Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?

Във всяка многоетажна сграда отоплението е ключов фактор, който осигурява удобно и уютно настаняване на живущите. За да се поддържа отопление на определено ниво и в стабилно състояние, има такова нещо като натиск. Това зависи от налягането, което зависи от безопасността на отоплителните уреди, както и от ефективността на системата като цяло.

Налягане в системата за централно отопление - каква е нейната цел?

Налягането в отоплителната система е от голямо значение за многоетажна къща, тъй като зависи от нея качеството на отоплението на всички помещения. Благодарение на високото работно налягане е възможно да се осигури максимално ниво на работа на отоплителната система, тъй като горещата охладителна течност задължително навлиза в радиатора на всеки апартамент чрез тръбопроводна система.

Независима схема за доставка на топлинна енергия

Независима схема за доставка на топлинна енергия

Стабилният и постоянен натиск във всяка къща, както в многофамилни, така и в частни помещения, прави възможно значително намаляване на топлинните загуби. Причината е, че охладителната течност влиза в тръбите на всеки апартамент с практически същата температура, както при отоплението в котелното помещение на къщата. Съществуват няколко вида натиск, всеки от които има своите особености:

  1. 1. Статично - този индикатор описва ефекта на водата, която е в покой, върху отоплителната система на сградата. Индикаторът зависи до голяма степен от височината на водния стълб, с други думи от височината на самата сграда.
  2. 2. Работно налягане - включва динамично налягане, генерирано от помпата и статично. Нормативните показатели на този тип натиск трябва да се поддържат през целия период на отопление на помещенията.
  3. 3. Тест - както можете да познаете от името, създадено изкуствено от специалистите. Стойностите на налягането при изпитването значително надвишават работното налягане и освен това статичното налягане. Необходимостта от изпитвателно налягане възниква при изпитване и тестване на тръбопроводната система за якост, както и за идентифициране на слаби и проблемни места.

Работно налягане - какво зависи?

Работното налягане трябва да е на много високо ниво, за да се осигури отоплението на всички апартаменти, включително и на последните етажи. Топлата вода се доставя чрез специални електрически бойлери, които се наричат ​​компресори. Характерна особеност на многоетажните сгради е, че циркулацията в тях се носи отгоре надолу. Височината на къщата директно влияе върху показанията на сензорите за налягане или на манометрите, когато охладителят се движи в обратната посока. Знаейки колко налягане се създава при преместване на горещ поток, експертите избират подходящо оборудване, което може да издържи дълго време без никакви проблеми.

Таблица на насищането под налягане и водна пара при различни температури

Таблица на насищането под налягане и водна пара при различни температури

В старите къщи, чиято конструкция е била извършена преди няколко десетина години, сградата се отоплява с помощта на затворена схема с използване на принудително движение на водата. За къщи, в които броят на етажите не надвишава 10, нормалното налягане обикновено е от порядъка на 8-9 атмосфери. Това е идеален показател, който дори в съвременните сгради не винаги може да бъде постигнат. В старите къщи работното налягане често не надвишава 6 атмосфери, което естествено създава трудности за хората, живеещи на последните етажи.



Жилищните и комуналните и централните градски мрежи са разделени от асансьори. Това оборудване е специален блок, чрез който се подава гореща охлаждаща течност към отоплителната система на многоетажна сграда. Това са асансьорите, които са отговорни за смесването на захранващите и връщащите се потоци поради наличието на смесителна камера, снабдена с регулируеми отвори или дюзи. Променяйки настройките на дюзите, можете ръчно да промените налягането и температурата на охлаждащата течност.

Асансьорите изпълняват много важна функция, тъй като в тях се получава смесване на топлата вода и обратния поток. Настройването на една и съща температура и налягане е много просто - просто променете размера на отвора на дюзата. Нормалната температура на връщащия поток, смесена с гореща вода, не трябва да бъде под 90 градуса.

Стартирането на отоплителната система на всяка сграда е съпроводено с рязко увеличаване на налягането и в резултат на това сериозни хидро-удари. За тази цел изпитвателното налягане се определя, за да се гарантира надеждността, качеството и дълготрайността на наличното оборудване. Малко по-високо в изделието е показано идеалното работно налягане, което е около 9 атмосфери. Тези индикатори са предписани в съответствие с ГОСТ. В действителност обаче това е почти невъзможно да се постигне поради редица важни фактори:

  • Капацитетът на оборудването, което осигурява захранването с топла вода. Не винаги се закупува оборудването, което се изисква за нормална и непрекъсната работа, което е следствие от ограничен бюджет.
  • Състояние на оборудването. С времето съществува естествено износване, което води до състояние на важни елементи - помпи, асансьори, генератори, донякъде влошаващи се.
  • Диаметър на сечението в тръбите. Има случаи, когато собствениците на апартамента извършват ремонт от собствените си ръце, като поставят тръби с по-голям диаметър от напречното сечение на тръбопровода на входа. Увеличаването на диаметъра оказва значително влияние върху намаляването на налягането в радиаторите.
  • Местоположението на конкретен апартамент. Както показва практиката, разстоянието от обикновената тръба, както и пода, са от голямо значение за определяне на налягането на охлаждащата течност. Интересно е, че ъгловите апартаменти се различават при по-малко натоварване, което е свързано с намирането на крайната точка на тръбопровода. И дори ако самият апартамент е в непосредствена близост до решетката.
  • Износване на батерии, радиатори и тръби. Този фактор се дължи изцяло на раменете на наемателите на всеки апартамент. Ако тръбите са работили в продължение на няколко десетилетия, е необходимо да помислите за замяната им. Освен това, трябва редовно да ги почиствате, за да се отървете от натрупващите се отломки. Навременната подмяна на тръби и батерии позволява постигането на оптимална стойност на налягането в отоплителната система на всяка многоетажна сграда.

Измервателни индикатори - причини за нестабилност

Както вече беше отбелязано, специален инструмент се използва за измерване на налягането - манометър. Такива устройства обикновено се монтират в сутерени и сутерени. При желание всеки наемател срещу такса може да инсталира манометър в апартамента си, за да провери независимо състоянието на охлаждащата течност в тръбопровода на дома си.

Манометър - устройство за измерване на налягането

Манометър - устройство за измерване на налягането

Всички промени, включително инсталирането на манометри, както и подмяната на тръби, радиатори и др., Трябва да се извършват от опитни занаятчии. В противен случай има ситуации, при които нивото на течността намалява и всички жители на къщата стават жертва на независима подмяна на термично оборудване. Освен това има няколко причини, които пряко засягат нестабилното работно налягане в отоплителната система на многоетажна сграда:

  • Въздушно задръстване - това явление се наблюдава в резултат на неволни химически реакции в тръбите, както и при извършване на ремонтни работи. Въздушните щепсели оказват значително влияние върху процеса на преместване на горещата вода, което може да доведе до увеличаване или намаляване на налягането в тръбопровода.
  • Всички същите износване и елементи на арматура и елементи на отоплителното оборудване, което най-негативно влияе върху качеството на охлаждащата течност и намаляването на налягането.
  • Авариен случай - появата на дупки и дупки, които водят до течове, намаляват налягането в отоплителната система на сградата.

За да се избегнат ситуации, при които налягането на флуидния поток намалява или нараства до критични нива, се изисква непрекъснато наблюдение. В края на краищата, всяка от горните ситуации има най-негативните последици за отоплителната система както на вашия апартамент, така и на цялата къща като цяло.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Хидравлично изчисляване на отоплителната системаХидравлично изчисляване на отоплителната система
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Централно отоплениеЦентрално отопление
Изчисляване на отоплението в жилищен блокИзчисляване на отоплението в жилищен блок
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Автоматизация на отоплителните системиАвтоматизация на отоплителните системи
» » Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
© 2021 BggeHat.com