Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава

Индивидуалната отоплителна система за дома е задължителна. В края на краищата, никой не иска да замрази в собствения си дом, особено като се има предвид, че сланите в Русия са много свирепи. В момента една от най-разпространените е газовата отоплителна система с свързана топла вода. Това означава, че след като сте похарчили минимално количество усилия и малко количество, получавате както топли батерии, така и топла вода. Често обаче собствениците на къща със сходна отоплителна система са изправени пред неприятен проблем - налягането в отоплителната система спада или налягането в отоплителната система нараства. Каква е основната причина за това?
спад на налягането в отоплителната система
Налягането е не по-малко важен параметър на отоплението от температурата

Какви са причините?

Най-честата причина за спада на налягането в отоплителната система е баналното прекъсване на електричеството. Това означава, че системата просто не работи - а сензорите за налягане не показват нищо над 0 не могат. Изходът и ситуацията са много прости - използвайте алтернативни захранвания. Или в случай, че прекъсванията на електрозахранването са изключително редки и много краткотрайни - просто изчакайте, докато властта се появи отново.

Трябва да се отбележи, че дългото неактивност на системата може да доведе до размразяване на радиаторите и в най-добрия случай очаквате много скъпи ремонти. Е, в най-лошия - основен ремонт на системата с подмяна на голям брой от нейните компоненти.

Какво мога да направя, за да предотвратите това да се случи? Съществуват няколко доста прости и същевременно много ефективни препоръки, които ще помогнат своевременно да възстановят работата на системата с двойни кръгове.

Преди всичко, трябва внимателно да проверите - няма течове. Всъщност, в много отношения спадът на налягането в отоплителната система сигнализира точно, че се е появила толкова незначителна повреда. В повечето случаи всеки собственик може да елиминира изтичането със собствените си ръце, без да прибягва до услугите на капитана. Най-лесният начин да се определи изтичането е просто да изтриете ставата (фугата, маркуча) с обикновена хартиена кърпа. Понякога изтичането е незначително, а лопатата не се образува под повредената зона - и в същото време налягането пада значително. За щастие премахването на изтичането не е трудно.

спад на налягането в отоплителната система
Изтичане на отоплителната система

Друга причина, поради която налягането в отоплителната система е спаднало, е, че разширителният резервоар може да се повреди. Ето защо, ако системата за проверка на течове не работи, обърнете внимание на работата на резервоара.

Както е известно, разширителният резервоар се използва за нормализиране на налягането в системата - така, предотвратява покачването или падането на натиска в отоплителната система.

Факт е, че когато се нагрява, водата леко се увеличава по размер (с 3.7), като по този начин създава допълнителен натиск в системата. Излишъкът, който се появява в резултат на нагряване, се издига до резервоара и се спуска от него в случай на понижаване на температурата на охлаждащата течност.

диференциално налягане в отоплителната система
Индикацията на манометър в различно състояние на разширителния резервоар

Как да разберем, че причината, защо не се натисне отоплителната система, е разширителният резервоар? Това е доста просто. Когато водата се нагрява, налягането може да се повиши, в резултат на което има спешно намаляване на налягането в резервоара посредством специален клапан. Следователно, след охлаждане на охлаждащата течност, налягането изглежда е под необходимото ниво. За да се регулира разширителния резервоар, е необходимо да се обърне внимание на неговите технически характеристики - това показва необходимото ниво на натиск. След това регулирането на налягането в отоплителната система се извършва чрез проста инструкция:

  • напълно се припокриват крановете на системата и на захранващия контур и на обратния контур.
  • С помощта на дренажната връзка на котела ние напълно източваме водата.
  • през нипела изпусна целия въздух от разширителния резервоар.
  • с помощта на свързана помпа на колата, повишавайте налягането в разширителния съд до 1,5 бара. По този начин не е необходимо да се преживява, ако от съюза изтичането на вода ще бъде наблюдавано.
регулиране на налягането в отоплителната система
Въздух в отоплителната система с помпа за автомобил
  • освободете отново въздуха.
  • Ако маркучът от котела е подходящ за резервоара, изключете го. Това ще изтощи останалата част от водата. След като напълно извадите охлаждащата течност, маркучът трябва да се свърже обратно.
  • с помощта на помпа за автомобил, отново повишавайте налягането в резервоара до нивото, препоръчано от инструкцията.
  • затворете връзката, през която водата е била източена.
  • отворете крановете и запълнете системата с вода.

След всички тези манипулации можете да включите котела. Ако всичко е направено правилно, манометъра ще се намира в рамките на зона, която е оцветена в зелено - нормално налягане в системата и как е, когато скача на налягането в отоплителната система - вече трябва да знаете.

Мембранна разширителна цистерна - принципи на изчисление

Често причината за загубата на налягане в отоплителната система е грешен избор на двутръбен котел. Тоест, при изчисляването на площта на помещенията, в които ще бъде взето предвид отоплението, се взема предвид. Този параметър влияе върху избора на площта на отоплителните радиатори - и те използват относително малко количество охлаждаща течност. Обаче понякога след изчислението радиаторите се заменят с тръби, за които се използва много повече вода (и този факт не се взема предвид). Съответно - това е такава грешка при изчислението и води до недостатъчно ниво на натиск в системата.

увеличава налягането в отоплителната система
Разширяващите се резервоари се предлагат в различни размери


За нормалната работа на двуколесна система с 120 литра охлаждаща течност е достатъчен разширителен резервоар от 6-8 литра. Това количество обаче се изчислява за система, в която се използват радиатори. Когато се използват тръби вместо водни радиатори в системата е повече. Съответно - той се разширява по-силно, като пълни напълно резервоара за разширение. Тази ситуация води до аварийно спускане на излишната течност с помощта на специален клапан. Това кара системата да се изключи. Водата постепенно се охлажда, обемът й намалява. И се оказва, че в системата няма достатъчно течност, за да поддържа налягането на нормално ниво.

В този случай трябва да се има предвид, че в случай на недостиг на вода, котелът няма да се включи - и това може да доведе до размразяване на системата. Това означава, че без навременна човешка намеса и принудително попълване на количеството вода, системата може да бъде сериозно повредена.

За да се избегне такава неприятна ситуация (едва ли някой ще бъде доволен от повредата на отоплителната система през студения сезон), е необходимо внимателно да се изчисли обемът на необходимия резервоар за разширение. При затворени системи, допълнени с циркулационна помпа, най-рационално е използването на мембранен разширителен резервоар, който изпълнява функцията на елемент като регулатор на нагряване на нагряването.

налягането в отоплителната система се увеличава
Таблица за определяне на максималния обем течност, която може да поеме резервоара

Разбира се, доста е трудно да се изчисли точното количество вода в тръбите на отоплителната система. Въпреки това може да се получи приблизителна цифра чрез умножаване на мощността на котела с 15. Това означава, че ако в системата е монтиран бойлер с мощност 17 kW, приблизителният обем на охлаждащата течност в системата ще бъде 255 литра. Такъв индикатор е полезен за изчисляване на подходящия обем на разширителния резервоар.

Обемът на разширителния резервоар може да се определи като се използва формулата (V * E) / D. В този случай V е индикатор за обема на охлаждащата течност в системата, E е коефициентът на разширение на охлаждащата течност и D е нивото на ефективност на резервоара.

D изчисляваме по следния начин:

D = (Pmax-Ps) / (Pmax +1).

Тук Pmax е максималното ниво на налягането, позволено от работата на системата. В повечето случаи - 2,5 бара. Но Ps - коефициентът на налягане на зареждане на резервоара, обикновено 0.5 бара. Съответно, замествайки всички стойности, получаваме: D = (2,5-0,5) / (2,5 +1) = 0,57. Освен това, като имаме котел с мощност 17 kW, изчисляваме най-подходящия обем на резервоара - (255 * 0.0359) / 0.57 = 16.06 л.

Не забравяйте да обърнете внимание на техническата документация на котела. По-специално, един 17 kW бойлер има вграден разширителен резервоар, чийто обем е 6,5 литра. По този начин, за правилното функциониране на системата и предотвратяването на такива случаи, като спадане на налягането в отоплителната система, е необходимо да се допълни с допълнителен резервоар от 10 литра. Такъв регулатор на налягането в отоплителната система може да го нормализира.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Разширителен резервоар за отоплениеРазширителен резервоар за отопление
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Хидравлично изчисляване на отоплителната системаХидравлично изчисляване на отоплителната система
Мембранно разширяващ се резервоарМембранно разширяващ се резервоар
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Хидро-удар в отоплителната системаХидро-удар в отоплителната система
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
» » Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
© 2021 BggeHat.com