Помпа за отопление тип, цел и правила за подбор

В нашия свят, хората, които живеят в апартаменти, почти не се захващат с как водата навлиза в тръбите и как тече през тях, защото всички комунални услуги са централизирани. Частните къщи се отопляват от автономни системи, работещи на различни устройства, които на свой ред оперират с електричество, газ или течни и твърди горива. Благодарение на специалните циркулационни помпи за отопление, водата или друга охлаждаща течност се подава в тръбите и също така циркулира в цялата централизирана система. Такава помпа за отопление се инсталира отделно или заедно с котела. Сега разгледайте по-подробно какви циркулационни помпи са и как да ги избирате правилно.
отоплителна помпа
Циркулационни помпи

Използване на помпи за циркулация на охлаждащата течност

Напоследък хората започнаха активно да инсталират газ и електрическо автономно отопление. Първо, първите газови котли работят точно така, без специални циркулационни помпи. При такива котли водата се доставя по прост начин.

Всеки знае, че гореща течност е много по-лека от студена и благодарение на това свойство тя се издига нагоре. При подобно покачване горещата течност се увеличава по обем, но нейните останки задържат самия резервоар за разширение.

По принцип това е собственикът на резервоара в неотопляема стая, например на тавана. Ако наемодателят е инсталирал такъв танк, той трябва да изолира такава стая, така че цялата отоплителна система да не замръзва.

помпи за отопление
Разширителният резервоар обикновено се намира на тавана

Системата за естествено отопление е предназначена за отопление на малка къща до около 100 квадратни метра - това е зона без втори етаж, тъй като такава отоплителна система не затопля напълно вторият етаж. За строителни работи по полагане на тръби е необходимо внимателно да се избере компетентен и професионален заварчик. Опитен майстор трябва да постави тръби под определен ъгъл, но ако заварчикът не е професионален, тогава движението през тръбите ще бъде много бавно и помещенията в къщата няма да се затоплят до комфортна температура.

Към помещението е било много по-топло, собствениците инсталирани специални циркулационни помпи за отопление, която се подава обратно на водата в бойлера, а вече от котела с топла вода и равномерно разпределени на тръбите и батериите, затопляне на всички стаи в къщата.

При такова удоволствие беше необходимо да се харчат много пари и дори да се намери истински майстор на занаята.

Към днешна дата съвременните отоплителни котли вече имат циркулационни помпи за отоплителната система, както и специални контролни панели. Отоплителните котли на нашето поколение са съвременни и подобрени газови и електрически инсталации, които улесняват използването на уреда, а също и топла вода за битови нужди.

помпена група за отопление
Газов котел с вградена циркулационна помпа

Предимства при използване на циркулационни помпи в отоплителни системи

Предимства на използването на циркулационни помпи, които показват рецензии:

  • В металните части на отоплителната система се получава отличен пренос на топлина;
  • Самият собственик може да промени температурата в дома си;
  • Ако временно няма наематели, можете да поставите най-ниското ниво на температурата. Това ще спести разходи за енергия;
  • Има бързо загряване на радиатори и тръби.

Видове помпи за циркулация на охлаждащата течност

В модерния пазар се продава голямо разнообразие от помпи за отопление. Те идват в различни модификации, способности, а също и видове. Представяме на вашето внимание няколко типа помпи, които най-често се инсталират в частни домове.

Видове циркулационни помпи:

  • Помпи с мокър ротор;
  • Циркулационни помпи със сух ротор.

Сега ще покажем устройството на помпата за отопление. Помпа - електрически двигател, който е изработен от такива части:

  • Роторът е част, която е в подвижно състояние и вътре в статора.
  • Статорът е частта, която е неподвижна. Вътре има намотки от медна надеждна жица, която на свой ред е фиксирана към определена основа.

Когато в намотките се появи електрически ток, се появява електродвижеща сила, която помага да се върти ротора заедно с работното колело.

помпа за отопление
Циркулационна помпа

Помпа с мокър ротор

Този тип ротор е предназначен за използване във вода. За да се избегне затварянето на проводниците на електрическата намотка, помпата за отопление с такъв ротор се отделя от статора чрез надеждна и здрава корпус от неръждаема стомана.



Предимства на такава помпа:

  • Лесен за употреба;
  • Ниска цена;
  • Нисък шум;
  • От отоплителната система е възможно да се отстрани въздухът.
отоплителни помпи
Помпа с мокър ротор

Сега такава помпа недостатъци: ниска ефективност (ефективност), който е само на 50. В общи линии, с мокър ротор с циркулационна помпа, само малък обем течност и предназначени за използване в малки вили.

Суха роторна помпа

Циркулационната помпа със сух ротор е подходяща за използване в големи сгради или помещения. При такива помпи роторът работи без вода, така че двигателят не влиза в контакт с охлаждащата течност.

Необходимата степен на плътност е защитена от надеждно уплътнение, с което двигателят е защитен от проникване на вода.

Предимства на суха роторна помпа:

  • Много циркулира водата. Такива отоплителни помпи обикновено използват големи жилищни къщи, индустриални сгради или помещения.
  • Когато се използва такава помпа, възможно е да се създаде дизайн както на вертикално устройство, така и на хоризонтално разположение.
отоплителна помпа
Суха роторна помпа

Недостатъци на такава система:

  • Висока степен на генериране на шум:
  • Запечатващите елементи непрекъснато се нуждаят от смазване и чести ремонти.

Правила за избор на циркулационна помпа

Какво трябва да обърнете внимание веднага при закупуването на отоплителна помпа? Сега ще разкажем за това.

Първо, трябва да определите вида на помпата, която искате да купите, тъй като помпите не са от един тип, а два. Необходимо е да изберете помпа с минимално ниво на шум. Но всеки знае, че колкото по-силна и по-мощна е помпата, толкова повече шум ще има.

На второ място, групата на помпата за отопление с помпа, която има мокър ротор, трябва да има специален филтър, чрез който се осигурява защита срещу замърсяване, постъпващо в помпата.

За да се запознаете с всички параметри на помпите, винаги трябва да потърсите помощ от капитаните, да им предоставите всички необходими данни:

  • Площта на всички стаи, които се отопляват;
  • Паспортни данни, марка на котела;
  • Съществуваща температура в отоплителната система.

Такъв майстор може да бъде човек, който ще направи инсталацията на циркулационни помпи или специален представител на магазин, който продава такива помпи.

заключение

Циркулационната помпа е много важна за отоплителната система. Той е проектиран така, че водата или други охлаждащи течности да преминават през радиаторите и тръбите равномерно, без никакви неточности. Благодарение на него температурата в дома ви ще бъде същата като тази, която инсталирате, а помпата ще ви помогне няколко пъти, за да намалите енергийните разходи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?Циркулационните помпи за отопление как да изберем във вашата частна къща?
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Помпа за котелПомпа за котел
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
» » Помпа за отопление тип, цел и правила за подбор
© 2021 BggeHat.com