Груба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкции

Такъв съединител е направен в частни къщи, гаражи, стопански постройки, промишлени и складови помещения, в големи търговски зали, в автогари и др.

Груба настилка за пода на земята

Груба настилка за пода на земята

Методът се счита за универсален, той се прилага за всички видове почви, независимо от зоната на разполагане на подземните води. Използва се за заливане на бетон клас не по-нисък от M300, ако натоварването на пода големи и физическите характеристики на почвите е незадоволително, бетонни увеличения клас и е задължително да се използва армираща мрежа.

Подсилена подова настилка на земята

Подсилена подова настилка на земята

подсилване

подсилване

Всички индикатори за дебелината и характеристиките на материалите са предписани в проектните оценки. Ако не съществува, изчисленията трябва да се извършват независимо, като се вземат предвид всички фактори, които влияят върху условията на експлоатация на подовите настилки.

Етаж на земята

Етаж на земята

Схеми на устройството за грубо нанасяне на замазката

Схемата на устройството за бетонен под

Схемата на устройството за бетонен под

Пример за устройството на пода върху земята

Пример за устройството на пода върху земята

Опция за настилка на земята с експандирана глина

Опция за настилка на земята с експандирана глина

Регламентите за строежа препоръчват използването на няколко варианта за груб наклон в зависимост от местоположението му по отношение на основата, нивото на почвата и близостта на подпочвените води.

Присъединете се към земята към основата на групата

Присъединете се към земята към основата на групата

 1. Грубата замазка е разположена под земята, в близост до основата на лентата на нивото на удължението на колана. Тази схема се използва, ако под къщата има подземни стаи за съхранение на храна или други нужди.

  Етаж на земята върху удължението на лентата

  Етаж на земята върху удължението на лентата

 2. Грубото подово покритие на земята е разположено приблизително на нивото на земята и е в съседство със страничната вътрешна стена на основата на лентата. Най-широко разпространената ситуация се използва не само в жилищното строителство, но и в промишленото строителство.

  Подът на земята граничи със стената на основата на лентата

  Подът на земята граничи със стената на основата на лентата

 3. Грубото подово покритие се намира над основната лента. Използва се по време на строителството на сгради на влажни зони, райони с рискове от наводнения и др.

  Етажът на земята е разположен над основната лента

  Етажът на земята е разположен над основната лента

Няма универсални препоръки за местоположението на грубите замазки, всичко зависи от работните условия и архитектурните особености на къщата. Единственото изискване - позицията на рамката на вратите трябва да бъде планирана още преди началото на грубия процес, а нивото на довършителния етаж трябва да бъде на праговото ниво.

Кейк от бетон на пода

Кейк от бетон на пода

Варианти на подреждане на грубо нанасяне върху земята

Конкретните варианти се избират от строителите, като се отчита максималното натоварване на конструкцията и близостта на подземните води. Класическото решение е уплътнена почва, слой пясък и развалини с различна дебелина, полиетиленово фолио и груба замазка със или без подсилване.

Класическа груба замазка

Класическа груба замазка

Този метод се препоръчва в случаите, когато подземните води са разположени на по-малко от два метра от повърхността. Подземните води са много по-ниски - можете да опростите схемата за изграждане. Позволява се да се изсипва черна замазка директно на земята, да се използва само за шлайфане на пясък или натрошен камък. В някои случаи грубият под може да се излива директно върху земята без използването на полиетиленово фолио. Водонепропускливо блистерен филм не се използва много за хидроизолация (бетон не страх от вода, напротив, в условия на висока влажност се увеличава стойности на якост), но за да се забави смес циментово мляко. Без филм, той бързо ще напусне бетона, което ще има много негативен ефект върху здравината.

Какви фактори оказват влияние върху технологията за изграждане на груба замазка

Ниво на подземните води.

Подземна маса

Подземна маса

Ако те са по-близо от два метра на повърхността, тогава е необходимо да се направи пясък и чакъл подложка. Podsypka служи за изключване на изтеглянето на влага от земните капиляри. Ако има подложка, тогава използването на филм за задържане на циментово мляко е задължително. Ако грубостта се извършва веднага на земята, тогава филмът не може да бъде поставен.

В снимката, чакъл

В снимката, чакъл

Това е важно. Местоположението на подземните води трябва да се определи през пролетта, през този период те се покачват най-много.

Ако конструкцията на пода предполага полагане на топлоносители, тогава замазката трябва да има компенсационна междина между основата. Такива конструкции премахват отрицателния ефект от термичното разширение и изключват възможността от напукване или подуване на груба замазка.

Компенсираща празнина

Компенсираща празнина

Ако планираното натоварване на пода може да надвишава 200 кг / м2, подсилването е задължително. Параметрите на клапаните се избират поотделно за всеки отделен случай. Същият подход е необходим и в случаите, когато се планира инсталирането на вътрешни преградни стени на пода. Не разчитайте само на подсилването на замазката, нейните физически характеристики не позволяват да издържат на тежки товари.

Редица често задавани въпроси относно черновата

Неопитните строители често се опитват да заменят препоръчаните материали за изливане на груби замазки с други, за да спестят или подобрят производителността.

 1. Препоръчително ли е за черна замазка да се налива купчина от развалини с заместваща глина? На пръв поглед може да изглежда, че това е оригинално решение, което ви позволява едновременно да изолирате пода. Професионалните строители препоръчват използването на този материал само за случаите, когато подземните води са разположени на ниско ниво, с изключение на омокрянето на експандираната глина.

  Запълване на разширена глина вместо развалини

  Запълване на разширена глина вместо развалини

 2. Възможно ли е да се замени чакъл с разбити тухли и други строителни отпадъци? Строго невъзможно по няколко причини. Първо, тухла тече във вода, бързо се срутва в мокро състояние, основата на грубата замазка губи силата и стабилността си. На второ място, отпадъците и счупените тухли имат различни линейни размери, поради което не е възможно да ги повредят напълно.

  Не използвайте счупена тухла

  Не използвайте счупена тухла

 3. Възможно ли е да поставите хидропротекцията само под мистрия и да не я използвате вече? Не, не е така. Вече споменахме, че полиетиленовото фолио изпълнява и други задачи - не позволява напускането на разтвора на циментово мляко. С течение на времето, хидроизолацията нарушава нейната плътност, под влияние на неравномерно и точково натоварване, то непременно ще се счупи.
  Хидроизолационен филм

  Хидроизолационен филм

  Пример за хидроизолация на пода

  Пример за хидроизолация на пода

 4. Възможно ли е да направите разливане, вместо грубо да подреждате пода? Доста труден въпрос. Първо трябва да определите какво е разливане. Пролив - слой от течен разтвор, който се поръсва с поръсване под черна замазка. Дебелината на разсипването зависи не само от дебелината на слоевете на podsypki, но и от качеството на тяхното подсилване. Ако подложката е гъста, тогава течният разтвор няма да проникне по-дълбоко от 4-6 сантиметра. В резултат на това носещите параметри на основата на пода са значително намалени. Заключение. Решението трябва да бъде взето, като се вземат предвид натоварванията на пода.
  На снимката чакълът се разсипва с циментово мляко

  На снимката чакълът се разсипва с циментово мляко

  Разширен глинест цимент  Разширен глинест цимент

Сега, когато се справихме с по-голямата част от въпросите за особеностите на технологията на чешмата, можем да дадем стъпка по стъпка инструкции как да я запълним.

Инструкция за производство на груба замазка за пода на земята

Помислете за най-сложната и отнемаща време опция с използването на всички слоеве на подложката.

Стъпка 1. Направете измервания. Първо, нивото на довършителния етаж трябва да бъде посочено върху основната лента.

Надписи в проекта

Надписи в проекта

За да направите това, използвайте лазерно или хидравлично ниво. Размерът се определя съгласно проектния документ или работните чертежи на обекта. По-надолу е необходимо да се маркират дебелината на пода, в зависимост от конструкцията му, дебелината на довършителната замазка, грубата замазка, слой от чакъл и пясък.

Използване на водно ниво

Използване на водно ниво

Извършете маркиране

Извършете маркиране

Стъпка 2. Извадете почвата при изчислената дълбочина, почистете района, подгответе за пълнене с пясък. Щамът се разхлабва или внимателно почистете земята с лопата.

Подрязване на почвата

Подрязване на почвата

Стъпка 3. Заспиване с пясък. По правило дебелината на слоя варира в рамките на десет сантиметра. Ако имате нужда от голямо количество пясък, то трябва да бъде постепенно разпределено, като всеки слой е отделен. Качеството на подсилване ще бъде значително подобрено, ако работата се извършва с помощта на специални механизми: вибриращи ножове или вибро опаковъчни машини. По време на уплътняването трябва да се внимава пясъкът да има повече или по-малко плоска и хоризонтална повърхност.

Пясъчно шлайфане

Пясъчно шлайфане

Възглавница пясък

Възглавница пясък

Пясък от Тамбовка с компактна плоча

Пясък от Тамбовка с компактна плоча

Подплатена възглавница

Подплатена възглавница

Практически съвети. Когато се натоварва, се препоръчва да се намокри повърхността, което значително увеличава степента на свиване на пясъка. Можете да го намокрите с маркуч или с кофи.

Трампирането е много важен етап в подреждането на груба настилка на земята, няма нужда да се бърза. Всички ями се изсипват и отново удрят, ударите се отрязват.

Вибриращи барабани

Вибриращи барабани

Стъпка 4. Изсипете слой от развалини с дебелина ≈ 5-10 см, внимателно го махнете. Натрошен камък е по-добре да се вземат няколко фракции. На пясъка се изсипва по-голяма, под черна замазка е добре. По този начин се подобряват носещите характеристики на субстрата. Част от инженерните комуникации могат да бъдат скрити в слоевете на подложката или директно в грубата замазка. Не се опитвайте да установите там всички тръби и електрически мрежи, в случай на извънредни ситуации, е много трудно за тях да започнат да извършват ремонтни работи.

Начупена каменна възглавница

Начупена каменна възглавница

Стъпка 5. Пригответе бетонната смес.

Ръчно месене

Ръчно месене

Саморазливна бетонна смес

Саморазливна бетонна смес

Можете да го направите сами с помощта на бетонов миксер или поръчка, приготвена от строителните фирми. Вие трябва да изберете себе си, и двата варианта могат да бъдат оптимални при определени условия. Препоръчва се да се изчислят разходите за материали и в двата случая, да се оценят техните материални възможности и физическа сила, броят на работниците.

Бетонният микс в плътността трябва да бъде под средното. Подобни индикатори позволяват бетон да се разлива независимо от площта на пода. Едно от предимствата при използването на течен бетон е липсата на необходимост от инсталиране на маяци и извършване на трудоемка работа по изравняването му с ръчни правила.

Пригответе течен бетон

Пригответе течен бетон

Работниците трябва само да регулират нивото леко на местата, където се излива материалът. Ако се изисква армировка, тогава се поставя решетка едновременно. Правилата за сградата изискват инсталацията да е такава, че дебелината на бетона от всички посоки да надвишава пет сантиметра. В противен случай структурата няма да работи като цяло, действителната якост на стоманобетона ще бъде много по-малка от изчислената. Последствията могат да бъдат най-тъжни.

Подсилване - ред и избор на материал

Подсилване - ред и избор на материал

Изливане на пода с бетон

Изливане на пода с бетон

Стъпка 6. За да увеличите здравината на грубата замазка на следващия ден, тя трябва да бъде добре навлажнена. Ако времето е горещо и сухо, тогава водата се препоръчва за нощта. Такива действия трябва да се повтарят в рамките на два до три дни. Допълнителна работа се препоръчва да се извърши 10-14 дни след изливането. През това време бетонът набира най-малко 50 от максималната си здравина, което ви позволява да продължите строителната работа без страх.

Намокряне на замазката

Намокряне на замазката

Какъв ще бъде завършващият етаж се избира от предприемача. Независимо от избрания вариант, строителите препоръчват да се уверите, че има надеждна хидроизолация и поставете нагревател на върха. На върха на тези конструкции е чистата замазка под подова настилка от теракот или дървени трупи за други варианти на довършителни настилки. Такива схеми правят подовете топли, което е много важно предвид настоящите цени за топлоносители. В същото време, прилагането на препоръките на професионалните строители значително увеличава времето за експлоатация на подови настилки.

Замазка за топлоизолация

Замазка за топлоизолация

Изгодно ли е да се направи груба бетонна замазка на земята

Въпросът е от значение за всички разработчици, без изключение, трябва да го разгледаме по-внимателно. Ще ги сравним с използването на заводски стоманобетонни плочи за тези цели.

Застъпват се пластините

Застъпват се пластините

 1. Стоманобетонните плочи изискват задължителна вентилация на подземния етаж, за тази цел в колана са предвидени вентилационни отвори - допълнителна загуба на време и пари.
  Въздух в цокъла

  Въздух в цокъла

  Според нормативните актове разстоянието от земята до плочите трябва да бъде най-малко 50 сантиметра, в противен случай е невъзможно да се осигури ефективна естествена вентилация с помощта на издухвания. Такива изисквания ограничават използването на плочи, специални основи трябва да бъдат поставени под тях. Обикновената бюджетна грил не е подходяща.

 2. Общото тегло на плочите може да надвишава десетки тона. Това представлява значителна допълнителна тежест за фондацията, като такива условия на работа трябва да бъдат осигурени на етапа на проектиране. Високите натоварвания изискват специални строителни мерки за увеличаване на носещата способност на основата, като общото увеличение на разходите за строителни работи може да надвиши 15.

  Застъпващите пластини създават големи натоварвания

  Застъпващите пластини създават големи натоварвания

 3. След монтирането на стоманобетонни плочи те трябва да бъдат покрити с няколко реда тухли, за да се ремонтират неизползваните пространства. Той също така струва пари.
Монтиране на плочата над крана

Монтиране на плочата над крана

А просто изчисление на базата на цената на панелите и допълнителна работа и материали и типове стратегии замазката върху спестяванията на земята покажи рамките 25. И това е само най-приблизителни изчисления. Не е взето предвид плащането на скъпи товарене / разтоварване оборудване, доставка и рамото т. Д.

Видео - Груба подова замазка на земята

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Груба подова замазка в частна къщаГруба подова замазка в частна къща
Подът и пода и изискванията към тяхПодът и пода и изискванията към тях
Затоплянето на пода с експандиран глинен дъб и подробно описание на техниката, тайните на…Затоплянето на пода с експандиран глинен дъб и подробно описание на техниката, тайните на…
Изчисляване на пясъчен бетон за композиция на подово покритие и нанасяне на смеси, оптимизиране на…Изчисляване на пясъчен бетон за композиция на подово покритие и нанасяне на смеси, оптимизиране на…
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Устройство за подова настилкаУстройство за подова настилка
Търговски и домашен ламинат, обхват на използванеТърговски и домашен ламинат, обхват на използване
Монтиране на пода на земятаМонтиране на пода на земята
От какво е направена плочката?От какво е направена плочката?
Топло подово отоплениеТопло подово отопление
» » Груба подова замазка на земята, производствени характеристики, поръчка и стъпка по стъпка инструкции
© 2021 BggeHat.com