Проектираме подово отопляем под

Проектираме подово отопляем под

При проектирането на подово отопляем под, на първо място е необходимо да се определи вида на отоплението: тя ще бъде система за подово отопление или комбинирана, където този тип етаж ще играе важна или вторична роля.

За подгряване на жилищни помещения се използват две различни отоплителни системи: отопляем под и радиатори. Основната им разлика е в температурата на водата в отоплителния колектор, която е необходима за функционирането на цялата отоплителна система да бъде в границите на нормата.

Температурата на изходящата вода за топлата под не трябва да надвишава 40 ° C, а за радиаторната система - не по-малко от 80 ° С. Ето защо самият котел се нуждае от различни настройки.

Важно е да изберете правилния котел за необходимия капацитет. В този случай е необходимо да се вземе предвид площта на отопляемото помещение. За отопление 1 квадрат. м на пода ви трябва около пет метра от тръбата. С отопление 15 кв.м. m ще се справи с един единствен контур. Броят на контурите, необходими за пълно отопление, влияе върху броя на входовете на колекторите.



Принципът на работа на радиаторната система и топъл подът е практически еднакъв. Само във втория случай е необходимо да се прехвърли котелът на по-ниско температурно ниво и да се поставят тръби вместо радиатори.

При разработването на система от подово отопляем под в многоетажна сграда за всяко ниво се изгражда отделен колектор, свързан с централната тръба. С тази отоплителна система котелът е настроен на температура, не по-висока от 40 ° -50 ° C. Този диапазон зависи от количеството топлинни загуби във всяка отделна стая.

При избора на котел трябва да се помни, че в него има циркулационна помпа, която осигурява непрекъснато подаване на вода само към главния тръбопровод. За да се гарантира, че водата непрекъснато се движи през системата на топъл под, най-рационалното решение ще бъде закупуването на допълнителна помпа, която освен това предпазва оборудването от хидро-удар от топъл под. Също така, такава помпа ще направи разграничение между температурите на потока и връщащите се части на веригата приблизително еднакви и това допринася за максимално ефективно действие на подово отопляемия под. Температурата в тръбите на системата трябва да бъде 30-40 ° C, тогава температурата на подовата настилка ще бъде 24-26 ° C, което ще осигури комфортен престой на човека в тази стая.

Е, ако се интересувате от SNiP 41-01-2003 - посетете сайта docs.cntd.ru. Само там ще намерите всички необходими документи за строителство в свободен достъп.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Изчисляване на пода на топлата водаИзчисляване на пода на топлата вода
Как да разработим схема за пода на топла водаКак да разработим схема за пода на топла вода
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Правилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майсторПравилното изчисление на подово отопляемия под, програмата за домашен майстор
Подово отоплениеПодово отопление
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
» » Проектираме подово отопляем под
© 2021 BggeHat.com