Помпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщи

Неговата кладенец и помпена станция облекчават проблема с водоснабдяването в дома на всяка област и с редица жители. В крайна сметка станция с подходящ капацитет ще получи правилното количество вода от всякаква дълбочина. Собственикът трябва само да свърже оборудването под налягане по правилния начин. Следователно в тази статия ще говорим за най-често срещаните схеми за свързване и ще дадем поетапно указание за този процес.

Устройството и схема на работа на помпената станция

Типичните помпени станции за водоснабдяване за частна къща се състоят от следните основни елементи:

  • Устройството за натиск е помпа, която вдига вода от кладенец. Неговата мощност се изчислява въз основа на дължината на тръбопровода, която се състои от вертикални и хоризонтални участъци. Освен това, за да се повиши течността на метър вертикално, е необходима същата сила, както при натискане на водата по продължение на 10-метровата дължина на хоризонталната тръба.
  • Акумулаторът е контейнер с контролирано налягане. Водата от кладенеца се излива в хидравличния акумулатор, който се свързва с водопровода за битови нужди. Капацитетът на батерията се определя въз основа на броя на постоянните жители.
  • Управляващо устройство - комплект сензори и контролери, които активират помпата в случай на спад на налягането в акумулатора.
Помпата изпомпва вода от кладенеца в хидравличния акумулатор

Помпата изпомпва вода от кладенеца в хидравличния акумулатор

Принципът на помпената станция е както следва: помпата вдига вода и я подава в акумулатора. Управляващият блок следи нивото на налягането в резервоара за съхранение и изключва помпата след пълнене на батерията. Когато потребителят отвори крана, налягането в батерията пада. Ако налягането спадне до границата, контролирана от управляващото устройство, помпата отново се включва и целият цикъл се повтаря отново.

Такава станция може да бъде свързана както с кладенеца, така и с кладенеца. Той е в състояние да осигури подходящото количество вода за всяко жилище и е проектиран за 24-часова експлоатация.

Освен това капацитетът за съхранение (акумулатор) в системата позволява да се намали натоварването на помпата и да се оптимизира консумацията на енергия на уреда за налягане. В края на краищата, вдигането на водата от кладенеца се извършва само в случай на спад на налягането в резервоара и капацитетът му е достатъчен за настоящите нужди с голяма разлика. Въпреки това резервоарът за вода, включен в проекта, усложнява процеса на намиране на точното място за разполагане на станцията.

Място за инсталиране - възможни опции

Инсталирането на помпената станция на правилното място ще спести на потребителите от прекалена консумация на енергия и дискомфорт, причинен от прекомерния шум на уреда за налягане. Ето защо в повечето случаи собствениците на жилища избират следните 3 опции за местоположението на станцията.

В сутерена на къщата - тази опция е оправдана само в присъствието на експлоатирани огледало или мазе, разположени в границите на мазето. Шумната помпа е отделена от жилищните помещения до припокриване на мазето (подът на първия етаж), а акумулаторът е в зона с постоянна плюс температура, чието поддържане не се нуждае от отпадане на енергия. Ето защо, ако имате сутерен, няма да намерите по-добро място за помпената станция.

Идеално място за помпена станция - сутерен

Идеално място за помпена станция - сутерен

В отделно приложение към жилището - тази опция се избира от собствениците на селски къщи без нулев етаж или мазе (изба). В този случай за водоснабдяване на частна къща е необходимо да се изгради не само система за водоснабдяване, но и помещение за станция. Провеждайте електричество, затопляйте стените и инсталирайте нагревателно устройство, управлявано от термостат, програмиран на положителна температура. Разбира се, тази опция ще струва повече от мазето.



В кесана - това оформление е алтернатива на приложението. В земята копаят добре, стените на които са подсилени с леярски пръстени или пластмасова конструкция. Кесанът, образуван в резултат на тези действия, може да бъде разположен точно над главата на кладенеца на дълбочина 2 метра. В този случай терморегулаторът няма да е необходим - на дълбочина 2 метра хидравличният резервоар няма да замръзне дори в най-суровата зима. Следователно, в кеса, са изградени електрически кабел и външен клон на водоснабдителната система. И ако нямате сутерен, тогава кесанът е най-подходящият вариант за поставяне на елементи от водоснабдителната система за битови нужди.

След уреждане на местоположението на помпената станция, наемодателят може да продължи да свързва помпата с кладенеца.

Свързване на станцията с инструкциите стъпка по стъпка

За да работите върху изпълнителите, е необходима физическа сила, а не способността да извършвате някои сложни операции.

За да свържете помпената станция към кладенеца, тя ще изисква физическа сила

За да свържете помпената станция към кладенеца, тя ще изисква физическа сила

Е, самата схема на свързване на помпена станция, разположена в мазето на къщата до кладенеца, изглежда така:

  1. 1. Определете местоположението за докосване на външната тръба за вода в къщата.
  2. 2. Копаем кладенец на това място с дълбочина 1,5 м и ширина 100 сантиметра. И кладенецът трябва да се намира близо до основата на конструкцията.
  3. 3. Пробийте стената на основата (ако имаме работа с лента) или стената на основата (ако основата е с колонна основа).
  4. 4. Изкопайте изкопа от кладенеца близо до основата до главата на кладенеца (или касион). Дълбочината на изкопа е 1,5 метра, ширината е 50 сантиметра.
  5. 5. В корпуса на кладенеца изрязваме един отвор за адаптера. Ако помпената станция за частна къща е оборудвана с отдалечен ежектор, тогава вместо една дупка изрязваме две - под налягане и циркулационни тръби.
  6. 6. Взимаме полиетиленова тръба, дължината на която трябва да бъде равна на дълбочината на кладенеца (измерена от адаптера) минус един метър. На единия край на тази тръба се монтира филтър и клапан, а на втория - вътрешността на кладенеца. Ако има нужда да инсталирате ежектор, една тръба не е достатъчна - тогава са необходими два реда. Един голям диаметър (обикновено 32 милиметра) - за вдигане на вода. Вторият - малък диаметър - на циркулацията. Следователно, вертикалната част на водопровода, която е потопена в кладенеца, е сглобена съгласно следната схема: филтър, клапан, къса тръба, ежектор, две тръби с различни диаметри, два адаптора.
  7. 7. Спуснете тръбата във водата и поставете съединението на вътрешната част на адаптера в отвора. В този случай цялата конструкция се държи във вала чрез въжена линия, преминаваща под L-образната част на адаптера.
  8. 8. Прикрепете атрибута на адаптера с ключалка и монтирайте външната му част.
  9. 9. Взимаме полиетиленова тръба, дължината на която е равна на разстоянието от главата на кладенеца до основата плюс 1,5 метра. Прекарваме тази тръба през отвора в основата и издърпаме по дъното на изкопа към кладенеца. За да свържете станцията към ежектора, издърпваме втора тръба със същата дължина, но с по-малък диаметър.
  10. 10. Свържете тръбата / тръбата към адаптера за кладенци.
  11. 11. Монтирайте спирателния вентил на противоположния край на хоризонталната секция.

В самия край, ние копаем в изкоп и кладенец в мазето. По този начин конструкцията на външната страна на водопровода се счита за завършена.

Връзка с вода - подробен преглед

Ако площадката вече има помпена станция, свързана с кладенеца, тогава дори тийнейджър ще я свърже с водата с ръка. В крайна сметка на този етап капитанът не е необходимо да организира сложни и отнемащи време разкопки и да издърпва десетки метра тежки тръби по окопите. Цялата точка на действието на потупване на станция във водопровод е както следва.

Американски монтаж е монтиран на вентила на външната водопроводна инсталация, монтирана в къщата. Същото съоръжение е монтирано в страничната тръба на станцията. В края между тях хвърлете тръба с диаметър 32 милиметра. И в сутерена на вашето жилище би било хубаво да инсталирате първичен механичен филтър, нарязан между клапана и помпата. Това ще намали честотата на поддръжка на единицата под налягане.

Освен това тръбата и вентилът се завинтват в горната отверстие на тръбопровода, като отрязват акумулатора от водопровода. След това се поставя американка на клапана, към която е свързан клон, водещ до аератора и каталитичния филтър. Тези елементи пречистват водата от вкуса на желязо и сероводород. За циркулационна помпа с външен ежектор пред аератора е необходимо да изрежете чайник, който отклонява захранващия тръбопровод към кладенеца (към дюзата на ежектора).

След това аераторът се свързва с фин филтър, в който клетките са по-малки от 5 микрометра. След този филтър тръбопроводът отива до колектора, който разпределя водата по вътрешните линии. Накрая, помпената станция е свързана към мрежата и прави тест. След това системата за автономно водоснабдяване на домакинствата се счита за готова за работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Водоснабдяване на частна къща от кладенецВодоснабдяване на частна къща от кладенец
Помпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаванеПомпената станция често се включва или не иска да се изключи. Справяме се с разрушаване
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Изчисляване на водоснабдителната системаИзчисляване на водоснабдителната система
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
» » Помпени станции за водоснабдяване за частни схеми за свързване на къщи
© 2021 BggeHat.com