Хидро акумулатор за водоснабдителни системи, така че водата винаги да е

Хидравличният акумулатор осигурява постоянен и равен поток на вода в автономни водоснабдителни мрежи. Това устройство, често наричано хидравличен резервоар, изглажда напрежението при анализа на ресурса от потребителите и при пускането на помпата (изключване).

Как се конструира хидравличният акумулатор - проста и надеждна конструкция

Стабилно функциониращата водна система на частния дом е заслуга на собственика му. Хората, които са се сблъскали с инсталирането и функционирането на автономни водоснабдителни мрежи, си представят колко трудно е да се избегнат повреди при доставяне на вода в такива комплекси. Понякога само един скок на налягането е достатъчно, за да се свали скъпото оборудване, свързано с водопровод (например бойлер, миялна машина). Решаването на този проблем е инсталирането на акумулатора. Той поддържа предварително зададеното налягане в системата, създава известно водоснабдяване и елиминира риска от повреда на битовото електрическо оборудване. Необходимостта от инсталиране на такова устройство е очевидна.

Акумулаторът е предназначен да поддържа в системата определено налягане, за да се създаде определен воден резерв и да се предотврати разпадането на електрическото оборудване

Акумулаторът е предназначен да поддържа в системата определено налягане, за да се създаде определен воден резерв и да се предотврати разпадането на електрическото оборудване

Устройството на акумулатора е доста проста. Той е направен под формата на резервоар от метал, вътре в който е монтирана каучукова (каучукова) мембрана. Последният е визуално подобен на крушата. Мембраната е закрепена към тялото на резервоара посредством специален фланец с разклонена тръба. Крушата се натрупва под налягане. Пространството между корпуса на акумулатора и мембраната се запълва със сгъстен въздух (ако става дума за домакински уреди) или състав на инертен газ (промишлени резервоари). Налягането в системата се поддържа на 1,5-3 бара. Въздухът в хидравличната батерия у дома може да се изтегли с обикновена кола или дори с помпа за велосипеди.

Разглежданите устройства са разделени на три типа:

  1. 1. За системи за студена вода. Устройството доставя вода и я натрупва, предпазва помпеното оборудване от ранно износване, причинено от често включване и изключване на системата, предпазва електрическото оборудване в къщата от удари с вода.
  2. 2. За топла вода. Такъв хидроакумулатор за системи за водоснабдяване може да функционира безпроблемно при високотемпературна среда.
  3. 3. Разширителни резервоари. Те са предназначени за отоплителни системи с затворена вода.

Устройството и принципът на работа на всички тези устройства са идентични. За това как функционира такова оборудване, ще обсъдим по-нататък.

Принципът на хидравличния резервоар - как се случва всичко?

Когато помпеното оборудване е включено, водата започва да тече в мембраната. Обемът на крушата се увеличава. Това води до факта, че въздухът в корпуса на акумулатора (извън мембраната) се компресира и формира известно налягане. Когато се достигне зададената стойност, електрическата помпа се дезактивира от командата за управление на релето. Сгъстеният въздух пресира водата в крушата и я избутва през водопровода. Потребителят отваря кранчето. Водата започва да тече през него, идвайки от хидравличния резервоар при дадено налягане.

След известно време водата в мембраната става по-малка. Поради това налягането намалява. Когато стане минимално, релето отново реагира, помпата започва автоматично. Тогава всичко върви според схемата, описана по-горе. По-често се стартира помпеното оборудване, колкото по-малък е резервоарът. Оптималният капацитет на хидравличната батерия за домашна употреба е 100 литра. В този случай релето работи за 60 минути не повече от 5-15 пъти. С такива индикатори износването на хидравличното оборудване ще бъде минимално. Важно е да се разбере, че по-честите стартирания на помпата водят до преждевременно износване на мембраната и другите батерийни клетки.

Водата, постъпваща в домашни резервоари, най-често се издига от кладенци или специално оборудвани кладенци. Такава течност се характеризира с повишено насищане с кислород. Той може да се натрупа в круша, да стои навън, когато пуска домашна водопроводна тръба. Кислородът трябва периодично да се изважда от системата. За тези цели в много модели акумулатори на тялото (в горната част) е монтиран специален вентил. В случай на нужда, той самостоятелно кърми излишния кислород.

Активната работа на резервоара често води до намаляване на налягането на въздуха. Такова оборудване не е застраховано срещу естествено износване. Експертите препоръчват веднъж на всеки 10-12 месеца напълно да изпразните батерията и да проверите индикатора за налягане. Тази проста процедура ще гарантира комфортно използване на вода в частен дом.

Вертикални и хоризонтални акумулатори - има ли някаква разлика?

Резервоарите, описани в изделието, са монтирани на две схеми: вертикално и хоризонтално. Специфичният тип акумулатор трябва да бъде избран въз основа на това колко компактен ще се вмести в зоната, която ще бъде разпределена за нейното инсталиране. В допълнение във вертикално и хоризонтално положение въздухът от мембраната се отстранява по различни начини. Това е важно. Във вертикалните устройства натрупването на натрупан кислород се извършва чрез предпазен клапан (вече го споменахме). Но в хоризонтално положение е необходимо допълнително да се монтира специален тръбопровод за отстраняване на въздуха. Структурно, допълнителната главна линия се състои от сферичен кран, изпускателен отвор и зърно (нарича се изходна).

При вертикални акумулатори въздухът от мембраната се отстранява чрез предпазен клапан

При вертикални акумулатори въздухът от мембраната се отстранява чрез предпазен клапан



Обърнете внимание на следните нюанси:

  • Вертикалните акумулатори с обем по-малък от 100 литра никога не са оборудвани с предпазен клапан. Въздушното кървене в такива устройства се извършва чрез пълно изпразване.
  • Хоризонталните резервоари са по-разумни, за да се свържат с външни помпи, вертикални резервоари с потопяеми резервоари, монтирани в помещение, специално за тях.

Възможността за изпускане на въздух трябва да присъства във всеки резервоар. Ако не освободите оборудването от натрупания кислород в него, в системата за водоснабдяване ще се появят бързо въздушни щепсели. Те няма да ви позволят ефективно да управлявате водоснабдителната система за битови нужди.

Компетентен избор на оборудване - какво да разгледа?

Нормалната работа на системата за водоснабдяване зависи основно от правилния избор на хидравличния резервоар. Казахме, че обемът му трябва да бъде около 100 литра. Това е най-добрият вариант. За по-точно изчисляване на необходимия обем ще е необходимо да се разбере по-подробно какво е необходимо за хидроакумулатора или по-точно за каква цел се инсталира. Ако монтажът на хидравличното устройство се извършва единствено за поддържане на определено налягане на вода, достатъчно е резервоар от 24 литра. Но при условие, че към водопровода не са свързани повече от три точки за входяща вода (например баня, кухненска мивка, пералня). Ако увеличите броя им, ще трябва да добавите още един резервоар.

Изборът на обема на резервоара зависи от предназначението му

Изборът на обема на резервоара зависи от предназначението му

Имайте предвид, че можете просто да си купите допълнителна батерия и да я инсталирате в системата. Старото устройство не трябва да се демонтира. Обемът на двете устройства ще бъде сумиран.

За да се премахнат прекомерните натоварвания на помпеното оборудване, 24-литров резервоар не може да бъде избегнат. В този случай трябва незабавно да придобиете по-голям хидроакумулатор. Ако устройството е инсталирано, за да компенсира недостига на вода през пиковия период на потребление, се препоръчва да се закупи капацитет от 50 литра. Но в ситуации, в които хидравличният резервоар се използва като резервен източник, ще трябва да вилката за устройство с капацитет повече от 100 литра. Обърнете внимание, че принципът на работа на хидроакумулатор от всякакъв обем остава непроменен.

Също така, трябва да определите количеството на налягането в резервоара, когато няма вода в него. Индикаторът, който ни интересува, е посочен върху тялото на хидравличния акумулатор. За да се повиши водата през тръбопровод с височина 10 m, е необходимо да се осигури налягане от 1 bar, 5 m - 0.5 bar. Ако резервоарът се планира да бъде поставен в мазето, трябва да се добави още една лента. Този излишък е необходим, за да може водата да бъде изпомпана до нивото на първия етаж на жилищна сграда без никакви затруднения. Налягането на акумулатора трябва да е малко по-малко (с 0,5 бара) от налягането, което използвате помпена станция (Помпа).

Свързването на хидравличния резервоар - минимални трудности

Независимото инсталиране на акумулатора във водопроводната мрежа не създава сериозни проблеми. Ако устройството е свързано към мрежи с помпено оборудване от тип повърхност, процедурата ще бъде както следва:

  • Измерете налягането в акумулатора. Стойността му трябва да бъде 0,2-1 bar по-малка от налягането на стартовото реле на помпата.
  • Подгответе приспособление за свързване на реле, резервоар, манометър и помпа в една верига. Nuance. Вземете дросела с пет аута. За свързване на водопровода е необходим "допълнителен" вход.
  • Купете реле за компенсация на налягането, както и флуоропластичен уплътнител (лента FSM) или пластир уплътнител за резбови съединения.
  • Свържете връзката към резервоара чрез фланец (трябва да има клапан за потока) или твърд маркуч.
  • Завързвате всички части на системата на свой ред. Последната връзка е направена с тръбата, която води до помпеното устройство.

Инсталираният резервоар трябва да се провери за течове. Ако има такива, е необходимо допълнително да се уплътняват ставите на отделните компоненти на устройството с лента от ФПМ или подходящ уплътнител.

Когато се използва хидравличен резервоар в потопяеми помпени системи, трябва да се отбележи, че последният е инсталиран директно на мястото, от което водата навлиза в жилищната сграда (в кладенеца, кладенец). Такава схема е потенциално опасна. Има голяма вероятност за връщане на водата обратно в източника. Как да избегнете това? Просто достатъчно - чрез инсталиране на специален възвратен клапан. Той се поставя директно върху помпата пред водопровода. Редът на свързване на резервоара ще бъде подобен на схемата, описана по-горе. Но с една промяна. Първо трябва да инсталирате предпазен клапан. И едва след това да се свържете към водоснабдителната мрежа всички елементи на хидравличната батерия.

Изберете и монтирайте резервоар във вашия дом, за да не разберете проблемите с автономна водоснабдителна система!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Инсталирайте сами котелаИнсталирайте сами котела
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Помпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщиПомпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщи
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Отворена водна системаОтворена водна система
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
» » Хидро акумулатор за водоснабдителни системи, така че водата винаги да е
© 2021 BggeHat.com