Налягане в отоплителната система

За правилното функциониране на отоплителната система е изключително важно да се поддържа необходимото налягане в отоплителната система. Ако този параметър се промени във всяка посока, в зависимост от налягането в отоплителната система могат да възникнат значителни неизправности, но те могат да доведат до сериозна повреда. По-специално, значително увеличение на налягането (до граничното ниво) може да доведе до унищожаване на отделни елементи или дори до пълно спиране на системата. Но намаляването на налягането в системите, в които се включва циркулационната помпа, често причинява кавитация - ефервесценция на охлаждащата течност. Ето защо, за да се осигури нормално налягане в отоплителната система - това е важно условие за ефективната работа на отоплителната система на вашия дом.
налягане в отоплителната система
Точки за измерване на налягането в отоплителната система

Видове натиск

За да разберете защо налягането в отоплителната система, помнете курса на физиката и да определите какво е налягането в отоплителната система. Всъщност това е ефектът на течността върху вътрешните стени на елементите на системата.

В този случай работното налягане в отоплителната система е налягането, което позволява системата да работи, когато отоплителното устройство и помпата са включени. Трябва да се отбележи, че тази стойност е сумата: статичното налягане в отоплителната система, осигурено от охладителната колона, и динамичното налягане, което се получава при работа на циркулационната помпа.

В този случай работното налягане е стойност, която осигурява нормална работа на всички системни компоненти (помпа, отоплително тяло, разширителен резервоар), т.е. оптималното налягане в отоплителната система. Трябва да се отбележи, че не всички видове радиатори са в състояние да издържат на максималното налягане в отоплителната система. Най;"устойчиви" са биметалните радиатори (т.е. състоящи се от два компонента - например мед и стомана).

работно налягане в отоплителната система
Биметален радиатор

Но монометалните радиатори работят изцяло само при оптималния индекс на налягането, надхвърлящ който може да бъде изключително отрицателен, а максималното работно налягане на отоплителната система ще предизвика трудности. В допълнение, този вид радиатори са изключително слабо понасяни от време на време, възникващи в системата на хидравличните удари (внезапно нарастване на налягането). Такива въздействия могат значително да повредят не само радиаторите, но и други елементи на отоплителната система. В повечето случаи причината за хидравличните удари е банална небрежност, небрежност на персонала по поддръжката. Дори ако поставите системата сами - това не изключва появата на такива дефекти.

При тестване на отоплителната система изпитването трябва да се извърши по същия начин, както налягането на водата в отоплителната система. Това означава - системата започва с налягане, което надвишава нормалното работно съотношение с около 1,5 пъти.

Това позволява не само да се провери качеството на радиаторите, но и да се открият малки течове и системни дефекти (ако те са налични). Този прост метод ви позволява да коригирате някои проблеми преди началото на отоплителния сезон, като определите минималното налягане в отоплителната система.

статично налягане в отоплителната система
Налягане на отоплителната система


В повечето високи сгради нивото на налягане е доста високо. А извършването на такива проверки е важна необходимост, която ви позволява да следите функционалността на системата. Трябва да се отбележи, че намаляването на налягането в него до ниво, което е доста по-ниско от работното, може да доведе до сериозна повреда. Малко хора знаят, но в многоетажни сгради налягането на охлаждащата течност в отоплителната система може да достигне 16 атмосфери и повече.

Въздействие върху системата под налягане

Има две възможни опции за проверка на функционалността на отоплителната система с натиск. В първия случай тестът се извършва в отделни секции. Разбира се, това е по-труден и дълготраен процес, но в същото време - той ви позволява по-задълбочено да проверите целостта на мястото на системата и натиска в тръбите за отопление. Освен това, в случай на счупване, е много по-лесно да го коригирате - защото сайтът вече е блокиран. Съответно - няма нужда да прекарвате времето си в локализиране на повредата в цялата система, която сензорът за налягане в отоплителната система няма да ви покаже.

налягане в отоплителните тръби
На чертежа на отоплителната система са показани отделни секции, където е възможно да се измерят стойностите на налягането

Вторият метод се състои в проверка на цялата система по едно и също време. Може би единственото предимство на този метод е по-краткото време за тестване.

Независимо от това кой принцип на изпитание се избира, той продължава по една схема.

  • Системата (или нейният отделен сегмент) премахва въздуха.
  • В нагревателната система се прилага допустимо налягане, което е 1,5 пъти работното налягане.

След завършване на теста за налягането системата преминава през друг тест - за течове. Извършва се на два етапа. На първо място, системата е пълна със студена охлаждаща течност. Тогава отоплителният елемент е свързан и системата е запълнена с гореща охлаждаща течност. Разбира се, тестовете се считат за успешни в случай, че няма изтичане. В случай на повреда, се извършват ремонтни работи. Само тогава можем да кажем със сигурност, че системата е напълно готова за отоплителния сезон и че е изпълнена нормата за налягане в тръбите за отопление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Мембранно разширяващ се резервоарМембранно разширяващ се резервоар
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Хидро-удар в отоплителната системаХидро-удар в отоплителната система
» » Налягане в отоплителната система
© 2021 BggeHat.com