Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране

Принципът на действие на гравитационната отоплителна система с естествена циркулация на топлоносителя се осигурява от разликата в температурите при изхода от котела и при входа към него. Тази схема, изпитана от времето и практиката, не само работи от много десетилетия, но и сега се използва за отопление на малки обекти.

Въпреки това, те вече са загубили дланта на системите с принудително движение на охлаждащата течност. Това е по-изгодно и практично решение за организиране на отоплението на две или повече етажни сгради и големи площи. Преместването на топлоносителя в такава система се осигурява от специално устройство - циркулационна помпа.

Функционална чистота на помпата

В живота животът е по-забавен! Това са хората ... И при отоплението по-високата скорост на охлаждащия поток по протежение на контура позволява да се получат редица предимства. Естествено, недостатъците тук също намериха своето място. Нека да разбера ...

Самоходните отоплителни кръгове на частни къщи страдат от такова "заболяване" - неравномерно затопляне на различните стаи в къщата. По-горещо в помещенията, които са по-близо до началото на охлаждащия поток по протежение на контура, т.е. в котела. Една далечна стая просто не се загрява, защото охладителната течност, дължаща се на ниска скорост на движение, дава "лъва" част от топлината си в началото на пътуването си.

Създаването на принудителна циркулация на охлаждащата течност от циркулационната помпа насърчава по-равномерното нагряване на радиаторите във всички помещения, поради по-голямата скорост на течността.

Характеристики на избора на оборудване

Правилният избор на циркулационната помпа ще ви позволи да намерите оптимален баланс между ефективно работещо отопление и ненужни енергийни разходи с увеличения фонов шум на помпата. Обясняваме: една много мощна помпа ще "яде" много киловатчасове (и всъщност работи денонощно) и ниската мощност няма да "изстиска" охлаждащата течност през цялата верига на системата.

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа

Как да изберете правилната машина и да имате представа за нейното устройство, прочетете статията "Избор и изчисляване на циркулационната помпа за отоплителната система". И тук ще разберем правилните начини за "интегриране на това устройство в отоплителната верига.

Нека да се занимаваме само с факта, че за битови системи се използват предимно помпи тип "мокър" - всъщност те са потопени в охлаждаща течност (вода), която се изпомпва. Поради това те работят много тихо, за разлика от "сухите" братя, които поради своето шумно поведение са по-подходящи за промишлени обекти, котелни за офисни сгради и др.

Контактът с вода причинява корозия, така че детайлите на такова оборудване са изработени от неръждаема стомана, а бронзовата или месинговата кутия.

Избиране на място за инсталация

При избора на "пребиваване" на циркулационния "двигател" на водата в системата е желателно (за ваше собствено спокойствие) да се вземат предвид такива моменти:

  1. Ако помпата е инсталирана в стара система, тя трябва да бъде изплакната.
  2. Мястото за монтаж трябва да е достъпно - може да е необходимо да имате достъп до помпата за поддръжка или подмяна в бъдеще.
  3. Най-често те се поставят на главната тръба за връщане в близост до резервоара за разширение. Там температурата на охлаждащата течност е по-ниска, което е по-безопасно за устройството.
  4. Модерните циркулационни системи за отоплителни системи могат да издържат на високи температури Поради това те могат да бъдат инсталирани на тръбата за подаване на системата. Основното е да се уверите, че според техническата документация на устройството, че той може да работи при високи температури. Това е полезно при използване на устройства с вграден контрол на скоростта и при използване на "нощен режим".
  5. Обърнете внимание! Помпата "мокър тип" може да бъде инсталирана по желание по отношение на посоката на тръбопровода. Но! Необходимо е валът му да е разположен хоризонтално! Положението му трябва да изключва възможността за навлизане на вода в клемната кутия.
  6. Преди първото стартиране на отоплителната система след летния период е необходимо да се провери действието на самия уред - роторът на двигателя може да бъде блокиран от отлагания от охлаждащата течност.
Бележка за правилното инсталиране и позициониране на устройството

Бележка за правилното инсталиране и позициониране на устройството

Диаграми за инсталиране

Монтирането на циркулиращ модул в система, която първоначално е планирана или вече функционира, тъй като гравитацията (с естествена циркулация) се извършва съгласно схемата, дадена по-долу. Такива системи обикновено са еднотръбни и в различни помещения все още се наблюдават неравномерно нагряване. При тази връзка скоростта на потока на охлаждащата течност е постоянна.

Схема за монтиране на помпата в еднотръбна система с естествена циркулация

Схема за монтиране на помпата в еднотръбна система с естествена циркулация



При инсталирането на двутръбна отоплителна система помпата се инсталира по подобен начин, като се наблюдават само някои промени в "поведението" на системата. Така че използването на термостати на радиаторите може да доведе до промяна в потока на охлаждащата течност. За такива системи е характерна по-висока температурна разлика.

Схема на двутръбна система с циркулационна помпа

Схема на двутръбна система с циркулационна помпа

Схемата включва:

  1. бойлер;
  2. автоматичен въздушен клапан;
  3. термостат на радиатора;
  4. радиатор за отопление;
  5. балансиращ вентил;
  6. разширителен резервоар от мембранен тип;
  7. топка;
  8. филтърно око грубо почистване;
  9. циркулационна помпа;
  10. термометър, манометър или термоманометър;
  11. предпазен клапан.

Правилна инсталация

За да свържете циркулационната помпа в завършената отоплителна система с естествен ток на охлаждащата течност, се организира един вид "кръстовище": основната тръба и "отклонение" през главната помпа.

За тази цел в секцията на главната тръба се поставя възвратен клапан (автоматична версия) или сферичен кран с подходящ размер.

Принципът на

Принципът на "свързване" на помпата към отоплителната система

На тръбите, заварени в основната тръба от двете страни на крана, са монтирани два сферични вентила, с които помпата е свързана чрез допълнителни тръби и фитинги. Кранове са предназначени да блокират движението на охлаждащата течност по време на поддръжката или демонтирането на помпата.

Важна точка! Преди филтъра е необходимо да се инсталира механичен филтър за пречистване на водата, тъй като дори малки частици във водата на системата, ако има достатъчно, могат да повредят помпата.

Уредът се проверява за работоспособност след свързването му, запълва цялата система с охлаждаща течност и изважда въздушни запушалки от нея. Въздухът от корпуса на компресора се освобождава през централния винт, разположен на неговия капак. Пълното обезвъздушаване на въздуха ще потвърди излязлата вода. Режимът на ниско ниво на шум и равномерно загряване на всички батерии ще бъдат доказателство за правилния избор на параметрите на устройството.

Осигуряване на "приемственост" в работата

Циркулационната помпа се захранва от мрежа с променлив ток (~ 220V). И тази "характеристика" застрашава функционирането на системата в случай на прекратяване на захранването на съоръжението. Къде да намерим изход и какво?

Опция за спасяване може да бъде схема, използваща непрекъсваемо захранване. То трябва да има капацитет резерв батерия за поддържане на работата на помпата (и ако е необходимо газов котел) до 12 часа в случай на отсъствие на външно захранване и по този начин даде "променлива" ток без да се нарушава неговата "задължително крива."

Електрическа схема на UPS с отоплителна система

Електрическа схема на UPS с отоплителна система

UPS по отношение на тяхната функционалност могат да бъдат разделени на:

  • устройства, които текущата мрежа (ако е налице) преминават през самия "транзит", без да променят параметрите си. При изчезването на външното захранване или несъответствието на неговите параметри с номинални стойности, устройството автоматично преминава в офлайн режим, включително батерията;
  • устройства с линейно интерактивно "поведение" - те ви позволяват да регулирате параметрите (главно постепенно), преминавайки през него електрически ток от външната мрежа с точност до ± 20 °;
  • единици, които осигуряват непрекъснато снабдяване с оборудване от батерията (ите), което е) периодично презареждано от външната мрежа. Такива устройства могат да работят с входен електрически ток с широко разпространение на параметри, осигуряващи стабилно напрежение за потребителите на изхода. Това е най-добрият вариант за отоплителна техника, оборудвана с електроника, чувствителна към "силата" на лошо качество, но не и евтина за поддръжка.

захранващи кабели може да включва бензин (дизел) автономни генератори, но заради "съвест", "елиминира" скача "напрежение и електроника гарантира надеждна работа на цялото необходимо оборудване, за да се свърже трябва да се извършва чрез надеждна стабилизатор или UPS.

резултати

Целесъобразността на инсталирането на циркулационна помпа в отоплителната система вече не се съмнява. Друго нещо е, че инсталирането на устройството в системата трябва да се извършва правилно и надеждно. Практиката за работа на уреда в системата вече през първите дни трябва да потвърди ефективността на работата му чрез бързото нагряване на радиаторите на всички отопляеми помещения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схема на отопление на двуетажна къща с принудителна циркулация различни възможности за окабеляванеСхема на отопление на двуетажна къща с принудителна циркулация различни възможности за окабеляване
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практичнаСхемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практична
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
» » Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
© 2021 BggeHat.com