Монтаж на водопроводни тръби в апартамента

Ние обсъдени подробно инсталацията на водните тръби с всички особености. Това показва, че влияе върху избора на тръбни материали, от които да се избере най-добрата за различни видове захранваща система тръба вода, предимствата и недостатъците на различни материали (желязо, стомана, или полимерна тръба от цветни метали).

Когато става дума за водоснабдяване на къща или апартамент, е необходимо да се вземе предвид наличието на източник на вода с подходящо качество. Монтажът на водопроводни тръби може да се извърши от централната водопроводна мрежа, която се използва в големи градове с многоетажни къщи, но ако има такава. Друг източник на вода е артезианска кладенеца, която може да се използва за захранване с вода в малка селска вила или къща. Ако по някаква причина няма първи или втори източник, можете да използвате кладенец, естествен резервоар, река или потоци. (Виж също: Тръбопроводи на водопроводни тръби)

Монтаж на водопроводни тръби


Фигура 1: Монтаж на водопроводни тръби


Най-предпочитан вариант е използването на артезиански кладенци, тъй като те дават възможност за получаване на много висококачествена вода (дълбочината на водата е от 20 до 200 метра). Също така плюс е фактът, че самото пробиване и монтаж могат да се извършват директно под къщата, например, в мазето.

Избор на тръби


Преди да започнете инсталирането на водопроводни тръби, е необходимо да определите кои тръби да използвате за тези цели. Какъв е основният критерий за избора на тръби?

  1. Материал (качество и стойност);

  2. Разходи за монтажни работи;

  3. Допълнително оборудване и материали;


Всички тези нюанси ще помогнат за придобиването на такава система за бъдещо водоснабдяване, която ще бъде идеално пригодена за всички нужди на потенциалния купувач. (Виж също: Външни водоснабдителни мрежи)

Материали от тръби на водоснабдителната система


Тръбите, които могат да се използват в такъв процес като инсталирането на тръби за водоснабдяване в апартамент, могат да бъдат:

  • стомана;

  • Чугун;

  • мед;

  • месинг;

  • алуминий;

  • Полимер (пластмаса или полиетилен).


Стоманена тръбна система за водоснабдяване


Този тип тръба е представен в два типа: галванизирана и невинна поцинкована (черна) тръба. Първият тип е предназначен за използване при инсталирането на система за питейно водоснабдяване, а също и за захранване с топла вода. Отличителна черта на поцинкованата тръба от черно е слоят цинк, който се нанася върху неговата повърхност и това предпазва тръбата от корозия във водата.

Метална тръба


Фигура 2: Метална тръба



Чугунена тръба за водоснабдяване


Областта на приложението му е външни водоснабдителни системи, гравитационни канализационни системи, както и вътрешни канализации. Основните предимства на чугунната тръба от стомана са - повишена издръжливост, както и устойчивост на корозия. Недостатък и съществено е повишеното ниво на трудност на монтажните работи, както и крехката структура на тръбата. (Виж също: Диаграма и монтаж на окабеляване с метална пластмаса)

Чугунени тръби


Фигура 3: Чугунени тръби



Тръба от цветни метали (мед, алуминий, месинг)


Медната тръба може да бъде изтеглена и студено валцована, въпреки че тези два метода на производство се отнасят както за месингови, така и за алуминиеви тръби. Валцуваната тръба се произвежда по метод, който се нарича "студено валцуване" и се изтегля - използвайки метод, наречен "студено пробиване".

Вторият метод за изработване на тръби е методът за пресоване. Използва се само при производството на алуминиеви водопроводни тръби.

Друга отличителна черта на алуминиевите тръби е, че за разлика от медните и месинговите аналози те могат да бъдат под формата на квадрат, правоъгълник и овал. Медните и месингови тръби са само кръгли. (Виж също: Как да смените батерията в апартамент)

Медни тръби


Фигура 4: Медни тръби



Полимерна (пластмасова или полиетиленова) тръба


Полиетиленовата тръба за водоснабдяване се отличава с висока якост и еластичност, висока устойчивост на корозия, ниска маса, ниска топлопроводимост и гладка вътрешна повърхност. Увеличаването на капацитета на течностите (до 25%) се постига благодарение на намалената хидравлична устойчивост на течностите в полимерната тръба, за разлика от металните.


Полимерни тръби


Фигура 5: Полимерни тръби


Качествените монтажни и полиетиленови тръби за водоснабдяване се считат за гаранция за продължителна и правилна работа на системата. Тази инсталация е бърза и качествена благодарение на използването на профилни свързващи пластмасови части. Намаляването на броя на връзките в тръбопровода е осигурено чрез освобождаване на тръби с достатъчно голяма дължина. Недостатъците на този тип тръби могат да се наричат ​​ниска устойчивост на топлина, те също са чувствителни към механичното действие и са склонни към стареене.

Метало-пластмасови тръби


Фигура 6: Метало-пластмасови тръби



Монтаж на пластмасова водопроводна система


Монтаж на пластмасови тръби


Фигура 7: Монтаж на пластмасови тръби


Ако имате нужда от бърза инсталация, полиетиленовите тръби за водоснабдяване ще работят оптимално. Монтирането им се извършва по няколко начина, особено популярни от които е методът на "студено заваряване". С прости думи - чрез залепване на тръби със специално лепило. Този метод има редица недостатъци. Първо, използването му не позволява постигането на надеждност и безопасност на ставите. На второ място, поради опасността за човешкото тяло лепилото не може да бъде строго използвано при монтажа на водопроводната система - само за канализационни и отоплителни системи. (Виж също: Водоснабдителни станции)

За да монтирате самостоятелно полимерните тръби на водоснабдителната система, можете да приложите метода на резбова връзка. За това, на мястото, където ще бъде направена връзката, е необходимо просто да отрежете парче тръба (фрезите се използват, а ъгълът на рязане е 90 °). След това мястото за рязане трябва да бъде калибрирано - сърцевината на калибратора, поставена в тръбата, трябва да се завърти няколко пъти, докато калибрира обиколката на тръбата.

Всички етапи на монтаж и запояване на пластмасови тръби


Фигура 8: Всички етапи на монтаж и запояване на пластмасови тръби


Сега, в края на тръбата, е необходимо да монтирате резбовата част, която след това се завинтва върху фитинга. Този метод може да се използва за поставяне на водопроводната система с дълга дължина, тръбата може лесно да се огъне в необходимите ъгли - това позволява да се спести голямо пространство в ставите.

Невъзможно е да не се каже, че процесът на огъване на полимерни тръби не се прави от ръцете, а чрез прилагане на специална огъваща пружина.

Важно! Огъващата пружина трябва да се носи върху зоната на гъвкавата водопроводна тръба, след което конструкцията е безопасно огъната по необходимия начин, например по време на преминаването в ъглите.

По време на такъв процес като инсталирането на водопроводни тръби в апартамент от полимерни материали е необходимо да се вземе предвид друг много важен недостатък: висок коефициент на разширение при нагряване. Поради факта, че "полимерите" и "метала" се различават според тези параметри, след определен период от време има отслабване на фиксиращите точки на фитингите, което води до образуване на течове.

Това е забранено! В случай на открито полагане на тръби за водоснабдяване (повече се отнася до топла вода), в никакъв случай не е възможно да се спестят допълнителни крепежни елементи.

В противен случай, поради постоянното разширение на компресията на тръбата, може лесно да изглежда грозно завихряне.
Важно! Дори когато прави измазване тръби изравнена със стената, както и дял (това се прави с цел да се скрие водоснабдителната система), че е необходимо да се създадат условия за свободен достъп до комуникации, особено в онези места, където има допълнителните приспособления.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Водоснабдяване на апартаментаВодоснабдяване на апартамента
Монтаж на системи за водоснабдяванеМонтаж на системи за водоснабдяване
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Водоснабдяване на банятаВодоснабдяване на банята
Оборудване за водоснабдяванеОборудване за водоснабдяване
Тръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръцеТръбопроводи на водопроводни тръби със собствени ръце
Водоснабдяване от кладенецаВодоснабдяване от кладенеца
Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!
Водоснабдяване на селска къщаВодоснабдяване на селска къща
» » Монтаж на водопроводни тръби в апартамента
© 2021 BggeHat.com