Водоснабдяване на банята

Представени са препоръки и препоръки как да се извършва автоматично подаване на вода в сауната чрез помпа или помпена станция. Показани са особеностите на инсталирането на система за захранване с хладилна и топла вода, видовете бойлери за баня и помпите за помпени станции.

Изграждането на баня, подобно на селска къща, изисква специално внимание. Баните не могат да работят без добре функционираща система за водоснабдяване. Най-често, водни бани, направени от добре или кладенци (в случая на бани, разположен в имот в провинцията или в раздела за селски село), ​​но ако има централизирано водоснабдяване, а след това доставят водата във ваната може да бъде и от него, така че можете да запишете на тръбопровода и изграждане на водохващане обекти. (Виж също: Диаграма на водоснабдяването от кладенеца)

баня


Фигура 1: Баня



Местно водоснабдяване на банята


Ако няма централизирана система за водоснабдяване, трябва да бъде изграден местен източник на вода. Те могат да се превърнат в кладенец или кладенец. Тъй като водният поток в банята е достатъчно голям, ще е необходимо да се погрижите за изхвърлянето на канализацията, т.е. да се изгради ямка и филтриращо кладенец. В зависимост от това колко близо е Вашата баня от други сайтове, може да се наложи да получите разрешение за построяване на заселник в местното управление. Ето защо, водоснабдяването в банята не принадлежи на прости задачи.

За да се създаде правилната система за водоснабдяване, ваните трябва да бъдат предварително определени с точки за вземане на вода: мивка, душ или вана, както и място за бойлер за гореща вода. Ако искате да поставите изолиран допълнителен клон на тръбопровод, ще трябва или да източите водата преди замръзване, или да загрявате сауната дори и при отсъствие в селската къща. Можете да инсталирате резервоар за нагряване на вода, който трябва да бъде напълнен от кладенец или кладенец с помпа.

Важно! След посещение бани през зимата е необходимо да се оттича водата, че водата не замръзва през тръбите и да не се развали целия тръбопровод и помпена станция, за да забраните и премахване на топло и сухо място. (Виж също: Монтаж на водоснабдяване и канализация)

Избиране на помпа за кладенец


Потопяеми дълбоки помпи. Използва се за експлоатация на автономни водоснабдителни системи. С въже от неръждаема стомана, помпата се фиксира в сондажния отвор (или гнездо) и произвежда повдигане вода с достатъчно голяма дълбочина -. 200 m е необходимо, в съответствие с изискванията за устойчивост и безопасност Изберете помпа, чиито характеристики, влияещи върху избора на помпата, са както следва ,

  • Височина на повдигане на водата;

  • Диаметър на сондажа;

  • Необходим натиск в системата.


Потопяема помпа с дълбоки кладенци


Фигура 2: Потопяема помпа с дълбоки кладенци



Отоплителни бани и канализация


За да затоплите водата в банята, трябва да инсталирате бойлер, чийто обем ще зависи от броя на посетителите на банята. Без него топлозахранването на сауната през зимата няма да бъде избегнато. За 4 души, обемът на бойлера ще бъде 60 - 80 литра. Канализация, предвидена канализационни тръби с диаметър 40-50 мм, а под лек ъгъл (около 2 до 3 cm до 1 метър) да се отцеди добре, което трябва да бъде на разстояние от около 5 метра. Всеки дренаж трябва да бъде оборудван със специален хидравличен затвор, за да се предотврати внасянето на миризми в стаята.

Избор на тръби за водопроводната система на банята


Полипропиленови тръби за баня


Фигура 3: Полипропиленови тръби за баня


За монтаж на тръбопровода на водопроводната система на ваните е възможно да се използват металопластични тръби. Но те не винаги са подходящи за водопроводни тръби, тъй като гумените уплътнения, използвани във фитингите, са изсъхнали на улицата, което ги кара да се счупят и да изгубят свойствата си. Ето защо най-често се използват полипропиленови тръби, единственият недостатък на който може да се нарече инсталационна функция (са необходими специални инструменти и знания за процеса на заваряване). Редица предимства на полипропиленовите тръби: (Виж също: Помпи за водоснабдяване)

  • Не може да бъде корозирано;

  • Не изпускайте;

  • Не се страхувайте от измръзване;

  • Те нямат специални междинни тампони.


Монтаж на водопроводната система на банята


Като се започне от входа, е необходимо да се свържат всички съоръжения и тръбопроводи. Сферичният вентил трябва да бъде монтиран на тръбата за подаване. От сферичния вентил и до помпената станция по магистралата, монтирайте спирателен вентил и филтър. Провеждаме връзката с помпената станция, а на изхода водим главната линия, водеща до водогреен котел. Тук срязахме чашата, а кранчето от нея ще служи като магистрала за захранване със студена вода.

Към чайника трябва да свържете крановете за студена вода към всички възможни устройства, които консумират вода (т.нар. Точки за постъпване на вода). Захранването с топла вода ще се захранва от изхода на котела. На тази магистрала свързваме кранове, от които искаме да вземем топла вода.

Стартирайте системата


Когато се изпълни схемата за подаване на вода в банята, е необходимо да се стартира системата. За да направите това, отворете сферичния клапан и запълнете системата с вода. Когато водата изтича от крана без никакви признаци на въздух, затваряме сферичния клапан и отваряме клапаните. Когато системата е напълно напълнена с вода и няма въздух в нея, е необходимо да се затворят всички кранове (с изключение на крана за отваряне) и да се включи помпената станция. (Виж също: Бойлери за баня)

Схема на водна баня


Фигура 4: Диаграма за водоснабдяване на банята


Превключването на помпата става при налягане от 1,5 до 1,8 бара, то ще се изключи при 2,3-2,5 бара. Това налягане се нарича работно налягане. Когато системата се напълни напълно и се набира необходимото налягане, е възможно да се свърже електрически бойлер към мрежата.

Съвет! В долната част на захранващата линия трябва да оборудвате щепсела за източване. А при преходите, водещи от полипропилен до гъвкави кабели, трябва да поставите сачмен вентил, така че да можете лесно да смените уплътнителите на смесителя.


Схемата на съвременната баня


Фигура 5: Схемата на съвременната баня


обозначение:

  1. Душ кабина;

  2. мивка;

  3. Помпена станция и приемник;

  4. Лятно водоснабдяване;

  5. Вентил за обратно действие;

  6. Котел за отопление на вода;

  7. Филтър.


Доставяне на топла вода за банята


За удобно миене е необходимо да се постави топла вода във ваната. Най-лесният начин да затоплим водата с печка (толкова топла вода са нашите дядо и прабабинчета). Резервоарът за вода може да бъде направен от неръждаема стомана и за да се намали топлопроводимостта, е необходимо резервоарът да бъде покрит с тухли. Такава система ще задържа гореща вода дълго време. Този метод се използва рядко, тъй като повечето модерни бани имат електрически или газови бойлери, които също са с натрупване или тип поток. (Виж също: Строителство на водоснабдяване и канализация)

Печката във ваната


Фигура 6: Печката във ваната



Видове бойлери за баня


Газовите бойлери имат голям капацитет и имат време да затоплят водата в резервоара дори при постоянна консумация. Но те са твърде скъпи, тъй като консумират много газ.

Бойлер за баня


Фигура 7: Бойлер за баня


Електрически бойлери. За разлика от газовите колектори, електрическите бойлери имат по-малко енергия. Кумулативните електрически бойлери са популярни и търсени поради разнообразието от модели с различен обем вода.

Най-лесният начин за подаване на вана е все още да се свърже с централна водопроводна тръба (ако е възможно). Необходимо е само да получите разрешение и да осъществите необходимите комуникации в централната мрежа. Остава само да отворите кранчето и да получите вода. Недостатъкът на това водоснабдяване е, че ще бъде необходимо да се плати за водата.

Характеристики на инсталацията на водоснабдителна система на баня


Банята може да бъде изработена от камък, бар или тухла. Водоснабдителната система може да бъде локална и централизирана. Можете да затоплите водата във вана с газов или електрически бойлер или, както нашите дядовци, от печка. Като се има предвид тези точки, вие ще знаете как да направите водоснабдяването в банята оптимално и непрекъснато.

Чрез изграждането на автономно водоснабдяване трябва да се вземе предвид необходимостта от енергиен източник. Без надежден източник на електричество или газ, ще бъде много трудно да се снабди банята с вода. Можете, разбира се, да използвате кофи, за да носите вода от кладенец, както правеха нашите прадеди, но това е много дълго, а през зимата е трудно да се лед.

Модерната сауна вътре


Фигура 8: Модерната баня вътре

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
» » Водоснабдяване на банята
© 2021 BggeHat.com