Водоснабдяване на апартамента

Предвижда се водоснабдяването на апартамента, неговите типове и особености, са показани основните изисквания към водоснабдителната система. Също така са изброени и описани подробно всички видове тръби, които могат да се използват за изграждане на водоснабдителна система в апартамент.


Ако водоснабдяването на селска къща или вила е ясно (пробиваме кладенец или изкопаем кладенец), тогава нещата се различават от апартамента. Много по-трудно е да се осигури надеждно водоснабдяване на апартамента, което да работи гладко и в продължение на много десетилетия. Всичко трябва да се прецени неправилно до най-малките подробности, а служителите, които ще се занимават с този въпрос, трябва да имат високо ниво на професионализъм. Водоснабдителната система на апартамента принадлежи на жилищните и комуналните услуги, които са осигурени за него и изисква специален подход. Всички тръби са обединени в една единствена мрежа, която е сложна интегрирана система. (Виж също: Външни водоснабдителни мрежи)

Водоснабдяване в апартамента


Фигура 1: Водоснабдяване в апартамента



Основните изисквания за водоснабдяването на апартамента



  1. Функционалност. Днешните системи за водоснабдяване трябва да осигурят гладкото функциониране на всички водопроводни инсталации, които искаме да инсталираме в апартамента. Нашето оборудване ще ни позволи да не зависим от произшествия и превантивни работи в централната система.

  2. Надеждност. Системата трябва да има максимална защита срещу течове и свободен достъп до клапана за водоснабдяване в случай на спешност, за да се спре водата независимо без намеса водопроводчици (което е известно, че се случи, когато съседите имат наводнение). Системата за водоснабдяване на апартамента трябва да бъде оборудвана с автоматична система за спиране на водата, в случай на изтичане по време на Вашето отсъствие.

  3. Сервизно обслужване. Нашата система съдържа минимум сервизни възли, съществуващите възлови служби са лесни за работа и не изискват много внимание. Трябва само да работите с възлите, ако е необходимо.
  4. (Виж също: Закон за водоснабдяването и канализацията)
  5. Защита на водопроводни устройства. е предвидена системата, максималната експлоатационния живот на цялата ВиК инсталиран в апартамент като по този начин се предпази нежната им "пълнеж" при диференциално налягане (модерни единици като гореща вана и душ кабина, и миксер с керамичен ексцентричен много придирчиви към вода).

  6. Достъпна цена. Цената на напълно подготвена система, включително всички материали и монтажни работи, не трябва да бъде висока.

  7. Тайна. Тръбите за водоснабдяване в апартамент трябва да вършат добра работа, но те не трябва да бъдат изложени на шоу. И не създавайте "декоративни" изпъкналости и колони, които не са необходими на никого.
  8. (Виж също: Прекъсване на водоснабдяването)

Топла вода в апартамента


Фигура 2: Доставка на топла вода в апартамента


При изпълнението на горните изисквания ще бъде определена идеална водоснабдителна система. За да инсталирате ново оборудване във водоснабдителната система, трябва да сравните и изберете подходящия тип тръби - мед, метал-пластмаса или полипропилен.

Важно! Изборът на тип тръба ще повлияе на потребителската собственост на системата.

Състав на водоснабдителната система


При инсталирането на нова водоснабдителна система е необходимо да се осигури възможност за присъединяване към системата на цялото необходимо санитарно оборудване. Ако вземете пълен набор от съвременни водопроводни инсталации за апартамент, той ще бъде:

  • баня

  • Душ кабина

  • вода опаковка

  • Сушилня за кърпи

  • Тоалетна чиния

  • биде

  • Мивка за кухненски съдове

  • Кранче за питейна вода

  • Пералня

  • Съдомиялната машина.


Водоснабдяване на апартамента


Фигура 3: Водоснабдяване на апартамента



Проект на водоснабдителната система на апартамента


Проектът за водоснабдяване на апартамента трябва да осигури водонагревателно устройство за осигуряване на топла вода на помещенията в случай на аварийна работа на централната водопроводна мрежа. Ако е необходимо, при поискване от страна на собственика на апартамента може да се промени комплект санитарно оборудване. В някои модерни апартаменти има няколко бани (и това е много често сега) и всяка баня трябва да бъде "обвързана" с отделна тръба на централното водоснабдяване и в същото време да се формират независими системи. (Виж също: Електрическа схема на бойлера в апартамента)

Съвет! За да се увеличи надеждността на системите за водоснабдяване, е необходимо първо да се намали броят на връзките към системите. Замяната на водопроводните тръби не е без връзки, което е желателно да се донесе до едно конкретно място, за да се осигури лесен достъп до това място.

За да постигнем това, ще ни помогнем с верига за колекторно окабеляване на водоснабдяването. Например можете да разгледате колекторна система за един от апартаментите, която взема предвид най-оптималния комплект водопроводни инсталации, който беше споменат по-рано.

Схемата на колектора за водоснабдяване на апартамента




Фигура 4: Схемата на колектора за водоснабдяване на апартамент




  1. Тръбопроводни системи за студено водоснабдяване;

  2. Главният клапан на системи за захранване със студена вода;

  3. Редуктори за налягане и филтри на системи за студено водоснабдяване;

  4. Колекторен-дистрибутор на системи за студено водоснабдяване;

  5. Затварящ клапан за захранване със студена вода;

  6. Система за отопление на водата;

  7. Затварящ вентил за гореща вода от отоплителната система;

  8. Натрупани тръби от системата за захранване с гореща вода;

  9. Централният вентил на системата за захранване с гореща вода;

  10. Филтри и редуктори на системи за гореща вода;

  11. Колекторът на дистрибутора на системата за захранване с гореща вода;

  12. Затварящ вентил за сушилната за кърпи;

  13. Спирателен вентил;

  14. Водопроводни инсталации и уреди.


Стандартна схема на водоснабдяване


Фигура 5: Схема за стандартно водоснабдяване



Стандартна схема на водоснабдяване на апартамента


Водоснабдяването на апартамента по стандартната схема включва спестяване на тръби и намалява разходите за труд при полагането им (ще се върнем към реалността на такова "спестяване"). За да се избегне поставянето на отделните тръби на всеки потребител, и не се консумира никакъв излишен материал, тази схема се предвижда, че част линия е предназначена за няколко потребители (когато се сравняват две изображения, се вижда ясно, че стандартната кабелна система използва много по-малко тръби). В стандартната схема на полагане на тръби, мрежа система е силно разклонени, и всеки разклоняване (на схемата пресича) изисква инсталиране на фитинги, тройници. В този случай, всяко съоръжение трябва да разклонява една тръба на две и, както е известно, всяка връзка може да послужи като потенциална причина за изтичане. (Виж също: Как да свържете правилно бойлера)

Стандартната схема на водоснабдяване на апартамента има недостатък: възможността за отделно спиране на водоснабдяването също е значително намалена. Използвайки такава схема, разклонените връзки обикновено са разпръснати в цялата система. И ако се образува теч, ще мине много време, за да го потърсите. Почти е невъзможно да се осигури лесен достъп до всички връзки. С помощта на стандартна кабелна система някои от връзките ще бъдат плътно запечатани по стените или пода, а ако се получи теч, ще е необходимо да се разрушат отделните покрития на стени и подове.

Видове тръби


Стоманени тръби за водоснабдяване


Днес стоманените тръби за водоснабдяване практически не се използват. В продължение на дълъг период от време този материал е изразходвал ресурсите си и е морално остарял. Днес по-практични материали се използват в производството на тръби. Цената на стоманените тръби е сравнително ниска и когато спестявате стоманени тръби не е най-добрият избор. Ето защо замяната на водопроводните тръби в апартамента трябва да вземе предвид тези характеристики.

Стоманени тръби за водоснабдяване


Фигура 6: Стоманени тръби за водоснабдяване


Монтажът на стоманени тръби ще струва повече от инсталирането на други видове тръби, отнема много време и усилия. Един от недостатъците е високата чувствителност към излишък на кондензат.

Важно! От времето във вътрешността на стоманените тръби се образуват ръжда и варовик, поради което диаметърът на тръбите намалява и тяхната производителност намалява.

Медни тръби за водоснабдяване


Ако решите да инсталирате медни тръби за водоснабдяване, трябва да запомните, че това е най-скъпото удоволствие, но те служат от петдесет до сто години, което ви позволява да спестите замяна на тръби в дългосрочен план. Когато използвате медни тръби, ще забравите за ръждата, освен това медта има бактерицидни свойства.

Медни тръби за водоснабдяване


Фигура 7: Медни тръби за водоснабдяване



Металопластични тръби за водоснабдяване


Металопластичните тръби са много популярни в наши дни, те са много практични и надеждни. Монтажът на металопластични тръби е доста лесен и не изисква скъп специален инструмент. Докитни тръби с фитинги. Металопластичната тръба се състои от 3 части. Такава конструкция може да издържи на водното удавяне, както и на висока температура на горещата вода до + 75 ° С. Тя има 35 години служба.

Металопластични тръби за водоснабдяване


Фигура 8: Металопластични тръби за водоснабдяване

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за водоснабдяване за частна къщаСхема за водоснабдяване за частна къща
Правила за водоснабдяване и изхвърляне на водаПравила за водоснабдяване и изхвърляне на вода
Закон за водоснабдяването и канализациятаЗакон за водоснабдяването и канализацията
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Изчисляване на водоснабдителната системаИзчисляване на водоснабдителната система
Dachnoe водоснабдяванеDachnoe водоснабдяване
» » Водоснабдяване на апартамента
© 2021 BggeHat.com