Водоснабдяване в страната

Всеки летен жител разбира, че едно от най-важните условия за удобна селска къща е преди всичко правилно изпълнено водоснабдяване. Водоснабдяването в страната е едно от основните условия за комфортен начин на живот, поради което повечето собственици на селски къщи мислят преди всичко за това как да осигурят на своите земи вода в необходимата сума.

Ценим опит и най-вече спестяване на пари, това са предимствата, които собственикът ще спечели за себе си, който сам решава този въпрос. Първо, би било полезно да разберете как е възможно да се организира водоснабдяването в дачата.

Начини за водоснабдяване на вилата

Начини за водоснабдяване на вилата

Доставката на вода, в условията на селска къща, е осъществима само с помощта на помпа. Водата може да бъде доставена от акумулаторния резервоар или акумулаторния резервоар.

В първия случай в системата се създава налягане, което се поддържа автоматично. При добавяне на помпа и автоматичен превключвател за налягане се оформя система, наречена помпена станция. Капацитетът на акумулатора е във формата на цилиндър, а еластичната мембрана го разделя на две части. В една част газът, при слабо налягане, в друга вода, подавана от помпата. Постепенно системата създава налягане "около две атмосфери", дължащо се на входяща и под налягане вода върху газа. Когато крана е отворена или друг избор, водата се доставя от акумулатора, а налягането в този случай постепенно намалява. Когато се достигне определен праг, релето се управлява, помпата се включва и възстановява първоначалната стойност. Такава система за водоснабдяване е най-удобната, възможно е да се изпълнява както през лятната, така и през зимната. Разликата е в каква дълбочина да се поставят тръби и къде да инсталирате оборудването.

При втория метод, като се използва резервоар за съхранение, има доставка на вода, което е равно на обема на резервоара, но с ниско налягане, като се постигне чрез диференциални височини при инсталиране на резервоара например на тавана.

Избор на тръби за водоснабдяване

Избор на тръби за водоснабдяване

Днес има практическа алтернатива на стоманени тръби - пластмаса. За крайградски водоснабдяване най-оптималната опция: не се поддава на корозия, а някои също и устойчиви на замръзване. Но пластмасовата пластмаса е различна, както и продуктите от нея.

Най-често използваните за водопроводни тръби са полиетилен с ниско налягане от HDPE тръби.

Те се сглобяват без допълнителни устройства. Фитингите са резбовани и усукани на ръка, което е много удобно, когато се прави водопровод сами. Перфектно подходящ в случай, че собственикът реши да пусне водата в страната със собствените си ръце от кладенеца.

Нека да разгледаме по-отблизо предимствата на HDPE тръбите. Освен че са лесни за инсталиране, има още няколко предимства:

  • Доста твърд живот - 50 години, обект на правилата за работа.
  • Те не са подложени на корозия, химически влияния на околната среда.
  • Добра еластичност, не се пръска, когато водата замръзва. Работата е възможна при температури до -60 ° С.
  • Те имат гладка вътрешна повърхност и това е много важно за системата за водоснабдяване: загубата на налягане намалява, стените не натрупват отлагания.
  • Лесното водоснабдяване на тръби от HDPE тръби е много лесно да направите сами, както и да направите промени, ако е необходимо.
  • Удобен начин за сглобяване, който не изисква специални умения.

Недостатъци обаче също съществуват, но и относително малко:

  • високите температури са противопоказани, поради което се използват главно за студено водоснабдяване.
  • в сравнение с метала, имат по-малка сила.

Тръбите се свързват чрез заваряване или чрез притискащи фитинги. В случай на крайградско водоснабдяване, можете да получите чрез резбовани връзки. На пръв поглед може да изглежда, че е ненадежден, но поддържането на такава връзка може да бъде много повече от 2-4 атмосфери. Което е максимално за лятната резиденция. За водопровода използвайте HDPE тръби със синя маркировъчна линия, това е за студена вода. В случай на прилагане на жълти линии - те не могат да бъдат използвани за водоснабдяване, те са предназначени за газ. За допустимото налягане на налягането се използват следните маркировки:

  • L - работа до 2,5 Atm;
  • SL - издържа до 4 Atm;
  • C - средно - до 8 Atm;
  • T - тежки, използвани при налягане от 10 atm и повече;
  • Тръби с диаметър 32 mm, 40 mm и 50 mm, както и маркировки C и SL се използват за монтаж на външна водопроводна тръба. Необходимо е да се обърне внимание на плътността.

Има такива видове полиетилен: PE 63, 80, 100. Съответно, колкото по-гъст е материалът, толкова по-голяма е якостта на продукта от него, но и цената, съответно, е по-висока.

Тръби от PVC тръби

При инсталирането на водопроводна система във вилната зона се използват PVC тръби "поливинилхлорид". В сравнение с HDPE, тяхната цена е по-ниска и те са свързани чрез метода на студено заваряване с помощта на лепило. Връзката е надеждна - издържа на 12-16 атм. Животът е 50 години.

Според характеристиките на PVC тръбата е по-лошо от HDPE:

  • Допуска се да работи при температури от -15 ° C до + 45 ° C.
  • Не са толкова еластични - те стават чупливи, когато са замръзнали.
  • Чувствителен към ултравиолетово действие.

Предимствата на PVC тръби са, както следва:

  • Не подлежат на корозия.
  • Вътрешната повърхност е гладка, което предотвратява запушването.
  • Инсталацията няма да бъде трудна.

Сред недостатъците при използване на тръби PNH за лятно водоснабдяване може да се отбележи следното:

  • Не се препоръчва използването му за отворено уплътнение поради намаляване на якостта при надраскване на повърхността.
  • Когато се полагат под земята, те се нуждаят от защитно покритие.
  • Максималната температура е + 45 ° C.
  • Проблеми при изхвърлянето поради отделянето на вредни вещества по време на разлагането.

Изхождайки от факта, че драскотините са опасни, връзката по нишка не е възможна. Огромен проблем е докинг с метална тръба, ако е необходимо. По принцип PVC тръбите се използват за вътрешната система, където рискът от щети е минимален.

Тръбопроводи от PPP тръби "полипропилен"



Това също се отнася до пластичния вид на тръбите. Важен момент е маркирането.

Червените ленти означават целта на тръбите за отопление, синьо, от своя страна, за монтаж на студена и топла вода. Монтажът се осъществява чрез свързване и запояване.

За запояване се използва специална спойка, чрез която пластмасата се нагрява и след като е свързана, става монолитна. Един недостатък на такива тръби все още е там - доста скъпи фитинги. С помощта на тръби ППР, за да изпълни водопровод на лятна резиденция, ръцете от кладенец няма да правят специална работа.

Как да се събере водопровод в страната на тръбите със собствените си ръце

Как да се събере водопровод в страната на тръбите със собствените си ръце

Първо, трябва да определите кои части от крайградската зона се нуждаете от окабеляване.

От само себе си се разбира, че първо трябва да се постави вода в къщата. Но в допълнение към повдигането на тръбите около къщата, има задачата да доставя вода на местата за напояване и там да постави крановете.

При изготвянето на схемата е необходимо да не се забравя, че е необходимо да се монтира спирателен вентил на водопровода: веднага след отстраняването му в къщата и след това на площадката преди първото разклонение. Препоръчително е да инсталирате клапани и канал надолу по веригата, тъй като в случай на нужда може лесно да се отреже част аварийно без това да повлияе на цялата система. За да се оттича водата през зимата е необходимо източване, който ще се намира в най-ниската точка течаща вода, но това не е необходимо, когато се използва тръби от HDPE, което е голямо предимство.

След като по схемата обмислят много внимателно всички подробности, изчисли общата кадри на тръби, скици, и брои колко и какви ще трябва фитинги "съединител, ъгли, тройници, фитинги и адаптери."

Следващата стъпка е изборът: лятно или зимно водоснабдяване. Основната разлика е дълбочината на водния път. Съответно, в случай на необходимост зимата изпълнение, ще трябва или да се погребват тръбата под дълбочината на почвата замразяване, или използването на нагревател. Трябва да се има предвид, че е логично да се изградят тръби за напояване на крайградските зони с помощта на летния вариант. Ако е необходимо, водоснабдяването на оранжерията, мястото ще трябва да работи задълбочено: дълбок канал плюс добра изолация. В случай на течаща вода за лятна употреба, трябва да решите кои тръби да използвате. Зависи от това и как ще бъдат поставени: можете да го поставите на върха и да го направите и в плитки канали. Имайте предвид, че инсталирането на системата под земята е по-отнемащо време, но е по-надеждно. метод стайлинг Избор и ако е необходимо да копаят окопи, в случай на избор на подземен водопровод изпълнение, тръбата трябва да се протегна и разширен през сайта, така че можем да заключим дали изчисленията правилно. След това продължете да инсталирате системата. Включете помпата и проверете качеството на връзките, уверете се, че всички шевове са стегнати и няма течове.

Системата за автономно водоснабдяване в крайградската зона

Системата за автономно водоснабдяване в крайградската зона

Не е необичайно електроенергията да бъде прекъсната в провинцията, което сама по себе си е неприятно. Като се има предвид фактът, че помпата за водоснабдяване е захранвана с електричество, е добре да има определено количество вода само за такъв случай. Най-често това е контейнер, намиращ се в таванско помещение или върху сграда. Това ще бъде резервен резервоар, в който водата се изпомпва от потапяема помпа, а оттам и помпената станция ще "дръпне" водата, ако е необходимо. Удобството на течаща вода от резервоара в дача се дължи и на факта, че е възможно да се събира дъждовна вода, без да се забравя едновременно за системата за филтриране. Обикновено това е грубо почистване в началото и няколко етапа са добре. Захранването с вода от кладенеца изисква всмукателен входящ филтър от помпената станция и с него възвратен клапан, за да се избегне изпускането на водата, когато помпата е изключена.

Водоснабдяване от кладенец или кладенец

Водоснабдяването на дача от кладенец или кладенец се извършва с помпи. Типът на помпата, както и нейното изпълнение, зависи от това колко вода е планирана и от нейната височина. Има два вида системи:

  • използване на хидравличен акумулатор;
  • с използване на резервоар за съхранение.

Системата с хидроакумулатор осигурява постоянен натиск, като следователно можете да свържете всяка техника. Тази система е много удобна, но изисква повече средства за организацията. Важно е, че оборудването е чувствително към качеството на доставената вода, което означава, че е необходимо да се инсталира филтър.

Основата на системата с резервоар за съхранение е резервоарът за вода, инсталиран възможно най-високо. От резервоара се отклоняват тръбите, които доставят вода до мястото на потребление. Резервоарът се пълни с помпа от кладенец или кладенец, нивото се контролира от плаващ механизъм, а когато резервоарът е пълен, помпата се изключва. Поради разликата в нивото на системата, се постига незначително натоварване.

Тази система е проста и евтина, но има редица недостатъци.

  • Ниско налягане зависи от нивото на водата в резервоара;
  • Изисква инсталиране на система за аварийно изтичане, тъй като в случай на авария съществува опасност от наводняване на къщата;
  • Резервоарът заема много място, не винаги има възможност да намери място за това "можете да построите специална кула близо до къщата";

Полагане тръби за вода от кладенец или кладенец

Всяка от описаните по-горе схеми се реализира с помощта на помпа, която подава вода към къщата.

В този случай е необходима водопроводка, която да свързва кладенеца или ямката към помпената станция или резервоара за съхранение. Има два начина за изпълнение на тази задача: опцията за сезона през цялата сесия и опцията за лятна употреба. При избора на лятна опция водоснабдяването на кладенеца от кладенеца не изисква специална подреждане на тръбите, възможно е да се полагат нагоре или да се изкопаят тръбите в плитки канали. Също така, не забравяйте да направите кран в долната част на системата, за да източите водата през зимата. Удобно е да се направи системата сгъваема, на резбовани фитинги от HDPE тръби, а след това с настъпването на студено време, системата може да бъде разглобена. В случай на зимна версия на полагане, е необходимо да се предвиди полагане на тръби под нивото на замръзване на почвата или да се копае плитко, като се използва нагревател.

Така може да се заключи, че водоснабдяването на дача със собствените си ръце от кладенеца е по-лесно да се направи от HDPE тръби, благодарение на лесната инсталация, която не изисква специални умения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на частна къща от кладенецВодоснабдяване на частна къща от кладенец
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
» » Водоснабдяване в страната
© 2021 BggeHat.com