Разширителен резервоар за отопление

В отоплителната система много важен елемент е разширителният резервоар за отопление. Подпомага такова устройство да поема излишния топлоносител по време на разширяването му, като по този начин се предотвратява разкъсването на тръбопровода и крановете.
Разширителен резервоар за отопление
Разширителен резервоар за отопление

Принципът на действие на разширителния резервоар за отопление е следният: когато температурата на охлаждащата течност се покачи с 10 градуса, обемът му се увеличава с около 0.3. Тъй като течността не се изгаря, съществува прекомерен натиск, който трябва да бъде компенсиран. За тази цел е инсталиран разширителният резервоар.

Видове разширителни резервоари

Различни видове резервоари за разширение се използват в различни системи за отопление. Преди това, в системи, които нямаха циркулационни помпи, беше използван отворен разширителен резервоар за отопление. Но такива танкове имат много недостатъци, така че в момента те се използват много рядко. Поради факта, че въздухът навлиза в разширителния резервоар за отопление, се появява корозия, а също така течността се изпарява по-бързо и трябва непрекъснато да се попълва. Такъв резервоар трябва да се постави в най-високата точка на отоплителната система и това не винаги може лесно и лесно да се осъществи.

разширителен резервоар за отопление
Външен разширителен резервоар за отопление

В такива отоплителни системи, където топлоносителят циркулира с помощта на помпа, се поставя затворен разширителен резервоар за загряване, изчислението тук е, че това е запечатан контейнер, който има вътрешна еластична мембрана. Мембраната (балон или диафрагма) разделя резервоара на две части. В една част, въздух или инертен газ се инжектира под налягане, а другата част е предназначена за излишък на топлоносител. Мембраната вътре в резервоара е еластична, така че, когато охладителят удари, обемът на въздушната камера става по-малък, налягането в него нараства, компенсирайки високото налягане в отоплителната система. При охлаждане се извършва обратният процес.

разширителния резервоар на отоплителната система
Монтаж на затворени резервоари за разширение

Затвореният разширителен резервоар за отопление на плосък резервоар може да бъде фланциран (с подменяема диафрагма) и с незаменяема диафрагма. Вторият вид е в голямо търсене поради сравнително ниската цена. Но фланецките резервоари за разширение са много по-добри в много отношения - налягането тук може да бъде повече, а ако мембраната се счупи, можете да я замените.

Фланцевият разширителен резервоар на отоплителната система може да бъде вертикален или хоризонтален.

Тук течността, когато влезе в резервоара, няма контакт с металната повърхност, тъй като тя е вътре в мембраната. Ако мембраната е повредена, тя може да бъде заменена с фланец.

налягането в резервоара за разширение
Вертикални и хоризонтални фланецки резервоари

Резервоарите, които нямат заменяема мембрана, се фиксират здраво около периметъра. Диафрагмата се пресова от самото начало до вътрешната повърхност, тъй като обемът на разширителния резервоар за отопление е напълно запълнен с газ. След това налягането в разширителния съд нараства и течността влиза. Когато системата започне, налягането може да се покачи рязко, така че в този момент мембраната може да се повреди.

Избиране на разширителния резервоар

Изборът на разширителния резервоар за отопление е отговорен бизнес. В същото време е необходимо да се обърне внимание не само на вида и размера, но и на мембраната - такива показатели са важни: устойчивост на дифузия, работен температурен диапазон, трайност, спазване на санитарните изисквания.

разширителния резервоар на отоплителната система
Днес голяма част от резервоарите за разширение на отоплителната система са на пазара.

Освен това е необходимо да се определи съотношението на диапазона на диапазона на налягането, който е максимално допустим. Необходимо е да се изясни преди закупуването на резервоар дали той отговаря на съществуващите стандарти за качество и безопасност.

Изчисляване обема на резервоара

На първо място определяме зависимостта на необходимия обем и параметрите, които го засягат. При изчисленията трябва да се има предвид, че колкото повече е капацитета на отоплителната система и колкото е по-висока максималната температура на топлоносителя в нея, толкова повече трябва да бъде резервоарът. Колкото по-голямо е допустимото налягане в разширителния съд, толкова по-ниско може да бъде. Разбира се, изчислителната техника е доста сложна, така че е по-добре да се консултирате със специалист. В края на краищата, грешката при избора на разширителния резервоар може да доведе до често задействане на предпазния клапан или други проблеми.



Обемът се изчислява, като се използва специална формула. Тук основното количество е общият обем на охлаждащата течност, която се намира в отоплителната система. Тази стойност се изчислява, като се вземат предвид изхода на котела, броят и видовете отоплителни уреди. Приблизителни стойности: радиатор - 10.5 л / kW, система на топъл под - 17 л / kW, конвектор - 7 л / kW.

За да се направи по-точно изчисление на устройство като вакуум разширител за отопление, се използва формулата: Обем на резервоара = (Обем на водата на отоплителната система * Коефициент на разширение на топлоносителя) / Ефективност на разширителния резервоар. Коефициентът на разширение за водата е 4, когато се нагрява до 95 градуса. За да се определи ефективността на резервоара, се използва друга формула: Ефективност на резервоара = (Максимално налягане в системата - Първоначално налягане във въздушната камера) / (Максимално налягане в системата + 1).

изчисляване на разширителния резервоар на отоплителната система
Коефициенти на полезния обем на разширителния резервоар

По този начин вакуумният разширителен резервоар се избира, като се вземат предвид характеристиките на якост и температура, които не трябва да надвишават допустимите стойности в точката на свързване. Обемът на резервоара може да е равен или да бъде по-голям от резултата, който се оказа в резултат на изчисленията.

Монтиране на разширителния резервоар

Монтажът на разширителния резервоар на отоплителната система се извършва в съответствие с конструкцията и инструкцията. Най-добрият вариант за вас ще бъде специалистът да го направи. Ако няма такава възможност, то поне се консултирайте с него. Монтирането на разширителния резервоар за отопление, ако е отворен тип, се извършва в най-високата точка на отоплителната система. Затвореният резервоар може да се постави почти навсякъде, но не непосредствено след помпата.

разширителен резервоар
Една от опциите за монтаж на разширителния резервоар в отоплителната система

Необходимо е да се обърне специално внимание на такъв проблем като закрепване на резервоара за разширение, тъй като масата на резервоара, който се пълни с вода, значително се увеличава. Също така важен момент е възможността и удобството на резервоара за поддръжка, свободен достъп до него.

Поддръжка на разширителния резервоар

Не можете да сведете до минимум ролята на такова устройство, тъй като разширителният резервоар на инструкцията за отоплителна система на това устройство предоставя списък с правила за нейното поддържане. Те включват:

  • Веднъж на всеки шест месеца е необходимо да се проверява резервоара за външни повреди - корозия, вдлъбнатини, петна. Ако внезапно такива щети се открият, тогава е необходимо да се отстрани тяхната причина.
  • Веднъж на всеки шест месеца е необходимо да се проверява първоначалното налягане на газовото пространство за съответствие с изчисления индекс.
  • Веднъж на половин година се проверява целостта на мембраната. Ако бъде установено нарушение, заменете го (ако това е възможно).
  • Ако резервоарът не трябва да се използва дълго време, то трябва да се държи на сухо място, като от него се отделя вода.

Освен това, как да се тества отоплението на разширителния съд - първоначалното му налягане в газовото пространство. За да направите това, изключете резервоара от отоплителната система, изтеглете водата от него, свържете манометър към впръскачката на газовата кухина. Ако налягането е по-ниско от това, което е било настроено в същото време, когато е бил поставен разширителният резервоар за нагряване, компресорът трябва да се изпомпва през една и съща нипелка.

обем на разширителния резервоар за отопление
Индикация на манометрите с правилна работа на разширителния резервоар

Проверката на целостта на мембраната също е важна точка. Ако внезапно по време на проверката на налягането на газовото пространство след изтичането на водата въздухът преминава през изпускателния кран и налягането в газовата кухина се намалява до атмосферно налягане, тогава мембраната се пробива.

За да подмените мембраната, трябва да минете през няколко етапа. Преди всичко резервоарът е изключен от отоплителната система, след което трябва да се източи. Освен това налягането на газовата кухина се изпуска през нипела. Фланеца на мембраната е демонтиран. Намира се в зоната на тръбната тръба за свързване с тръби. Мембраната, която влиза в устройството на разширителния резервоар за нагряване, се отстранява от отвора в долната част на корпуса.

След това трябва да проверите вътрешността на корпуса, така че да няма замърсяване и корозия, ако има такива - трябва да ги махнете и да ги изплакнете с вода, след което ги изсушете. За да премахнете корозията, не можете да използвате продукт, който включва масла! Държачът на диафрагмата се поставя в отвора в горната част на мембраната. Болтът се завинтва в държача на диафрагмата, поставя се в корпуса и държателят се прибира в отвора в долната част на корпуса. След това държателят се фиксира с гайка. След това се поставя диафрагмен фланец върху тялото.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна система на частна къщаОтоплителна система на частна къща
Разширителен резервоар за отопление на открит типРазширителен резервоар за отопление на открит тип
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Разширителен резервоар за отопление
© 2021 BggeHat.com