Отворена водна система

Системата за открито водоснабдяване, нейните предимства и недостатъци в сравнение с противоположно - затворената система се разглежда подробно. Изброяват се елементи от отворената система и характеристики на нейната работа.

Доставката на топла вода се осигурява от набор от устройства, предназначени да посрещнат нуждите от гореща вода за технически, технологични, битови и хигиенни цели. В полза на кой вариант (отворен или затворен) изборът на топлоснабдителната система ще бъде направен, зависи от няколко фактора. Първо, това са някои условия на водоснабдяване, източник на топлинна енергия, както и качеството на водата от водоснабдяването. Отворената система за водоснабдяване трябва да има икономически и технически надежден дизайн. От гледна точка на санитарната гледна точка обаче затворените системи, свързани с централните отоплителни системи, са още по-надеждни. (Виж също: SNiP водоснабдяване)

Важно! Ако става дума за местни, частни отоплителна мрежа и топла вода, решението е взето въз основа на качеството на водата и нейното съответствие с санитарно-хигиенните изисквания, както и на икономически ползи, които предоставя в случай, че избраната система.

Видове системи и схеми за захранване с гореща вода


Системата за захранване с гореща вода може да бъде централизирана или децентрализирана. В първия случай една инсталация изпълнява поддръжката на потребителите в количества от една сграда до блок или село. Във втората - горещата вода се приготвя на мястото на консумация с малки отоплителни уреди. За да се задоволят нуждите от топла вода, се използват схеми с циркулационни тръбопроводи, както и циркулационни вериги. Опростеността на дизайна и ниската първоначална цена е различна от системата за циркулация на топла вода.

Характеристики на системата за водоснабдяване без циркулация


Не е необходимо да се инсталира циркулационна помпа, но водата в тръбопровода, с малък пробив в анализа на водата или малките си обеми, охлажда много бързо. Това означава, че потребителят отвори кранчето, не получава топла вода и охлаждане, както и да се използва топла вода, е необходимо първо да изтегли определена сума на охладена вода от тръбопровода. Отводняването на водата в този случай е не само неудобство и допълнителни разходи за потребителя, но и претоварване на канализацията, загуба на вода и топлинна енергия. (Виж също: Изчисляване на водоснабдителната система)

Указание: Отворена система за водоснабдяване от този тип е подходяща само в места за непрекъснат анализ на топла вода или в мрежи с кратка продължителност.

Отворена система за захранване с топла вода


Фигура 1: Отворена система за гореща вода



Циркулационна система за водоснабдяване


На същото място, където е за предпочитане непрекъснато снабдяване с точки за потребление на топла вода и не е желателно спускане на вода, се използват кръвоносни системи. Водата в тръбите на такава система не се спира и се охлажда, и непрекъснато се изпомпва през инсталацията за гореща вода, което позволява да се поддържа температура на предварително определено ниво във всяка една точка на консумацията на вода.

В сгради с височина до 4 етажа водата циркулира само в електрическите тръби и на повече от 4 етажа - и в тръбопроводи. В същото време температурата на водата в местата за извличане, където централната отоплителна система се свързва с локалната система, е поне 60 градуса (за открити водни системи) или 50 градуса (за затворени водни системи). И в двата случая температурата на водата трябва да бъде до 75 градуса. (Виж също :)

Циркулационна система за захранване с топла вода


Фигура 2: Циркулационна система за захранване с гореща вода



Различия между отворена и затворена система за водоснабдяване


В затворена система водата от отоплителните мрежи се използва като източник на енергия за отопление на студена вода, идваща от водопровода в система за захранване с топла вода, в топлообменник. При отворени системи топлата вода се подава директно от отоплителната система. Температурата на тази вода е до 75 градуса и е съобразена с хигиенните и ежедневните нужди на населението (къпане, миене и др.). Ето защо, отворената и затворена система за водоснабдяване е различна и класифицирана според начина на водоснабдяване. Водата, избрана директно от отоплителната система, се нарича домакинство.

Затворена система за топла вода


Фигура 3: Затворена система за гореща вода


Поддържане на система за обществено водоснабдяване включва дезинфекция, което със съгласието на gosnadzora то може да се извърши не само чрез хлориране, но и обикновено измиване с гореща вода при около 90 градуса.

Съвет! Уредът за нагряване на водата също трябва периодично да се почиства, защото под влияние на високите температури могат да се създадат неблагоприятни условия за качество на водата. (Виж също: Промишлено водоснабдяване на предприятия)


Отворена система за захранване с топла вода


Фигура 4: Отворена система за топла вода


Отворената система за захранване с гореща вода е изключително проста: състои се от инсталация за отопление на водата, циркулационна помпа и тръбопроводи за транспортирането й до водните точки. Разположението на разпределителната линия в сградата може да бъде няколко опции:

  1. Системата с най-горното окабеляване най-често се използва при монтаж на горни бойлери (резервоари), което е възможно, ако в конструкцията е разположен горният технически под. В този случай циркулационната линия се поставя в сутерена.

  2. Системата с долното окабеляване е по-удобна от гледна точка на поддръжката, като отоплителната инсталация е разположена в сутерена.
  3. (Виж също: Външни водоснабдителни мрежи)

Изисквания за качеството на водата


Качеството на водата в отворена система е същото като при радиаторите. Следователно изискванията, които системата за захранване с гореща вода оказват върху качеството на охлаждащата течност, са по-високи от тези за затворените системи, при които водата за консумация практически не се различава по отношение на качеството от студената вода.

Качествена вода


Фигура 5: Качество на водата



Подреждане на открита водоснабдителна система


Оборудването за подреждане на отворена водоснабдителна система следва да бъде избрано, като се отчита принципът на нейната работа. С други думи, доставката на вода от долния резервоар трябва да бъде придружено от едно и също налягане на водата в чешмите на всички етажи, от първата до последната, но това се постига само с помощта на необходимата производителност на помпата, не винаги е възможно.

Важно! Необходимо е да се вземе предвид силата на триене спрямо стената на тръбопровода, което намалява скоростта на движение на водата. Това влияние изглежда несъществено, но на практика отворената система за водоснабдяване е ефективна само когато се вземат под внимание всички нюанси.

Налягането на водата в системата се определя от следните фактори:

  • Геодезическа височина на оттичане;

  • Динамично налягане;

  • Загуби в тръбопроводите.


За такава система е налице припокриване на отделни участъци от тръбопровода със специални фитинги (кранове). Това е удобно за поддръжка и ремонт, тъй като ще бъде достатъчно, за да се покрие отделен участък и да се слее малко количество вода, вместо да се източва цялата вода от системата. Препоръчително е да се инсталират и допълнителни защитни устройства: датчици за плувка в резервоари, превключватели за налягане в тръбопровода.

Измерване на налягането в системата


Фигура 6: Налягане на измервателната система



Ефективност на системите за гореща вода


Ефективността на системата се определя от максималния пренос на топлинна енергия към потребителя с минимален дебит на охлаждащата течност. Системата за водоснабдяване е отворена и затворена, при липса на постъпване на вода за захранване с гореща вода, няма да има индикатори за ефективност, с изключение на опцията за термопомпа (която е най-ефективна при всякакви условия). Затворените и отворените системи имат различни предимства. В затворена система е възможно да се осигури хидравлична изолация на отоплителните мрежи, а при отворена цена разходите за топла вода за крайния потребител са много по-ниски. Освен това се характеризира с по-високо ниво на надеждност и повишена ефективност в бъдеще (при условие че охлаждащата течност е вода с качество на пиене).
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
» » Отворена водна система
© 2021 BggeHat.com