Схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практична

Въпреки техническия прогрес и постоянно въведените иновации, схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация не е превишила себе си. Тайната на дълголетието на този тип отоплителна верига за вода е в лесната инсталация и независимост от други източници на енергия (електричество). Статия за това как отоплението работи под действието на гравитационния поток на флуид и какви схеми включва.

Какво причинява движението на течността - малко за законите на физиката

Основата за независимото движение на течността по отоплителния кръг без използването на помпени устройства (циркулационни помпи) е конвекция. Това физическо явление се основава на факта, че всяка среда, когато се нагрява, губи плътност, т.е. става по-лесно. Всъщност това е и за течности, така че по-студената вода в затворения контур има тенденция надолу, като натиска горещата нагоре. Загрята в топлообменника на котела, охладителната течност се втурва към вертикалната тръба, мястото е заемано от охладената течност, която е преминала през връщащата тръба.

В отоплителна система с естествена циркулация охладителят циркулира независимо поради разликата в плътността на топлата и студената вода

В отоплителна система с естествена циркулация охладителят циркулира независимо поради разликата в плътността на топлата и студената вода

Това създава свръхналягане, което е достатъчно, за да преодолее устойчивостта на гравитацията и тръбите. В резултат на това охлаждащата течност циркулира независимо, използвайки само топлинната енергия, отделена от енергийния носител, използван за работа на котела. Циркулацията на вода в отоплителна система от този тип не е много бърза, така че отоплението на отопляемото помещение при първоначалното стартиране на котела е бавно. Увеличаването на скоростта на движение на водата позволява такива функции на гравитационната отоплителна система, които се вземат предвид при изграждането на веригата:

  • използването на тръби с голям диаметър (обикновено 50 mm или два инча), за да се сведе до минимум съпротивлението на тръбопровода;
  • Котелът е монтиран възможно най-ниско по отношение на хоризонталното разположение на първия етаж;
  • Направете овърклок линия (висока вертикална тръба, от която тръба отива до горната точка отива към батериите);
  • хоризонталните пластини за окабеляване се намират под градиент (3-4 градуса) към котела, използвайки гравитацията за ускоряване на циркулацията.

Освен това, за нормалната скорост на потока на охлаждащата течност през тръбите, температурната разлика между изхода от котела и входа на връщащата тръба трябва да се поддържа най-малко 25 градуса. Колкото по-дълга е веригата (повече брой секции на батерията), толкова по-висока е температурната разлика.

Отоплителната система с естествена циркулация има още една функция - тя не може да бъде затворен тип. В схемата на гравитационния поток се приема само отворен разширителен резервоар, който е разположен над горната точка на горната тръба. В разширителния съд има две функции - за показване на мехурчета на газове от системата и за изглаждане колебания в налягането, които са значими от тежестта на потока отоплителна верига. Затворен тип резервоар мембрана, която е инсталирана в системи, инсталирани в модерните вериги с циркулационна помпа няма да може напълно да се загладят налягане, което неминуемо ще доведе до катастрофа.

Отоплителната система с естествена циркулация може да бъде само отворен тип

Отоплителната система с естествена циркулация може да бъде само отворен тип

Имайте предвид, че отопление с естествена циркулация поради тръба с голям диаметър изисква много по-голям обем на охлаждаща течност, която се разширява при нагряване, образува значително количество "излишък" течност и го запълва резервоара отворен експанзия.

Отопление с гравитационно движение - оценка на предимствата и недостатъците

В действителност, гравитационната система е по-малко добра от съвременните контури, където движението на течността се осигурява от циркулационна помпа. Но разглежданите отоплителни системи имат неоспоримо предимство - за естествената циркулация няма нужда от електроенергия, от която работи помпата. Независимо от продължителността на прекъсванията в захранването, това няма да се отрази на отоплението на помещенията.

Към предимствата на гравитационните отоплителни вериги може да се припише и тяхната инерция. Това е вярно, ако се използва класически котел за твърдо гориво, който се характеризира с такава оперативна характеристика като големи и чести температурни разлики в пещта. Голямата инерция на контура с естественото движение на течността изглажда температурните скокове в тази ситуация, което прави отоплението на помещенията по-равномерно.



В това отношение предимствата на гравитационните отоплителни системи завършват и започват да се появяват минуси, които са много по-големи.

  1. 1. Използването на големи тръби с напречно сечение и тяхното задължително монтиране под наклон не дават възможност за скрито полагане на отоплителни комуникации, поради което всички елементи на системата ще бъдат видими. На практика само метални тръби се използват за изграждане на гравитационна верига (пластмасови, които не издържат на високи температури и налягания, те приемат много внезапни преходи, които увеличават съпротивлението на тръбопровода). И това е сложността на инсталацията (заваряване) и необходимостта от ежегодно боядисване на комуникациите. В допълнение, обемистите тръбопроводи, поставени на обикновен изглед, не се вписват добре в модерния интериор.
  2. 2. Ограничен избор на отоплителни акумулатори. За естествената циркулация диаметърът на вътрешните отвори на радиаторите, способността им да издържат на налягане и високата температура са много важни. Такива изисквания най-добре съответстват на продукти от чугун, които най-често са оборудвани с гравитационни контури. Алуминиеви "слаб" за натиск и бързо се окислява (темп на корозия, е в пряка зависимост от температурата на), би-метални батерии имат тесни пропуски, стомана се извършват в моноблок форма (със сгъваем дизайн), така че е трудно да се намери необходимата топлинна мощност радиатор.
  3. 3. Необходимостта от максимизиране на котела. За да направите това, трябва да направите платформа, разположена под общото ниво на пода до половин метър. В резултат на това бойлерът е неудобен за сервизиране (особено твърдо гориво) и за привеждане на тръби към него при залепване на топлинния генератор. Ясно е, че работата на модерната инсталация на стени на бойлери не говори.
  4. 4. Отопляемите помещения са ограничени. Като се има предвид, че тръбите са разположени под наклон, те няма да могат да ги поставят за дълъг период. В допълнение, колкото по-дълъг е контурът, толкова по-голяма е съпротивлението му, толкова по-ниска е скоростта на циркулация. Ако дължината на комуникацията е дълга, крайните точки (батериите) няма да се затоплят добре и няма да е възможно да се постигне висококачествено отопление дори чрез добавяне на секции.
Основното плюс на отопление с естествена циркулация - не се нуждае от електричество

Основното плюс на отопление с естествена циркулация - не се нуждае от електричество

Отоплителната система с естествена циркулация не е перфектна, включително естетична. Възможността да не зависи от доставките на електроенергия обаче привлече досега някои собственици на жилища, особено в региони, където електроенергията често е проблем. За тези, които предпочитат надеждността до техническо съвършенство, се предлагат няколко схеми на гравитационния поток.

Основни оформления на тръбопроводите - изберете най-добрата опция

Отоплителните кръгове, които включват естествена циркулация на охлаждащата течност, имат две основни версии (вериги) на устройството:

  • едно тръба, когато захранването и източването на течността от батериите се осъществява чрез една тръба;
  • двутръба - доставката на охлаждаща течност и нейното изваждане от радиаторите се извършва от различни тръбопроводи.
Еднотръбната система е по-лесна за сглобяване

Еднотръбната система е по-лесна за сглобяване

Единичната тръба е лесна за инсталиране. От котела се оставя стълбата, която се повдига възможно най-високо в стаята. От горната точка на стъпалото, ускоряващата тръба се спуска и почти слиза към нивото на пода, като постепенно се превръща в тръбопровода за захранване. За комуникацията по пътя, батериите се свързват последователно с помощта на два дюзи с малък диаметър (с 2-инчов тръбопровод, обикновено се използват ¾-инча завои). "Сервира" всички радиатори, тръбопроводът се превръща в "връщане", което отива към котела. Еднотръбна система Окабеляване е добро само за простота на устройството и относителна естетика (тръби на виждане, но са разположени ниско). Друго липсва.

Поради факта, че охладената охлаждаща течност от акумулаторите протича в същата тръба, от която идва горещата течност, температурата на водата след преминаване през всеки радиатор пада доста бързо. Ако комуникацията с първата акумулаторна батерия се доставя от температура на охлаждащата течност от 85 градуса (например), то нагревателят от котела може да се отчита само при 60 градуса. Оттук и неравномерното отопление, което трябва да бъде компенсирано чрез добавяне на секции към батериите, които се отдалечават от котела, така че най-външните радиатори често са тромави и тежки (особено ако са от чугунени).

Свържете батериите с едножилни кабели само от долната страна (вход и изход) и това е най-неефективният начин за свързване на радиаторите (те се нагряват неравномерно, което влияе върху качеството на отоплението). Диагоналното свързване на радиаторите е възможно, ако тръбата за захранване е поставена над батериите, но това вече е двутръбна схема.

При двутръбно окабеляване от решетката се намира захранваща тръба, разположена под тавана. От него изхвърлете дюзите на всяка батерия (свържете в горната й част). На дъното има втора, връщаща тръба, в която текат тръбите за изтичане от радиаторите (те се присъединяват отопление на батериите в долната позиция диагонално). От гледна точка на естетиката картината не е много, но по отношение на ефективността подобна система е много по-добра. За всяка батерия е подходяща течност със същата температура, която осигурява равномерно нагряване на всички помещения, както и възможност за свързване на повече нагреватели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схема на отопление на двуетажна къща с принудителна циркулация различни възможности за окабеляванеСхема на отопление на двуетажна къща с принудителна циркулация различни възможности за окабеляване
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристикиОтоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
» » Схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практична
© 2021 BggeHat.com