Как да направите кладенец в страната със собствените си ръце

На добре поддържана дачи е абсолютно невъзможно да се направи без източник на постоянно водоснабдяване. Такъв източник може да бъде централизирано водоснабдяване, артезиански кладенец, добре, като се подземни води или просто кладенец.

От изброените методи, кладенецът е най-популярният, прост и достъпен източник, чието изграждане е напълно в състояние на всеки летен собственик. Нека да разгледаме реда на работа по изграждането на кладенеца със собствените си ръце.

Кога е най-добре да започнете да изграждате добре?

Кога е най-добре да започнете да изграждате добре?

Да се ​​изгради кладенец в дача със собствени ръце е необходимо, съответно, с конструкция. Самото копаене на ямата под кладенеца се извършва през есенно-зимния период, т.е. когато подземните води са на максимална дълбочина от повърхността на земята.

Ако кладенецът е изкопан през лятото или пролетта, тогава в този случай има голяма вероятност през есента и зимата такова кладенец да няма вода, тъй като разликата в нивата на водата в различните сезони може да достигне няколко метра.

Завършването на кладенеца се извършва най-добре през лятото или пролетта, когато атмосферните условия благоприятстват това.

До каква дълбочина е необходимо да се изкопае кладенец?

До каква дълбочина е необходимо да се изкопае кладенец?

Кладенецът е изкопан до дълбочината, на която лежат подземните води, но не всички води ще бъдат подходящи за кладенеца. Най-близко до повърхността е слой от вода - костур, който обикновено е силно замърсен, така че трябва да изкопаеш водоносен хоризонт - подземни води (най-близо до повърхността на слоя с чиста вода).

Под подземните води е слой артезианска вода - много чист, обаче, кладенец за получаване на такава вода не се копае поради много голямата дълбочина, на която се намира артезианска вода.

Къде на сайта да се изгради добре?

Къде на сайта да се изгради добре?

Минималното разстояние на кладенеца от най-близкия източник на замърсяване е 25 м.

Ако терена на земята е неравен, има наклон, то източникът на замърсяване трябва да бъде под мястото на кладенеца.

Няколко думи за предпазните мерки за безопасност

Когато копаете кладенец, често се случват инциденти поради пренебрегване на мерките за безопасност. Припомнете основните правила:

  1. Преди да започнете работа, проверете надеждността на кабела (въжето), през който повдигате земята от мината.
  2. Ако трябва да се постави нещо от вашето тяло, работникът в мина трябва първо да бъде уведомен за слизането на товара.
  3. В диаметъра около 2-3 метра от местоположението на мината не трябва да има чужди предмети.
  4. Самата мина трябва да бъде защитена от случайно влизане на хора и предмети в нея. За тази цел валът е затворен от дъски, като ги поставя вертикално по целия периметър на вала.
  5. Ако при издигането на почвата се използват различни механични средства от дъното на кладенеца, те трябва винаги да се проверяват преди започване на работа.

Как да се определи дълбочината, в която се намират подземните води на строителната площадка на кладенец?

Как да се определи дълбочината, в която се намират подземните води на строителната площадка на кладенец?

Най-точният начин е да се пробие малък, т.нар. Изследователски кладенец чрез специализирано оборудване за сондажни съоръжения. Този метод обаче е много скъп и прилагането му трудно може да бъде оправдано, що се отнася до условията в страната.

Понякога се препоръчват различни народни методи като биолокация, но те едва ли си струват да се доверят: геолозите сами ги разпитват.

Най-простият, най-евтиният, достъпен и надежден начин е да се събере регионална информация за дълбочината на подземните води. Ако има близки съседи, тогава можете да попитате - възможно е те да имат кладенец или кладенец в района.

Ако съседите не са наоколо, можете да получите информация в най-близките населени места в вашите села - села, села и др.

Ако има проблеми с това, в крайна сметка е възможно да вземете като база информация от официални източници за вашия регион, регион, област - тази информация е винаги достъпна за всички.

Въз основа на информацията, получена от няколко точки, разположени от различни страни на вашия сайт, можете да изчислите грубо оценката за дълбочината на местоположението на подпочвените води във вашия район.

Кона ми

Кона ми

Директната работа върху кладенеца на кладенеца се извършва от най-малко двама човека: един човек е в мината и копае, а вторият изкачва изкопаната почва от мината до повърхността.

Ако участват трима души, в този момент третото лице почива и след това замества един от работниците. В самата мина има винаги само един човек, който работи заради малкия район.



Тъй като стените на кладенец обикновено се използват пръстени от бетон с диаметър 1 м. Други материали се използват рядко поради ниската си годност както по отношение на експлоатационните свойства, така и поради високата им цена.

Например металът е склонен на корозия, а легираните и високо легираните стомани са твърде скъпи. Дървесината във вода също е краткотрайна поради процеса на гниене.

Пръстените от бетон могат да бъдат закупени и донесени на обекта в готов вид, а вие можете да ги направите сами, като изливате бетон в предварително подсилените кофражи.

Принципът на изкопаване на кладенеца е както следва. Под бетонните пръстени се изкопава яма с необходимия диаметър с определена разлика. След това се монтира един бетон.

Освен това, копаене се извършва вече вътре в самия пръстен. Постепенното изкопаване на почвата под пръстена води до понижаване и намаляване на пръстена.

Веднага след като пръстена падне под повърхността на земята, следващият бетон се закрепва върху него, така че жлебовете на един пръстен влизат в жлебовете на другия.

По този начин всички нови пръстени се инсталират последователно, докато се достигне необходимата дълбочина. Когато максималната дълбочина е достигната отгоре, е инсталиран друг пръстен, който не е погребан в земята.

Кона ми

Тъй като ямата на рудника расте все по-дълбоко, влажността на въздуха във вала се увеличава и температурата спада. Докато се приближаваме до водоносния хоризонт, по периметъра на ямата се появяват малки потоци. Този факт може да означава подход на водата.

При тези условия почвата става все по-водна и скоростта на копача трябва да се увеличи. Също така увеличавайте скоростта на изкопаване при преминаване на слой от пясък.

Стоящи в земята, пълни с вода, неприятно, така че изграждат малък щит, свален от няколко дъски, и го полагат на дъното на вала, така че краката на работника да не се залепват в пясъка.

След достигане на необходимата дълбочина, дъното на вала е покрито с камъчета или чакъл. И чакълът е погребан в пространството отвън на бетонните пръстени.

Свързването на бетонните пръстени за предпочитане е водоустойчиво, за да се предотврати навлизането на вода в кладенеца от повърхностни източници.

добре

Над вала на кладенеца се изгражда механизъм за вдигане на вода. За тази цел е изградена врата с желязна дръжка, върху която е прикрепена желязна верига с метална кофа в края. Веригата ще позволи на кофата бързо да потъне до дъното на кладенеца, вместо да плава по повърхността, когато взема вода от мината.

Довършителни работи

Довършителни работи

Най-горният бетонен пръстен ще бъде добре завършен с дървени трупи или тухли, за да получите представителен изглед към кладенеца. От горе, кладенецът задължително трябва да бъде защитен от падане в мината на атмосферните валежи.

За да направите това, е добре да построите къща с вход / изход и покрив. Стените на тази къща ще послужат като защита срещу случайно навлизане на боклука и малки животни в мината, както и декоративна украса на цялата територия на страната.

Експлоатация на кладенеца

Експлоатация на кладенеца

Непосредствено след изграждането на кладенеца, водата в нея трябва да се източи няколко пъти, докато водата в мината бъде чиста.

Ако кладенецът не е бил използван дълго време (например през зимата), трябва да обновите водата в кладенеца няколко пъти преди да я използвате.

Четенето на нашата статия, както и изучаването на снимката ще ви помогнат да изградите кладенец в дача със собствените си ръце.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на водоснабдяване от кладенецаСхема на водоснабдяване от кладенеца
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Копаем кладенец със собствените си ръце, източник на чиста и прясна вода в нашата къщаКопаем кладенец със собствените си ръце, източник на чиста и прясна вода в нашата къща
Абисинска и безплатна питейна вода на парцел в странатаАбисинска и безплатна питейна вода на парцел в страната
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
Водоснабдяване на селска къщаВодоснабдяване на селска къща
» » Как да направите кладенец в страната със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com