Налягане на отоплителната система

Необходим етап от работата е качественият контрол. Монтирането на отоплителната система не е изключение от това правило. Необходимо е да се оцени функционалността на всички елементи, ставите и ставите, наличието на скрити дефекти. Освен това е необходимо да се провери текущото състояние на системата и нейната готовност за нов отоплителен сезон. По някакъв начин не е много добре да останеш без топлина в къщата, когато е студено. За да избегнете това, има процедура като натискане на отоплителната система.
кримпване на отоплителната система
Налягане на отоплителната система

Кога и защо се провежда?

Само функциониращо устройство и механизъм могат успешно да се справят с задачите, за които е предназначен. Това е готовността за работа и потвърждава работата на нагъването на отоплителната система.

По принцип се извършва при завършване на отоплителния сезон, за навременна диагностика на оборудване и тръбопроводи, ако е необходимо да се ремонтират, и тези работи трябва да се извършват през топлия сезон.

Също така, необходимо е отоплението с кримпване, преди да се използва отоплителната система, за да се потвърди готовността му. В действителност кримпването включва набор от произведения:

  • хидропневматично и химическо зачервяване и нагъване на отоплителната система;
  • извършване на хидростатични тестове (т.е. кримпване);
  • измиване и ремонт на тръби и радиатори;
  • ремонт и профилактика, както и подготвителна работа, която трябва да се извърши преди и след отоплителния сезон.

Процедурите, описани по-горе, не обхващат всички ситуации, при които отоплителната система трябва да бъде нагъната. Сред тях са:

  • доставката и пускането в експлоатация на системата след нейното инсталиране;
  • ремонтни работи, извършвани за замяна на отоплителни тръби, радиатори и оборудване за регулиране и блокиране.

След извършване на проверката съгласно SNiP се извършва действие на кримпване на отоплителната система. Като пример, подобно действие има следната форма:

действие на нагъване на отоплителната система
Закон за хидравличното изпитване на отоплителната система за течове

Какво включва процедурата?

На първо място, тя включва тестове за повишено налягане. По правило, съгласно изискванията на SNiP, те се извършват от организацията, която извършва експлоатацията на оборудването. Когато тази процедура засяга жилищни сгради, всичко е ясно, че има ZHKO, който ще изпълнява цялата необходима работа. Ако обаче отоплителната система се изгражда в частна къща, тогава в този случай е необходимо да се прибегне или до помощта на специализирани организации, или да се разчита само на себе си. Кримпването на отоплителната система от нашите собствени ръце е доста успешно.

промиване и нагъване на отоплителната система
Налягане на отоплителната система на жилищна сграда

По време на работа в отоплителната система на вътрешната повърхност на тръбите, в радиаторите се натрупват соли, мащаби или наноси. За да ги премахнете и по този начин да подобрите функцията за отопление, тя се промива. Също така е необходимо, когато системата бъде включена за първи път, за да се отстранят остатъците и прахът, уловени в нея по време на монтажа. За да премахнете депозитите, използвайте следните методи:

  • когато химикалите се използват за измиване за разтваряне на соли, но такива средства не засягат други вещества, които се натрупват по стените на тръбите;
  • пневматичен удар, когато се образува специална вълна, разхлабване на утайките, след което те се измиват тихо;
  • бавно, подобно на предишното и се състои в едновременно подаване на течаща вода и сгъстен въздух;
  • комплексно измиване.

Какво е необходимо за кримпване?

Оборудването за кримпване на отоплителната система зависи от това как ще се извършва. Фактът е, че кримпването може да се извърши с вода и въздух. Налягането на отоплителната система по въздуха е много по-опасно от варианта с използване на вода, затова се използва много по-рядко.

оборудване за кримпване на отоплителната система
Оборудване за пресоване на отоплителни системи

Тук трябва да се има предвид, че целта на тези тестове е различна. Ако задачата за хидравлично пресоване е да се провери силата на системата, изпитването на въздушната отоплителна система е проектирано да тества херметичността. Трябва да се направи много внимателно, защото Когато системата е повредена, сгъстеният въздух моментално се освобождава, което е изпълнено със значителни щети. Следователно налягането в системата по време на такива тестове не трябва да надвишава една и половина атмосфери и още по-малко.



Както вече беше споменато, изпитването на налягането се извършва чрез отоплителна система с високо налягане.

За тази цел се използва помпа за кримпване на отоплението, може да бъде ръчна или електрическа и специален манометър, който ви позволява да наблюдавате налягането в системата.

Как се извършва кримпването

Налягането за тестване е различно. За селска къща или вила не трябва да надвишава две атмосфери, за едно многоетажно жилище - от шест до осем. Кримпването на високи сгради се извършва от обучени специалисти на ZhKO, те имат устройство, предназначено за такива цели за натискане на отоплителната система, така че няма да се докоснем до тази страна на въпроса.

как да тествате отоплителната система
Налягане на отоплението в частна къща

И тук е как да тествате отоплителната система в селска къща, можете да видите по-внимателно. Първоначално системата е пълна с вода. Това се извършва чрез изпускателен клапан, отдолу нагоре. Скоростта на пълнене с вода не трябва да бъде прекалено голяма, в противен случай могат да се образуват въздушни запушалки. Издига се, водата изтласква въздуха и трябва да се кърви.

След запълване на системата с вода, се включва помпа, която да натисне отоплителната система. При извършване на работа в частна къща това може да бъде обикновена ръчна помпа за натискане на отоплението, чиято работа е достатъчна на ниво от три литра в минута.

След установяване на необходимото налягане (в частна къща не повече от две атмосфери), системата се поддържа поне за половин час.

Ако през цялото това време натискът върху манометъра остава непроменен, тогава всичко е наред, системата е херметически затворена и може да се счита за под налягане. Ако налягането намалее, се търси мястото, където се появява течът, се елиминира и цялата процедура се повтаря.

Такава операция като кримпване е неразделна част от целия процес на създаване на отоплителна система. Тя е тази, която трябва да потвърди, че цялата работа е направена правилно, а през зимата ще можете напълно да се насладите на топлината на вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Промиване на отоплителни системиПромиване на отоплителни системи
Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
Автоматизация на отоплителните системиАвтоматизация на отоплителните системи
Налягане в отоплителната системаНалягане в отоплителната система
Как да изплатя алуминиев радиатор?Как да изплатя алуминиев радиатор?
» » Налягане на отоплителната система
© 2021 BggeHat.com