Електрически котли за отопление на частна къща

Към днешна дата проблемът с избора на отоплителна система за частни домове става все по-остър и релевантен. Електрическите котли за отопление на частна къща наскоро започнаха да се радват на голяма популярност. Това се улеснява от много причини, като например ниското ниво на сигурност или отсъствието на газопровод близо до къщата. Съвременните технологии не стоят неподвижни, затова днес е възможно да се намери на пазара голямо разнообразие от най-различни електрически уреди за отопление. Благодарение на широк диапазон, можете да изберете най-подходящия модел на устройството, с който можете да създадете най-оптималните температурни условия в къщата.
електрически бойлери за отопление на частна къща
Електрически бойлер за отопление на частна къща

Изборът на нагревателя зависи не само от микроклимата в къщата, но и от удобството на ползването й и надеждността на цялата система.

Видове отоплителни електрически котли

Електрически бойлер за отопление на частна къща се състои от няколко основни компонента, като например:

  • Жилища. Тук се събират всички негови компоненти.
  • Топлообменник. Той съдържа нагряващ компонент и резервоар с топлоносител.
  • Уреди за регулиране, управление и наблюдение.

Съвременните електрически бойлери за отопление на дома, в допълнение към основните компоненти, са оборудвани с различни сензори и клапани, както и с циркулационна помпа от вграден тип.

Благодарение на съвременните електрически бойлери за отопление на къщата, не само можете да затоплите водата, но и да осигурите безопасен и икономичен работен режим. Независимо от фирмата на производителя, всички единици работят в съответствие със същия принцип на работа. Нагревателният компонент, който се намира в топлообменника, преобразува електрическата енергия в топлинна енергия. Поради това топлоносителят се нагрява, който се прехвърля на радиаторите посредством тръби.

електрически бойлери за отопление на дома
Компоненти на електрическия котел

Електрическите котли за домашно отопление могат да бъдат електрод, индукция и с ТЕМ. Последните се радват на нарастваща популярност напоследък. Независимо от производителя, местни или вносни, такива котли за структурни характеристики са практически едни и същи. Разликата може да се види само по отношение на допълнителни функции или ниво на сигурност.

Електрическите котли за отопление на къщата могат да бъдат разделени според категорията на работното напрежение. По този начин съществуват следните видове котли:

  • Електрически бойлери за отопление на къщата 220v;
  • От напрежението на 380V. Обикновено такива котли са трифазни и имат мощност от най-малко 12 kW.
  • Бойлери от смесен тип.

Също така, котлите могат да се различават според същите критерии като метода на инсталиране. Бойлерите могат да бъдат монтирани на пода или на стена.

електрически бойлери за отопление на дома
Външен електрически бойлер

електрически бойлери за отопление на къщата 220v
Електрически котел на стена

Плюсове и минуси на еклектичните котли

Електрическите котли за частни къщи имат своите предимства и недостатъци. Сред техните предимства могат да бъдат изброени например:

  • Електрическите котли не се нуждаят от продължителна и отнемаща време инсталация.
  • При електрически бойлер няма нужда да се свързват комин или да се поставят тръби. Необходимо е само да го свържете с мрежата.
  • Ако се сравнява с газов бойлер, тогава за електрически бойлер не е необходимо да търсите отделна стая.
електрически бойлер за отопление на къщата
Нестандартна инсталация на електрически бойлер
  • В сравнение с газовите котли, електрическите котли на 220 за домашно отопление са по-леки и не толкова големи. Също така, по време на работа на котела не са необходими специални мерки и не се приемат допълнителни разходи.
  • Електрическият бойлер е най-безопасният от екологична гледна точка, тъй като по време на експлоатацията му въглероден окис не се освобождава.
  • Електрическият котел има доста висока ефективност, от 95 до 98.

За да свържете електрическия бойлер към отоплителната система, трябва да изберете окабеляването с най-подходящото напречно сечение. Това не само ще позволи на системата да работи без прекъсвания, но също така ще сведе до минимум риска от късо съединение.

електрически бойлери за отопление на къщи
Необходимо напречно сечение на кабела

Има електрически бойлери и недостатъците им, които показват ревюта:

  • За да свържете електрически бойлер, е необходимо да изчислите колкото е възможно по-точно колко електрически кабел се изисква.
  • За да се гарантира силата на устройството, трябва да изчертаете отделна линия от щита.
  • Електричеството е по-скъп източник на енергия, отколкото например газ.

Когато купувате електрически бойлер, той може да бъде повлиян от различни фактори. От такива условия като вида на отоплителната система, площта на помещението, което трябва да се отоплява, нивото на ефективност на радиаторите и батериите зависи от това колко киловатта на месец ще отнеме за отопление на къщата. Котлите са с различна мощност, поради което потреблението на електроенергия ще бъде различно. Например електрически бойлер за отопление на къща е по-компактен от пода и ще използва мощност от 2,5 kW на час. Котлите с по-голяма мощност могат да консумират един час до 20 кВт.

изчисляване на електрическия котел за отопление на къщата
Електрическите котли заемат много малко пространство

Чрез монтиран на стената електрически бойлер е възможно да се затопли стая или къща с площ не повече от 25 квадратни метра. м. В стаите с голяма площ няма смисъл да се свързвате, тъй като няма да бъде ефективен. Също така не е подходящо да свържете котел с голям капацитет към малки помещения.

За да се отоплява къщата не само по най-оптималния начин, но и да не се плащат допълнителни пари, трябва да се измери силата на електрическия котел за отопление на къщата паралелно с площта на къщата.



Има формула, на която трябва да се движите, когато избирате електрически бойлер. Силата на устройството трябва да бъде около 10 пъти по-ниска от тази на къщата. Например, ако площта на къщата е около 100 квадратни метра. метри, тогава се нуждаете от електрически бойлер с мощност 10 kW. Тези индикатори са примерни, тъй като има и други фактори, които могат да повлияят на ефективността на отоплителната система. Те включват наличието на топлоизолация, местоположението на вятърната роза и други. От тези фактори, необходимата мощност на котела може да бъде леко намалена.

електрически бойлери за частни къщи
Топлоизолацията на къщата позволява използването на електрически бойлер с по-ниска мощност

Доброто решение е инсталирането на мултитарифен брояч. Котелът може да бъде включен в момент, когато тарифата за електричество е минимална.

Разходи за електрически бойлери за отоплителна система

Устройството с малък размер, което има минимален брой параметри и функции, ще струва около 2000 рубли. Такъв бойлер ще бъде стенни и ще може да отоплява малка частна или ваканционна къща.

Едно мощно устройство, което има голям брой функции и може да загрява голяма къща или вила, ще струва 50 000 рубли или повече.

Цената на електрически бойлер не е непременно повлияна от марката на производителя, толкова по-важни ще бъдат неговите параметри и оборудване. По-широкият диапазон, който имат устройствата, прави тяхната ценова категория по-висока.

електрическа мощност на котела за отопление на къщата
Двустенна котел

Разходите за електрически бойлер също могат да бъдат засегнати от наличието на друга верига. Такъв котел може да загрява не само охлаждащата течност, но и водата във водоснабдителната система. Такъв котел ще бъде отлично решение за такива частни къщи, които нямат достъп до централно топла вода. Въпреки че ще струва малко повече, но ще бъде по-полезно и ще бъде по-ефективно.

Котелът може да бъде оборудван с компонент като магнезиев анод. Необходимо е, за да се омекоти водата, ако има висока твърдост. Също така електрическите котли за отопление на частни домове могат да бъдат оборудвани с различни сензори, като: температурен сензор, сензор за налягане, датчик за нивото на течността и други.

Съвременният бойлер, който има голям брой функции, ще направи отоплението на частна къща електрически бойлер практически самостоятелен. Достатъчно е само да настроите веднъж необходимите параметри за работа и програмата да поддържа установения температурен режим. В този случай, в процеса на отопление на къщата, човек практически няма да участва.

Средната ценова категория на електрически бойлери е от 20 000 до 30 000 рубли. За такива пари можете да си купите добър бойлер, който ще осигури оптимално отопление на къщата и ще има достатъчно мощност.

Забележителен пример за такъв котел е Protherm Scat 9K, който има мощност от 9 kW и може да отоплява къща с площ от 80-90 квадратни метра. м. Коефициентът на ефективност на това устройство е 99.5. Подобен пот е много популярен сред собствениците на частни или селски къщи.

220 електрически бойлера за отопление на къщи
Електрически котел Protherm Scat 9K

частно парно отопление с електрически бойлер
Електрически бойлер Vaillant eloBLOCK 9KVR14

Друг ярък представител, който е около една и съща ценова категория, е котел от немския производител Vaillant eloBLOCK 9KVR14. Той има подобни параметри на мощността и е ефективно и надеждно устройство за отопление.

Сред местните марки такива модели на електрически бойлери като Evan и RUSNIT са популярни.

Правилният избор на котела може да се извърши само когато параметрите му се избират въз основа на конкретни фактори като топлоизолация, площта на къщата и изчисляването на електрическия котел за отопление на къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Автономно отопление със собствени ръце и веригаАвтономно отопление със собствени ръце и верига
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Кое отопление е по-добро за къщата?Кое отопление е по-добро за къщата?
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
» » Електрически котли за отопление на частна къща
© 2021 BggeHat.com