Устройство на груб под

Дървеният под е един от основните компоненти на подовата конструкция като цяло, върху който след извършване на необходимите допълнителни предварителни мерки се поставя окончателното завършване, избрано от собственика на къщата. Тази конструкция може да бъде от различни конструкции и изработена от различни материали.

Устройство на груб под

Устройство на груб под

Освен това Вие сте поканени да се запознаете с най-важната информация за проекта и да проучите инструкциите за подреждане на въпросната структура в съответствие с най-популярните методи.

Компонентите на грубия пол

Независимо от избрания дизайн, грубият под ще се състои от няколко основни слоя, информацията за която е дадена в следващата таблица.

Таблица. Структура на грубия под

LayerDescription и функции
възглавницаОсигурява равномерно разпределение на товарите, създадени от елементите на конструкцията, конструирани по-горе. Това е най-ниското ниво на "пай". Традиционно това е плоча или подходящо приготвена почва.
Подреждащ слойФункциите са ясни от името и се свеждат до изравняване на неравностите на предишния слой. Ако е необходимо, на етапа на оборудване на изравняващия слой, се определя необходимия наклон на повърхността. Традиционно се използват пясъчни и чакълни пълнежи, както и бетонни замазки.
Междинен слойПоема функциите на един вид междинен слой, свързващ долния и горния слой на грубия под.
втвърдяващ слойСъстои се от материали за влага, топло и звукоизолация. Характеристиките на избора и подреждането на такива се определят от нивото на бъдещото функционално натоварване върху структурата.

Подреждане на груб под на трупи

Подреждане на груб под на трупи

Подреждане на груб под на трупи

За да подредите такъв проект, ще отделите значително по-малко време и усилия, отколкото при изливане на замазка. Освен това полагането на дървени подпори не изисква използването на вода, което премахва възможността за увеличаване на влажността в помещенията и ви позволява да работите успоредно с други планирани довършителни дейности. Закъсненията се поставят директно върху греди, бетонна основа или други подпори, които ще бъдат разгледани по-късно.

Важни препоръки преди да започнете работа

В този случай функциите на опорите за подови настилки от дъски, шперплат или OSB дъски поемат структурата на надлъжните закъснения. Последните могат да бъдат монтирани върху подпорни стълбове или греди, както и върху коронната корона. Ако е необходимо, изоставането може да се постигне дори и на бетонната основа. Конкретният вариант е избран в съответствие с особеностите на изградената структура.

Възможност за закрепване на изоставането на грубия под до долната лента

Възможност за закрепване на изоставането на грубия под до долната лента

Ако стаята има впечатляваща площ, просто фиксирането на лагерите към гредите няма да е достатъчно, за да се осигури необходимата здравина на конструкцията. В този случай между стените се монтират подпорни колони, които подпомагат закъснението. Разстоянието между допълнителните подпори се определя главно от напречното сечение на монтираните елементи. В повечето случаи е достатъчно да направите барове на стъпки до 0,8 м. В останалата част, да се ръководите от особеностите на вашата ситуация.

Помещенията са направени директно от бетон или тухла. В този момент също така следвайте собствените си предпочитания.

Как да направите груб под

Как да направите груб под

Процедура на работа

Последователността на подреждане на грубия под на дървените трупи е както следва:

  • Хоризонталната маркировка на повърхността се извършва. Определяне на необходимостта от инсталиране на нивото на пода в сайта на бъдещите инсталация закъснение опънати дантели, риболов линия или дебел конец - такива маркировки ви позволяват да се движите в рамките на споразумението за закъснение и ги поставете на същото ниво. Вие не можете да направите това, ако желаете, но след това трябва да се провери на хоризонталната подкрепа на всеки етап от работата, отделите повече време за да се коригира неточности;
  • Повърхността е покрита с хидроизолационен материал, например полиетиленово фолио с дебелина 200 микрона. Такъв междинен слой ще осигури защита от дървени изоставания от влага от бетон, почва и други източници;
  • оптималната стъпка на забавянето се определя. За да направите това, трябва да знаете очакваното ниво на натоварване върху бъдещия дизайн. В жилищните райони се препоръчва да се следва стъпка от 35-45 сантиметра. Ако основата не може да се похвали с идеална равномерност, трупите трябва да бъдат закрепени към предварително подредени облицовки. По този начин парчетата шперплат се използват най-често;
  • В основата дупки са пробити за настаняване на дюбели. След това дюзите се задвижват директно. В края на краищата ще бъде необходимо да се завинтват приспособленията към основата с помощта на самонарязващи се винтове.
Пример за поставяне на пода в апартамент

Пример за поставяне на пода в апартамент

Ако е необходимо, интервалът между закъсненията е пълен с нагревател. На запълване най-често се използва разширена глина, на "монолитни" материали - топлоносители от минерална вата. Когато избирате конкретна опция, помислете за климатичните особености на вашия регион и се съсредоточете върху достъпен бюджет.

Подовите настилки могат да бъдат оборудвани с шперплат, ПДЧ, OSB или дървена дъска. Задачата е изключително проста: елементите на грубите настилки се поставят перпендикулярно на дървените трупи и се приковат към тях.

Груб под на регулируеми закъснения

Груб под на регулируеми закъснения

Груб под на регулируеми закъснения

Много ефективен вариант, бързо набира популярност сред местните предприемачи. За извършване на работата се използват пластмасови винтови стойки, характеризиращи се с висока надеждност и експлоатационен живот.

Регулируем под - модерен предшественик на пода на изоставането, осигурявайки възможност за бързо изграждане на груб под

Регулируем под - модерен предшественик на пода на изоставането, осигурявайки възможност за бързо изграждане на груб под

Тази технология ви позволява бързо да подготвите грубия под, който по-късно няма да скърца. В този случай не е нужно да прекарвате времето си, като определите необходимата дебелина на облицовката от шперплат и тяхното подреждане - вертикалността на краката може лесно да се регулира до необходимото ниво. След инсталирането, изоставането няма да докосне основата, което е и допълнително предимство.

Процедурата е следната:

  • в местата на планираната инсталация на винтови стълбове (задължително по дължината на ръбовете и по дължината на продукта със средна стъпка от 0.5-0.8 м) се подготвят отвори в трупите;
  • Забавянето се поставя на правилното място, започвайки от една от стените. Между стената и подпората оставете 1-сантиметров прозорец;
  • Опората е фиксирана към основата, като се започне с крайните винтове. Такъв шкаф има куха структура. За да фиксирате изпълнителя, достатъчно е да пробиете дупка с диаметър около 4,5 см, да го задвижите в дюбела и след това да почукате с гвоздей или да завинтвате винта.
Етапи на монтаж на опори за регулируемо закъснение

Етапи на монтаж на опори за регулируемо закъснение

Накрая, стелажите са усукани на нивото и работата продължава в съответствие със схемата за подреждане на грубия под на стандартните закъснения, разгледани по-рано.

Пробиване на дупки

Пробиване на дупки

Регулируеми подове от шперплат

Регулируеми груби шперплатови подове

По-скоро ефективен и интересен вариант на грубия под е шперплатната основа, монтирана със специални втулки, оборудвани с вътрешни резби. Втулките се вмъкват в предварително създадените дупки в шперплата. За един лист от стандартния размер, като правило, са достатъчни 16 дупки. В резултат на това шперплат ще изглежда да стои на краката си. В този случай такава база се характеризира с впечатляващи показатели за издръжливост - 1 m2 груб етаж издържат натоварване от около 5000 kg.

Регулируеми подове

Регулируеми подове

Груб под с суха замазка

Сухият разтвор позволява да се изравнят всички съществуващи дефекти в основата. В същото време, монтирането на такъв груб под може да се извърши през всяко желано време на годината.

Груб под с суха замазка

Грубият под е предварително снабден със суха мазилка. 1. стоманобетонна плоча perekrytiya- 2. 3. laga- дървени подови настилки от ПДЧ, OSB, или 4. fanery- пара (PVC филм) - 5. 6. пясък keramzitovyy- Knauf или член гипс лист Superfields. 7. Еластично уплътнение

Процедурата е следната:

  • Основата е покрита със слой от пароизолационен материал, фиксиран с лепилна лента. Пароизолацията се прави с припокриване по стените, съответстващо на планираната височина на бъдещата замазка -

    Пароизолация

    Пароизолация

  • Между направляващите, съставът, избран за подреждане на сухата замазка, се запълва. Ако базата има големи люлки, има смисъл предварително да настроите рафтовете на ниво рафтове - това ще гарантира точността и точността на работата. В допълнение, наличието на такива маяци значително ще опрости по-нататъшното закрепване на палубата. Дебелината на слоя запълване се избира, като се взема предвид специфичната ситуация. Средно е 30-50 mm-
    Фарове

    Фарове

    Разширено напълване с глина

    Разширено напълване с глина

  • Запълването с наслагване се регулира по ниво, като се използва дълго правило или рейк-
    Процесът на изравняване

    Процесът на изравняване

    Маханите се изваждат, напълва се с оформени канали

    Маханите се изваждат, напълва се с оформени канали

  • На върха на запълването се поставя подовата настилка на грубия под и се закрепва с винтове и лепило. За подреждане на подови настилки, листове от гипсокартон, ПДЧ, шперплат с устойчиви на влага свойства и др.

    Краищата са залепени с лепило и фиксирани с винтове

    Краищата са залепени с лепило и фиксирани с винтове

Подови настилки на стоманобетонни подове с комбинирана замазка от гипсокартон за жилищни и обществени сгради (Knauf)

кнауф

Важни нюанси на устройството на груб под в дървена къща

Груб под в дървена къща

Груб под в дървена къща

В дървени къщи необработеният под е най-често подреден на земята (в противен случай можете да използвате подходящия вариант от списъка по-горе). Изискванията за работното място са, както следва:

  • Стаята трябва да е суха и добре проветрена. За тази цел основната структура се допълва от отвори за въздух. Ако в мазето има влажна повърхност, върху него трябва да се постави хидроизолационен слой. Традиционно за тази цел се използва глина - достатъчно е да се напълни повърхността с материал и внимателно да се уплътни, като се излива пясък отгоре;
  • субстратът трябва да бъде водоустойчив. При работа с фундамент най-често се използва рубеоидът. Ако искате, можете да използвате друг материал със сходна цел.
Монтаж на подови настилки от груб под

Монтаж на подови настилки от груб под

Полагане на листове OSP

Полагане на листове OSP

Преди да започнете работа, лекувайте всички използвани дървени елементи със специален антисептик. Препоръчва се импрегниране с двоен слой, като се поддържа 5-часов интервал. Не забравяйте да носите лични предпазни средства: ръкавици, респиратори и очила.

Пример за груб под в рамката къща. На лагерни греди са фиксирани пластини OSB

Пример за груб под в рамката къща. На лагерни греди са фиксирани пластини OSB

Дъските от груб под може да се полагат по един от следните начини:

  • върху предварително инсталирани H-образни греди. В този случай подовите елементи се вместват в жлебовете на опорите;
  • над T-греди. Плочите се полагат върху рамената на опорите;
  • върху груби барове. Най-лесният за използване и от този и най-популярният вариант. Достатъчно е просто да победиш баровете до краищата на гредите и да сложиш дъските върху тях.

Ако работата се извършва в нежилищни помещения, по желание можете да замените дъските с мошеник и да ги спасите.

Пример за груб под в дървена къща

Пример за груб под в дървена къща

Остава само да се сложат пластове от хидро-, топло- и пароизолационен материал върху дъските. След това, в зависимост от предпочитанията на собственика, се извършва или завършването на довършителния етаж, или се излива замазката.

Структурата на изолацията се прави в разредна последователност

Структурата на изолацията се прави в разредна последователност

Парна бариера се монтира през закъснението

Парна бариера се монтира през закъснението

Вие сте се запознали с последователността на подреждане на грубия под в съответствие с най-често срещаните и предпочитани методи. Изберете опцията, която е най-подходяща за вашия случай, и всичко ще е необходимо.

Успешна работа!

Видео - Устройството на груб под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се покрие пода в гаражните материали и методите на стилКак да се покрие пода в гаражните материали и методите на стил
Затопляне на бетонен подЗатопляне на бетонен под
Устройството на пода в дървената къщаУстройството на пода в дървената къща
Изолация на пода с изолационно стъклоИзолация на пода с изолационно стъкло
Устройството за бетонен под на земятаУстройството за бетонен под на земята
Устройството на пода в рамкатаУстройството на пода в рамката
Попълване на пода с изравняващо устройствоПопълване на пода с изравняващо устройство
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
» » Устройство на груб под
© 2021 BggeHat.com