Водоснабдяване на частна къща от кладенец

Липсата на централизирано водоснабдяване в селска къща води до много неудобства. Първата стъпка към решаването на проблема е изграждането на кладенец. Че водата не се носи от кофа, е необходимо да се пристъпи към следващата стъпка - да се организира водоснабдяване.

Водоснабдяване от добре - какво да разгледа

Водоснабдяването на частна къща от кладенец е най-оптималната възможност за решаване на санитарни и хигиенни и икономически проблеми, свързани с водата. Няма да е необходимо да пробивате кладенец, защото има кладенец на почти всеки обект. Планирането на схемата за водоснабдяване е необходимо да се вземат предвид важните фактори, влияещи върху работата на помпеното оборудване. От тяхното присъствие или отсъствие зависи от избора на схемата. На първо място, разстоянието от водното огледало до повърхността на Земята играе роля. Ако не е повече от 8 метра, се използват външни помпи или помпени станции, в противен случай - дълбоки.

Водоснабдяване вкъщи с кладенец и помпа

Водоснабдяване вкъщи с кладенец и помпа

Необходимо е да се изчисли планираното количество консумация на ден. Изборът на модела на помпата и неговата мощност зависи от него. Предварително планираният брой точки на водата, начина на инсталиране. Ако потреблението надвиши параметрите на помпеното оборудване, може да има прекъсвания. Водата няма да се подава на горния етаж или ако има няколко консуматора едновременно, няма да има достатъчно налягане на главата.

Изчислете разстоянието от кладенеца до къщата хоризонтално. Силата на помпата също зависи от този индикатор. Но водните помпи също се повдигат вертикално. Счита се, че 1 метър вертикално подаване е 4 м хоризонтално. Хоризонталното разстояние е разделено на 4, към резултантното число добавяме вертикалното разстояние и получаваме резултата - колко метра от източника до къщата. На него ние избираме мощността на помпата. Метърът винаги е леко увеличен, за да има резерв.

На много модели, освен захранването, са посочени максималната възможна височина на водата и диапазона, така че не е нужно да броите себе си, но все пак трябва да знаете разстоянието.

Сезонността на потреблението се отчита. Ако възнамерявате да използвате вода само през топлия сезон, тръбопроводът може да се постави върху земята. За използване при ниски температури, той трябва да бъде скрит в окопите, така че да не се размразява през зимата. По-добре все още е окоп, и ако наистина сте се заемали - го правете на съвестта, за да се насладите на вода през цялата година.

Дизайн - характеристики на схемата за ограда и подход

В сърцето на всяка система е определен тип помпа: повърхност, помпена станция, дълбока. Външните помпи, на които може да се припише и станцията, дизайнът е вихров и центробежен. Последните имат по-висока производителност от вихъра, но вихрови помпи създават налягане от 3-7 пъти повече.

Водоснабдяването с всяка опция изисква помпено устройство за съхранение. Изпълнява две функции: служи като резервоар за вода и предпазва помпения агрегат от постоянна работа и неизбежно прегряване. Когато електричеството се прекъсне, водата може да бъде доставена от него под налягане, чието количество зависи от обема на акумулатора. Той ще изисква и редица тръби, клапани, филтри и друго необходимо оборудване.

За да се осигури надеждно снабдяване с вода за къщата, е необходимо да се запознаете с типичните схеми. Те могат да се използват при всякакви условия. Само параметрите на оборудването се различават. На диаграмата по-долу е показана система с потапяема помпа, която е монтирана в кладенеца. Филтрите се инсталират преди или след входа на резервоара за акумулатори. Необходимо е реле за контрол на налягането. В къщата водата се развежда до местата на консумация.

Водоснабдяване на частна къща от добре автоматизирана процедура чрез собствени ръце

Помислете за схемата с външна помпа: показва се помпена станция, но инсталирането на конвенционална външна помпа не се различава.

Водоснабдяване на частна къща от добре автоматизирана процедура чрез собствени ръце

Тръбата от кладенеца под земята трябва да бъде пренесена в мазето или в друга стая. Там е инсталирано външно устройство с всички необходими аксесоари: автоматизация, филтри. Помпената станция има вграден хидравличен акумулаторен резервоар за обикновени външни помпи, които се купуват отделно. И на една, а от друга можете да инсталирате устройство за съхранение с голям капацитет. Когато светлината се изключи, водата от големия резервоар влиза дълго време.

Пакет - какво се изисква и как да изберете

В зависимост от нуждите и условията се избира помпено устройство. Външното тяло, сред всички останали, е най-достъпно, но неговите възможности са ограничени. Той може да работи на разстояние от земята до водната повърхност на не повече от 8 м. Ако условието е изпълнено, струва си да го използвате. Това помпено устройство създава силен шум, затова се препоръчва да го инсталирате в отделна стая. Мощността на модела се избира в зависимост от планираното потребление.

Помпата в системата трябва да създаде определено налягане, съответстващо на най-голямото разстояние от оградата до крайната точка на избор. Смята се, че 10 м трябва да имат налягане от 1 atm. За да създадете водопроводна система с външна помпа, ще ви трябва:

  • дължина на тръбата от водната повърхност до помпата;
  • Връзка за свързване към помпена станция;
  • филтър със спирателен вентил;
  • адаптер с пет щифта, манометър, реле;
  • резервоар за съхранение с гъвкава връзка.

Ако сложим всичко заедно, ще получим подобие на помпена станция. Не е нужно да събирате само, ако сте готови да купите - вече е напълно персонал в една система. Разликата с самосглобената система, базирана на повърхностната помпа, е, че станцията има вграден хидравличен акумулатор. Неговият обем е малък, максимум 50 литра, което е приемливо за малки нужди. Можете да инсталирате по-голям обем, но се нуждаете от малка модификация. Помпените станции се произвеждат в различни мощности, най-високото налягане е 55 м.



С разстояние повече от 8 м от земната повърхност до водната повърхност може да се използва само потопяем модул. Те се намират в различни дизайни - изключително прости и с автоматично оборудване за изключване при извънредна ситуация. Това е само за дълбока помпа - неприемливо изпуснато ниво. Ролята на прекъсвача се изпълнява от поплавъка. Ако сте закупили редовно, ще ви е необходимо постоянно наблюдение на нивото. По-добре е да използвате центробежна помпа, отколкото вибрационна помпа. Тя има добри технически характеристики, работи тихо, за разлика от вибрационната.

Изчислява се мощността на потапящата се помпа, както и за външните помпени устройства. Този тип помпа може да работи на максимална дълбочина от около 20 м. За монтаж на системата, освен изброените за повърхностни помпи, е необходим електрически кабел.

Автоматизация на помпи - преглед на възможностите

За да се гарантира, че водата е непрекъснато захранвана от водопровода, когато кранът е отворен и не е трябвало да се включва ръчно всеки път, ще са необходими автоматични устройства. Такова устройство е резервоар за натрупване. Тя е предназначена да стабилизира налягането в системата, да предпазва помпата от чести прекъсвания и да предотвратява водните чукове в системата. Той ръчно изпомпва въздуха, а другата получава вода. Това е въздухът, който играе стабилизираща роля.

Задължителен елемент на автоматизацията е превключвател за налягане, който изпълнява функцията на превключвател за включване / изключване. Когато налягането в резервоара спадне, устройството се включва и изключва, когато се достигнат необходимите параметри. Релето е разположено просто. Вътре има два извора, които реагират на налягането, създадено от водата. Когато налягането падне, контактите се затварят и електричеството се включва под въздействието на пружините. Когато налягането достигне желаната стойност, контактите се отварят.

В допълнение към автоматичните устройства за управление се препоръчва да се инсталира защитна автоматика. Тя изключва оборудването, когато по някаква причина водата се източи от системата. Работата на изпомпващо оборудване със сухи тръби заплашва да прекъсне прегряването. За да се изключи такава заплаха, се използва сензор за движение на сухо, което изключва устройството, когато се получи недостиг на вода. Дизайнът на такива сензори е различен: поплавък в кладенеца, превключвател на потока, сензор за нивото.

Тръбопровод - подготовка и полагане на тръби, окабеляване

Необходимите материали за тръби се закупуват, има свързващи елементи, кранчета, камшик, уплътнител - можете да поставите тръбопровода и да извършите окабеляването. За да работи удобно в кладенец, тя се изпомпва. Предварително изкопаване изкоп - не широк, само за да бъде удобен за работа. Дълбочината е важна, зависи от дълбочината на замръзване на почвата в района и може да варира от 1 м на юг до 1,8 м в северните райони. Земята се забива, за да вземе кабел към потапящата се помпа, подреждаме кутия.

В един от пръстените на мястото на инжектиране, ударихме дупката, поставете тренировката. Това място е добре запечатано от двете страни. Не използвайте уплътнители на синтетична основа, които могат да замърсят кладенеца. По-добре е да използвате разтвори. Поставяме тръбата покрай изкопа, свързвайки, ако е необходимо, фитинги, запечатваме изгарянето. Влизаме в стаята.

За окабеляване в къщата се изготвя ясна и разбираема схема. Отразява всички точки на потребление с тръбите. Това ще ви позволи да изчислите колко и какви видове кранове, типове и други компоненти ще са необходими. Отделянето може да се извърши в един от двата варианта, всеки от които има определени предимства и недостатъци.

Последователното окабеляване се осъществява с помощта на тройници. От главната тръба водата през тръбите се разпределя в отделни точки. Ако няколко устройства за всмукване на вода се използват едновременно, налягането между тях се разпределя равномерно и често е недостатъчно. При снабдяване с колектор се използва отделна тръба за всяка точка, при всякакви условия налягането е винаги стабилно.

Вариант с подводно оборудване - как да инсталирате правилно

Изпълняваме цялата работа по подготовката на помпата за потапяне на земята. Прерязахме водопровод с необходимата дължина с подходящ диаметър, подготвихме електрически кабел и кабел за осигуряване на оборудване. На изхода на помпата завийте въртящия се вентил, към него чрез съединителя, към който прилепваме тръбата. Към тръбните скоби на половин метър фиксираме кабела. Тя не трябва да бъде издърпана, тя трябва малко да падне. В очите на помпата фиксирайте кабела, можете да спуснете сглобения модул.

Не дърпайте кабела, използвайте само защитен проводник.

Инсталиране на потапяема помпа в кладенец

Инсталиране на потапяема помпа в кладенец

След като сте понижили помпата до необходимата дълбочина, фиксирайте кабела върху рамката на кладенеца. Ние свързваме вертикалните и хоризонталните части на тръбопровода с фитинга, чай или адаптер. Запечатайте връзките. Кабелът е поставен в кутия. Остава да се инсталира автоматизация. За да работи надеждно, ние го инсталираме в сухо помещение с постоянна плюс температура. Последователността на следващите работи е следната:

  1. 1. За да свържете всички елементи, използвайте задушител с пет извода. Към него се свързват: вход и изход, манометър, реле, хидравличен резервоар.
  2. 2. Свържете сензора за потока към тръбопровода. Свързваме захранването към веригата на помпата. Ако използваме датчик за нивото, то той се поставя в кладенеца.
  3. 3. Поставихме всички кабели в гофрирана тръба. Свързваме кабела към щита чрез RCD от 10 mA.

Тръбопровод с повърхностна помпа - характеристики на монтажа

Външният модул е ​​добре подсилен на равна повърхност, така че да не се движи по време на работа. Свързваме входящия тръбопровод към помпата, другият край се прокарва през отвора в пръстена на кладенеца. Към тръбата с необходимата дължина свързваме възвратен клапан. Слизаме в кладенеца, асистентът държи тръбата. С помощта на фитинга го свържете към хоризонталната тръба. Вертикалната тръба трябва да бъде с такава дължина, че възвратният вентил да е над дъното на кладенеца от сантиметри с 30 °.

Повърхностните помпи не се стартират, като дълбоки. Те трябва да бъдат пълни с вода. Напълнете го, докато се образува стабилно ниво в помпата. Свързваме устройството към окабеляването в къщата, затваряме отвора за пълнене, проверяваме налягането в акумулатора. Ние се свързваме към мрежата, водата трябва да напълни резервоара, при налягане от 2.6-3.0 atm устройството се изключва. Отваряме кран, следим индикаторите на манометъра. Ако връзката възниква при препоръчаното от производителя налягане - системата работи правилно.

Трябва да сте наясно с възможните проблеми, за да ги предупредите. Недостатъчната дълбочина на изкопа, неотопляемото място на свързване на вертикалните и хоризонталните тръби може да доведе до замръзване на течността. За да се предотврати това, изкопа е изкопан с 20 см по-дълбоко от замръзване на почвата, всмукателната тръба е изолирана, както и самата ямка. На него е инсталирана плътна покривка с топлоизолация.

Понякога водата свършва. Следователно изчисленията са били извършени неправилно. За да предотвратите това, преди да инсталирате оборудването, изпомпваме кладенеца и наблюдаваме колко време нивото ще се възобнови, защото всяка кладенец има собствен приток и обем.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Изчисляване на водоснабдителната системаИзчисляване на водоснабдителната система
» » Водоснабдяване на частна къща от кладенец
© 2021 BggeHat.com