
  • В междуличната зона е поставен нагревател, върху който е покрит друг слой хидроизолация.
  • И последното нещо е подовото покритие на плочките с технологията, описана по-горе.

При този вариант количеството нарязан дървен материал се увеличава поради използването на грубия под. Всичко останало е непроменено, дори технологията се повтаря.

Заключение по темата

Както можете да видите, устройството на дървен под е сложен процес и на някои етапи дори сложно. Но очите ми се страхуват, но ръцете ми го правят. Така че не се страхувайте от трудности. Необходимо е да се разберат всички нюанси на технологичния процес, да се придобият точните материали, да се определят етапите на изграждане и да се поставят дървени подови настилки със собствени ръце.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови на лиственица, полагане на дъски и поддръжка на повърхносттаПодови на лиственица, полагане на дъски и поддръжка на повърхността
Дърво от твърдо дърво от кехлибарДърво от твърдо дърво от кехлибар
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Дървена дъска, както е произведена и където е приложимоДървена дъска, както е произведена и където е приложимо
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Основни видове строителни материалиОсновни видове строителни материали
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Видове и предимства на неподредените дъскиВидове и предимства на неподредените дъски
ПодовеПодове
Масивна настилка от дървоМасивна настилка от дърво
» » Как да поставите дървен под
© 2021 BggeHat.com