Оборудване за водоснабдяване

Оборудването за водоснабдяване, неговите видове, характеристики и критерии за избор са описани. Оборудването за отопление, централизирано и автономно водоснабдяване и видове тръби за водоснабдяване също се разглеждат.

Правилно организираното водоснабдяване в селска къща, вила или земя е гаранция за вашето удобно забавление в него. Водоснабдяването може да бъде самостоятелно и централизирано, но всяка система за водоснабдяване се нуждае от собствено оборудване за водоснабдяване. В случай на автономно водоснабдяване собствениците на жилища са принудени да почистват и извличат сами водата, а също така да я представят на аналитичните точки. Вторият вид водоснабдяване е централизиран. Осигурява главен тръбопровод, в който водата се доставя от селищна или областна централна помпена станция. (Виж също: Отворена водна система)

Централизирано водоснабдяване


Много по-практични и по-изгодни автономни. За него няма нужда от сложни системи за пречистване на вода, помпи и други устройства, които изискват самостоятелна система. Всичко, от което се нуждаете от наемодателя, е да получите разрешение да се свържете с основната тръба, да купите оборудване за водоснабдяване, а след това да поканите инсталационния изпълнител. След проверката на системата, случаят може да се счита за направен.

Инженерни комуникации


Фигура 1: Инженерни комуникации



Автономно водоснабдяване


Според техническите данни тази система е много по-сложна. За да се организира необходимото водоснабдяване в близост до къщата или някъде наблизо, трябва да се разположи естествено тяло на водата, въпреки че нейната наличност не гарантира пълноценно водоснабдяване. Много често химичният състав на вода от автономни източници (кладенец или кладенец) не отговаря на необходимите стандарти и не може да се използва без специално почистване или третиране. В такива случаи ще са необходими сложни системи за пречистване на водата и тяхното използване ще увеличи значително разходите за консумирана вода. Този вид водоснабдяване се използва от хора, които нямат друга алтернатива. Очевидно няма предимство на автономното снабдяване пред централизирана водоснабдителна система.

Избор на оборудване за водоснабдителната система


Инсталирайте бойлер за нагряване и залепване на водопроводни тръби - това е само началото, все още трябва да купите оборудване за отопление и водоснабдяване. Например, помпата трябва да бъде избрана внимателно, тъй като тя има най-важната роля: водоснабдяване на цялата къща със съседния обект. Помпите са разделени на няколко вида по предназначение (тоест, видът на източника, от който ще се доставя вода). Те са дренаж, повърхност и вихър. (Виж също: Правилно проектирана схема на водоснабдяване и отвеждане на вода - гаранция за издръжливост и надеждност на системата)

Повърхностната помпа се препоръчва да се купува за изпомпване на вода от кладенеца. Такива помпи гарантират най-високото ниво на налягане. Vortex се използва в случай, че е необходимо да се осигури по-добро снабдяване с вода от източник, където нивото на водата е ниско. Помпите на такъв план се използват главно от градинари, които имат дълбоки кладенци или ограничен достъп до източника. Дренажните помпи се използват за силни наводнения и чести дъждове, които служат за изпомпване на вода от канализацията и мазетата.

Има автоматични помпи, които се използват за целите на проектиране, като създаването на изкуствен поток или фонтан. В набора за подбор, освен помпата, трябва да има и аксесоари. Те включват защитни глави, превключватели за налягане, маркуч за вода, хидравлична батерия, кабел за закрепване.

Съвет! Купи водоснабдителната техника за къщата може да бъде завършена веднага в магазина, можете и индивидуално за допълнително оборудване у дома. Не забравяйте да проверите наличието на контролера, преди да купите помпа, тя осигурява наблюдение на неактивната работа на уреда. Това означава, че ако помпата работи, докато не е във вода, без контролер, тя може да гори. (Виж също: Технически условия за водоснабдяване)

Елементи на тръбопровода


Фигура 2: Елементи на тръбопровода



Цената на водна помпа


Цената на помпата зависи от много фактори, но преди всичко от производителя - т.е. от неговите характеристики. На второ място, материалът се оценява, от който той е направил отговорните си детайли. Цената може да варира от 2000 рубли и до 20600. Разликата, разбира се, е много осезаем, но живот и качеството му е също така различни един от друг. Компонентите, разбира се, са много по-евтини. Например, контролерът не се използва (или дори да се каже суха тренировка) се намира в по пътеките на 2150 рубли, цената е взето на най-скъпите помпи. По-евтиният основен компонент е по-евтини компоненти, цената на превключвателя за налягане е 220-270 рубли.

Съвет! Препоръчва се да изберете помпата за следните параметри: предназначение, мощност на двигателя, количеството вода, подадено за един час работа и разбира се подходящите размери и цена.

Помпи за водоснабдяване


Фигура 3: Помпи за водоснабдяване


Оборудването за отопление и водоснабдяване включва отоплителни котли, тръбопровод с всички елементи (кранове, миксери, фитинги и др.) И отоплителни батерии. В зависимост от вида на отоплението, типът на котела ще бъде определен. (Виж също: Промишлено водоснабдяване на предприятия)

1) Електрическо отопление:

  • радиатори за отопление (електрически);

  • топлинни оръжия;

  • електрически камини;

  • котли електрически.


2) Газ:

  • газови котли;

  • котли на твърдо гориво;

  • котли, работещи с отработени масла;

  • комбинирани котли;

  • универсални бойлери;

  • топлообменници;

  • бойлери, които могат да бъдат като котли газови и електрически.


Модерен универсален бойлер




Фигура 4: Модерен универсален бойлер



Тръби за водоснабдителна система


Пластмасовите тръби са широко използвани в наше време. Помислете за тези, които най-често се използват като оборудване за системи за водоснабдяване: полипропиленови тръби - имат много предимства. Този тип тръби се предпочита поради тяхната достъпна цена, но също така са много удобни при монтаж и експлоатация. Те имат само няколко недостатъка - при висока температура те са увеличили пластиката, но те са унищожени от ултравиолетовите лъчи. За водопроводните тръби е по-добре да се използват армирани тръби, тъй като те имат важна положителна характеристика - те са термофизични. Тръбите от този вид не се страхуват от гореща вода и следователно се вписват по-добре от други.

Монтаж на водоснабдителна система


Фигура 5: Монтаж на водопроводната система


Металопластичните тръби са отлични като оборудване за водоснабдяване на селска къща. Те имат сложна конструкция, която се състои от няколко слоя и покрития: първо има обичайното полиетилен тръба, последвано от слой от алуминиево фолио с дебелина 0,1 мм, след което външната обвивка полиетилен. Всички слоеве са залепени заедно. Във всички планове, добра алтернатива на метална остаряла тръба, без абсолютно нищо по-лошо в нейните характеристики, но ползите са много по-големи.

За водоснабдяване пластмасовата тръба е много по-надеждна, само защото не е чувствителна на корозия и следователно е по-трайна. (Виж също: Налягане във водоснабдителната система)

В допълнение към пластмасовите и полипропиленовите тръби се произвеждат и полиетиленови и поливинилхлоридни тръби. Оборудването за водоснабдяване, включително полиетиленовите тръби, ще бъде трайно и практично. Водата в тези тръби няма да има вкус или цвят на ръжда, тъй като тръбите не корозират и не отделят никакви вещества. Те са в състояние да предприемат всякакви завои на изкопа, освен че са устойчиви на замръзване. Поради тяхната издръжливост и евтиност, използването им е много по-изгодно и практично.

Структура на металопластична тръба


Фигура 6: Структура на металопластична тръба


Следващият тип тръби са тръби от поливинилхлорид. Това е един от видовете пластмасови тръби, по-специално предназначени за канализация. Те не са подложени на разрушителните ефекти на ултравиолетовото излъчване и са разположени по открит начин. Модерното решение за водоснабдяване и отопление, както и различни видове комуникации, са пластмасови тръби.

PVC тръби за канализация


Фигура 7: PVC тръби за канализация

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…Правилно проектираната схема на водоснабдяване и обезвреждане на вода гарантират издръжливост и…
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Полагане на външни водоснабдителни мрежиПолагане на външни водоснабдителни мрежи
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Промишлено водоснабдяване на предприятияПромишлено водоснабдяване на предприятия
» » Оборудване за водоснабдяване
© 2021 BggeHat.com