Изчисляване на водоснабдителната система

Смята се как да се извърши изчисление на системата за водоснабдяване (студено и горещо), каква е разликата и характеристиките. Казва се какво зависи от избора на помпа и воден филтър и какво води до анализ и изчисление.

Към днешна дата нито една частна къща не може да се смята за удобна, ако няма водоснабдителна система. Можете да се свържете с централно водоснабдяване или да изградите самостоятелна водоснабдителна система. При организиране на автономно водоснабдяване е необходимо да се изчисли системата за водоснабдяване, освен това, допълнителни разходи се поемат върху раменете на собственика. Но най-често това е оправдано, тъй като не винаги е възможно свързването на домакинството с централното водоснабдяване. (Виж също: Монтаж на системи за водоснабдяване)

Изчисляването на системата дава възможност да се изчислят разходите за организация на водоснабдяването въз основа на средния параметър за оттичане на вода. Това отчита голямо количество информация (брой мивки, тоалетни, съдомиялни машини и перални машини за душ кабини и т.н.). Изчисляването на водоснабдяването се извършва както за студена, така и за топла вода.

Водоснабдяване


Фигура 1: Система за водоснабдяване



Студено водоснабдяване


Изчисленията в този случай отчитат три компонента:

  • водоснабдителна мрежа;

  • помпа;

  • системи за пречистване на вода и контрол на налягането.


Обикновено водоизточникът е под земята. За да го извлечете, можете да копаете кладенец или да пробиете кладенец. Ако изборът падне върху изкопаването на кладенец, разходите ще бъдат по-ниски, тъй като дълбочината му е сравнително малка и достига само 15 метра. Но в същото време качеството на произведената вода също може да бъде значително по-ниско.

За да имате чиста вода без примеси, е по-добре да пробиете кладенец. Вярно е, че цената му ще бъде с порядък по-висока, а цената ще зависи от дълбочината на подземната вода. Изчисляването на системата за водоснабдяване (вътрешна водопроводна мрежа) определя общото количество воден поток в мрежата, както и в нейните отделни участъци. Това отчита цялото оборудване, свързано с тази система за водоснабдяване. (Виж също: Договор за водоснабдяване и управление на водите)

Схема на захранване със студена и топла вода


Фигура 2: Схема за подаване на топла и студена вода



помпи


Основният елемент на системата за всмукване на водата е помпата. Има два вида помпи: повърхностни и потопени. Повърхностните помпи са инсталирани на повърхността, съответно. За да свържете помпата към входния източник, се полага тръбопровод. При избора на такава помпа трябва да се има предвид, че по време на работа тя излъчва силен шум, затова се препоръчва да я поставите на известно разстояние от жилищните помещения.

За кладенци се използват потопени помпи, които са монтирани на дъното на кладенеца. Височината на повдигане на водата, за която са проектирани такива помпи, достига 200 метра. Единственият недостатък на използването на такива помпи е, че ремонтът им е много труден. Ето защо е по-добре да не спасявате и да избирате качествен продукт.

Видове помпи


Фигура 3: Видове помпи


Видове електрически помпи


Фигура 4: Видове електрически помпи



Филтри за вода


За да сте сигурни, че използваната вода е подходяща за готвене и пиене, е необходимо да инсталирате система за почистване. За да направите това, има филтри от различен тип. След като изследвате водата от използвания източник, можете да определите кой филтър е най-подходящ за избор. (Виж също: Какво трябва да знаете за дизайна на отоплението)

Воден филтър




Фигура 5: Филтър за вода



Топла вода


Изчисляването на захранването с гореща вода зависи от начина на добиване на топла вода. За тази цел използвайте газови или електрически нагреватели, колонки, котелни, отоплителна система. Най-често в частните домове се получава топла вода от отоплителната система.

Важно! Изчисляването на системата за захранване с гореща вода трябва да отчита възможността за инсталиране на циркулационен тръбопровод. С неговата помощ водата непрекъснато преминава през бойлера, без да охлажда дори при липса на вода.

Схема на водоснабдителната система


Фигура 6: Схема на водоснабдителната система



Същността на хидравличното изчисление


Хидравличното пресмятане на водоснабдителната система се състои в това, че по специална методика се събират данни за водоснабдителните мрежи, структурите и консумацията от абонатите на водата, която се предава на компютъра. Едновременното измерване на свободни глави в редица мрежови възли е селективно. Въз основа на събраната информация е изграден идеален модел за работа на мрежата на компютър. След това, като се вземат предвид данните за свободните глави, се изгражда еквивалентен модел, т.е. моделът на действителната работа на водоснабдителната мрежа. (Виж също: Технически условия за водоснабдяване)

Приблизителна схема на хидравличното изчисление


Фигура 7: Приблизителна схема на хидравличното изчисление



Основи на хидравличното изчисление


Задачата на хидравличното изчисление е определянето на диаметъра на тръбопроводите за захранване и загубата на налягане. За да се определят загубите на налягане на флуид на тръбопровод, прогнозният дебит е вторият дебит, като се вземе предвид остатъчната циркулация: qh = qh (1 + k), l / s.

k - коефициент на остатъчна циркулация.

Определянето на този коефициент зависи от съотношението на циркулиращия и втория разход във водоснабдителната система: k = f (qh / q). Освен това k не се равнява на нула само в началните секции на системата (до първия воден стълб). Във всички останали случаи k = 0. Хидравличното изчисление се извършва преди изчисляването на циркулацията. Затова дизайнерът прави информирано допускане за размера на съотношението qh / q (за жилищни сгради, обикновено qh / q >2.0).

Изпълнението на хидравличното изчисление във всяка индустрия има свои собствени отличителни черти. Например комплектът от локални съпротивления в системите за битова гореща вода е стандартен, така че изчисляването на системата за захранване с гореща вода не изисква отделно определяне на загубите на вода. Това значително опростява задачата. (Виж също: Водоснабдяване на предприятието)

Диаграмата на захранването с топла вода на жилищна сграда


Фигура 8: Диаграмата на захранването с топла вода на жилищна сграда



Какво прави анализът


Поради анализа можете да определите:

  • причините за лошото представяне на водоснабдителните мрежи, които могат да бъдат изразени в ниски свободни глави, наличието на сесиен режим, недостиг на вода в горните етажи, повишена степен на злополука;

  • реалното състояние и капацитет на водоснабдителните мрежи, съответствието му с разходите за водоснабдяване на помпени станции;

  • претоварване и недостатъчно натоварване на тръбопроводните участъци;

  • зони с повишено хидравлично съпротивление, което може да бъде причинено от корозия на тръбопровода или от повредени спирателни вентили;

  • производителност на различни структури (помпени станции, водни кули);

  • границите на зоните с прекомерно натоварване в мрежата и с недостатъчен натиск;

  • данни за водния поток във всички сектори на мрежата, скорост на потока на водата, свободни глави във всички възли, загуба на налягане, посока на разпределение на потока.


Хидравличното изчисляване на водоснабдителната система във всяка техническа област се основава на общите закони на хидродинамиката. Сред тях е уравнението Darcy-Weisbach (от хидравличния курс). Но всяка индустрия има своите особености на хидравличните изчисления.

Важно! В затворени системи за топлоснабдяване често отопляемата чешмяна вода не се нагрява. Ето защо трябва да се има предвид, че стените на тръбопровода са обрасли със соли на твърдостта. Стойността на "i" в този случай се определя от специална nomogram.

Соли по стените на тръбопровода


Фигура 9: Соли на стените на тръбопровода



Резултатите от хидравличното изчисление помагат:



  • да изберат евтини, но ефективни начини за подобряване на работата на водоснабдителните мрежи;

  • увеличаване на икономиите на вода и електроенергия в помпените станции;

  • да премине към непрекъснато водоснабдяване без значителна капиталова конструкция.

  • да направят работата на водоснабдителните мрежи по-ефективна.


Съвет! Определете загубата на налягане, възникваща в станциите, интегрирана в секционните възли чрез пръстен мост, като се използва прогнозният дебит на водата, коефициент 0,7. Изчислената скорост на потока в секциите на пръстена се приема като скорост на потока, не по-малка от максималната секунда за всяко от устройствата.

Дебитът на водата в системата за хидравлично водоснабдяване не трябва да бъде повече от 3 m / s. Но практиката показва, че при скорост над 1,5 м / сек започва образуването на шум в тръбопровода. При различна устойчивост на нарастване, диаметърът на всеки от тях се изчислява въз основа на проектния поток и на главата в долната част на конкретна тръба. Ако съпротивлението на изравнителите е еднакво, диаметрите им се изчисляват от диаметъра на последния повдигач.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
» » Изчисляване на водоснабдителната система
© 2021 BggeHat.com