Налягане във водоснабдителната система

Налягането в системата за водоснабдяване се отчита изцяло, характеристиките на регулирането и проверката на налягането са описани подробно. Примери за помпи и помпени станции са дадени. Инструменти за измерване и регулиране на налягането в системните манометри и пресовите превключватели.

Най-често водоснабдителната система на къщата се разпада поради образуването на корозия в тръбопроводната мрежа, поради отлагането на соли или от повишено налягане. Последният проблем е често срещано явление и може да възникне поради липсата на известни познания сред работниците, които са извършили проекта и са инсталирали системата. Когато настройвате и монтирате компоненти, налягането във водопроводната система трябва да работи и трябва да се спазва. За нормална работа на конвенционален кран е необходимо налягане от 0,5 бара. Тази стойност се счита за средна. (Виж също: Външни водоснабдителни мрежи)

Водоснабдяване на частна къща


Фигура 1: Водоснабдяване на частна къща


В зависимост от материала на тръбопровода и неговия тип, налягането в системата може леко да се различава от средното. Всеки тип тръба има свой собствен технически паспорт, който показва допустимото и препоръчителното налягане. От правилния избор на работно налягане в системата и ще зависи от неговите експлоатационни свойства и комфортно ниво на потребителя. Високото налягане в системата е доста нерентабилно, тъй като потокът вода се увеличава, подобно на поглъщаната от помпите електрическа енергия.

Помпени станции


Помпена станция - устройство, предназначено да вдига вода от източник и да го доставя на потребителя и в процеса на работа в системата се поддържа необходимото налягане. Помпените станции се използват при височина от нивото на водата до акумулатора, не повече от 8 метра (но на дълбочина не повече от 40 метра можете да поставите повърхностна помпа с инжектор). Но не само помпената станция може да поддържа необходимото налягане в системата, ако работното налягане е малко, то може да се поддържа с хидравличен акумулатор. Това устройство предотвратява появата на хидравличен шок в системата, както и резервоар за съхранение на вода.

Помпена станция


Фигура 2: Помпена станция


Ограниченията за максимално и минимално налягане могат да бъдат коригирани. Например, ако прагът на минималното налягане е 2 бара и максималното налягане е 3,5 бара, помпената станция ще се изключи при налягане под минималния или над максималния. Всички помпени станции имат в своя арсенал манометър за измерване на налягането. Налягането на системата може да се регулира чрез подходящи пружини и регулиращи гайки, които трябва да бъдат затегнати или освободени в зависимост от желания резултат. При особено голяма система се използват редуциращи регулатори, а налягането във водоснабдителната система се определя от специални сензори. Такива устройства не само контролират нивото на налягане и защитават системата от повреда, но също така намаляват шума в тръбопровода. (Виж също: Водоснабдяване на апартамента)

измервателни уреди


Налягането във водоснабдителната система се измерва с помощта на специален инструмент - манометър. Много е важно да измервате налягането в тръбопровода у дома с 2-3 отворени кранове (водата трябва да тече от тях). Така се измерва динамичното налягане на водата. Необходимо е да се проследи промяната на налягането в системата през деня и ако колебанията са твърде големи, това не е добро. Действието на манометъра се дължи на деформацията на тръбната пружина, която е включена в неговата конструкция. Той се огъва под натиска на системата и по този начин стрелката на скалата показва нивото на налягането в системата.

Всяко устройство, включително манометър, има грешка, така че всички манометри имат клас на точност. Например, контролният манометър има клас на точност от 0,6 и това показва грешка от 0,6. Това е клас с висока точност на манометър. Колкото по-висок е класът на точност, толкова по-малка е грешката на инструмента.

При многофамилните къщи налягането във водоснабдителната система в точката на абстракция трябва да бъде в диапазона от 0,03 МРа до 0,6 МРа. Не се допуска отклонение. Трябва да се отбележи, че налягането в системата за подаване на студена вода може да се различава малко от налягането в системата с гореща вода. Това може да се забележи поради факта, че водата има достатъчно голям коефициент на топлинно разширение и не може да не повлияе на налягането в системата с гореща вода. Налягането в горещата система може да варира в зависимост от температурата на водата. (Виж също: Защо налягането в отоплителната система пада)

манометър




Фигура 3: Манометър



Обхват и избор на помпи


Тъй като оптималното налягане във водопроводната система е гаранция за продължителна работа на системата, този индикатор трябва да се поддържа. Разположен в кесана на хидравличния резервоар, манометърът измерва работното налягане във водоснабдителната система. Ниското налягане не позволява нормалното функциониране на различни съоръжения (домакински уреди, отоплителни котли и отоплителни уреди). Много високото водно налягане във водоснабдителната система не е рентабилно, тъй като води до повишени разходи за вода и висока консумация на енергия. Ето защо е необходимо да се нормализира налягането на системата и да се достигне оптималния обхват.

Помпите са едностепенни и многоетажни. Вторият тип помпа е по-приемлив, тъй като техният дизайн се състои от няколко колела, които могат да увеличат налягането дори при малка мощност на електродвигателя. Помпите също така са разделени на помпи и потопяеми помпи. От голяма дълбочина потопяеми помпи с високо налягане могат да доставят вода. Водните помпи се използват за циркулиране на водата и увеличаване на налягането в тръбите. Най-често те се използват:

  1. В селски къщи за непрекъсната работа на отоплителната система;

  2. В дача да се увеличи водното налягане в системата по време на напоителния период;

  3. В жилищните и комуналните услуги за извозване на вода до горните етажи на многоетажни къщи;

  4. В промишлени предприятия за стабилно движение на вода между магазините;

  5. В селското стопанство за водоснабдяване от кладенци, кладенци или реки.


Комплект за водозахранване и измерване на налягането


Фигура 4: Комплект за водозахранване и измерване на налягането



Как да обслужваме самостоятелно водоподготовката


За да се осигури функционирането на системата за водоснабдяване, е необходимо да се погрижи за подемно-транспортното оборудване, което ще повиши водата от източника до потребителя. Цялата система трябва да се тества най-малко на всеки шест месеца, но по-често. За да разберете какъв натиск във водопроводната система е най-оптимален за този тръбопровод, трябва да погледнете техническата листа на тези тръби. След това е необходимо да се регулира налягането в тръбопровода по такъв начин, че да не надхвърля препоръчителните стойности. Самостоятелната поддръжка на водоподготовката и цялата водоснабдителна система се състои от няколко етапа. (Виж също: Прекъсване на водоснабдяването)

  1. Първата стъпка е да проверите за течове или видими повреди на оборудването и тръбопровода.

  2. Необходимо е да изключите помпата от захранването и да отворите клапана така, че налягането да стане нулево.

  3. Извадете пластмасовия капак на резервоара и свържете манометъра (налягането на въздуха в резервоара трябва да е по-малко с 10 от това, което съответства на помпата).


Важно: ако налягането е много по-малко от 10, тогава ще изпомпваме резервоара с обикновен компресор.

  1. Затворете крана и свържете електричеството към помпата. Помпата трябва да повиши желаното ниво на налягане и да се изключи.
  2. (Виж също: Карта на сайта)
  3. Изключете помпата и проверете налягането в системата, което трябва да е равно на налягането на изключената помпа.

  4. Отваряме кранчето за всмукване на водата и проверяваме работата на превключвателя за налягане.

  5. Затворете кранчето. Сега налягането в системата трябва да бъде такова, че помпата да е изключена.


Съвет! Ако системата за водоснабдяване работи през зимата, тогава е необходимо да включите отоплителния кабел в момент, когато температурата на въздуха е отрицателна. Уверете се, че сте проверили мястото на допълнителния изолационен капак, който трябва да е на мястото си.

Ако има малък спад в налягането на водоподаването, че е добре, тъй като налягането на водата е малко по-различна в различните етапи на водоснабдяването: максималната стойност на хидравличен резервоар, като минимум, най-високата точка на системата. Умивалникът може да работи и с капка 0,5 бара, докато другият водопровод изисква 0,7 бара. За да се осигури система за постоянно налягане, се използва реле, което активира помпата, когато налягането падне и се изключва, когато се достигне оптималният размер.

Превключвател за налягане


Фигура 5: Превключвател за налягане

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как схемата за парно отоплениеКак схемата за парно отопление
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Хидро акумулатор за водоснабдителни системи, така че водата винаги да еХидро акумулатор за водоснабдителни системи, така че водата винаги да е
Помпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаванеПомпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаване
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Изчисляване на водоснабдителната системаИзчисляване на водоснабдителната система
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Оборудване за водоснабдяванеОборудване за водоснабдяване
» » Налягане във водоснабдителната система
© 2021 BggeHat.com