Помпа за подово устройство за топла вода, приложение, монтаж и поддръжка със собствени ръце

Ефективността на пода на топлата вода зависи от няколко компонента, помпата сред тях заема важно място. Подгряващите подове са инженерни конструкции, които са сложни от инженерска гледна точка, всички техни елементи трябва да работят съвместно и напълно да изпълняват поставените задачи. Общата дължина на тръбопроводите в зависимост от параметрите на помещението може да надвишава 120 метра, диаметърът на тръбите до 20 мм, има голям брой остри завои. Такива условия създават значителна устойчивост на течливост за течността, само мощни високоефективни единици могат да го преодолеят.

Как да изберем помпа за топъл под

Как да изберем помпа за топъл под

В допълнение, скоростта на топлоносителя през тръбите се променя по отношение на температура, индикатори на налягането на промяната трябва да се извършва плавно, без хидравлични удари, помпата трябва да се реагира бързо на промените на условията на труд на подово отопление система. За да се поддържа комфортна микроклимат в стойностите на използваното оборудване, помпата трябва да се свърже с него и да може да работи при различни скорости.

Помпено устройство

Помпено устройство

Как да изберем техническите характеристики на помпата

При топъл под, се използват циркулационни помпи, от гледна точка на техните технически параметри отговарят максимално на изискванията. Капацитетът на помпата се изчислява по формулата

Q = 0,86 х PN / (t ° pr.t - t ° RT).

В тази формула PN е равна на максималната мощност на термичната верига в kW-t ° Ave. m - начална температура на охлаждащата течност при входа на отоплителната система - t ° tem. m е температурата на охлаждащата течност на изхода от подовата отоплителна система. Ако няколко помпи трябва да бъдат свързани с помпа в апартамент, тогава е необходимо да се обобщят всички стойности за всеки от тях.

Практически съвети. Професионалистите препоръчват да се монтира автономна подово отоплителна система за всяка стая. Това ще позволи по-прецизно регулиране на параметрите на микроклимата, като се вземе предвид целта на помещението и ще се увеличи надеждността на отоплителната система.

Формули за изчисляване на помпата

Формули за изчисляване на помпата

Разликата в температурите на входа и изхода зависи от няколко фактора:

  • Дължина на контура. Колкото по-дълга е дължината, толкова по-голяма е площта да бъде нагрявана. Това означава, че тя ще изисква много топлинна енергия, температурата на входа и изхода ще бъдат значително различни;
  • Ефективност на топлоизолацията. Ако по време на монтирането на топъл под, установените правила са били нарушени, тогава непродуктивните топлинни загуби биха били значителни. Особено забележимо е на приземния етаж, неправилната топлинна защита води до факта, че голяма част от топлинната енергия се изразходва за отопление на почвата. Такива условия на работа също водят до прекомерна консумация на топлинна енергия и намаляват ефективността на системата, увеличават натоварването на помпата;
  • Климатичната зона е местоположението на сградата. На севера живее собственикът на апартамента, колкото по-силен е резервът за захранване, толкова по-голяма е мощността на циркулационната помпа. Производителите препоръчват закупуване на помпи с 20-25 резерви.
Изчисляване и избор на помпата

Изчисляване и избор на помпата

Таблица на характеристиките за избор на помпата

Таблица на характеристиките за избор на помпата

Вторият важен индикатор на помпата е главата на потока. Главата трябва да е достатъчна, за да преодолее хидравличното съпротивление на течността в системата. Съпротивлението зависи от общата дължина на веригата, нейния диаметър и скоростта на охлаждащата течност. Производителите на водно-подови системи трябва да уточнят тези параметри, ако отоплението се извършва самостоятелно, а след това за изчисляване на помпата, е необходимо да се използва формула

H = (П × L + СК) / (1000), където

  • Н - необходима глава на помпата;
  • P срамежливо - съпротивлението на измерителя на контура, зависи от диаметъра, материала на тръбата и скоростта на течността;
  • L - общата дължина на контура, включително надземните системи за управление;
  • К е препоръчителният фактор на мощността на помпата.

След като получите всички данни, можете да продължите с избора на конкретен модел.

Избор на помпа за топъл под

Избор на помпа за топъл под

Видове циркулационни помпи

Инженерните характеристики на устройството на циркулационните помпи за подовата на топла вода до голяма степен зависят от изискваната мощност. За битови и промишлени нужди се използват два вида агрегати.

Циркулационна помпа GRUNDFOS

Циркулационна помпа GRUNDFOS

С "мокър" ротор

Чрез поставянето на роторната помпа в непосредствена близост до ротора (в повечето случаи в един корпус) става възможно да се намалят външните размери. За да се предотврати навлизането на вода в електрическия мотор, задвижващият вал е снабден с надеждна уплътнение, изработена от модифициран, особено устойчив и износоустойчив каучук. В някои случаи е осигурена двойна хидропротекция. Помпата е много компактна, инсталирана директно в отопляеми помещения. Гарантираният капацитет е достатъчен за поддържане на отоплителната система на помещения с обща площ до 400 m2. Помпите са с нисък шум, работят на еднофазни 220V мрежа. Те имат относително висока производителност и ниска консумация на енергия, а кутията е напълно запечатана с ниско тегло. Тези характеристики ви позволяват да монтирате помпата директно върху тръбопроводите, не е необходимо допълнително закрепване към лагерните повърхности. За да избегнете опасността от токов удар, кабелите, намотките и корпусите имат по-голяма защита. За да се предотврати прегряването на намотките на статора и ротора, биметално термично реле е инсталирано при критични стойности на мощността поради дълъг период на работа.

С "сух" ротор

Помпите със сух ротор имат увеличена мощност и съответните размери

Помпите със сух ротор имат увеличена мощност и съответни размери

Суха роторна помпа

Суха роторна помпа

Всички елементи на хидравличната помпа са разположени в отделен корпус. Мощни помпи могат да обслужват големи апартаменти или няколко по едно и също време. За инсталиране се изисква специално технологично помещение, монтирано на отделна рамка. Те имат много тегло, нивата на шума не позволяват инсталирането на такива единици в жилищни помещения. За отопление на частни сгради са изключително редки, се намират само в системи за големи търговски и промишлени помещения. Те се захранват от трифазен ток от 380 V, имат пълен набор от защитни електрически фитинги.

Сухи роторни помпи

Сухи роторни помпи

Помпа със суха роторна конструкция

Помпа със суха роторна конструкция

Професионални съвети. Препоръчва се закупуване на водни помпи, комплектовани с водни отоплителни системи. Те са по-подходящи за техническото им представяне. Опитите за самоизбор могат да доведат до рязко намаляване на ефективността на функционирането на подовата топла вода или преждевременната повреда на оборудването. Ремонт на топъл под, е много скъп, отнема много време.

Класификация на помпите за подово отопление

Класификация на помпите за подово отопление

Какви данни се отпечатват върху корпуса на помпата

Стандартната маркировка посочва всички технически характеристики на помпата. Първата горна цифра на помпата показва диаметъра на монтажа на водопровода, втората максимална височина на течността (налягането), третата - общата дължина на уреда в работно положение. Следните номера показват работното напрежение и честотата на трептенията в мрежата, коефициента фазово отместване. Като допълнителна информация максималната височина на водата може да се промени в зависимост от диаметъра на тръбопроводите.

Циркулационна помпа за подово отопление

Циркулационна помпа за подово отопление

Някои помпи имат два двигателя, които им позволяват да преминават пикови натоварвания без прегряване, благодарение на автоматичното активиране на втория. В допълнение, вторият двигател изпълнява функцията на допълнителна защита на отоплителната система в случай на повреда на един от двигателите. Такава защита ще предпази системата от изпотяване през зимата.

Начини за монтаж на електрически помпи

Колектор с инсталирана помпа

Колектор с инсталирана помпа

Пример за свързване на помпа за топъл под

Пример за свързване на помпа за топъл под

Циркулационната помпа може да бъде монтирана както на входа и изхода на охлаждащата течност. Конкретният сайт за инсталиране е избран, като се вземат предвид характеристиките на веригата. На изхода температурата на охлаждащата течност е малко по-ниска, това е за предпочитане за уреда, но няма критична стойност. Всички помпи се произвеждат с голяма граница за ограничаване на работните температури.

Инсталиране на циркулационната помпа

Инсталиране на циркулационната помпа

Какви са критериите за избор на помпи за водния под?

Как да изберем помпа за топла вода

Как да изберем помпа за топла вода

Както вече споменахме в статията по-рано, най-добрият вариант е да закупите помпа, пълна с конкретна отоплителна система. Ако това не е възможно, преди да купите, трябва да се запознаете със следните показатели.

KriteriyOpisanie
продуктивностОпределя се в кубически метра или в литри изпомпвана течност за един час работа. За да се осигури нормално нагряване на помещението, помпата трябва да изпомпва поне три пъти обема на течността в подово отопление за час. Опитните инсталатори силно препоръчват за този параметър да се направят минимум 25 акции. Факт е, че продължителната работа на помпата при пределно допустимите стойности води до преждевременна повреда. Изолацията на намотките на статора и ротора се прегрява и при ускорена скорост губи първоначалните си характеристики и това води до късо съединение.
Максимална главаИзбира се като се вземат предвид дължината, диаметърът и материалът за производство на тръбопроводи на отоплителната верига. Недостатъчното налягане на главата също води до прегряване с всички последващи отрицателни последствия.
Общи размериВ зависимост от местоположението на помпата, колкото по-малка е помпата, толкова по-лесно е да се намери място, където да се инсталира. Но трябва да помним, че малките устройства не могат да имат висока производителност.
Фаза токПовечето жилищни зони са достатъчно помпи с еднофазен двигател. За много големи сгради трябва да купите помпи, задвижвани от трифазен двигател.

Правилно избрани за всички индикатори, помпата за подово отопление ще осигури необходимата ефективност, надеждност и издръжливост на системата.

Практически препоръки за поддръжка и работа на циркулационни помпи

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа

За да се удължи времето за работа на циркулационната помпа, трябва да се спазват няколко правила.

1. Тялото на съвременните помпи е направено от нестабилни неръждаеми сплави, а не от чугун, както беше направено преди. Не стягайте свързващите елементи с голяма сила, не използвайте за запечатване на пластира. За да се избегнат течове, препоръчително е да се използват само модерни ленти. Те перфектно задържат налягането на водата и за пълното запечатване на връзките няма нужда да затягате гайките плътно.

2. Помпата трябва да е разположена на такова място, че ако е необходимо, е възможно да се извършват ремонтни дейности без никакви проблеми или да се извършва редовна рутинна поддръжка. Чуждестранните производители произвеждат много висококачествени помпи, но при отчитане на условията за вътрешно опериране и химическия състав на водата се препоръчва да се провери техническото им състояние преди всеки отоплителен сезон. Особено внимание трябва да се обърне на целостта на уплътнителната кутия за хидроизолация на вала на помпата от ротора. Ако водата има в състава си много разтворен калций, след това с течение на времето върху металните повърхности се образуват твърди отлагания, които увреждат пълнежната кутия. Трябва да бъдат внимателно отстранени.

Практически съвети. Поставете филтър за пречистване на водата на входа на помпата. Тя може да бъде инсталирана на известно разстояние, главното е, че водата се почиства от механични примеси.

3. Преди първото стартиране на подовата отоплителна система е важно напълно да извадите всички въздушни запушалки. За да направите това, ще трябва да смените водата няколко пъти в системата, ако е необходимо, инсталирайте специален вентил. Наличието на въздушни задръствания създава пречки за движението на топлоносителите, температурата на нагряване на пода под зададената температура. Автоматиката непрекъснато включва помпата, в резултат на което времето за нейното функциониране се увеличава значително, гаранционният работен ресурс се изчерпва преждевременно.

Ако всичко е направено в съответствие с препоръките на данните за мощността на помпата и изпълнение на монтажните работи са верни, технически дейности по поддръжка се извършват в срок и в пълен размер, което е гаранция за ефективното функциониране на подово отопление система.

Видео - Циркулационна помпа за воден под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Топла изчисление на подовото отопление и проект как да направитеТопла изчисление на подовото отопление и проект как да направите
Изчисляване на пода на топлата водаИзчисляване на пода на топлата вода
Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…Избор на циркулационна помпа за отоплителната система, научете как да го направите без никакви…
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Помпа за котелПомпа за котел
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
» » Помпа за подово устройство за топла вода, приложение, монтаж и поддръжка със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com