Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи

Само надеждна и работеща работа на отоплителната система може да осигури нормален и спокоен живот на населението през студения сезон. Понякога може да има различни екстремни ситуации, при които условията на работа на системата могат да се различават значително от цивилните условия. Належаването на отоплителната система е необходимо само за да се избегнат различни неприятни ситуации, които могат да възникнат по време на отоплителния сезон. Хидравличното изпитване на тръбопроводите на отоплителните системи може да се разглежда като проверка за ремонтни услуги и като техническа проверка на оборудването.
хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи

Собствениците на частни домове обикновено знаят повече за процеса, защото, на първо място, те са отговорни за комфорта и топлината в дома си.

Хидравлично изчисление

Много важно е хидравличното изчисляване на тръбопроводите на отоплителната система. За да изчислите диаметъра на отоплителната тръба, трябва да знаете следните стойности:

  • Материал на тръбите.
  • Вътрешен диаметър на нагревателната тръба.
  • Диаметър на фитингите и фитингите.
  • Номинална стойност на вътрешния диаметър.
  • Дебелината на стените на тръбите.

Ако направите грешно изчисление на отоплителната тръба и следователно - и избора на диаметъра на тръбите за отопление, може да има топлинни загуби и спад на налягането в системата.

За тази цел е необходимо правилното изчисляване на диаметъра на нагревателния тръбопровод (избор на диаметъра на тръбата за отопление, разстоянието между отоплителните тръби).

Обмислете опростена схема за изчисляване на напречното сечение на нагревателна тръба:

D = √354 ∙ (0,86 ∙ Q: Δt): V

D е диаметърът на отоплителните тръби в отоплителната система (cm).

Q е натоварването на тази част от системата (kW).

Δt е разликата между температурата на потока и връщащата точка (градуси Целзий).

V е скоростта на охлаждащата течност (m / s).

Професионалното изчисляване на диаметъра на отоплителната тръба взема предвид много повече стойности.

С него можете да определите не само размера на отоплителната тръба, но и разстоянието между отоплителните тръби и стесняването на диаметъра на отоплителната тръба.

Начало на работа

Всеки тип сграда има своето работно налягане. От този индикатор зависи от отоплението на сградата и циркулацията на охлаждащата течност през отоплителната система. Работното налягане, на първо място, зависи от броя на етажите в сградата. Ако има много етажи, тогава се изисква по-високо работно налягане.



Тъй като топлинният източник се придвижва към къщата по магистралата, могат да възникнат различни хидравлични процеси и с доста сложна природа.

Такива процеси могат да предизвикат скокове на налягане в системата, които могат няколко пъти да надвишат нормалното работно налягане. Такива скокове се наричат ​​хидравлични удари. По тази причина системата е под налягане под налягане, което надвишава работното налягане с най-малко 40%.

диаметър на тръбата за отопление
Измерване на налягането при хидравлично изпитване на отоплителна система

Подготвителната работа е условие, при което:

  • Вентилите се проверяват и се проверяват всички клапани на блокиращия тип.
  • За да се осигури по-високо ниво на плътност, се добавят различни опаковъчни жлези. Това не е необходимо, само ако е необходимо.
  • Възстановява се изолационните слоеве на тръбопроводите.
  • С помощта на сляпа плячка къщата ще бъде отрязана от общата система.

Каналът за оттичане, разположен на връщащата тръба, е мястото за свързване на водата от водопровода, за да запълни системата през следващия етап.

Правилна технология за кримпване

Течност, която се намира под лек натиск, измества въздуха, който се е натрупал нагоре. Тогава тя запълва всички елементи. Няколко пъти ще бъде необходимо да го премахвате от време на време.

разстояние между отоплителните тръби
Налягане на отоплителната система

В многоетажна сграда, за да се установи наличието на течове, тестът се извършва чрез увеличаване на работното налягане с около 20-30. Обикновено за тези цели се използва преса за натискане на отоплителните системи. Настроената стойност трябва да се контролира чрез манометър. Необходимо е също така да се гарантира, че зададената стойност се запазва за най-малко 30 минути.

Ако ръцете на манометъра започне да пада, това ще ви каже, че има изтичане в системата или където има снижаване на налягането.

По този начин, веднага в горещо преследване можете да намерите места, където има проблеми. Такива места могат да бъдат отоплителни радиатори, различни уплътнения, напречно сечение на отоплителни тръби, спирателни вентили или винтови връзки. Особено внимание се изисква от такива системи, като системите, наводнени в пода. Ремонтните работи могат да се извършват веднага след частично или пълно изтичане на вода от системата.

избор на диаметър на тръбите за отопление
Изолация на топъл под

Процедурата на кримпване трябва да се повтори, докато манометърът покаже, че иглата е спряла да пада. За да се създаде необходимото ниво, независимо от вида на охлаждащата течност, ще се наложи помпата да натисне отоплителните системи.

В многоетажни сгради, в административни сгради, в детски или лечебни заведения, приемането на системи задължително трябва да се извършва от специални надзорни органи. В удостоверението за становище, което ще бъде направено от специалист, както в момента на извършване на теста, така и на всички контролни параметри.

При монтаж в различни части на отоплителната система няма да е възможно да се избегне запушване на оборудването чрез малки отпадъци, утайки, прах, както и останалите материали, използвани при монтажа на системата. Цялата тази мръсотия може да повлияе на нормалното функциониране на отоплителната система.

Промиването на системата, както и кримпването, са важни стъпки в начина на ефективна работа на системата в бъдеще.

Първо, ще се извърши основно зачервяване. Тя ще премахне цялата кална вода, която е била повдигната в процеса на кримпване. Вторият подход е обработката на чешмяната вода на цялата отоплителна система.

Ако възникне допълнителен шум по време на процеса на загряване, най-вероятно ще ви каже, че не целият въздух е изваден от системата. Въздушното задръстване може да повлияе неблагоприятно на ефективността на циркулацията на охлаждащата течност, както и на връщането на топлината в помещенията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Оборудване за промиване на отоплителни системиОборудване за промиване на отоплителни системи
Хидравлично изчисляване на отоплителната системаХидравлично изчисляване на отоплителната система
Свържете самия котел с отоплениеСвържете самия котел с отопление
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
» » Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com