Устройството за бетонен под на земята

В процеса на строителството на мазета, гаражи, както и различни стопански постройки, а понякога дори жилищни помещения (разбира се, в райони с топъл мек климат), разработчиците често предпочитат технология, като се предполага устройството на бетонен под на земята.

Устройството за бетонен под на земята

Устройството за бетонен под на земята

След като сте се запознали с информацията по-долу, ще получите цялата необходима информация, за да проверите независимо въпросното събитие, като откажете да ангажирате майстори-трета страна в тази работа и съществено спестявате за издигането на секс.

Изисквания към земята

Преди да дадете предимство на технологията на въпросното устройство, прегледайте основните изисквания за почвите в следната таблица.

Таблица. Изисквания за почвата за устройството на надежден бетонен под

Критерии за оценка
Основна влагаЗемята, върху която е планирано подовото устройство, трябва да е суха.
Ниво на подземните водиДълбочината на преминаване на тези трябва да бъде най-малко 4-5 м.
Мобилност на почвитеСтрого е забранено да се оборудва структурата, която се разглежда, на мобилната основа.

В допълнение, изискванията директно към самата конструкция. Важно е къщата да се използва за постоянно пребиваване или поне да се нагрява през студения сезон. В противен случай земята ще замръзне, в резултат на което бетонната структура се деформира.

Етажна схема на земята

Етажна схема на земята

Технология на устройството за подова настилка от бетон върху земя

Етажът се прави след завършване на строителството на стени и подреждане на покрива / тавана. Работата по конструкцията на разглежданата конструкция на терена се състои от няколко технологични стъпки, чиято последователност е дадена по-долу.

Дебелина на слоевете от бетонния под

Дебелина на слоевете от бетонния под

Схема на бетонен под, направен директно на земята

Схема на бетонен под, направен директно на земята

Първият етап. Маркирайте нивото на пода

Първо трябва да настроим нулевото ниво на бъдещия секс. За това правим следното:

  • ние се връщаме от дъното на вратата нагоре на 100 см и отбелязваме върху съседната стена;
  • Прехвърляме подобни етикети по стените на стаята и свързваме точките със солидна, равна линия;
  • измерим от линията 1 м надолу и постави нова плътна линия. Това ще бъде нулево ниво. Премествайки тази линия до желаното разстояние, можем да зададем необходимата дебелина на бетонния под. За по-голямо удобство караме ноктите в ъглите на стаята, ориентирайки се по линията и издърпайте здраво въже между тях.

    Маркиране на нулево ниво

    Маркиране на нулево ниво

Вторият етап. Изчистваме и уплътняваме почвата

Преминаваме до етапа на предварителна подготовка на почвата. Първо трябва да се отървем от строителните отпадъци в случай на неговото присъствие. След това премахваме горната топка на почвата. Традиционно, многослойната структура на бетон етаж има дебелина от около 30-35 см. Копаене, докато разстоянието между нулево ниво по-рано поставените линия и на дъното на изкопа е достигнал определената стойност.

След това трябва да смесим и да изравним повърхността. Най-доброто средство за извършване на тази работа е специален плочковиден валяк за уплътняване на почвата. При отсъствието на такива, вземете прост дневник, prikolachivaem върху него, здрави дръжки, от под ноктите на борда и използването на резултат устройство за уплътняване на почвата. Работим, докато не получим доста солидна и равна основа. Не се изискват специални проверки: просто ходете на земята и, ако няма депресии от краката, ние продължаваме към следващия етап на работа.

Инструменти за подсилване

Инструменти за подсилване

Ръчното копаене никога не е напълно точна. Ако дълбочината на ямата е по-голяма от необходимата дебелина на бъдещата бетонна конструкция, запълнете празнината с пясък и внимателно я компактирайте.

На снимката - подсилване на дневниците

На снимката - подсилване на дневниците

Полезни съвети! Можете да използвате друго решение на горепосочения проблем, първо полагане на слой от глина, изсипване с вода, удряне, покриване с пясък и уплътняване. Такава система ще осигури допълнително хидроизолация на бъдещата бетонна конструкция, която не позволява на подземните води да проникнат в нейната структура.

Третият етап. Напълваме

Заспиване на 5-10-сантиметров слой чакъл. Изхвърляме резервоара с вода и го компактираме. За по-голямо удобство можем да предупредим няколко редици от изрезки от армировка или друг подобен материал с необходимата дължина в земята, така че ще бъде по-лесно за нас да осигурим необходимата височина на пълнене. Важно е резките да са строго равни. След подреждането на всеки планиран слой колчетата могат да бъдат премахнати.

На снимката чакъл възглавница и армировка

На снимката чакъл възглавница и армировка

На чакъла напълваме около 10 сантиметра пясък. Колчетата от предишния етап ще ни помогнат да контролираме дебелината на запълването. Не е необходимо да се използва пресяван материал за тази дейност - дори и дефилето с незначителни примеси ще направи. Пясъкът също е напълно уплътнен.

Пясъчно щамповане

Пясъчно щамповане

Над пясъка напълваме слой чакъл. Оптималният материал е фракция от 4-5 см. Ние компресираме натрошен камък. Изливайте тънък слой от пясък, внимателно го подравнете и внимателно го забийте. Когато се открие чакъл с рязко изпъкнали ръбове, ние го отстраняваме или сменим, така че от цялата равнина липсват остри ъгли.

Важно! Всеки слой запълване трябва да бъде настроен на ниво. Подобни изисквания се отнасят и за по-нататъшните "пай" слоеве.

Четвъртият етап. Ние монтираме материали за влага и топлоизолация

Повърхностна хидроизолация

Повърхностна хидроизолация

За да предпазим бетона от вредните въздействия на влагата, използваме специална хидроизолационна мембрана или обикновен полиетиленов филм. Оптималният материал е с дебелина 200 микрона. Работата се извършва в простата последователност се разлага на основното фолио, с което ръбовете му до няколко сантиметра по-горе е посочено в предишните етапи на нулево ниво веднага, предвидени изолационни листове 10-15 см от припокриване и да определи ставите с тиксо.

Конструкцията може да бъде изолирана, използвайки голямо разнообразие от материали, тук е само кратък списък:

  • разширена глина;
  • плочи от минерална вата;
  • полистиролова пяна;
  • roll izolon и така нататък.

Стъпваме избрания материал, следвайки разпоредбите на съответната технология, и продължаваме да работим по-нататък.

Полагане на изолация

Полагане на изолация

Петият етап. Оборудваме подсилващия слой



Многослойната бетонна конструкция подлежи на задължително подсилване. Подово закаляване с PVC или метална мрежа за избор. Също така за решаването на този проблем металният проводник и прътите на арматурата са добре пригодени. Те трябва първо да се свързва към мрежата (размер на окото е избрано в зависимост от очакваните натоварвания: за високо приемане 10x10 cm за среда - 15x15 см, да бъде достатъчно ниска, 20x20 cm) при използване на съединителни муфи гъвкави стоманени телени.

Подсилваща рамка

Подсилваща рамка

Подсилващият скелет се поставя върху предварително инсталирани щандове с височина от порядъка на 20-30 mm.

На същия етап се поставят комуникации

На същия етап се поставят комуникации

Важна забележка! В случай на втвърдяване с използване на пластмасова мрежа, материалът се разтяга до колчетата, предварително поставени в основата.

Шестият етап. Направлявайте и кофражите

Пример за настройване на маяци

Пример за настройване на маяци

Правилното запълване на бетонната смес на нулево ниво е невъзможно без използване на водачи. Правим следното:

  • Разделяме повърхността на няколко равни площи с ширина не повече от 200 см и ги разделяме с водачи. За производството на такива е възможно да се използват греди, дъски, метални профили или дори тръби. Основното е, че водачите са поставени стриктно на едно ниво, съответстващи на предишните маркировки;
  • ние фиксираме релсата към пода с циментово-варов разтвор или друг подходящ метод -

    Схема за монтаж на маяк

    Схема за монтаж на маяк

  • ние установяваме между кофражните водачи за изливане на бетон. В резултат на това, така наречените. "Карти", всяка от които в бъдеще ще трябва да се излива с бетон. Благодарение на "картите" процесът на пълнене ще бъде по-прост и правилен - изпълнителят ще може да издържи на нулево ниво, като по този начин създава равна повърхност. Самият кофраж е традиционно изработен от плоскости или шперплат, устойчиви на влага.

Важно! Преди да продължите към следващия етап на работа, не забравяйте да проверите правилното инсталиране на водачите и кофража с ниво. При наличие на разлики просто не можете да направите равен етаж. За да се елиминират неравностите, е достатъчно да се конструират места за проектиране. За да повдигнете водачите на правилните места, можете да поставите под тях барове с подходящ размер или един и същ шперплат.

Преди да излеем, ние непременно трябва да третираме дървените елементи със специално масло. Благодарение на това в бъдеще можем лесно да излезем от борда.

Седми етап. Изсипваме бетон и подова настилка

Бетонният миксер ще ускори процеса на приготвяне на разтвора

Бетонният миксер ще ускори процеса на приготвяне на разтвора

Приготвяне на сместа

Приготвяне на сместа

Попълнете предварително създадените "карти" с конкретно решение. Ако е възможно, ние се опитваме да запълним цялата маса в един момент - затова получаваме най-здравата монолитна конструкция. Ако няма възможност или желание да поръчате готов бетон, направете го сам.

Изливане на бетон над маяците

Изливане на бетон на маяци (опция без карти)

За да постигнем това, се нуждаем от бетонен смесител или голям подходящ капацитет за ръчно месене, цимент (използваме материали от клас M400-500), лопата, чакъл, пясък. Работейки по следната рецепта: 1 съотношение на цимент, 2 части пясък, чакъл и четириакция порядъка на 0.5 съотношението на вода (може да варира по време на работа на фокуса). Ние внимателно смесваме съставките с хомогенната смес и продължаваме да работим по-нататък.

Изравняване на бетон с правило

Изравняване на бетон с правило

Напълването е най-удобно от ъгъла, противоположен на входната врата - в този случай не е нужно да ходите по бетон. Попълнете за 1, максимум 2 приема няколко карти, изравнете разтвора и разтегнете сместа. Ако има специален вибратор, ние го използваме, за да смеси сместа.

Тръбна кофражна плоча

Кофраж около тръбопроводи

Попълвайки няколко "карти", преминете към изравняване на основата. Това ще ни помогне два метра (и по-дълго) правило. Инструментът се инсталира на предварително сглобени водачи и го дърпаме върху себе си. Така че се отърваме от излишния бетон.

Получаваме ръководства и кофраж от обработените "карти" (специалистите обикновено правят това един ден след изливането, някои - преди това, ние се ръководим от ситуацията). В същата последователност, пълнете цялата площ с бетон. След това покрийте основата с пластмасов филм и оставете за един месец, за да получите сила. По време на процеса на сушене, бетонната структура трябва редовно да се намокря с вода, така че да не се пука.

Бетонният под на земята е готов

Бетонният под на земята е готов

В заключение остава за нас да запълним дъската. За тази цел използваме специална саморазливна смес - най-удобния вариант, чието подреждане не изисква специални знания и усилия.

Степента на изравняване ще отстрани малки несъвършенства в повърхността и ще позволи да се получи перфектно плоска основа. Работата традиционно започва от ъгъла, противоположен на входа на стаята.

Универсални подови настилки BASES MASTLAYN T-48

Универсални подови настилки BASES MASTLAYN T-48

Пригответе разтвора в съответствие с инструкциите на производителя, изсипете го на пода и равномерно го разпределете върху повърхността с дълго правило или друг подходящ инструмент. Времето за сушене на сместа е посочено в инструкциите, обикновено е 2-3 дни.

запълни

запълни

Бетонният под на земята е готов. Можем само да поставим избраното подово покритие. Благодарение на добре подредената гладка основа, краят ще изглежда красив и ще продължи възможно най-дълго.

Сега знаете всичко за монтажа на бетонен под на земята и ще можете самостоятелно да извършвате необходимите мерки. Просто трябва да следвате указанията и всичко ще се окаже.

Успешна работа!

Видео - Устройството на бетонен под на земята

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Как да попълните пода в мазетоКак да попълните пода в мазето
Груба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкцииГруба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкции
Как правилно да се напълнят подоветеКак правилно да се напълнят подовете
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Как да направите бетонен етаж в частна къщаКак да направите бетонен етаж в частна къща
Универсален функция за монтаж на фундамент и инсталиранеУниверсален функция за монтаж на фундамент и инсталиране
Бетониране на пода в гаражната последователност на строителните работиБетониране на пода в гаражната последователност на строителните работи
Как да направите кладенец в страната със собствените си ръцеКак да направите кладенец в страната със собствените си ръце
Препарат против паразитиПрепарат против паразити
» » Устройството за бетонен под на земята
© 2021 BggeHat.com