Монтаж на системи за водоснабдяване

Описани са особеностите на този процес като инсталирането на водоснабдителни системи, са разгледани два метода за монтаж, са посочени необходимите материали и оборудване и е указано откъде да започне подготовката за тръбопровода.

Собствениците на частни домове са запознати с проблема с водоснабдяването. В този случай този въпрос трябва да бъде решен на етапа на изграждане на къщата. Можете да инсталирате системи за водоснабдяване по два начина. (Виж също: Водоснабдяване на вилата)

Монтаж на системи за водоснабдяване


Фигура 1: Монтаж на системи за водоснабдяване


Първият начин е да се свържете с специализирани служби. Този метод не изисква никакви разходи, с изключение на финансовите разходи. Вторият начин е да инсталирате системата със собствените си ръце. Тази опция ще ви помогне да спестите много и да запишете семейния си бюджет. Какви са опциите за монтаж?

Начини на инсталиране на водоснабдителна система


Първият начин. За да се свържете с общата система, ще трябва да работите усилено, за да създадете голямо количество придружаваща документация, както и да получите редица разрешения. Избягвайте ненужната бюрокрация, можете да организирате самостоятелна система за водоснабдяване вкъщи. Обаче в този случай се очаква значителни финансови инвестиции и търсене на съответните професионалисти.

Вторият начин. Можете да улесните инсталирането на водоснабдителна система за селска къща и да свържете къщата си с централизирана водоснабдителна система. В този случай, наличието на вода в къщата и нейното налягане ще зависи от състоянието на обществената водоснабдителна система. За съжаление в нашата страна състоянието на тръбите на централизираната система оставя много да се желае. Неотдавна обаче комуналните услуги са активно ангажирани в този проблем, като редовно извършват проучване на тръби и, ако е необходимо, големи ремонти. (Виж също: Водоснабдяване на селска къща)

След като разгледахме и двата варианта за свързване, по-разумно е да изберем първия вариант. Първо, не е нужно да изграждате самостоятелно система за водоснабдяване навън или да изграждате система за кладенец на площадката и да пробивате кладенци. Вярно е, че в някои случаи организацията на индивидуалното водоснабдяване е единствената възможност. По принцип причината за това се дължи на липсата на централизирана система за водоснабдяване или липсата на свързаност с нея. В този случай няма да можете да избегнете допълнителни материални разходи за изграждането на автономна частна водоснабдителна система.

Какво трябва да направя в този случай, свържете се с специалист или се инсталирате? Решаването на този въпрос зависи до голяма степен от финансовото ви състояние. Привличането на специалисти ще бъде по-скъпо от самоусъединяването. Ето защо, ако сте ограничени във финансите, ще трябва да съберете сили и да започнете самостоятелна инсталация. Как започва инсталирането на вътрешни водоснабдителни системи?

Вътрешна система за водоснабдяване


Фигура 2: Вътрешна система за водоснабдяване



Подготовка за монтаж на водоснабдителната система


Първото нещо, което започва процесът на инсталиране, е изчисляването на дневната консумация на вода. От точността на тези изчисления в бъдеще ще зависи от комфорта на живота във вашия дом. С други думи, от стойността на потреблението на вода ще зависи изборът на мощността на помпеното оборудване и автоматичното защитно устройство. Когато всички фигури ще бъдат съгласувани, е необходимо да се разработи схемата на разпределителните гребени и избора на основното и спомагателното оборудване. След това започваме закупуването на помпи, тръби и други необходими аксесоари. (Виж също: Диаграма и монтаж на окабеляване с метална пластмаса)

Вътрешна водна система


Фигура 3: Вътрешна система за водоснабдяване



Необходими материали и оборудване



  1. Конвенционална помпена помпа или станция за помпа;

  2. Външна водопроводна система за доставяне на вода от кладенеца;

  3. Кумулативен или хидропневматичен воден резервоар;

  4. Втората помпена станция за повторно повдигане на вода (ако е необходимо);

  5. Оборудване за филтриране и пречистване на вода;

  6. Автоматична система за защита и електрическа система;

  7. Вътрешна система за водоснабдяване: тръби, смесители, адаптери, фаянс и др.


Обръщаме се към по-подробно разглеждане на организацията на автономното водоснабдяване. Източникът на водоснабдяване може да бъде: река, кладенец или кладенец.

Помпа за кладенец


Фигура 4: Помпена помпа



Варианти на кладенци


Добър прием на вода. Дълбоките кладенци включват кладенци с дълбочина повече от 30-50 метра. С други думи, това кладенче минава през целия водоносен хоризонт. Това кладенец завършва на нивото на водоустойчивия слой. Предимството на това кладенец при бързото запълване на водата и високото натоварване на водата.

Артезиански добре




Фигура 5: Артезиански кладенец


Не е добре - тя е по-малко от дълбока. Дълбочината му е до 50 метра. Той не преминава през слоя водоносен слой, но леко влиза в него. Този тип ямки се използва, ако водоносен хоризонт е много голям и е непрактично да преминат през него. Истинското запълване на кладенеца, в този случай, става по-бавно. (Виж също: Оборудване за водоснабдяване)

Не е добре


Фигура 6: Не-дълбоко добре


Важно! Уверете се, че използвате механизма за филтриране на водата. С неговата помощ водата се пречиства от пясък и други неразтворими твърди вещества.

В допълнение, в този случай, за организирането на водопровод е по-добре да се използват пластмасови тръби. В допълнение, инсталирането на системи за отопление и водоснабдяване зависи не само от вида на кладенците, но и от вида на водоносния слой. Има два вида: варовик и пясък.

Типът водоносен слой влияе върху целта, от която ще се използва водата (пиене, технически). Когато използвате пясъчен слой, сондажът се пробива на дълбочина до 40 метра. Максималният му дебит ще бъде до 500 литра на час. Достатъчно е това, че частното водоснабдяване не е голяма къща. Ако отоплението в къщата също зависи от автономното водоснабдяване, то е по-добре да използвате варовик добре. Дълбочината му е повече от 200 метра и ще продължи повече от 50 години. (Виж също: Тръби за водоснабдяване)

Използвайки кладенец


Ако в обекта има кладенец, той може успешно да се използва за организиране на автономно водоснабдяване. Възможно е обаче да се използва само кладенец, който бързо се пълни с вода или има висока степен на запълване с вода.

добре


Фигура 7: Добре


Инсталирането на водоснабдителни и канализационни системи, използващи естествен кладенец, има огромно предимство в тази възможност - липсата на разходи за пробиване на кладенец, което означава спестяване на пари. Потопяеми помпи или помпени станции се използват за извличане на вода от кладенеца. За топла вода можете да използвате бойлери.

Предимства на автоматичните помпени станции


Станцията включва повърхностна помпа, реле за регулиране на налягането и хидравличен резервоар с обем до 50 литра. Всички тези елементи са свързани в една затворена система. Системата използва принципа на засмукване, така че нивото на водата в кладенеца трябва да е най-малко 8 метра. Освен това е важно да се обмисли разстоянието между къщата и кладенеца. От това разстояние зависи силата на абсорбцията на водата. Единственият значителен недостатък е, че станцията прави силен шум, когато работи.

Автоматична помпена станция


Фигура 8: Автоматична помпена станция



Предимства на потапяема помпа


Когато се използва в кладенеца, системата за водоснабдяване е изградена по същия начин, както системата за всмукване на водата от кладенеца. Единствената разлика е използването на кеса. За да организирате тази система, трябва: помпа, реле, хидравличен резервоар и тръбопровод. Освен това през зимата е необходимо да се организира система за отводняване на водата. За тази цел е монтирана специална поплавъчна система, която придвижва помпата на празен ход. Помпата е монтирана в кладенеца до дълбочина от 0.3 до 0.8 м от дъното.

Потопяеми помпи


Фигура 9: Потопяеми помпи



Инсталиране на тръбопровода от кладенеца до къщата и вътре в къщата


Инсталирането на тръбопровод в частна къща и монтаж на водоснабдителна система в апартамент се извършва в подобна система. За организацията му ще се изисква система от фитинги, тръби, кранове и други подобни части. Металопластичните тръби струват повече от конвенционалните механични тръби. Въпреки това, тяхната цена бързо се възстановява от трайността. Устойчив на корозия и без ръжда.

Друго предимство на тези тръби е простотата на тяхната инсталация. Да работи с този материал. Достатъчно е да имате нож и набор от гаечни ключове на ръка. Когато купувате аксесоари, се консултирайте с продавача. Той ще ви каже всичко, от което имате нужда. За да свържете водопровода към помпата или резервоара, ще ви трябва меки маркучи.

Съвет! Резервоарът за автономно водоснабдяване е по-добре да се купува от неръждаема стомана с обем от най-малко 50 литра.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
» » Монтаж на системи за водоснабдяване
© 2021 BggeHat.com