Ремонт на циркулационната помпа за отопление

Модерни циркулационни помпи практически не се нуждаят от поддръжка и ако е необходимо ремонт на циркулационната помпа за отопление, по-добре е да се повери този въпрос на специалист от сервизния център. Въпреки това, за да се предотврати разбиването на оборудването, е възможно да се предприемат някои мерки, които да помогнат за предотвратяването на такова неприятно събитие.
Ремонт на циркулационната помпа за отопление
Циркулационни помпи

Работа на циркулационната помпа

Необходимо е да се спазват определени правила по време на работа на помпата, сред които са:

  • Помпата не трябва да работи, ако в отоплителната система няма вода.
  • Не допускайте помпата да работи с нулево захранване.
  • Трябва да се спазва определен диапазон от допустими разходи, докато помпата работи. Помпата може да се повреди, ако захранването с вода е твърде ниско или твърде високо.
  • Ако помпата не работи за доста дълъг период от време, за предотвратяването й ще бъде необходимо да я включите поне веднъж месечно за 10-15 минути. Ако това не е направено, някои от компонентите на помпата могат да се окисляват.
  • За нормална работа на помпата, температурата на охлаждащата течност в отоплителната система не трябва да е по-висока от +65 градуса. Това е необходимо, за да се предотврати утаяването на твърди соли.
загряване на шумопомпата
Температура на входа и изхода на циркулационната помпа
  • Първо, трябва да се уверите, че няма различни вибрации или шумна отоплителна помпа.
  • Проверете как функционира циркулационната помпа, въз основа на нейните характеристики на потребление на натиск.
  • Проверете дали няма прекалено нагряване на електродвигателя на електрическата помпа.
  • Проверете визуално, ако има почва върху корпуса на помпата.
  • Проверете дали няма течове в местата, където помпата е прикрепена към тръбопровода. Ако има малка течност, ще трябва да смените уплътненията или да затегнете свързващите елементи.
  • Проверете колко добре са свързани електрическите проводници в клемния блок.

Поддръжка на циркулационни помпи

Повреди на помпата и начини за елиминирането им

Устройството на циркулационната помпа с ротор тип "мокър" се основава на модулния принцип. Модулите могат да бъдат конфигурирани в различни конфигурации. Всичко зависи от мощността и размера на помпата.

как да разглобите циркулационна помпа за отопление
Циркулационна помпа


Всички поправки могат да се извършват само ако захранването е напълно изключено и се извършва отводняване на площадката.

Повреда на циркулационната помпа:

  • Помпата започва, чуват се звуци, но валът не се върти. Защо отоплителната помпа е шумна и защо са се появили другите "симптоми"? Причината може да бъде окислението на вала след продължително прекъсване на устройството. Ако помпата е блокирана, устройството не трябва да остава включено. Необходимо е да източите водата и всички винтове, които придърпват корпуса на помпата с електрическия мотор, е необходимо да се развие. Освен това извличаме самия двигател, а неговият ротор се върти на ръка. Ако помпата е с ниска мощност, валът може да се отключи, като се завърти с отвертка. За тази цел в края на вала има специален жлеб.
  • Чуждестранен обект блокира колелото. Как да разглобя отоплителната циркулационна помпа? Демонтираме мотора на помпата по горепосочения начин. За да се избегне повторно блокиране, трябва да се монтира филтър от типа на отвора преди помпата.
неизправност на циркулационната помпа
Разглобена помпа за ремонт
  • Има проблеми със захранването. Необходимо е да проверите напрежението в съответствие с определеното в техническия лист на устройството. Също така проверете дали има всички фази и дали всичко е правилно свързано в клемната кутия.
  • Циркулационната помпа не предизвиква шум (циркулационната помпа не бута) и не се включва. Няма и захранващо напрежение. Предпазителят може да се повреди. В този случай е необходима смяна на предпазителя. Ако нищо не се промени след замяната, тогава може да има причина за намотката на двигателя. Най-вероятно е била изгаряна.
  • Помпата започва, но след известно време тя се изключва. Причината може да е отлагане, образувано между ротора и кожуха на статора. Ще трябва да демонтирате електрическия мотор и да почистите статорното кожух от скалата.
  • Когато помпата е включена, има силен шум. Защо помпата бръмчи в отоплението и как да раздухва отоплителната помпа? Необходимо е да се обезвъздуши въздухът и да се инсталира автоматичен вентилационен отвор в горната част на тръбопровода.
защо помпата бръмче в отоплението
Разположение на винта за освобождаване на въздуха
  • Помпата вибрира. Причината може да е износване. Обикновено такъв проблем се придружава от характерен шум. За да разрешите проблема, трябва да смените лагера.
  • Водната глава и нейното захранване са по-ниски от посочените в паспорта на циркулационната помпа. Тази неизправност е характерна за трифазните помпи, в случай че те са били неправилно свързани.
  • След пускането на помпата се активира външната защита на електрическия мотор. Най-вероятно възникват проблеми в електрическата част на двигателя.
  • Необходимо е да проверите дали има фази в клемната кутия. Също така проверете дали контактите на предпазителите са замърсени. Можете също така да проверите какво е фазата съпротивление за заземяване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?Ремонт на отоплителната циркулационна помпа, как да я възстановите?
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Помпа за котелПомпа за котел
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
» » Ремонт на циркулационната помпа за отопление
© 2021 BggeHat.com