Водоснабдяване на вилата

Тази статия описва възможните варианти за водоснабдяване в страната. Също така показва всички предимства и недостатъци, свързани с инсталирането на дадена водоснабдителна система.

Водоснабдяване на дачата: всички възможни опции.


За някои дачата е свързана с почивка, за някои с тежък физически труд, но и в двата случая дачата задължително трябва да бъде снабдена с вода. След почивка хора, искате комфорт, а за напояване през лятото, наличието на вода в страната, е един от основните въпроси. Следователно е необходимо да се организира водоснабдяване на дача поне за летен период от време. (Виж също: Пожарогасителна вода)

Варианти на водоснабдяването в крайградската зона.


Има различни варианти за осигуряване на вода за крайградски райони. Едно от най-разпространените е централизираното водоснабдяване. В случай, че се използва такъв случай на водоснабдяване, се пробива едно общо гнездо, в което се монтира мощна помпа и се изгражда водна кула, след което се полага общ тръбопровод, снабден с вода за всеки обект от нея. Тази опция е най-евтината, но е доста ненадеждна, поради постоянни прекъсвания по време на сезона на поливане поради липса на вода.

Пробиване на кладенец в крайградската зона


Фигура 1: Пробиване на кладенец в крайградската зона.


Също така крайградската зона може да бъде снабдена с вода от кладенец или кладенец. Както кладенецът, така и кладенецът са копаещи или скучни към нивото на подпочвените води. Те се различават основно при проектирането на резервоара за всмукване на вода. Нивото на качеството на водата от кладенец или кладенец ще зависи от сезонността, вида на почвата и човешката дейност. Трябва да се има предвид, че вероятността за насищане и сушене е голяма, което значително намалява производителността на кладенеца или кладенеца.

Можете също да предоставите дача с вода от артезиански кладенец. Този метод на водоснабдяване е най-надеждният и издръжлив. Производителността на артезианския кладенец ще осигури изцяло вода и ваканционен дом, както и място, което може да се използва през цялата година. Има само едно минус - това е доста висока цена. (Виж също: Прекъсване на водоснабдяването)

Осигуряване на вода с кладенец.


Когато престоявате в къщата само през летния период, най-добрият вариант е да снабдите водата от кладенеца. Тъй като, за разлика от песъчлив кладенец, може да се използва според нуждите. Каналите, по които водата навлиза в кладенеца, се изсипват по-рядко и ако е необходимо, те могат да бъдат почиствани сами. Също така, такава система за водоснабдяване има сравнително ниска цена.

Изворът е изкопан до дълбочината на първия условен хоризонт до нивото на подпочвените води. Стените му са поставени от стоманобетонни перфорирани пръстени, а дъното е покрито с чакъл. На достатъчно дълбочина на кладенеца, дори в сух ден, дачата ще бъде напълно снабдена с вода.

От кладенеца можете да поставите и водопровод към къщата. Полагане на тръби се извършва под земята, на дълбочина не повече от 1 м. Не е необходимо да се инсталира нагревател за вода, както и да се изолират тръби при летни водопроводни тръби. Необходимо е само да се инсталира дренажна система за студения сезон. (Виж също: Водоснабдяване на селска къща)

Осигуряване на вода с пясъчен кладенец.


Едно от основните предимства на пробиването на песъчлив кладенец е ниската цена на работата, както и тяхното внедряване в рамките на няколко дни. И дори за пробиване не е необходимо да се вземат специални разрешителни и да се координира пробивната процедура. Дизайнът се основава на еднотръбна колона, в която водата протича през цедка, разположена на първата тръба.

Този метод за водоснабдяване има и редица недостатъци - производителността пада, толкова по-голямо е нивото на замърсяване в сравнение с артезианския кладенец, а също и доста кратък живот. Когато използвате пясъчни кладенци, трябва да знаете, че трябва да ги използвате редовно, в противен случай филтърът ще се запуши и ще се разпадне, което ще изисква дълъг и сложен ремонт.

Схемата за водоснабдяване на къщата от кладенеца


Фигура 2: Схема на доставяне на вода от кладенеца.



Осигуряване на вода с артезианска кладенеца.


Артезианските кладенци са пробити на разстояние до 200 метра дълбоко в земята и напълно ще осигурят водоснабдяване на селската къща и крайградския обект. В пробитите кладенци са монтирани тръби и достатъчно мощна помпа, както и необходимите филтри за пречистване на вода от примеси. Тръбите се използват предимно стомана или "стомана-пластмаса", диаметърът на тръбите може да бъде различен. След полагането на тръби, тяхната хидроизолация винаги се извършва. (Виж също: Отоплителен котел за лятна резиденция)

Предимствата на такава система включват:

  • Постоянно силно водно налягане, независимо от сезона и метеорологичните условия

  • Стабилно добро качество на водата

  • Висока загуба на течност

  • Животът може да достигне петдесет години


Недостатъците на тази система включват:

  • Необходимостта от периодично почистване на кладенеца

  • Получаване на разрешение за пробиване на кладенец и подготовка на съответните документи

  • Висока цена на произведенията.


Изграждане на водопровод в страната със собствени ръце.


За да се постави водопровод, е необходимо да се определи източника на вода. В дача може да се използва кладенец, както и пясък или артезиански кладенец. Когато пробивате добре, можете да похарчите значително повече пари, но водата ще бъде по-чиста.

При избора на източник задължителната стъпка е избора на помпата. Помпите са повърхностни, те са проектирани за дълбочина до 8 метра и са потопени, които могат да изпомпват вода от дълбочина 20 метра. Повърхностните помпи се инсталират вътре в къщата и водата ги подава през захранващата тръба. И за помпените помпи, те са инсталирани в кладенец или кладенец. Система за водоснабдяване, използваща такава помпа, включва помпа със затварящ клапан, хидравличен акумулатор, блок за автоматизация, филтриращо устройство, както и тръбопровод за разреждане и спирателен и контролен вентил.


Повърхностна помпа


Фигура 3: Повърхностна помпа.


При желание водоснабдяването на дача със собствените си ръце може да стане напълно автономна. За тази цел се използват автоматични помпени станции за домакинства, които в допълнение към помпата включват хидравличен акумулатор и автоматичен агрегат. Кутията на такава станция може да бъде направена от различни материали, като чугун, пластмаса или неръждаема стомана. Помпените станции, чието тяло е направено от неръждаема стомана, имат най-голяма издържливост. (Виж също: Тръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръце)

Съвременна помпена станция


Фигура 4: Съвременна помпена станция


Водоснабдяването в крайградската зона може да бъде положено по два начина, в зависимост от времето на използване. Когато използвате водопроводни тръби само през лятото, тръбите могат да се полагат на повърхността на земята и при постоянна употреба те трябва да се задълбочават до земята, под нивото на замръзване на земята. При полагане на тръбата е необходимо да се обработва с антикорозионно покритие и да се изолира. Наклонът на тръбите към кладенеца при снасяне трябва да бъде 0,15 м на 1 м дължина. Входът на изпускателната тръба в кладенеца или ямка се фиксира с помощта на силикон и нанасянето на битумен мастик.

За изграждането на водопровода могат да се използват различни видове тръби, но днес металопластните тръби са много популярни. Това се дължи на дългия експлоатационен живот, който може да достигне 50 години, както и на увеличената производителност. Свързването на такива тръби се осъществява с помощта на фитинги и за да се осигури идеална плътност на фугите, по-добре е да се закупят тръби и фитинги от един производител.

Ние правим изводи.


Както се оказа, всяка система за водоснабдяване на дача има предимства и недостатъци. Ето защо, за да се направи най-добрият избор на водоснабдителната система за крайградската зона, е необходимо първо да се определи кое време на годината дачито се нуждае от вода и вече въз основа на това направи избор в полза на една или друга водоснабдителна система на обекта. В същото време е необходимо да се разчита на финансовите им ресурси, тъй като инсталирането на някои системи за водоснабдяване е много скъпо и неправилното функциониране на тези системи може да доведе до ненужни разходи.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване в странатаВодоснабдяване в страната
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
» » Водоснабдяване на вилата
© 2021 BggeHat.com