Газово отопление на частна къща

Най-икономичният ресурс за отопление днес е природният газ. В допълнение, това е най-достъпният. Ето защо най-оптималният вариант на отоплителната система в частна къща е газовото отопление на частна къща. Дори ако доставката на енергия е невъзможна, има алтернативни варианти (газови бутилки, гащеризон).
газово отопление на частна къща
Газът е най-популярният ресурс за отопление

И ако в района има газопровод, уредът за газово отопление на частна къща е опростен в голяма степен. Има няколко оптимални схеми за отопление на частни къщи с газ. Една от перфектните възможности за постоянно ползване в частен дом е газовият бойлер.

Как да изберем газов котел

Газовите котли се различават в зависимост от различните индикатори. По отношение на мощността те са: ниска мощност (до 65 kW), средна (до 1700 kW) и голяма (до 15 000 kW). Малката и средната мощност са чудесни за отопление на жилищна частна къща. Голям капацитет на котлите се използва обикновено в промишлени съоръжения.

Чрез функция газови котли могат да бъдат едно верига и двуканални.

Едноконтурните котли служат само за приложения в отоплителните системи. Двуконтактните котли са предназначени също така за затопляне на водата в СО и нуждите на жителите. Двуконтактните котли могат да бъдат тип поток. Такива котли се използват само когато количеството гореща вода, консумирана, е незначително. Двуконтактни котли с вграден котел осигуряват пълно отопление в частна къща с доставка на газ и топла вода. Има и котли за поддържане на температурата на водата в басейните и др. (в този случай това са специализирани решения).

Схема с двоен газов котел
Схема с двоен газов котел

Горелките в газовите котли могат да бъдат атмосферни и вентилационни. Атмосферните горелки са най-често срещаната опция за отопление на частни къщи. Вентилационните горелки обикновено се използват в промишлени съоръжения.

Чрез типа на тягата, котлите могат да бъдат приготвени по естествен път (тук трябва да има комин) и с принудителна (изпускателните газове се произвеждат чрез вентилатор).

В зависимост от метода на монтаж, котлите, които използват газовата отоплителна система на частна къща, са монтирани на пода и стена. Подовите бойлери имат по-голяма мощност, размерите им са по-високи. Също така те са по-трайни и тяхната цена е малко по-висока. Стенните газови котли са относително евтини устройства, те са компактни и имат по-малка мощност. Също така стените монтирани котли са по-малко издръжливи.

газовата отоплителна система на частна къща
Стенни газови котли

проект за парно отопление на частна къща
Етажен газов котел

Водоснабдителна система за отопление на частна къща

Най-често използваната отоплителна система е система за отопление на водата: ролята на топлоносителя се осъществява от вода, която циркулира през затворения контур на тръбопровода. В котела водата се нагрява, след това прехвърля топлината през тръби и радиатори (батерии) за отопление.

Такава система за газово отопление на частна къща има няколко предимства:

  • водата е ефективна охлаждаща течност;
  • циркулационната система е затворена, така че след първоначалното зареждане обемът на водата не трябва да се променя;
  • водното отопление на частното видео, което може да се види по-долу, ще покаже, че такава система може да бъде подредена независимо;
  • в такава система е лесно да се създаде верига, която да осигури еднакво подаване на топлина за всяка стая.

Сред недостатъците на водогрейната отоплителна система:

  • Радиаторите за отопление трябва да се поддържат чисти по всяко време, тъй като ефективността на праха ще намали ефективността на отоплението на помещенията;
  • в сравнение с отоплението с въздух, водата след включването няма да може да осигури същото бързо нагряване на въздуха;
  • елементите, които навлизат в системата за отопление на водата често могат да се счупят, корозират и т.н. Това не само може да влоши микроклимата в къщата, но също така да причини повреда на интериора на помещенията;
  • към качеството на топлоносителя - специални изисквания: количеството соли трябва да бъде сведено до минимум във водата;
  • Отоплението не може просто да бъде изключено и изключено през зимата, когато е много студено навън, тъй като това може да доведе до замръзване на водата, което ще увеличи обема и да счупи тръбите. Ето защо, газовото отопление на частни къщи от този тип не е подходящо за дачи, където собствениците не са често, особено през зимата.

Схеми за отопление за частна къща

В зависимост от това, че охлаждащата течност циркулира вътре в затворения контур, има CO с естествена и принудителна циркулация. В първия случай циркулацията се получава поради разликата в плътността на студената и топлата вода, а във втория - помпата работи. Ако искате да направите отоплителната система на частна къща самостоятелно, тогава трябва да направите внимателно изчисление на оптималната схема на СО.

проект за парно отопление на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулация

отопление на газ частно видео
Отоплителна система с принудителна циркулация



Разпределението на отоплението е важен елемент в системата. Тя може да бъде от два вида:

  • единична тръба. В частни къщи не се използва често, защото при такава окабеляване температурата в радиаторите е различна. Тази опция е подходяща за къщи, които са малки и имат малко помещения;
  • две тръби. Тази опция е доста материално интензивна. Но за регулиране на температурата в отделни помещения системата е подходяща.

Еднотръбната схема на газово отопление на частна къща има един съществен недостатък - долните радиатори се нагряват по-малко, тъй като те вече получават малко охладена вода. И ако имате двуетажна частна къща, то на различни етажи стаите също ще се затоплят неравномерно. Ако искате да оборудвате отоплението с газ със собствените си ръце, тогава тази схема ще бъде много по-лесна.

схема на газово отопление на частна къща
Еднотръбна отоплителна система

В допълнение, малко материали се изразходват при полагане на тръбопровод. Проблемът с неравномерното отопление на радиаторите се решава чрез инсталиране на джъмпер, увеличавайки броя на секциите. И за циркулация на охлаждащата течност да се случи по-бързо, се използва циркулационна помпа.

Отбележете, че веригата с естествена циркулация ще бъде подходяща, ако е възможно монтирането на котела под нивото на радиаторите. Също така за нормалното преминаване на циркулационния процес е необходим естествен наклон на входящите и връщащите тръбопроводи.

Що се отнася до изкуствената циркулация, тук е необходимо използването на помпата. Такива схеми са сравнително лесни за инсталиране, но те имат няколко недостатъка. Те включват едно и също неравномерно нагряване, както и появата на задръствания на въздуха и зависимост от електрическото захранване.

Много често можете да намерите такава възможност като разпространението в Ленинград на отоплителната система (Ленинград). Значението на тази система е, че водата циркулира в тръбата, затворена на котела. Той свързва отоплителното оборудване (радиатори), през което охладителната течност ще протича успоредно на захранващата верига. Системата е доста ефективна за частния дом.

Следната схема е двутръбна. В този случай радиаторите ще се затоплят равномерно, но разходите за полагане на тръбите ще бъдат по-високи. Отоплението на отделните отоплителни радиатори може да се регулира чрез специални спирателни вентили.

Двутръбна система с естествена циркулация и по-ниско окабеляване е подходяща, ако котелът е разположен в сутерена.

Етапи на подреждане на газовото отопление в частна къща

Газификацията на частния дом е важен и отговорен процес. Оборудването за отопление на газ включва няколко етапа:

  1. Подготовка и одобрение на документите за проектиране и лицензиране. Проектът за парно отопление на частна къща трябва да бъде създаден от специалисти, тъй като това е важен елемент, от който зависи развитието от по-нататъшното развитие.
  2. Закупуване на необходимото оборудване и материали.
  3. Намаляване на жилищната система в уличен газопровод.
  4. Окабеляване на газови мрежи в къщата, подреждане на специално помещение за газов котел.
  5. Инсталиране на газово оборудване.
  6. Зареждане на отоплителната система с топлоносител.
  7. Пробно изпълнение. По-добре е да я ядете с по-голям работен и повишен натиск.
  8. Приемане на завършената система.

Практически препоръки

Схемите на газовата отоплителна система трябва да се мислят до най-малките детайли, така че проектите трябва да се правят от професионалисти.

газово отопление на частни къщи
Един пример за професионален отоплителен план

Когато избирате оборудване за отопление на газ, не забравяйте, че основният индикатор е площта на отопляемото помещение. Това зависи от количеството оборудване, броя на радиаторите, тръбопроводите, фитингите, клапаните и вентилите, щепселите.

При избора на метода за полагане на нагревателните тръби и тяхното монтиране не забравяйте, че линиите на студено и горещо разреждане трябва да се извършват с лек наклон директно към тока на горещата вода.

Експертите препоръчват поставянето на кранове на всяка батерия. Благодарение на това ще бъде възможно да се контролира подаването на топла вода в отделна стая в частна къща. Ако използвате резервоар за разширение от 20 до 30 литра, той трябва да се монтира на височина 3 метра над котела.

заключение

Газовото отопление на жилищна частна къща е най-ефективният и достъпен вариант, ако главният път минава през вашия дом. В този случай горивото се консумира икономически, газовото оборудване е просто в действие и е възможно да се оборудва такава система самостоятелно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газови котлиГазови котли
Електрически котли за отопление на частна къщаЕлектрически котли за отопление на частна къща
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Отопление на газОтопление на газ
Отопление на газОтопление на газ
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Газови пещи за отопление на домаГазови пещи за отопление на дома
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
» » Газово отопление на частна къща
© 2021 BggeHat.com