Как да изберем помпа за отопление?

За максимална ефективност на отоплителната система във всяка сграда има нужда от циркулационна помпа - тя се извършва с помощта на охлаждащата течност се движи по тръбите - и това от своя страна осигурява по-равномерно и висококачествени съоръжения за отопление. Съответно, ако охлаждащата течност се движи при твърде висока или твърде ниска скорост, отоплението ще бъде неравномерно произведено - и това не е достатъчно за никого. Ето защо трябва да обръщате достатъчно внимание на избора на циркулационна помпа - в крайна сметка комфортът във вашия дом зависи до голяма степен от него. Помислете същите като при избора на помпа за отопление.
как да изберем помпа за отопление
Циркулационна помпа

Трябва да се отбележи, че при избора на циркулационна помпа може да се пренебрегне вида на горивото, в което котелът работи. Това означава, че за оборудване, което използва течност, твърдо гориво или газ, можете да използвате същия модел помпа.

Видове циркулационни помпи

Към днешна дата има доста голям брой циркулационни помпи. Как да изберем помпа за отопление? Най-често срещаните от тях са две сухи и мокри роторни помпи.

Въпреки това, преди да придобиете определен тип помпа, трябва да определите кои характеристики трябва да отговарят. Какъв тип помпа е необходима за отопление и какво трябва да се има предвид, за да се направи правилният избор на циркулационна помпа за отопление:

  • общата площ, която ще трябва да бъде нагрята;
  • изискваното ниво на температурата в стаята;
  • вид гориво;
  • брой етажи в отопляема сграда;
  • вид и функционалност на котела;
  • налягането на охлаждащата течност в тръбите и нивото на температурата на входа и изхода на котела.

Трябва да се отбележи, че циркулационната помпа може да бъде въведена в отоплителната система по два начина. Това също определя избора на помпата за отоплителната система.

На първо място, тя може да бъде изградена директно в котела - това може да се наблюдава в повечето модерни модели. Вторият начин е заваряването на циркулационната помпа като отделен елемент на отоплителната система.

как да изберем помпа за отопление
Помпа в отоплителната система

Вторият вариант на монтаж на помпата се използва по-често в къщи, където се използват по-стари модели отоплителни котли. Те нямат вградена помпа - циркулацията на охлаждащата течност в такива системи се извършва чрез разлика в масата и плътността на горещата и студената охлаждаща течност. За по-голяма ефективност, тръбите на такава система бяха поставени под наклон. Въвеждането на циркулационна помпа в такава система значително увеличава скоростта на движението на охлаждащата течност и съответно скоростта на загряване на помещението.

Помпа с мокър ротор

Коя помпа да изберем за отопление? Работното колело и ротора на двигателя на помпата от този тип се намират директно в охлаждащата течност, като по този начин охлаждат двигателя на помпата, който предпазва устройството от прегряване. Тези елементи са изработени от висококачествени материали, които не могат да бъдат корозирали.

Помпите с мокър ротор имат един съществен недостатък - те имат ниска ефективност. От друга страна, има много предимства за подобна стъпка на помпата:

  • достъпност;
  • ниско ниво на шум;
  • няма нужда от редовна поддръжка.

Използват се помпи с мокър ротор, поради ниска ефективност в къщи с малка площ. Ниската мощност на помпата позволява използването му само в случаите, когато обемът на охлаждащата течност е малък.

избор на циркулационна помпа за отопление
Помпа с мокър ротор

Суха роторна помпа



При такава помпа само роторното колело се намира в охлаждащата течност, но роторът е отделен от течността чрез няколко запечатани уплътнения.

Избирането на помпа за този тип отопление ще покаже, че предимството на помпата е, че има доста висока мощност - това позволява да се използва в сгради с голяма площ. В този случай устройството показва достатъчно висока ефективност.

В същото време, подобно на всяко друго устройство, циркулационната помпа със сух ротор има няколко недостатъка. Най-очевидни са:

  • висок шум и вибрации;
  • необходимостта от редовна поддръжка поради бързо изтриване на смазочните материали.
избор на помпата за отоплителната система
Суха роторна помпа

Как да изберем правилната помпа

Как да изберем помпа за отопление и коя помпа е по-добра за отопление? За да определите най-подходящите параметри на помпата, можете да използвате някои формули. Но проблемът е, че само професионалистите знаят как да използват правилно тези формули. И ако помпата е взета от човек, който не е заподозрян, той ще може да използва следните препоръки как да избере циркулационна помпа за отопление:

  • 1 kW номинален капацитет на котела трябва да се приравнява към 1 литър вода, използвана за минута. В този случай, при мощност от 25 кВт за минута, през помпата минават приблизително 25 литра вода. Това изчисление е неточно - но все пак резултатът е възможно най-близо до реалното.
  • параметърът на скоростта е 1,5 м / сек.
  • за дължина на отоплителна система с дължина 10 m, главата на помпата трябва да има помпа с главата от 0,6 метра. В този случай, ако общата дължина на нагревателните тръби е 70 м, тогава се изисква отоплителна помпа с налягане на главата 4.2.
  • скоростта на потока на охлаждащата течност може да се изчисли, като се знае диаметърът на тръбите, използвани в системата.

Това означава, че колкото по-голям е диаметърът на тръбата - толкова по-малко трябва да е мощността на помпата. И, съответно, колкото по-тънка е тръбата, толкова по-голяма е капацитетът на помпата.

избор на циркулационна помпа за отопление
Капацитет на помпата и помпата

Принцип на инсталиране на циркулационната помпа

По-рано се смяташе, че циркулационната помпа е по-рационално инсталирана на входа на котела - т.е. тръбите, по които вече се охлажда охлаждащата течност. Не случайно - студената вода, за разлика от топлата вода, не може да повреди отделните елементи на помпата.

Това правило обаче не важи за съвременните помпи. Но при избора на помпа за отопление има и други изисквания, които трябва да се вземат под внимание. По-специално:

  • Резервоарът за разширение трябва да е поне с един метър по-висок от най-високата точка на отоплителната система. Ако е необходимо, такъв резервоар може да се реже в най-високата част на системата.
  • е необходимо да инсталирате байпас, който ще позволи да се заобиколи системата. Това е необходимо, така че ако има повреда на помпата или отказ на ток, отоплителната система може да продължи да функционира.
  • Всеки радиатор трябва да бъде оборудван с майевски кран. Той е инсталиран, за да може в случай на натрупване във въздушната система да бъде възможно изтичането му.

Циркулационната помпа прави системата да работи възможно най-ефективно. Въпреки това, когато избирате помпа за отоплителна система, трябва да сте колкото е възможно по-внимателни, като също така разглеждате колко струва помпата за отопление, тъй като този елемент зависи от комфорта във вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиранеОтоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Помпа за отопление тип, цел и правила за подборПомпа за отопление тип, цел и правила за подбор
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Помпа за котелПомпа за котел
» » Как да изберем помпа за отопление?
© 2021 BggeHat.com