Водоснабдяване на селска къща

Статията описва някои видове водоснабдяване за селска къща: от кладенец и с използване на кладенец. Изложени са всички видове кладенци, необходимото оборудване за водоснабдяване. Представени са препоръки за изграждането на външен тръбопровод, водещ вода за къщата.

Каква може да бъде водоснабдяването на селска къща и как да я приложим


Всеки собственик на селска къща е изправен пред проблема с водоснабдяването. Можете да разрешите проблема, като използвате услугите на специални услуги или организирате водоснабдяването в помещенията. Вторият вариант значително ще спести финансови разходи. Може да се отбележи, че водоснабдяването на селска къща може да се извърши по два начина: връзка с централизирана водоснабдителна система или изграждане на автономна водоснабдителна система. И двата варианта са изключително отнемащи време. В първия случай ще трябва да получите куп разрешителни и да издавате много придружаваща документация, а вторият метод включва големи финансови разходи за изграждането на автономна водоснабдителна система. (Виж също: Водоснабдяване на вилата)

Установена е връзка с централното водоснабдяване е най-добрият начин за излизане от ситуацията, защото не е необходимо да се изгради кладенци, сондажи и др. Но не всеки има възможност да се присъедини към тяхната канализация и тръбопровод до централната система, така че трябва да прекарват времето си и пари за изграждане на самостоятелна система за водоснабдяване. Покупка скъпо оборудване или се отнасят до специалисти, които ще направят всичко по-високо технологично ниво - вие решавате, но ако не можете да си го позволят финансово, тогава ще трябва да запретнем ръкави и да правим всичко сами. Как да започне изграждането на автономна водоснабдителна система?

Първото нещо, което трябва да направите, е да изчислите необходимото количество вода, което може да е необходимо, за да се осигури комфортен живот в селска къща. В зависимост от това е необходимо да се изчисли необходимия капацитет на помпеното оборудване и да се осигури автоматична система за защита. След всички изчисления е необходимо да изберете оборудването и да изпълните схемата на разпределителните гребени. Сега остава само закупуването на помпи, резервоари, тръби и всички други аксесоари.

Оборудване за водоснабдяване в къщи

Фиг.1 - Оборудване за водоснабдяване у дома



Необходимо оборудване и материали



  1. Добре или добре;

  2. Помпена станция или просто помпа;

  3. Външно водоснабдяване, което ще бъде от източника на вода до къщата;

  4. Хидропневматичен резервоар;

  5. Помпена станция за втория асансьор (ако е необходимо);

  6. Оборудване за пречистване на вода за пречистване;

  7. Електрическа система и автоматична защита;

  8. Вътрешна мрежа на водоснабдителната система. Включва тръбопроводи и свързващи фитинги (фитинги), вентили, ключалки, кранове, смесители и т.н.
  9. (Виж също: Помпи за водоснабдяване)

Разгледайте начините за изграждане на автономно водоснабдяване. Можете да доставяте селска къща от реката, от кладенец или кладенец.
помпа

Фиг.2 - Помпа



Видове кладенци за водоснабдяване


Перфектна кладенец е кладенец, преминал през целия водоносен слой. Той се опира на водонепропускливия слой, който непосредствено следва водоносен хоризонт. С помощта на такъв кладенец е лесно да се осигури максимален поток вода. Едно кладенец от този тип бързо се напълва с вода.

Несъвършеният прием на вода привлича по-малко вода, отколкото перфектно, поради факта, че отваря само част от водоноса. Такова кладенец се използва, ако водоносен хоризонт е твърде голям и не е необходимо да преминава през него. Важна част от кладенеца е механичен филтър, който предотвратява проникването на замърсители, минерали и пясък във водата. За такива кладенци е по-добре да се използват пластмасови тръби, тъй като аналозите на стоманата се регенерират с течение на времето и могат да придадат на водата неприятен послевкус. (Виж също: Оборудване за водоснабдяване)

Недостатък на водата


Фиг. 3 - Неподходящ вход за вода


В допълнение към класификацията на кладенци за проектни характеристики, има разделение на водоснабдяването на селска къща по вид водоносен слой. Има два вида водоносни пластове: пясък и варовик. В зависимост от предназначението на кладенеца (за питейна вода или за технически нужди), изберете една или друга опция. Изворът е пробит на дълбочина от 40 метра и може да добие около 500 литра вода на час, което е достатъчно за една вила, но не и за къща. Варовиковият кладенец е пробит на дълбочина до 200 метра (в зависимост от района) и служи за около 50 години.

Уелнес за водоснабдяване у дома


Ако има кладенец на площадката, ще е рентабилно да се използва за водоснабдяване на къщата, но само ако има висока производителност и добро качество на водата. Водоснабдяването на селска къща от кладенец има предимството, което се изразява в способността за реализиране на автоматично водоснабдяване без особено високи разходи. За да затоплите водата в къщата, можете да използвате електрически бойлер. За да доставяте вода от кладенеца, се нуждаете или от помпена станция, или от потапяема помпа.

добре

Фиг. 4-Полковникът


Автоматичната станция на помпата включва повърхностна помпа, хидравличен резервоар с капацитет до 50 литра и превключвател за налягане. Това е обединено в една съгласувана съгласувана система. Такава станция действа на принципа на засмукване, така че за нормална работа нивото на водата трябва да е на най-малко 8 метра от земята. Разстоянието между кладенеца и къщата също играе важна роля. Ако кладенецът е твърде далеч, ще има много загуба на смукателна вода, освен това, такава станция е много шумна по време на работа. (Виж също: Монтаж на системи за водоснабдяване)

Потопяемата помпа работи по схема, която е подобна на тази на помпа от кладенец, но с разлика в наличието на кесан. За такава схема са нужни самата помпа, хидравличният резервоар, превключвателят за налягане и тръбопроводът. Вие също се нуждаете от система за източване на водата през зимата. Такава помпа трябва да бъде оборудвана със специална плаваща система, която предотвратява сухото движение на помпата при липса на вода в кладенеца. Помпата е монтирана от 0.3 до 0.8 метра от повърхността на дъното на кладенеца.

Схемата за монтаж на кейстън

Фиг.5 - Диаграма на монтаж на кейстън



Тръбопроводи от кладенец до къщи


За да се изгради надеждна система за водоснабдяване на селска къща от кладенец, ще е необходимо качествено водоснабдяване. Дължината на металопластичните тръби заедно с набор от всички необходими елементи (фитинги, кранове, клапани и смесители) трябва да се изчисли дори и в първите етапи на изграждането на автономна водоснабдителна система. Такъв комплект за водопровода няма да удари твърдо в джоба, поради относителната евтиност на материала (за разлика от стоманените тръби). Те не ръждясат и с течение на времето водата няма да придобие специфичен вкус.

Металопластичните тръби са лесни за монтаж, така че е доста лесно да се приложи водоснабдяването на селска къща със собствени ръце. Инструментите, които ще бъдат необходими за монтиране на такива тръби, са конвенционален нож и двойка гаечни ключове. Ако трябва да направите тази работа за първи път, тогава е по-добре да започнете работа, да закупите необходимия материал, да се консултирате с експертите за това какви фитинги имате нужда, диаметъра на тръбите и т.н. За да свържете тръби директно към крана, ще са необходими гъвкави маркучи. В тръбопровода за свързване на тръбите към хидравличния резервоар трябва да се монтират направляващи с необходимата дължина. (Виж също: Изчисляване на водоснабдителната система)

Капацитетът за събиране на вода е по-добре да се купува от неръждаема стомана, тъй като е в даден момент и е надежден и безопасен за околната среда. Най-често достатъчно капацитет с обем от 40-50 литра. Тя трябва да се постави в изправено положение близо до помпата. За да се осигури автоматично водоснабдяване, е необходимо да се свърже електроконтактен манометър към помпата, който ще осигури необходимите параметри.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
» » Водоснабдяване на селска къща
© 2021 BggeHat.com