Промишлено водоснабдяване на предприятия

Подробно се обръща внимание на водоснабдяването в промишлеността, нейните видове и особености. Представени са и са описани три схеми за водоснабдяване на индустриални предприятия: прави поток, последователни и по договаряне. Приема се принципът на действие и характеристиките на всяка схема.

Никое предприятие не може да функционира без водоснабдяване. Мерки за водни процеси, охлаждане оборудване и системи за пещи, парни котли, както и питейно-битови цели (тази опция включва използването на вода, което съответства на ГОСТ 2874-54) промишлено предприятие във вид промишлена вода система. Естеството на технологичните процеси, за които е предназначена водата, определя начина, по който е предварително обработен в промишлена водоснабдителна система. (Виж също: Полагане на външни водоснабдителни мрежи)

Промишлено водоснабдяване


Фигура 1: Промишлено водоснабдяване


Методите могат да бъдат различни: омекотяване на водата, намаляване концентрацията на соли, отстраняване на сероводорода и желязото от него и др. Индустриална система използваната вода може да бъде с права поток (предоставяне на заустване на отпадъчни води в резервоара след почистване) или обратно (което осигурява повторното използване на пречистената вода за производство, пълнене с прясна вода само обем загуба). Промишленото водоснабдяване предполага относително еднакво потребление на вода с определено качество през цялата година.

Реки, езера, язовири - всички тези открити водни източници се използват основно в промишленото водоснабдяване на предприятията, докато използването на подпочвените води е много по-рядко срещано. Това се дължи на ограничения брой на водоносните хоризонти с нивото на загуба на вода, може да даде пълни нужди водоснабдяване на големите предприятия, както и за общото използване на вода от подземни водоизточници за питейно потребности на населението и промишлени предприятия.

резервоар


Фигура 2: Резервоар



Характеристики и сложност на водоснабдителните системи за предприятия


Съвременното промишлено водоснабдяване има за цел да увеличи обема на рециклирана вода в предприятията от всички отрасли. Индустриалното водоснабдяване на петролните рафинерии е предимно циркулационен тип, снабдена е с прясна вода само за да се компенсират загубите, а също и за ограничен брой потребители. (Виж също: Схема за водоснабдяване за частна къща)

Важно! Поради сложността на системата за водоснабдяване в нефтопреработвателната промишленост, както и поради остатъчните нефтопродукти, съдържащи се в отпадъчните води, е необходимо да се подмени съоръжението за водно охлаждане с аналози тип въздух.

Изхвърляне на отпадъчни води от предприятието


Фигура 3: Изхвърляне на отпадъчни води от предприятието


Специфичността на някои предприятия определя водоснабдяването, чието качество е по-високо от качеството на питейната вода. През летния сезон се наблюдава увеличение на потреблението на вода в общините. Качеството на питейната вода се определя от санитарните стандарти. За да се постигне необходимото ниво на качество, водата от повърхностните водни тела и реките се подлага на специално почистване. В допълнение към изразходваната промишлена вода след третиране, водоснабдяването на промишлени предприятия може да се извърши за сметка на подходящо обработените градски отпадъчни води. Източниците на вода за промишлено водоснабдяване са предимно реки, подземните води се използват в много по-малки обеми.

Видове схеми за водоснабдяване за промишлени предприятия


Схемите за водоснабдяване за промишлени предприятия могат да бъдат:

  • овен;

  • последователна;

  • обрат.


Схема за директна вода


Схемата за водоснабдяване с директен поток осигурява водоснабдяване на потребителя, неговото използване, почистване (ако е необходимо) и последващо изхвърляне в резервоара. (Виж също: Водоснабдяване на апартамента)

Съвет! Такава схема може да се използва, ако има мощен източник на вода близо до обекта (на разстояние до 3 км) и при условие, че височината над нивото на водата на предприятието (местонахождението му) е малка (до 20 м).

Система за директно подаване на вода


Фигура 4: Вградена система за водоснабдяване



Схема за последователно подаване на вода


Доставката на вода за производствени нужди в съответствие със схемата на последователното водоснабдяване се извършва последователно в няколко семинара на предприятието. Обемът на водата, доставен от източника на вода, в сравнение с индустриалното водоснабдяване с директен поток, е значително намален. Това се дължи на особеностите на тази схема за водоснабдяване.


Схема за последователно подаване на вода


Фигура 5: Схема за последователно подаване на вода



Диаграма на водоснабдяването


Системата за снабдяване с рециклирана вода е от решаващо значение за промишлено водоснабдяване. Излишната топлина от водата, използвана в топлообменниците, се елиминира в охладителна кула, спрей или подобно устройство, след което водата се подава обратно в цикъла чрез циркулационни помпи. В този случай се извършва повтарящ се и последователен физикохимичен ефект върху водата: промяна в температурата, аериране, изпарение и замърсяване. (Виж също: Договор за водоснабдяване и управление на водите)

Диаграма на водоснабдяването


Фигура 6: Диаграма на водоснабдяването


Това води до частични загуби на обема на циркулиращата вода чрез изпускане и изпаряване в атмосферата. Частичното изпарение, от своя страна, предизвиква увеличаване на минерализацията на водата. В този случай често се наблюдава нарушение на стабилността: увеличаване на корозионната активност на водата или увеличаване на отлагането на минерални соли. Това води до постепенно натрупване на прах и продукти от корозия във водата. Ето защо снабдяването с прясна вода на системата е важно, както за компенсиране на загубите, така и за възстановяване на нейното качество.

Захранващото водоснабдяване на промишлени предприятия използва многократно водно отопление в охладителните системи на производството и след това се охлажда със специално оборудване. Ако е необходимо, не само охлаждане, но и пречистване на рециклирана вода. Подобен брой физикохимични ефекти върху водата не може да се извърши без частични загуби на обема му. Тези загуби представляват 3-5 от общото количество вода, използвана в циркулационната система, и се захранват чрез доставяне на прясна вода от воден източник до басейн с отработена охладена вода.

Схеми за промишлено водоснабдяване


Фигура 7: Схеми за промишлено водоснабдяване

а) - циркулиращ типа б) - Правопоточни двигатели типа 1 - подаване на вода, първото помпена станция повдигане вода 2 - vodovod- 3 - събиране kolodets- 4 - циркулационна pumps- 5 - вътрешната тръба predpriyatiya- 6 - помещения с оборудване за охлаждане - 7 - тръбопровод за заустване - 8 - охладител за отпадъчни води - 9 - водна кула - 10 - пречиствателна станция за отпадни води. (Виж също: Закон за водоснабдяването и канализацията)



Прилагане на схеми за водоснабдяване


Използването на циркулационна система е оптимално, ако капацитетът на източника на водоснабдяване е ограничен. Икономическият ефект на такава схема се постига и с източник на достатъчна мощност, който обаче е значително отстранен от обекта (от 4-5 км), или индустриалното място е разположено много по-високо от нивото на водата в източника (от 25 м).

Подреждането на системата за захранване с циркулираща вода значително намалява обема на изтичащите промишлени отпадни води в резервоара и в резултат на това намалява нивото на замърсяването.

Използването на комбинирани схеми, което се практикува от напреднали предприятия - директно последователно, обратно последователно, прехвърляемо - позволява напълно да се премахне необходимостта от изхвърляне на замърсяващи отпадъчни води в басейна. Освен това такива схеми позволяват да се осигури противопожарна водоснабдяване на промишлени предприятия без излишни разходи. Големите предприятия имат отделна пожарогасителна система за водоснабдяване, за разлика от жилищните къщи, където системата за водоснабдяване е отговорна за всичко.

Противопожарна водоснабдителна система в предприятието


Фигура 8: Система за пожарогасене в предприятието


При системите за рециклиране на вода, водата се охлажда в определените хидравлични съоръжения, в главните охладителни кули, охлаждащи езера и пръскачки.

В басейна за разпръскване водата се раздробява на малки частици и се охлажда в поток от въздух. Основната част от басейна се състои от удължена правоъгълна водонепроницаем изкопни работи, която е перпендикулярна по отношение на преобладаващата посока на вятъра, и система от тръби с дюзи, bryzgalku над нея.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Изчисляване на водоснабдителната системаИзчисляване на водоснабдителната система
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
» » Промишлено водоснабдяване на предприятия
© 2021 BggeHat.com